bardzo często dodaję do kotletów mielonych lub pulpetów, co bardzo urozmaica ich smak. Domowy soczysty burger to najlepsze antidotum na wilczy apetyt! Dodatki, które wykorzystałam to domowe kiszone warzywa: ogórki, marchewki i rzodkiewki, pyszny sos na bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki mleczne(...)marchewka 50 ml wody niegazowanej 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku garstka świeżej mięty (ok. 2 g) sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ½ – czerwona cebula Dodatki do burgerów: małosolny ogórek w plastrach kiszone rzodkiewki kiszona marchew w plasterkach pomidor papryczka chili roszponka olej Przepis na pyszny sos do burgerów: 150 g gęstego jogurtu 40 g musztardy miodowej z całą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaczne, że wszyscy proszą o dokładkę! Bułki zapiekane z szynką i serem składniki: 5 bułek parę plasterków ulubionej szynki parę plasterków ulubionego żółtego sera 2 jajka kilka ogórków małosolnych lub kiszonych około 3 łyżki siekanego szczypiorku lub pietruszki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej trochę soli i pieprzu do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki zapiekane z szynką(...)słodką paprykę, czosnek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wymieszać i posmarować tym wszystkie nacięte wgłębienia w bułeczce. Ser i szynkę kroimy na kawałki. Ogórki kroimy w plasterki. W posmarowane przyprawami nacięcia bułki wkładamy plastry szynki i sera. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch bułeczek również posmarować rozkłóconym jajkiem z przyprawami. Pieczemy
Olcia gotuje!Składniki: 700 g młodych ziemniaków 1 pęczek zielonych szparagów 6 ogórków małosolnych 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki 200 g listków rukoli 1/2 pęczka koperku 1 mała młoda cebula Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy lub skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie(...)kawałki i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Gotujemy przez 5 minut, po czym odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Ziemniaki, paprykę oraz pomidory kroimy w dużą kostkę, ogórki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek drobno szatkujemy. Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski. Czosnek bardzo drobno szatkujemy. W kubku łączymy wszystkie składniki sosu. Sałatkę polewamy
Qchnia po prostubotwiny będzie jak znalazł ! A oto mój przepis: 1 duży pęczek botwiny z buraczkami 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub gruntowe 3 ząbki czosnku ok 200 ml wody sok z jednej cytryny 1 litr maślanki lub kefiru 1 jogurt grecki 4 jajka sól pieprz łyżeczka cukru(...)cytryny, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko razem zagotować, tak aby botwina była chrupiąca. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie posiekać szczypiorek i koperek. Jajka ugotować na twardo. Ogórki i rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną osteczkę. Jak kto lubi. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cały kefir lub maślankę przelać do miski. Dodać jogurt grecki oraz
Jemy PijemyLemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sposobów- u mnie z dodatkiem pieczonych w piekarniku buraków. Danie jest niesamowicie lekkie, a dodatek groszku ptysiowego , który kochają moje dzieci , dodatkowo urozmaica tę ciekawą zupkę. Składniki 4 ogórki małosolne przepis tutaj pęczek koperku, pęczek botwiny 2 pieczone burki pęczek rzodkiewek litr maślanki lub śmietany 1 łyżeczka koncentratu czosnku Proeco sól himalajska do smaku pieprz do smaku(...)świeżą filtrowaną wodą w ilości takiej,aby przykryła tylko warzywa. Nie gotuj długo, 5 minut od zawrzenia wystarczy. Dodaj poszatkowanych na dużych oczkach pieczonych buraków. Odstaw do wychłodzenia. Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach . Dodaj do ugotowanych buraków. Następnie zetrzyj rzodkiewkę na dużych oczkach, poszatkuj drobno koperek, dodaj do buraczków. Dosmacz pieprzem, solą, czosnkiem. Wyciśnij
Z Kuchni Do Kuchnisera feta olej do smarowania gofrownicy Pozostałe 1 ryba wędzona maślana 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz, koper świeży, natka 3 ogórki małosolne 2 pomidory 6 oliwek czarnych 3 pomidory suszone Gofry: Do miski przesiewam mąkę, paprykę, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz, żółtka, roztopione i wystudzone masło, mleko, wodę i mieszam mikserem. Białko(...)obieram ze skóry. 1/3 odkładam do dekoracji. Do ryby, dodaję majonez, jogurt,i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper pokrojony. Na gofry wykładam pastę rybną, dodaję plastry pomidora, ogórka, kawałki ryby. Dekoruję oliwką i pomidorem suszonym, posypuję natką
