ogórki z ogródka przeoczymy kilka sztuk. Do następnego rwania tamte osiągają dużo większe rozmiary i nie opłaca się ich wkładać do słoików. Albo też czasami kiedy przejemy się małosolnymi ogórkami i po pewnym czasie mamy słoik z kiszonymi niechcianymi już ogórkami. Mam na nie taki swój sposób. Wykorzystuję plastikowe butelki 5-6litrowe po wodzie mineralnej. Ścinam
W garach u GosiOgórki małosolne pewnie w wielu domach zajmują czołowe miejsce w menu. Są pyszną przekąską, składnikiem sałatek, dodatkiem do obiadu i tak dalej... Niedawno trafiłam w internecie przepis na te ogórki na sucho- bardzo mnie zaciekawił! Ponoć przepis ten pochodzi z Rosji, gdzie właśnie przygotowuje się te pyszne ogórki bez zalewy. Tak, więc za 24 godziny poznam
Kuchnia BeatyZupa z tradycyjnego przepisu "jak u Mamy". Najlepsza z mocno ukiszonych ogórków, a więc w sezonie jesienno-zimowym, jednakże sporządzona z ogórków małosolnych też smakowała dobrze. Proporcje na około 2 litry zupy. 4 ziemniaki kawałek selera 4 marchewki 3 pietruszki 3 małe cebule 1 por 1 kostka rosołowa 1 słoik ogórków kiszonych Marchewki i pietruszki obrać
Czerwony GupikCzęsto po obiadku zostaje nam trochę warzyw, warto więc wykorzystać je na sałatkę. SKŁADNIKI: 6 ugotowanych ziemniaków 6 ugotowanych jajek 6 ogórków małosolnych lub kiszonych kilka różyczek ugotowanego(półtwardo) kalafiora szczypiorek kilka pomidorków cherry 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w większą kostkę, dodajemy różyczki
Kuchnia BeatyIdealnie sprawdza się latem z grillowanym mięsem. Jest to również dobra odmiana dla najpopularniejszego podawania gotowanych ziemniaków na ciepło. Polecam! Porcja dla 2 osób: 6 średnich ziemniaków 2 ogórki małosolne 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz sól Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w plastry, dodać pokrojone w kostkę ogórki
Kuchnia Pani Wiosnyekspresowa w wykonaniu i bardzo smaczna surówka, idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania :) Składniki: -1 papryka czerwona -2 małe cebule -3-4 ogórki małosolne -oliwa z oliwek -sól, świeżo mielony pieprz -posiekany koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na dłuższą chwilę aby zmiękła. Ogórki wraz
KasiekGotujepomidorach. Faszerowane pomidory to był strzał w dziesiątkę. Smakowały rewelacyjnie i pięknie się prezentowały. Fajna przekąska na imprezy. Składniki: 5 twardych pomidorów średniej wielkości 3 ogórki małosolne 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Z pomidorów ściąć delikatnie górę i łyżeczką wydrążyć środki. Ogórki
O kuchni z uczuciemmoje pierwsze w życiu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego
Mango PapajaDzisiaj zrobiłam trochę inną wersję , bardziej łagodną. Okres wiosenno-letni to idealny czas na sałatki. Składniki: 1 sałata rzymska czerwona 2 pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki małosolne 1 czerwona cebula Sos 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ogórki
O kuchni z uczuciemniż inne sałaty. Jednak w smaku jest zupełnie inna. Świetnie się komponuje z sosem majonezowo-smietanowym. Składniki: 1 sałata rzymska czerwona 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki małosolne 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Sałatę umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Ogórka pokroić
O kuchni z uczuciemKiszone mocno, małosolne, surowe, gruntowe, korniszonki! Ja je wszystkie uwielbiam! Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z własnoręczną małosolną kiszonką wg przepisu moich rodziców. Wyszły bardzo dobre! Zapraszam po przepis. Co potrzeba: - 1 kg ogórków gruntowych - 2 litry przestudzonej ugotowanej wody - koper, 3 główki czosnku, 5cm świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach) - 2 łyżki soli
