Kiszone mocno, małosolne, surowe, gruntowe, korniszonki! Ja je wszystkie uwielbiam! Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z własnoręczną małosolną kiszonką wg przepisu moich rodziców. Wyszły bardzo dobre! Zapraszam po przepis. Co potrzeba: - 1 kg ogórków gruntowych - 2 litry przestudzonej ugotowanej wody - koper, 3 główki czosnku, 5cm świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach) - 2 łyżki soli
upichconaSKŁADNIKI : 150 g pszenicy durum ugotowanej 170 g filetu z makreli GRALL w sosie musztardowo-chrzanowym 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki małosolne 1 pomidor 1 łyżka soku z cytryny dowolne kiełki szczypiorek, koperek do smaku pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy do miękkości, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Rzodkiewkę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Makrelę odcedzamy z nadmiaru zalewy. Na półmisku układamy plasterki rzodkiewek, na to sałatkę z kaszy bulgur a na środek rozkładamy filety
Kulinarne Fantazje Marioliliść chrzanu i upieczoną w piekarniku, w towarzystwie gotowanej fasolki szparagowej i mizerii z sałaty lodowej. Pyszny wakacyjny obiad. Moje przepisy często powstają zupełnie przypadkowo. Otóż robiłam ogórki małosolne według przepisu mojej babci i poszłam do warzywniaka po koper. Nie było samego kopru, ale kupiłam zestaw do kiszenia – koper, czosnek, kawałek korzenia chrzanu i dwa duże liście
DietologDaleko jej od lekkiej sałatki, dlatego nazwałam ją obiadową - jest bardziej treściwa niż niejeden obiad;). 1 kg młodych ziemniaków 400g kiełbasy drobiowej 300g ogórków małosolnych 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oleju 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej 1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy i studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki
Szefowa kuchniPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g mieszanki sałat (u mnie z sałatą lodową), 4 jajka, 2 większe ogórki małosolne, 2 średniej wielkości pomidory, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, czubata łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidory
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 6 zie mniaków, 5 ogórków małosolnych, pęczek koperku, 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany, łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w większą kostkę. Ogórki kroję w kostkę, osączam
JejKuchniawysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju, tak jak małosolne ogórki. Pamiętamy o wyparzeniu naczynia. Gotujemy wodę, wsypujemy do niej sól, rozpuszczamy ją dokładnie i pozostawiamy na wyłączonej kuchence do czasu, aż słona woda osiągnie temperaturę około
Karo in the Kitchenoczywiście w żartach, że od teraz cukinia będzie na śniadanie, obiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną
Smaki Ewypast do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości.Rzodkiewkę
Pełny talerzdiecie, żeby zobaczyć jak będę się czuła. Dzisiaj na śniadanie zjadłam pyszną surówkę z sosem. Składniki (dla 2 osób): - 3 pomidory, - 1 cebula, - 2 duże garście rukoli, - 5 ogórków małosolnych, - 1 awokado, - sól Sos - mała garść nerkowców,| - 1/2 małej cukinii, - 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz. Wykonanie: Pokroić pomidory w kawałki, cebulę
Co na wege obiad?Właśnie sobie uświadomiłam, że w tym roku jeszcze nie robiłam ogórków małosolnych. Więc szybko pobiegłam do sklepu i nadrabiam zaległości. Przepis mam od mojej mamy, więc jest sprawdzony i pewny. A przy tym prosty, każdy sobie z nim poradzi. Najważniejsze aby użyć ogórków dobrej jakości. Ja zalewę robię z gotowanej wody, ogórki wcześniej są dobre to jedzenia
Passion of CookingOgórki małosolne... najlepsze robiła moja mama! Niestety, ale już nie będę miała szans na ich spróbowanie, więc cieszę się, że mnie nauczyła ich przygotowania i nie tylko. Najłatwiej jest użyć gotowej mieszanki do ogórków. Znajdzie się w niej koper, czosnek, odpowiednie liście itp. Jednak najważniejsza jest zasada, której zawsze się trzymam: 1 litr wody - 1 łyżka
Di gotujezwolenników ogórków małosolnych, zwolenników kiszonych i zwolenników konserwowych. My osobiście kiszone stawiamy na samym końcu. Jesteśmy fanami małosolnych i konserwowych. Małosolne wybieramy wtedy, gdy jest na nie sezon. Przez resztę roku zajadamy się konserwowymi. A od czasu do czasu, gdy nas zachcianka najdzie, sięgamy po kiszone. Dzisiaj mamy dla Was prawdziwy rarytas. Ogórki konserwowe według receptury sprzed dobrych
Marder&Marder ManufactureOgórki małosolne - są pyszne na chleb z wędliną, do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym lubię zapach kopru, czosnku i kiszenia się ogórków. Składniki na jeden 1 l słoik: 8-9 sztuk ogórków gruntowych kwiat kopru 2 liście winogrona kilka listków z wiśni
Ugotować