jednodniowe jak jedzą niektórzy to nie dla mnie. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 800 g obranych ziemniaków 1 duża marchewka 3 łyżki posiekanego koperku 5 średnich ogórków małosolnych 4-5 łyżek śmietany 12% Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę(...)koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy ziemniaki już będą miąkkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut. Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę
Monia miesza i gotujeOstatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne "na sucho", czyli kiszone bez wody. Przywędrował on do nas z Rosji. Muszę przyznać, że temat mnie zaciekawił i ja również postanowiłam go przetestować. Przepis wypatrzyłam akurat u Beaty z bloga Stare gary i nieco go zmodyfikowałam, bo ogórki kisiłam dłużej. Małosolne w domu(...)smakowały, więc do przepisu będę wracać. Jest bardzo nieskomplikowany i łatwy w obsłudze. Serdecznie zachęcam do wypróbowania ! Ogórki małosolne kiszone na sucho Czas przygotowania: 2-3 dni Składniki: 1 kg małych ogórków gruntowych 1 łyżka soli niejodowanej ok. 3 cm kawałek chrzanu pokrojony na 3 kawałki 4 ząbki czosnku przekrojone na pół 1 łyżeczka gorczycy
Kulinarne przygody Gatitypostaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach. Ogórki małosolne 3 kg małych ogórków (proporcje według potrzeb) koper korzeń chrzanu
noteskulinarnyfigamnie ogórki na działce dopiero niedawno się pojawiły, u niektórych natomiast to pełnia sezonu. Więc czas najwyższy zrobić z nich oprócz mizerii także ogórki małosolne . Składniki: - zgrabne ogórki - koper (gdy młody to w całości, starszy wystarczą same kwiaty) - 5 ząbków czosnku - kilka ziaren ziela angielskiego - liście czarnej porzeczki, liście chrzanu, liście laurowe - 1 łyżka soli(...)litr wody Przygotowanie: Ja swoje ogórki małosolne robiłam ostatnio w dużym słoiku. Przed użyciem umyłam go i wyparzyłam wrzątkiem. Zagotowałam też wodę w czajniku na zalewę. W gorącej wodzie rozpuszczam sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Do słoika wkładam na dno obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, liście czarnej porzeczki, liście chrzanu oraz koper
Kuchnia co dniakromką chleba, z domowym smalcem. Takie zestawienie to powrót do starych metod naszych babć. Coraz bardziej popularne i zdrowe. Dzisiaj polecam bardzo prosty sposób na kiszone, małosolne ogórki. Jeśli postoją dłużej nie będą już małosolne. SKŁADNIKI Na małą porcję Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek o 1 kg. ogórków Woda przegotowana tyle(...) 2 litry wody zagotowanej, do której dodajemy sól i rozpuszczamy. Zalewamy ogórki tak , by je zakryć. Nakrywamy talerzykiem i wstawiamy w miejsce, które nie jest nasłonecznione. Ogórki małosolne są już dobre po 1 dobie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyOgórki małosolne to pierwszy z przetworów ogórkowych wykonywany w mojej kuchni. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu i są gotowe już pod trzech dniach. Choć ja osobiście zajadam te dwudniowe, jeszcze słabo ukiśnięte, w środku twarde i całkiem zielone :) Lubię tak ! Ogórki małosolne to przetwór nietrwały, dlatego warto robić je w niedużych słojach - na bieżąco. No chyba, że mamy
kolorowotorcikowoCarpaccio with cucumber. Składniki. 2 ogórki małosolne 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku ostra papryka-szczypta 1 łyżka listków bazylii gałązka koperku 50 g łososia wędzonego 1 łyżeczka soku z cytryny sol, pieprz Wykonanie. Ogórki małosolne, najlepiej dwudniowe, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Utrzeć ocet ze zmiażdżonym czosnkiem ,papryką i posiekaną(...)Łososia pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny, ułożyć na talerzu z ogórkowym carpaccio . Ta mała przekąska świetnie smakuje z białym chlebem z masełkiem. PS. Moje ogórki nie są już małosolne, ale przekąska też była wspaniała
Kulinarny karnet Christopheraugotowanie obiadu, to jest to danie ekspresowe i nawet nie mam czasu, żeby je sfotografować. Są jednak rzeczy, z których zrezygnować nie mogę. Tak było z ogórkami małosolnymi, musiałam znaleźć tą chwilę wolnego czasu, żeby je przygotować. Ich smak kojarzy mi się z latem i wakacjami (których niestety już nie mam). Musicie koniecznie je przygotować, są idealne :) OGÓRKI MAŁOSOLNE (składniki na 1kg ogórków) Składniki: - kilogram ogórków gruntowych - 4 ząbki czosnku - kilka gałązek kopru - kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść) - sól Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan
Zgrabne GotowanieKażdy ma swój sposób na ogórki małosolne, ja również go mam. A że uwielbiamy w domu takie ogóreczki robię je bardzo często gdy tylko pojawią się ogórki gruntowe. Ogórki małosolne Składniki: - 2 kg ogórków gruntowych - 4 gałązki kopru włoskiego - 15 cm korzenia chrzanu - 6 ząbków czosnku - sól kamienna - woda Przygotowanie: Ogórki zalewamy zimną