wesoła kuchniaChłodnik z botwiny. Chłodnik z botwiny. Pyszny przepis na chłodnik z botwiny , ogórka i rzodkiewki. Chłodnik z buraków bez gotowania, najlepszy na zimno z jajkiem, idealny na lato. Chłodnik z dużą ilością posiekanego koperku oraz szczypiorku, przygotowany na zsiadłym mleku, z dodatkiem posiekanego czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Prosty przepis na chłodnik z botwiny(...)botwiny z buraczkami 1 litr zsiadłego mleka 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 1 pęczek, posiekanego koperku, bez łodyżek 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1 pęczek, pokrojonych rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne 1 ząbek czosnku, starty koncentrat z buraków do smaku cukier, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku Jak zrobić chłodnik z botwiny. Ta pyszna zupa
Moja Książka Kucharskagotowania: 30 Składniki -1 mała pierś z kurczaka (około 350 g) -marynata: szklanka maślanki, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, ostra papryka -4 placki tortilla, przepis znajdziecie tutaj -4 ogórki małosolne, mogą być również świeże -pół czerwonej papryki -serek śmietankowy do posmarowania placków -listki świeżej bazylii Sos szpinakowy: -1 szklanka świeżego szpinaku -1 opakowanie serka twarogowego na kanapki, śmietankowego(...)każdej strony na rumiany kolor. Odkładamy. --> Sos szpinakowy: --> Do kielicha blendera przekładamy szpinak, serek, czosnek, listki bazylii (opcjonalnie) oraz sól i pieprz. Miksujemy na jednolitą masę. --> Wykonanie: --> Paprykę i ogórki kroimy w cienkie paseczki. Tortillę przekładamy na deskę, smarujemy serkiem, na całej powierzchni układamy listki świeżego szpinaku. Na brzegu placka układamy wzdłuż, na całej długości kawałki kurczaka, ogórka oraz
Marta Gotujegrupy B ulegają podwojeniu. Warto zadbać o różnorodność kiszonek, ponieważ różne warzywa zawierają inne szczepy probiotycznych bakterii. Przepis przypadnie do gustu szczególnie tym, którzy nie przepadają za małosolnymi ogórkami. Kiszoną marchewkę można zajadać prosto ze słoika, używać jako składnika do sałatek lub przygotować z jej udziałem smakowitą surówkę do obiadu. Poniżej dwa przepisy surówkowe. Kiszenie marchewki: marchew sól(...)korzenia chrzanu. Upchnąć poszatkowaną marchew w słoiku (nie za mocno), zalać solanką. Na górze ułożyć resztę czosnku. Zakręcić słoik i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Taka "małosolna" jest najsmaczniejsza, dlatego by przerwać fermentację najlepiej wstawić słoik do lodówki. Im dłużej kiśnie, tym jest kwaśniejsza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proste w przygotowaniu i każdemu smakują. Roladki z mięsa mielonego mogą być nadziane Waszymi ulubionymi składnikami. Ja najczęściej nadziewam je papryką, ogórkami i cebulą, ale sprawdzi się też ser, szpinak lub podsmażone i drobno posiekane ogórki. Zrazy z mięsa mielonego nie potrzebują wykałaczek lub związywania. Dość prosto je formować, choć trzeba pamiętać o dokładnym zlepieniu brzegów. Mniejsze(...)sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego) szczypta mąki (opcjonalnie) czerwona papryka, kilka małych ogórków małosolnych, kiszonych lub konserwowych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy (opcjonalnie) na sos: ok. 2-3 szklanek wody, mała cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, płaska łyżka koncentratu
Lekcje w kuchniDziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas. Kotleciki z mięsa z indyka zapiekane w kruchym cieście z dodatkiem sera żółtego oraz ogórków małosolnych lub kiszonych. Pyszna propozycja nie tylko obiadowa ale również świetnie nadaje się jako przystawka na imprezach rodzinnych czy spotkaniach z przyjaciółmi. Polecam i życzę smacznego :) Zapraszam do polubienia(...)tartej sóli i pieprz do smaku mąka pszenna to panierowania olej rzepakowy do smażenia pozostałe składniki 300 g - 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego 10 dag sera żółtego tartego 1 ogórek kiszony lub konserwowy 6 łyżeczek ketchupu mleko do posmarowania ciasta ulubiony sos jako dodatek PRZYGOTOWANIE: Składniki kotlecików łączymy ze sobą. Forujemy kotleciki, obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy kotleciki
Gotowanie Patkiłyżki oliwy z oliwek pół pęczka natki pietruszki pół pęczka świeżej kolendry maka z ciecierzycy do obtoczenia burgerów 10 -12 pieczarek 2-3 pomidory malinowe kilka ogórków małosolnych szczypiorek kwiaty czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) słoiczek chrzanu (koniecznie sprawdźcie skład) 5-6 łyżek pasty tahini sałata kumin pieprz sól Wykonanie: Fasolę odcedzamy i płuczemy na sicie, zostawiamy aż ocieknie(...)grillu, opiekamy je z obu stron, aż się lekko zrumienią. Pieczarki obieramy, odcinamy im ogonki i również grillujemy. Sos przygotowujemy mieszając chrzan z pastą tahini i pieprzem. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy na plastry, a liście sałaty myjemy i osuszamy. Gdy burgery są gotowe, smarujemy podpieczone bułki sosem, układamy na nich liść sałaty, na nim burgera z fasoli
Quinoa Raz!