ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:322/434)

Ogórki kiszone 95

gałązka kwitnącego kopru 1 ząbek czosnku 1 liść czarnej porzeczki (opcjonalnie) 1 łyżka soli woda (wrzątek) Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć i ułożyć w słoiku do ogórków kiszonych. 2. Dodać chrzan, koper, czosnek  i liść porzeczki. 3. Wsypać sól i zalać wrzącą wodą. 4. Słoik zamknąć i pozostawić na dobę, a następnie przenieść do zimnego i ciemnego

A Ty Smakuj Mnie
zakwas buraczany---barbabietola da pasta madre 158

Potrzebujemy około 5-6 dni na zrobienie zakwasu. Składniki: 1 kg buraki czerwone, najlepiej kuliste, woda słona jak do kiszenia ogórków  tyle, aby przykryła pocięte buraki( łyżka na 1 litr wody, dla tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr) 1 główka czosnku przecięta na pół jedna laska chrzanu świeżego ,lub suszonego 1 kromka

w mojej kuchni
Ogórki kiszone 141

2 ząbki czosnku na każdy litrowy słoik korzeń chrzanu  jak mały palec na każdy litrowy słoik kwiaty od koperku – 2 na każdy litrowy słoik na

Humanistka w kuchni
Słona pasta z fasoli z makiem 137

koniec dodajemy resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest idealna do pieczywa zamiast masła, szczególnie ją lubię na kanapce z jajkiem, ogórkiem kiszonym  i majonezem. Ideał. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Kabanosowa sałatka z kaszą jaglaną 127

Bardzo szybka sałatka Składniki: 2 kubki ugotowanej kaszy jaglanej, 5 lasek kabanosa, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 3 małe kiszone ogórki, 1 papryka żółta, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, papryka do smaku Przygotowanie: kabanosa, paprykę, cebulę drobno kroimy, a potem wszystko mieszamy razem :) Poniżej robocze zdjęcie...   Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 270

MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc kto lubi - naprawdę polecam w tej postaci, po co tracić w gotowaniu cenne wartości odżywcze. Na koniec jedna z kolacyjek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Duszony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą 330

godziny solimy mięso z obu stron i pieczemy z uchyloną pokrywą jeszcze 15 minut. 4/ Wyjmujemy mięso i porcjujemy. Podajemy z kluskami śląskimi bądź ryżem czy ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z kaszanką i kapustą 110

cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut. Posypujemy obficie koperkiem lub natka pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem

Pyry na Gaz
PASTA Z MAKRELI 113

sukces udało się. Propozycje świetna na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje na świeżym pieczywie. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 1/2 cebuli 2 jajka ugotowane na twardo 2-3 kiszone ogórki odrobina oliwy sól, pieprz A jak to zrobić: Z makreli wydobyć to co najlepsze - mięso oddzielić od skóry i ości, przełożyć do miski i rozdrobnić. Cebulę, jajka i ogórki

Kuchnia w opałach
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 99

wybornie na zwykłej kanapce jak i w sałatce :) Dzisiejsza propozycja to alternatywa dla tych, co nie przepadają za tradycyjnym tatarem z wołowiny. SKŁADNIKI : 100 g wędzonego łososia 1 średni kiszony ogórek 1 szalotka 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego 1 łyżka zielonych oliwek drobno posiekanych kiełki rzodkiewki do dekoracji pieprz A jak to zrobić: Wszystkie składniki drobno pokroić i przełożyć

Kuchnia w opałach
SCHAB GRILLOWANY Z CAMEMBERTEM 136

marynaty i oprószyć solą i pieprzem. Grillować z obu stron na rozgrzanej patelni. Pod koniec na wierzchu ułożyć ser. Schab podałam ze smażonymi ziemniakami i sałatką z kiszonych  ogórków

Kuchnia w opałach
TUŃCZYKOWA SAŁATKA Z FASOLĄ 133

dzisiaj pełni funkcję mojej kolacji. SKŁADNIKI: mała puszka fasoli białej (gotowanej na parze) mała puszka fasoli czerwonej (gotowanej na parze) mała puszka kukurydzy 1 jajko ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka majonezu sól  pieprz A jak to zrobić: Jajko pokroić w kostkę, a ogórka w pół talarki

Kuchnia w opałach
SAŁATKA JARZYNOWA 117

roku, bardzo ją lubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki 1-2 łyżeczki ostrej musztardy 2 kopiaste łyżki majonezu  sól pieprz A jak to zrobić: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler ugotować w mundurkach, po ugotowaniu

Kuchnia w opałach
Sałatka z buraczków (postna-wigilijna) 309

Sałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki

IMPRESJA SMAKU
Ciastka wytrawne z ciasta francuskiego z serem korycińskim 268

Składniki: 1 ciasto francuskie, 6 łyżeczek pesto z suszonych pomidorów, kilka czarnych oliwek, kilka zielonych oliwek, 2 suszone pomidory w oliwie- przepis , 1/2 ogórka kiszonego, 6 plasterki salami, 30 g Sera Korycińskiego "Swojski"  Czesławy Zarzeckiej, oregano. Przygotowanie:    Ciasto francuskie rozkładamy. kroimy na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie odciskamy szklankę, tak by w środku był zarys kółka (delikatnie

Aga w kuchni