przechowywać nawet kilka miesięcy w lodówce! Składniki: • 6 czubatych łyżek płatków owsianych • 5 ząbków czosnku • 4 listki laurowe • 10 ziaren ziela angielskiego • 2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków niepasteryzowanych (celem zaszczepienia kwasu mlekowego, wtedy zakwas szybciej dojrzewa) Można pominąć ale musi dłużej stać aby skwaśnieć. • 700 ml letniej wody Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w młynku. Ząbki czosnku
dom-agi.plsię je gotuje na sałatkę jarzynowa. Po ugotowaniu, ostudzone warzywa, obieramy i kroimy w kostkę. 3. Kapustę szatkujemy, gdy jest zbyt kwaśna, wcześniej ja przemywamy woda. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki wsypujemy do jednego naczynia, np. miski, Doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz dodajemy troszkę oleju. Dokładnie mieszamy. Sałatkę ta jemy z dodatkiem chleba. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachmąką rozrobioną z zimną wodą i wlewamy do bulionu, chwilę gotujemy,doprawiamy według uznania solą i pieprzem . Klopsiki podajemy z kaszą gryczaną i dowolną surówką, ja podałam z ogórkiem kiszonym
Smakowite Danianowalijek, na które trzeba jeszcze odrobinę poczekać. Pasuje świetnie zarówno do dań mięsych, rybnych czy jarskich. Polecam. Składniki: 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki 10 cm jasnej części pora 2 soczyste jabłka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki cukru 3-4 łyżki oleju Wszystkie warzywa i jabłka obrać i zterzeć
Gosia gotujePieczone marchewki - 3/4 duże marchewki - sos sojowy - olej rzepakowy lub ryżowy (rafinowany) - pieprz, bazylia, słodka papryka 3. Warzywa do farszu - 4 rzodkiewki - ogórek zieonu - 3 ogórki kiszone - pęczek szczypiorku - kilka listków sałaty lub inne ulubione warzywa Przygotowanie: 1.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
zdrowa vege kuchniaDzisiaj były: kotlety z białej fasoli (fasola, sól, pieprz i mąka kukurydziana), kasze: gryczana i jaglana (ugotowane razem), ogórki kiszone. Smacznie i w niecałe 30 minut. Przepis bierze udział w akcji: Evelyn odwiedza krewną w domu opieki. Przez przypadek poznaje tam staruszkę Ninny, która opowiada jej historię życia dwóch przyjaciółek: Idge i Ruth. Przenosimy się
Qlinarnie i Qlinarnieroku ognisko - tak, byłam pod wrażeniem! Swojska kiełbasa nabita na kija, upieczona w ogniu, pachnąca drewnianym dymem, a do tego pajda świeżo wypieczonego chleba, domowy smalec i kiszone ogórki - tak powitali nas gospodarze! A po ognisku wieczór filmowy, który zamienił się w wieczór rozmów i dyskusji, z pizzą i regionalnym piwem w tle. Morał wieczoru: uwielbiam dzieci
Sajkofanka smakuświeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica sól, pieprz 2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych) Dodatki do wyboru: grzybki marynowane kapary 1 cebula ogórek kiszony albo konserwowy oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, (klasycznie
Bon Appetit Małgorzatyświeżej, chudej wołowiny - najlepsza polędwica sól, pieprz 2 żółtka jaj kurzych (lub 4-8 żółtek jaj przepiórczych) Dodatki do wyboru: grzybki marynowane kapary 1 cebula ogórek kiszony albo konserwowy oliwki Dodatki do tataru kroimy w drobną kostkę. Z wołowiny usuwamy błony i następnie drobno siekamy albo mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach, (klasycznie
Bon Appetit Małgorzatymożna zrobić na dwa sposoby, letni i zimowy. Latem przy użyciu grilla, a zimą piekarnika :) Oba dobre! Składniki: 2 sztuki krupnioka lub żymloka 1 czerwona cebula 2 ogórki kiszone 1 duża cebula 2 łyżki oleju Wszystkie jarzynki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na dość duży kawałek folii aluminiowej wlewamy dużą krople oleju i lekko ją rozsmarowujemy, następnie dajemy krupniok
Smakowy Rajpicia sok jabłkowy. Deser: Koktajl owocowy ze zmrożonych truskawek i porzeczek z dodatkiem świeżego banana. Kolacja: Kaszanka lub bułczanka, czyli na śląski: krupniok i żymlok, w asyście pysznych dodatków: ogórka kiszonego, papryki i cebuli. A do tego herbata rooibos i oczywiście chlebek
Smakowy RajRoladki serowe z papryką, to kolejna wersja tej fantastycznej przekąski, którą można również zrobić z pieczarkami, szynką, ogórkiem kiszonym, szpinakiem lub innymi składnikami. Wersja z papryką jest o tyle fajna, że można ją zrobić tradycyjnie lub na ostro. Dla mnie wszystkie wersje tej przekąski są dobre :) spróbujcie sami :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150gr serka topionego 3 jajka (ugotowane na twardo
Smakowy Rajmałą kostkę szynkę i starty parmezan, zalewamy jajkiem. Wkładamy na 18 minut do piekarnika, funkcja termoobieg, w temperaturze 175 stopni. Sałatka: -posiekana sałata lodowa -groszek zielony -jabłko starte -ogórek kiszony w kostkę pokrojony -majonez -pieprz Wszystkie składniki łączymy razem. Dodatkowo: -pieczywo podgrzane w opiekaczu -ser -pomidor
BaRepaslekkich nie należy, ale w 100% jest warta wypróbowania. Składniki : 4 podłużne buraki 5 jaj 1 puszka groszku konserwowego 3 matyjasy 1 cebula 3 - 4 kiszone ogórki (w zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Śledzie zamoczyć
Gosia gotuje