śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję jeszcze ogórek kiszony, ale ten wigilijny ma tylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennapatelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać. Zamiast pomidorów można użyć kukurydzy, ogórka kiszonego /kor niszonego/zielonego, pap ryki pokrojonej w kostkę , to co mamy w lodówce. Smacznego
NA MOIM TALERZUokoło 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również po placku. Danie podałam z sałatą z kukurydzą, szczypiorkiem i śmietaną. Idealnie pasują też ogórki kiszone. Mmm pycha
NA MOIM TALERZUwaszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki: 6 jajka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 ziemniak 1/3 puszki kukurydzy 1 cebula 1 jabłko 2 kiszone ogórki 0,5 szklanki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą
Niezły Młynekkurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych. Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna. Smacznego
Maminek kulinarnydosypujemy mięso. Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna. Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem) i zachwycamy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyminut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby nasze żeberka były bardziej rumiane. Miękkie, soczyste i różowiutkie... Do tego buraczki konserwowe, surówka z ogórków kiszonych, ziemniaczki... Mniam, mniam... Smacznego
Maminek kulinarnynaczynia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Gotowe. Doskonale smakują z sosem pomidorowym i surówką z kiszonych ogórków. Smacznego
Maminek kulinarnydodatkiem soli zagotowujemy i wrzątkiem zalewamy ogórki. Zamykamy słój i czekamy ok. 1 dzień. Już wtedy gotowe będą do spożycia. W ten sam sposób przygotować możemy ogórki kiszone na zimę. Smacznego
Maminek kulinarnynastępnie studzimy. Jajka, parówki i pieczarki z cebulką mielimy przez maszynkę. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Doskonale smakuje z każdym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub innymi dodatkami. Smacznego
Maminek kulinarnyilości oleju. Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe. Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem. Smacznego
Maminek kulinarnyWykładamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Zapiekanka gotowa. Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem i delektować się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyprzygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną. Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę można zastąpić masłem. Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamożna zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą. Smak pasty można wzbogacić o drobno pokrojonego ogórka kiszonego lub konserwowego czy chrzan
Gospodyni Miejska