Kulinarne życieROBIĘ OGÓRKI ZNACZY TYLKO JEDNO - JEST LATO! MAŁOSOLNE PO NOWEMU! Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam ogórki małosolne, ogórki kiszone i ogórki chyba w każdej postaci w słoiczku. W tamtym roku robiłam je na wiele różnych sposobów, i wszystkie zostały zjedzone w kilka miesięcy hehehe. Ale taki pyszny ogóreczek do kanapki lub obiadu, albo(...)ochota na coś, jest idealny! Ostatnio mój smak idzie co raz bardziej w kierunku ostrego i lubię, jak ogóreczki są lekko pikantne, dlatego też dzisiaj nowy przepis na ogóraski małosolne! Bo z dodatkiem papryczki chili, są pyszne! Więcej przepisów znajdziesz w zakładce SPIŻARNIA SKŁADNIKI: - letnia przegotowana woda - sól kamienna lub morska - ziele angielskie po 3 -4 sztuki na słoik litrowy
SMYKWKUCHNIJeśli tak jak ja uwielbiacie ogórki małosolne, z pewnością nie raz zastanawialiście się czy można w jakiś sposób przyspieszyć proces ich przygotowywania. W końcu nie zawsze ma się na tyle cierpliwości (i wytrwałości), aby zawsze mieć pod ręką słoiczek ze świeżą porcją. Nie każdy jest też szczęśliwcem, posiadającym pod domem warzywniak dysponujący takimi rarytasami. Na szczęście w takiej sytuacji(...)sceptycznie. Bo, czy cokolwiek mogłoby zastąpić tradycyjny słój i solankę? Okazuje się, że tak. Ogórki małosolne przygotowane w ten sposób są jędrne i w niczym nie odbiegają od tych zrobionych tradycyjnym sposobem. W jaki sposób robi się małosolne na sucho? Do zrobienia ogórków po rosyjsku nie potrzeba solanki ani nawet specjalnego naczynia. Wystarczy duży worek z grubej folii
okolicepalnika.plJeśli tak jak ja uwielbiacie ogórki małosolne, z pewnością nie raz zastanawialiście się czy można w jakiś sposób przyspieszyć proces ich przygotowywania. W końcu nie zawsze ma się na tyle cierpliwości (i wytrwałości), aby zawsze mieć pod ręką słoiczek ze świeżą porcją. Nie każdy jest też szczęśliwcem, posiadającym pod domem warzywniak dysponujący takimi rarytasami. Na szczęście w takiej sytuacji(...)sceptycznie. Bo, czy cokolwiek mogłoby zastąpić tradycyjny słój i solankę? Okazuje się, że tak. Ogórki małosolne przygotowane w ten sposób są jędrne i w niczym nie odbiegają od tych zrobionych tradycyjnym sposobem. W jaki sposób robi się małosolne na sucho? Do zrobienia ogórków po rosyjsku nie potrzeba solanki ani nawet specjalnego naczynia. Wystarczy duży worek z grubej folii
okolicepalnika.plPrzepis na ogórki małosolne w plasterkach z koperkiem tak Wam się spodobał, że postanowiłam stworzyć kolejną wersję smakową tak popularnego przepisu na moim blogu. Jest prosty i znacznie szybszy, bo ogórki są gotowe na następny dzień! To prawdziwy hit, jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie zajrzyjcie pod link podany powyżej! Ogórki z czarnuszką zrobiłam(...)koprem, najczęściej używanym do kiszenia ogórków. Jest też czosnek, dużo czosnku, bo jest bardzo zdrowy! Podajcie ten przepis dalej, dla znajomych, rodziny, sezon ogórkowy w pełni! Ogórki małosolne z czarnuszką Składniki: ogórki gruntowe zimna woda sól czarnuszka koperek czosnek Przygotowanie: Pamiętać należy o prostej zasadzie na 1 litr zimnej, nie przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę soli
Moja smaczna kuchniaOgórki małosolne - można je chrupać same lub dodawać do kanapek i sałatek. Ogórki małosolne są o tej porze roku moim hitem numer jeden. Zwłaszcza w tym roku, bo samodzielnie zrobiłam je po raz pierwszy zgodnie z instrukcją mamy :) Taką niewielką porcję, która znika w ciągu kilku dni, a wtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego(...)grilla, do kanapek, do sałatek czy do wódeczki :) Proporcje, które podaję, były optymalne dla trzech słoików o pojemności ok. 1 litra. W zależności od tego jak "poupychasz" ogórki możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć się ząbek czosnku, kawałek chrzanu i część pęczka kopru. Można też
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: -bulion warzywny -2 pęczki botwinki -1 pęczek rzodkiewki -ogórek zielony -3 ogórki małosolne -koperek -250ml śmietanki 18% -160ml kefiru -4 łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz -sok z cytryny -jajka (gotujemy na twardo) Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy bulion. 2 . Botwinkę kroimy na drobna kostkę, lisice drobno siekamy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. 3 . Rzodkiewkę(...)ogórki małosolne ucieramy na tarce. Ogórek zielony kroimy w drobną kostkę a koperek siekamy. Całość przekładamy do garnka i pozostawimy do wystygnięcia. 4. Dodajemy kefir, śmietanę, jogurt naturalny i sok z cytryny. 5 . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Coś z niczego