ogórki małosolne - 1061 przepisów (strona:26/71)

Ogórki małosolne na sucho 686

Ogórków małosolnych chyba nikomu nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. W moim prywatnym rankingu ogórków są one na samej górze. To znaczy najbardziej lubię małosolne właśnie, potem konserwowe, a na końcu kiszone. Takimi małosolnymi mógłbym się non stop zajadać. Na kanapki, do obiadu, a nawet tak po prostu chwycić w dłoń i pochrupać. Ale słyszeliście o małosolnych

Marder&Marder Manufacture
Ekspresowe ogórki konserwowe 74

Dziś mam dla Was szybki przepis na ogórki. Oprócz ogórków małosolnych często robię też takie ekspresowe ogórki konserwowe. Wystarczy dwa, trzy dni potrzymać je w zalewie - w zależności od tego jak mocne je lubicie - i są gotowe do jedzenia. Pamiętajcie tylko, że ten przepis nie nadaje się do robienia ogórków na zimę, ponieważ ma dużo więcej

Kulinarne przygody Gatity
Domowy pasztet 160

zdziwieniu był wyborny, co zostało potwierdzone przez naszych gosci, którzy z apetytem przegryzali go na zmianę chlebkiem ze smalcem oraz małosolnym ogórem (  DOMOWY SMALEC Z LUCYNOWA ,  OGÓRKI MAŁOSOLNE PANA BOGUSŁAWA ). Domowy pasztet Składniki: 0,5kg karkówki 0,25kg wątroby wieprzowej 0,25kg boczku wędzonego 3 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 2 cebule 4 jajka 2 czerstwe

Sprawni w smaku
zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 116

przepisu nie może się nie udać! Jest nie tylko prosta, ale i wyjątkowo smaczna. Na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. składniki: zupa garnek 3-4 litrowy 5 ogórków małosolnych+ 2-3 nabierki soku z ogórków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 pora 1-2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego oraz

Ugotujmy Coś
Ogórki małosolne 158

przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne. Składniki: 1 kilogram  średnich równych ogórków 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej 2-3 ząbki czosnku 2 solidne gałązki kopru

Gosia gotuje
Idealna sałatka na grilla 142

integracji, nieformalny strój, luźna atmosfera, wtedy nawet komary nie wkur… znaczy nie denerwują tak mocno. Zazwyczaj w postaci warzywnego dodatku do grillowanych mięsiw są pomidory z cebulką, ogórki małosolne lub sałatka z pomidorów i ogórków. Niektórzy za wystarczające warzywo mają ketchup, co kto lubi. Czasem należy zmienić lud barbarzyński w cywilizowany i podać mu coś, co ładnie

ladykitchen
Sałatka z ogórka zielonego z koperkiem 130

Sałatka z ogórków smakuje wyjątkowo, niemal jako ogórki małosolne. Wystarczy pokroić na cienkie półplasterki ogórka zielonego, połączyć z posiekanym koperkiem i solą. Odstawić na kilka minut i gotowe. Sałatka z ogórków pasuje do dań z grilla, ale i klsycznych dań obiadowych jk np. młode ziemniaczki z kotletem mielonym. Sałatka z ogórka zielonego z koperkiem / 1 porcje Składniki

Moja smaczna kuchnia
Wielkanocna mięsna babka w kruchym cieście. 212

Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych to dopełnienie całości.  Co roku staram się mieć swój wkład w ten wspaniały, rodzinny dzień. Ten przepis jest właśnie taką propozycją

Malinowe Pocałunki
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 137

setki. Sympatyczna Pani w mgnieniu oka napisała cały przepis (prosto z głowy). Chłodnik litewski, źródło: wikipedia Zamieszczam to, co mam na karteczce - przepis na chłodnik litewski: 1/2 l ogórków małosolnych 1 pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki dużo koperku ugotowana wcześniej i wystudzona botwinka 1/2 l śmietany 18% 1/2 kefiru wszystko "obrobić", wymieszać i smacznego ;) Czekam na świeże składniki

Right Behind The Kitchen
Przepis na ogórki kiszone – idealne na zimę 6153

zakręcam słoiki. Ważne by żaden z nich nie wystawał – woda musi je całkowicie zakrywać. Odstawiam je do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. A po kilku dniach cieszę się ogórkami małosolnymi.Po około trzech dniach słoiki z ogórkami wędrują do piwnicy na całą zimę. Po dwóch- trzech tygodniach cieszę się gotowymi przepysznymi ogórkami kiszonymi. Uwaga! Ogórków kiszonych

Arbuziaki
Ogórki małosolne na sucho babci Basi 190

Przepis ten otrzymałam od koleżanki, która mnie poczęstowała ogórkiem małosolnym, kiszonym na sucho. Smakował mi ten ogórek i pragnę podzielić się z Wami tym przepisem . Może i Wam zasmakuje Są trochę inne , aniżeli te w wodzie, bardziej delikatne . Składniki : 1 kg ogórków gruntowych świeżych. ok. 10 cm korzeń chrzanu pokrojony na małe kawałki ( dobrze jest też dodać kawałek liścia

Pysznosci Babci Basi
Ogórki małosolne z chilli 106

s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); OGÓRKI MAŁOSOLNE Z CHILLI Składniki: - około 1 kilograma ogórków - 2 litry wody - 4 łyżki soli - pęczek kopru - 3 ząbki czosnku - 1-2 suszone papryczki chilli - kawałek chrzanu Przygotowanie: Ogórki myjemy

Życie zamknięte w smaku
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 192

Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych.  Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które...  okazały się strzałem w dziesiątkę. Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite. Składniki /* Style Definitions

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki małosolne w plasterkach 267

Składniki:  3 ogórki gruntowe  1/2 litra przegotowanej wody  1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej  kilka ziarenek gorczycy  listek laurowy  plasterki

Moja smaczna kuchnia
Ogórki małosolne kiszone "na sucho" 511

Nietypowy sposób na ogórki małosolne. Inspiracją był przepis znaleziony na blogu  Doroty . Musiałam wypróbować! Oryginalny przepis pochodzi podobno z  Perm w Rosji. Ogórki nawet po kilku dniach mają piękny zielony kolor. Zgodnie z opisem są już gotowe do jedzenia po jednej dobie(...)wtedy jeszcze bardzo, bardzo małosolne. Moim zdaniem najlepsze są po kilku dniach. Zaletą jest to, że łatwo się je robi, dobrze się przechowują, nawet po kilku dniach nadal smakują jak małosolne, są chrupiące i maja piękny kolor. Na pewno nie zrezygnuję z tradycyjnie kiszonych gdyż bardzo je lubię (i wodę z ogórków też ) ale co jakiś czas chętnie wrócę

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania