ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:21/71)

Ogórki kiszone 59

Sprawdzony przepis na kiszone ogórki. Chyba każdy z nas przygotowuje na zimę zapas ogórków kiszonych. Pachnące, chrupiące ogórki do sałatki jarzynowej, zupy ogórkowej, kanapek mmmm pycha. Ja chciałabym się dzisiaj podzielić swoim przepisem, takie ogórki robi moja mama i takie robię teraz ja. Od kilku lat robię ogórki bez dodatku chrzanu, jednak z dużą ilością(...)udanych ogórkówogórki ze sprawdzonego źródła. Idealnie byłoby gdybyście mieli ogórki z własnego ogródka jednak nie wszyscy mają takie możliwości. Zwracajcie uwagę na to żeby ogórki były wyhodowane bez użycia oprysków. Ogórki, które były pryskane lub mocno nawożone często się psują, są puste w środku i są niezdrowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ogórki

To co lubię - gotuję i polecam
SZNYCELKI ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ 117

dziś pomysł na zrobienie sznycelków ziemniaczanych z farszem z kaszanki z cebulką (jeśli oczywiście lubicie kaszankę 😉). To prosty i tani obiad. Moje sznycelki jedliśmy z surówką z ogórków małosolnych, ogórków gruntowych i młodej cebulki.  Fajnie smakują jako przekąska np z ketchupem albo sosem czosnkowym ...  Ale najlepiej smakują mi jednak z ugotowaną kapustą kiszoną 😍 Składniki: 6 krótkich

Walijskie Pichcenie
Domowe ogórki małosolne 74

Mój prosty i sprawdzony sposób na domowe ogórki małosolne. Ogórki są gotowe do zjedzenia już po dwóch dniach. Tak naprawdę sięgam po nie często już dnia następnego :-) Czyż nie jest cudownie wybierać ręką jędrne i pachnące ogórki prosto ze słoika? Coś wspaniałego

AniaGotuje.pl
Bitki wołowe w sosie 308

łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka do obtoczenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: ogórki małosolne / ogórki kiszone / zasmażane buraki do podania: kasza gryczana / ziemniaki / kluski śląskie / ryż / makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Bardzo ostrym

Poezja smaku
Przepisy na domowe przetwory 216

słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli  Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa  Papryka konserwowa z miodem Warzywa na słodko Dżem z cukinii I Dżem z cukinii II Dżem z dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 300

 PRZETWORY Z OWOCÓWDżemy, konfituryDżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowyDżem wiśniowyDżem truskawkowy IDżem truskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pomidorów i kiszonego ogórka 190

najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.Gdy tylko przejedza sie pierwsze "malosolne" ogorki ,a pomidory pachna juz i smakuja latem najlepszy to czas ja popelnic.Pasuje wlasciwie do wszystkiego,a z bagietka moze stanowic samodzielne danie.Moja za kazdym razem jest inna,a sprawia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 284

Wiecie, że nie tylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki.     Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu(...)robili surówkę. I znowu kapusta, koper, marchewka, sól – aż skończycie wszystkie składniki. To wszystko musi postać około 2-3 godzin zanim przełożymy kapustę do słoika. Pamiętacie, że w ogórkach małosolnych zalewaliśmy ogórki wodą z solą? Tutaj woda nie jest potrzebna – sama kapusta ma jej w sobie dużo, a gdy już jest pokrojona i posolona – zmięknie i wypuści wodę

Karo in the Kitchen
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 134

zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie licząc właśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże małosolne, które po dłuższym czasie kiszenia sają się kiszonymi, mają większą rację bytu niż właśnie te dobrze ukiszone. Cenimy je bardziej, więc w czasie obfitowania ogórków, zabijamy się, kto ma zjeść kolejnego małosolnego. Tak to już(...)domu kisimy ogórki w ogromny, starym słoju z czopem, który Babcia dostała od swej mamy, moja od Babci, a teraz moja Mama przekazała go w moje ręce. OGÓRKI MAŁOSOLNE (przepis tradycyjny) na każdy słój: ogórki gruntowe kawałek chrzanu kilka gałązek kopru 2 - 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście winogrona zalewa

W kuchni Karmel-itki
Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) 129

miesięcy, by wypróbować ten sposób robienia ogórków małosolnych. Zobaczyłam go w zeszłym roku na jakimś rosyjskim portalu, później "małosolne na sucho" opanowały też polskie blogi kulinarne:) Ależ miałam na nie apetyt! Czekałam tylko na ogóreczki z ogródka. Wiadomo, swoje są najlepsze - jędrne, chrupiące, słodziutkie i takie aromatyczne.  Solenie ogórków tym sposobem jest prostsze, niż mogłoby się wydawać(...)taki na mrożonki o pojemności ok 4 litrów. Po dobie leżakowania już można chrupać pyszne ogóreczki małosolne. Smakują zupełnie jak te robione tradycyjnie w zalewie, ale zachowują piękny zielony kolor i są bardzo aromatyczne.  Lubicie małosolne? Koniecznie zróbcie! Składniki: 1 kg ogórków 2 baldachy kopru kawałek korzenia chrzanu (ok 5cm) liść chrzanu 2-3 liście czarnej porzeczki

Obiad gotowy
Ogórki małosolne 116

kiedy weekend jest daleko, urlop już wykorzystany, a wypad za miasto wyklucza np. sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie

GRUBY WAŁEK
Ogórki małosolne 155

Ogórki małosolne czy ktoś ich nie lubi? U nas pojawiają się w pierwszych dniach czerwca, gdy tylko na straganach są dostępne ogórki gruntowe. Przepis, wg którego robię należy do mamy, dopracowała go tak ze żadne inne nam już nie smakują. Myślę ze na wpływ smaku ogórków ma dodatek papryki ostrej i rozgniecionej gorczycy. Ogórki stoją

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sól ogórkowa 80

Sól ogórkowa – suszone mielone ogórki kiszone są świetną przyprawą do sosów mięsnych, kasz.... Bardzo lubię ogórki małosolne, w sezonie słój z ogórkami jest obowiązkowym elementem wystroju kuchni. Niestety przez upalne lato ogórki z małosolnych szybko robiły się kiszone, a te już mniej kocham. Za każdym razem powstawał problem co z nimi robić – ile można jeść zupy

królestwo garów
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 291

ogórków i tak do wyczerpania składników. W miarę ciasno wszystko poukładać i na wierzch wyłożyć koper, chrzan i czosnek. Zalać gorącą przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Do ogórków małosolnych na 1 litr wody daję 3 łyżeczki soli (z lekkim czubkiem). Zakręcić słoik i zostawić do ukiszenia. Najlepiej smakują na 3 dzień, choć u mnie znikają już na drugi

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania