ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:26/71)

Ogórki małosolne w plasterkach 295

Składniki:  3 ogórki gruntowe  1/2 litra przegotowanej wody  1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej  kilka ziarenek gorczycy  listek laurowy  plasterki

Moja smaczna kuchnia
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 526

Nietypowy sposób na ogórki małosolne. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu  Doroty . Musiałam wypróbować! Oryginalny przepis pochodzi podobno z  Perm w Rosji. Ogórki nawet po kilku dniach mają piękny zielony kolor. Zgodnie z opisem są już gotowe do jedzenia po jednej dobie(...)wtedy jeszcze bardzo, bardzo małosolne. Moim zdaniem najlepsze są po kilku dniach. Zaletą jest to, że łatwo się je robi, dobrze się przechowują, nawet po kilku dniach nadal smakują jak małosolne, są chrupiące i maja piękny kolor. Na pewno nie zrezygnuję z tradycyjnie kiszonych gdyż bardzo je lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę

Stare Gary
Ogórki małosolne (prosty przepis) 132

Prosty przepis na najlepsze OGÓRKI MAŁOSOLNE! Z czosnkiem, koperkiem i chrzanem... mniam:) WSKAZÓWKI Ogórki można przekroić na pół lub delikatnie nakroić wzdłuż - szybciej będą gotowe. Słoiki gotowe są już po 2-3 dniach, maksymalnie powinno się zjeść je do 7 dni. Chrzan można pominąć (choć lepsze są z nim). Do ogórków najlepiej sprawdzą się grube łodygi koperku

Czarnawisienka
Najlepsze surówki do obiadu! 1668

wygląda. Polecam! SAŁATKA WIELOWARZYWNA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna sałatka z mnóstwem smacznych i kolorowych warzyw, która świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadów a także na przykład do burgerów. OGÓRKI MAŁOSOLNE PRZEPIS TUTAJ Powszechnie znane i lubiane domowe ogórki. W sezonie znajdują się w większości polskich domów, szczególnie ze względu na prostotę i łatwość ich wykonania, ale przede wszystkim

Blog z Apetytem
Ogórki kiszone na zimę 120

kiszone na zimę to sprawdzony przepis mojej babci, z którego korzystam od wielu lat. Pasują niemal do wszystkiego - do sałatek, kanapek i do obiadu. W sezonie pewnie robisz ogórki małosolne na bieżąco, ale warto też przygotować na zimę ogórki kiszone w słoikach.  Ten przepis zwiera jedynie 5 składników i jest bardzo prosty. Chrupiące ogórki kiszone

Cztery Fajery
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 187

lodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo

Leśny Zakątek
Ogórki kanapkowe z curry 78

już ostatni moment na zrobienie przetworów z ogórków. W tym roku sezon zaczął się nieco później przez kapryśna wiosnę, więc mogliśmy się cieszyć tymi pysznymi zielonymi warzywami prosta z krzaczka nieco dłużej.  Na blogu znajdziecie przepisy na kiszone ogórki , ogórki na zupę i ogórki małosolne kimchi . Dziś natomiast zapraszam Was po przepis na pyszne ogórki

Kulinarne przygody Gatity
Ogórki kanapkowe 345

sprzyjająca ich zbiorom. Znów zrobiłam całą masę ogórkói) na zimę w różnej postaci. Oprócz klasycznych ogórków kiszonych , zrobiłam ponownie hit ogórkowy: ogórki w sosie pomidorowym , oraz ogórki małosolne w plastrach, pikle z papryką, korniszony , sałatkę szwedzką i ogórki w zalewie musztardowej . W tym roku postanowiłam ponownie zrobić ogórki kanapkowe z kurkumą. Robię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
40 przepisów z nowalijkami 203

dymką Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa

Moja smaczna kuchnia
Ogórki kiszone z miodem 1073

zalać całość wrzątkiem pod szyjkę słoika i zakręcić. Odstawić na kuchenny blat, by słoiki powoli stygły. Następnego dnia wynieść w ciemne i chłodne miejsce. Jeśli chcemy mieć ogórki małosolne do szybkiego zjedzenia, zostawić słoik na blacie kuchennym na tydzień. Ogórki po 26 godzinach od zakręcenia słoików Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory z owoców, warzyw, ziół

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z ogórków i cebuli do słoików 265

przepis z cyklu – Coś na zimę. Ogórki na działce obrodziły, więc chcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę . Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest sierpień, a ja siedzę w kuchni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z ogórków małosolnych i kalafiora 254

Smaczna, szybka surówka do obiadu. Składniki: 4 ogórki małosolne, 4 łyżki utartego surowego kalafiora, 2 łyżki oleju, zielenina. Wykonanie: Ogórki opłukać, pokroić w kostkę, dodać starty kalafior, polać olejem i posypać zielenina. Surówkę możemy także podać z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym

Tradycyjna Kuchnia
OGÓRKI MAŁOSOLNE + FILMIK 733

Dzisiaj przepis na ogórki małosolne które zawsze się udają, smaczne, chrupiące i pachnące :) SKŁADNIKI :  2 kg ogórków gruntowych 1 pęczek (koper, czosnek, chrzan ) liście chrzanu (jak mamy ) przegotowana, gorąca woda sól  PRZYGOTOWANIE :  Ogórki myjemy.  Do dużego słoja nakładamy koper , korzeń chrzanu, czosnek i układamy ciasno ogórki. Dokładamy jeszcze ząbki czosnku

Kulinarne Fantazje Marioli
NAJLEPSZE OGÓRKI KISZONE: MAŁOSOLNE I NA ZIMĘ, TRADYCYJNE I PIKANTNE 184

Ogórki kiszone cieszą się u nas niesłabnącą popularnością od zawsze. To jedyny produkt, którego nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Co roku kiszę je stopniowo (po 2-3kg jednorazowo), aż zapełni się cała półka w spiżarni... Zajadamy je zawsze od razu na świeżo i to już na drugi dzień po zakiszeniu... mamy non stop świeże małosolne ogóry(...)pasteryzuję , by przerwać proces kiszenia. Niestety nie mam ani piwniczki z niską temperaturą, ani ziemianki do przechowywania przetworów (choć bardzo mi się marzy...). W kamiennym garnku przygotowuję ogórki małosolne tylko na początku sezonu, później już zawsze robię je w słoikach, nie zjedzone odstawiam na zimę. By cieszyć się w zimie dobrymi, nie za kwaśnymi ogórkami, od wielu

Smaczne Zdrowe
Salatka z mlodych ziemniakow, z malosolnym i szczypiorkiem 210

młodych ziemniaków, z małosolnym i szczypiorkiem 500 g małych, młodych, ugotowanych ziemniaczków 1 słodkie jabłko np. Ligol 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem 2 ogórki małosolne sos: 2 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki oliwy łyżka syropu z agawy Ziemniaki kroimy na pół, jabłko myjemy i kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w piórka a szczypior w plasterki

Dzieje kuchennej Wiewióry