upichconaSKŁADNIKI : 150 g pszenicy durum ugotowanej 170 g filetu z makreli GRALL w sosie musztardowo-chrzanowym 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki małosolne 1 pomidor 1 łyżka soku z cytryny dowolne kiełki szczypiorek, koperek do smaku pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy do miękkości, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Rzodkiewkę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Makrelę odcedzamy z nadmiaru zalewy. Na półmisku układamy plasterki rzodkiewek, na to sałatkę z kaszy bulgur a na środek rozkładamy filety
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny przepis z tych "zaległych" na blogu, bo tak naprawdę powinien pojawić się tu kilka lat temu. Ogórków małosolnych nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Są idealna na kanapki, albo do chrupania solo. Nie trzeba czekać na nie długo, bo gotowe są już po 2 - 3 dniach. Składniki: ogórki gruntowe kawałek korzenia chrzanu kilka
Sto kolorów kuchniliść chrzanu i upieczoną w piekarniku, w towarzystwie gotowanej fasolki szparagowej i mizerii z sałaty lodowej. Pyszny wakacyjny obiad. Moje przepisy często powstają zupełnie przypadkowo. Otóż robiłam ogórki małosolne według przepisu mojej babci i poszłam do warzywniaka po koper. Nie było samego kopru, ale kupiłam zestaw do kiszenia – koper, czosnek, kawałek korzenia chrzanu i dwa duże liście
DietologDaleko jej od lekkiej sałatki, dlatego nazwałam ją obiadową - jest bardziej treściwa niż niejeden obiad;). 1 kg młodych ziemniaków 400g kiełbasy drobiowej 300g ogórków małosolnych 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oleju 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej 1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy i studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki
Szefowa kuchniPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g mieszanki sałat (u mnie z sałatą lodową), 4 jajka, 2 większe ogórki małosolne, 2 średniej wielkości pomidory, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, czubata łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidory
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 6 zie mniaków, 5 ogórków małosolnych, pęczek koperku, 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany, łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w większą kostkę. Ogórki kroję w kostkę, osączam
JejKuchniawysoką zawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju, tak jak małosolne ogórki. Pamiętamy o wyparzeniu naczynia. Gotujemy wodę, wsypujemy do niej sól, rozpuszczamy ją dokładnie i pozostawiamy na wyłączonej kuchence do czasu, aż słona woda osiągnie temperaturę około
Karo in the Kitchenoczywiście w żartach, że od teraz cukinia będzie na śniadanie, obiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii. Składniki: 1 mała cukinia 1 marchewka 2 ogórki małosolne 1/3 sałaty lodowej Dowolny sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła ) Wykonanie: Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną
Smaki Ewypast do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości.Rzodkiewkę
Pełny talerzdiecie, żeby zobaczyć jak będę się czuła. Dzisiaj na śniadanie zjadłam pyszną surówkę z sosem. Składniki (dla 2 osób): - 3 pomidory, - 1 cebula, - 2 duże garście rukoli, - 5 ogórków małosolnych, - 1 awokado, - sól Sos - mała garść nerkowców,| - 1/2 małej cukinii, - 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz. Wykonanie: Pokroić pomidory w kawałki, cebulę
Co na wege obiad?Właśnie sobie uświadomiłam, że w tym roku jeszcze nie robiłam ogórków małosolnych. Więc szybko pobiegłam do sklepu i nadrabiam zaległości. Przepis mam od mojej mamy, więc jest sprawdzony i pewny. A przy tym prosty, każdy sobie z nim poradzi. Najważniejsze aby użyć ogórków dobrej jakości. Ja zalewę robię z gotowanej wody, ogórki wcześniej są dobre to jedzenia
Passion of Cooking