Składniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też
prawdziwe jedzenieSpaghetti to niegdyś moja ulubiona potrawa. Zwłaszcza z żółtym, ciągnącym serem i dodatkiem w postaci kiszonego ogórka. No i jak z tego zrezygnować? Na pewien czas można, ale z czasem chęć jest bardzo silna. Dlatego postanowiłem nieco odchudzić, a przede wszystkim "uzdrowić" klasyczne spaghetti. Na początek wymieniłem makaron - użyłem pełnoziarnistego, a konkretniej "świderek" gdyż tak jest wygodniej (moim zdaniem). Poza(...)się roztopiła. W tym celu przesypuję z patelni mięso do garnka i chwilę jeszcze odgrzewam. 5. Na talerz wysypuję makaron, zalewam gorącym sosem i posypuje mozzarellą. Jako dodatek serwuję ogórka kiszonego. I Gotowe! Pyszne i zdrowe danie, dla osób za równo na diecie, jak i chcących się zdrowo odżywiać. Polecam i życzę smacznego
All My Fit Lifepieprzem i papryką. Gotujemy dalsze 10 min. Na koniec zaciągamy śmietaną i w razie potrzeby doprawiamy przyprawami. Gotowe :) Gulasz podałam z kaszą i z sałatką z pora i ogórków kiszonych- przepis na sałatkę znajdziesz tutaj . Smacznego
Smaki Edytygrudnia . Gdyby ktoś jeszcze był chętny podzielić się swoim przepisem na jarzynową sałatkę to zapraszam ! Składniki : * 6 średnich ziemniaków * 3 marchewki * 2 cebule * 4 kiszone ogórki * 4 jajka * puszka groszku konserwowego * pół słoiczka majonezu * 2 łyżeczki musztardy sarepskiej * sól , pieprz Przygotowanie : Ziemniaki , marchewkę oraz jajka gotuję. Odstawiam do wystygnięcia. Kroję w kostkę cebulę i ogórki kiszone. Zimne ziemniaki , marchewkę oraz ugotowane na twardo jajka kroje w kostkę. Łączę wszystkie składniki z odsączonym groszkiem konserwowym, dodaję musztardę, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam wszystko z majonezem. Odstawiam na 2-3 godziny do lodówki
Magiczne Życie Martywarstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się też serki śmietankowe
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazapowiadana druga odsłona przygotowanego, chlebowego tortu. Do jego przygotowania wykorzystałam różnego rodzaju szynki, sery, pomidory, kiszone ogórki, paprykę konserwową, sałatę, oliwki, jajka, musztardę, majonez i masło. Warstwy powinny być grubo posmarowane "łącznikami" typu serek topiony/serek śmietankowy/masło/majonez by po przekrojeniu warstwy razem się trzymały. Więcej szczegółów znajdziecie we wcześniejszym wpisie o torcie chlebowym z łososiem, suszonymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatylko postne czasy;) Sałatka z tuńczyka Do jej przygotowania potrzebować będziesz: 50 g ryżu 1 puszki tuńczyka w oleju 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 2 - 3 kiszonych ogórków 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie 1/2 cebuli pieprz Ryż ugotuj al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo a następnie posiekaj je w drobną kostkę, podobnie jak ogórki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś kolejna propozycja na śniadanko lub kolację. Pyszna pasta którą można urozmaicić różnymi dodatkami np. pomidorem, ogórkiem kiszonym czy rukolą. składniki: 500 g twarogu lub sera białego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki piertuszki sól, pieprz do smaku Twaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujewodą lub bulionem. Sos zagęścić mąką ryżową. Odrobinę wywaru z żeberek wymieszać z ok 1/2 łyżki mąki ryżowej i dodać do garnka zagotować. Żeberka podałam z kaszą jęczmienną i kiszonym ogórkiem
Monia miesza i gotujesałatka z ryżem RISANA. Tym razem ryż basmati w towarzystwie tuńczyka. składniki: 1 woreczek ryżu basmati RISANA 1 puszka tuńczyka w kawałkach 150 g żółtego sera 4 kiszone ogórki sól z pieprzem Kamis 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Tuńczyka dobrze osączyć z zalewy. Ryż wsypać
Monia miesza i gotujePost Pasta jajeczna z serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeOgórki z imbirem. Ogórki małosolne z imbirem. Sezon ogórkowy to czas, kiedy gospodynie chętnie wymieniają się przepisami na ich kiszenie. Szukają tych, które gwarantują, że ogórki będą twarde i smaczne. Chrupiące, pikantne ogórki małosolne to doskonały dodatek do różnych dań czy kanapek. Zawsze robiłam ogórki małosolne z chrzanem, czosnkiem i koperkiem. Niestety tutaj gdzie jestem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy(...)porze roku, gdyż teraz jest na nią sezon. Przygotowanie kiszonej fasolki jest mało kłopotliwe, wystarczy ją umyć, usunąć końcówki, można ją też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię