class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 średniej wielkości seler korzeniowy 2 duże marchewki 5 ogórków małosolnych 5 jajek 1/2 małej cebulki 1 płaska łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy np. angielskiej Selera i marchew , gotujemy(...)kroimy w drobną kosteczkę . Jajka gotujemy na twardo , studzimy , obieramy i także kroimy w kostkę . Cebulkę – surową , siekamy drobniutko jak tylko się da i dokładamy do reszty składników . Ogórki kroimy w kostkę i zostawiamy na sitku na 20 minut do odcieknięcia , po czym dodajemy do pozostałych warzyw . Wsypujemy cukier , doprawiamy solą , musztardą i majonezem , mieszamy . Sałatkę , warto odstawić
Ogrodnik w podróżysmaku mega dobra. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka ok 150g niedużego makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2-3 ogórki małosolne lub kiszone pół pęczka szczypiorku 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia *** Filet(...)obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na rumiano *** *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski *** *** Ogórki kroimy w kostkę *** *** Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski *** *** Dodajemy jogurt, majonez oraz przeciśnięty czosnek *** *** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem
Blog z Apetytembardziej zdrowy i oryginalny. 150 ml koncentratu barszczu Krakus 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 pęczek botwinki 1 średniej długości ogórek 3-4 ogórki małosolne 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 400 ml zsiadłego mleka 250 ml gęstego jogurtu 2 łyżki nasion Chia sól, pieprz Nasiona Chia wymieszać z jogurtem, przyprawić solą(...)drobne kawałki, wrzucić do wrzącego rosołu i gotować przez około 3-4 minuty - botwinka powinna być lekko chrupiąca, nie można jej rozgotować. Całość pozostawić do wystudzenia. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek pokroić. Do schłodzonej botwinki dodać zsiadłe mleko, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koncentrat barszczu. Dokładnie wymieszać, przyprawić
Jadło i czytadłozielonym jęczmieniem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi(...)ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z kabanosem i zielonym ogórkiem Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchniajednak podobnie. Danie zdecydowanie dietetyczne. Proste w wykonaniu i smaczne. Mam nadzieję, że się skusicie. Polecam. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka ( z fileta ) Kilka pieczarek marynowanych 1 ogórek małosolny lub kiszony ½ czerwonej małej cebuli Kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka majonezu typu light Sól Pieprz Zielona czubryca Odrobina cukru Niewielka ilość oleju Wykonanie(...)płaskie burgery i smarujemy je niewielką ilością oleju z obu stron. Grillujemy kilka minut z obu stron ( nie zbyt długo aby mięso nie zrobiło się suche ). Pieczarki, cebulę, ogórek i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowany sos wykładamy na burgera. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewytymianku sól i pieprz do smkau Dodatkowo: 6 cienkich plastrów surowego boczku ulubione przyprawy ( u mnie tradycja: słodka papryka, majeranek, sól i pieprz) ugotowane ziemniaki 1 łyżka oleju ogórki małosolne Sposób przygotowania: Cukinię umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut(...)boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20-25 minut, lekko podlać wodą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotoanymi ziemnaczkami i małosolnum ogórkiem...Smacznego
Gosia gotujeDługo kręciłam się po kuchni, ponieważ miałam "pypcia" na coś dobrego, w końcu zaczęłam działaći wyszła super sałatka! Składniki na 2 porcje
Bon Appetit Małgorzatygorąco jak i na zimno.Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem SKŁADNIKI:mięso mielone - 2 kgbułka kajzerka - 2 sztcebula - 1 szt dużatłuszcz do smażeniapapryka czerwona - 1 sztpapryka żółta - 1 sztogórki małosolne - 2 sztjajka - 2 sztnatka pietruszki - 1 pęczeksól i pieprz do smakupapryka ostra w proszkumleko do namoczenia bułekbułka tarta(...)przesmażyć na tłuszczu. Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić razem z ogórkami w drobną kostkę, dodać do mięsa. Natkę pietruszki opłukać, osączyć, pokroić i razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Foremki do pieczenia wyłożyć
Kuchnia Danusioraz rzodkiewek, lekkiego sosu czosnkowego i aromatycznego koperku. Palce lizać! Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg bobu – surowego albo mrożonego 3-4 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz *** Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy(...)odcedzamy, studzimy. Nie gotujemy dłużej bo będzie za miękki i zacznie rozpadać się w sałatce. Wody nie solimy bo to przedłuża gotowanie *** *** Gdy bób ostygnie obieramy go z łupinek *** *** Ogórki i rzodkiewkę kroimy w dużą kostkę *** *** Do miski przekładamy ziemniaki, ogórki, rzodkiewkę oraz obrany bób i mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem oraz przeciśniętym czosnkiem *** *** Sos doprawiamy do smaku
Blog z ApetytemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7 Składniki podstawowe: 7 jajek, 1/2 średniego ogórka małosolnego, 2 średniej wielkości rzodkiewki, duża garść posiekanego szczypiorku. Składniki na sos czosnkowy: 5 łyżeczek majonezu, 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany, szczypta cukru, pieprz czarny mielony Cykoria, sól, odrobina słodkiej papryki, zioła prowansalskie, 3 większe ząbki(...)bardzo drobno siekam. Majonez łączę z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku według własnego gustu. Odstawiam do lodówki. Ogórka i rzodkiewkę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Ogórki przekładam na małe sitko. Jajka gotuję na twardo, obieram, przekrawam na pół i układam na talerzu. Ugotowane i ostudzone jajka polewam przygotowanym sosem i posypuję warzywami
JejKuchniawydrążonych z żółtek), do każdego farszu - sól i pieprz do smaku, farsz z kukurydzą: 2 łyżki kukurydzy Bonduelle, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, mały ogórek małosolny, po kilka gałązek koperku i szczypiorku; farsz z groszkiem: 2 łyżki groszku Bonduelle, 2 czubate łyżeczki jogurtu greckiego, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, 1/4 małej papryki czerwonej, garść płatków(...)żółtka z 3 jajek, garść ziaren słonecznika, czubata łyżeczka majonezu, kilka gałązek natki pietruszki. Przygotowanie: Farsz z kukurydzą: Zmiksować żółtka z kukurydzą, musztardą i majonezem. Dodać bardzo drobno posiekanego ogórka oraz koperek ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Farsz z groszkiem: Migdały uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z groszkiem, jogurtem, majonezem i migdałami (kilka zostawić
JejKuchniaSkładniki: 700 g ziemniaków (młodych) 250 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych) 8 ogórków małosolnych 200 g surowego boczku wędzonego 3 dymki ze szczypiorem 1 pęczek koperku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki musztardy francuskiej 5 łyżek oliwy z oliwek sól ziołowa Sposób wykonania: Ziemniaki skrobiemy lub obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej(...)wodzie. Studzimy a następnie kroimy w dużą kostkę. Boczek kroimy w małe paski i rumienimy na patelni. Szatkujemy koperek, natkę pietruszki i dymkę. Pomidorki kroimy na połówki. Ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą. Ocet mieszamy z musztardą i oliwą. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Delikatnie mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 100 g szynki konserwowej 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przepis: Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki
Emcia Pichcipomysł na sałatkę śniadaniową, którą polecam przygotować z tego co mamy pod ręką. Ta sałatka powstała z kilku liści sałaty lodowej, 1 pomidora, 1 jajka ugotowanego na twardo, 1 ogórka małosolnego, kawałka sera sałatkowego, 1 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem, oraz soli i ognistej mieszanki przypraw od Kamisa do przyprawienia. Smacznego. Liście sałaty rwiemy na mniejsze paski, jajko i pomidora(...)kroimy w ósemki, ser w kostkę, a ogórka małosolnego w pół plastry. Składniki układamy na talerzu, doprawiamy przyprawami i posypujemy frykasem grillowy, który jest mieszaniną marynowanych owoców i warzyw. Sałatka śniadaniowa (wakacyjna z tego co pod ręką) jest bardzo smaczna, lekka, idealna na lato. Sałatka może też być lekkim dodatkiem do grillowanego mięsa. The post Sałatka śniadaniowa (wakacyjna
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprezentował. Składniki 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe 200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki małosolne lub kiszone 1 ząbek czosnku sok z cytryny 500 ml kefiru 500 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie Botwinkę z buraczkami płuczemy, liście z łodygami drobno(...)przykryć botwinkę. Dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy z ognia, zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Do wystudzonej botwinki dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym
Tajemnice Smaku