ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:329/434)

Sałatka z ryżem i tuńczykiem 374

sałatka z ryżem RISANA. Tym razem ryż basmati w towarzystwie tuńczyka. składniki: 1 woreczek  ryżu basmati RISANA 1 puszka tuńczyka w kawałkach 150 g żółtego sera 4 kiszone ogórki sól z pieprzem Kamis 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Tuńczyka dobrze osączyć z zalewy. Ryż wsypać

Monia miesza i gotuje
Pasta jajeczna z serem 217

Post Pasta jajeczna z serem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Ogórki z imbirem. Ogórki małosolne z imbirem 142

Ogórki z imbirem. Ogórki małosolne z imbirem. Sezon ogórkowy to czas, kiedy gospodynie chętnie wymieniają się przepisami na ich kiszenie. Szukają tych, które gwarantują, że ogórki będą twarde i smaczne. Chrupiące, pikantne ogórki małosolne to doskonały dodatek do różnych dań czy kanapek. Zawsze robiłam ogórki małosolne z chrzanem, czosnkiem i koperkiem. Niestety tutaj gdzie jestem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fasolka kiszona 87

Fasolka kiszona to dalszy ciąg mojej przygody z domowym kiszeniem warzyw, czyli fermentowaniem warzyw. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy(...)porze roku, gdyż teraz jest na nią sezon. Przygotowanie kiszonej fasolki jest mało kłopotliwe, wystarczy ją umyć, usunąć końcówki, można ją też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszonki – naturalny probiotyk 101

Kiszona kapusta lub ogórki to bomba witamin (z grupy B: B1, B2, B3; C,A,E,K), których brakuje nam zwłaszcza zimą, ale również naturalny probiotyk, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego. W związku z tym kiszonki są źródłem substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy zawarty w kiszonkach reguluje florę bakteryjną(...)jelitach, wspomaga trawienie oraz zmniejsza poziom cholesterolu. W trakcie procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru, dlatego kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce. Jeden średni ogórek lub miseczka kapusty to tylko 12 kcal. Kiszonki są zdrowe, ale zawierają dużo soli, dlatego należy je jadać z umiarem – jako dodatek. Szczególnie powinni uważać nadciśnieniowcy. Gotowanie kiszonek jest nieopłacalne, ponieważ pozbawia

Przepisy Babci
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką 120

roku pomógł mi sprzęt Bornera .) Jeśli znudzi Wam się najzwyklejsza z odrobiną marchewki i oleju to polecam wersję urozmaiconą - z ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką. Jest naprawdę pyszna! Polecam. 500g kiszonej kapusty 5 kawałków papryki marynowanej 3 ogórki konserwowe 3-4 łyżki oleju 1 szczypta cukru pieprz, sól (opcjonalnie) Kapustę kiszoną należy przepłukać pod bieżącą wodą, aby nie była

Di gotuje
Ogórki małosolne 126

sobie bez dużego słoika ogórków na kuchennym blacie. Zjadamy je zanim zdążą się zakisić, bo chrupiące małosolne to nasze ulubione. Was też zachęcam do eksperymentów z kiszonymi warzywami, nie tylko z ogórkami. Na zaprzyjaźnionym blogu widziałam dziś kiszone rzodkiewki- przepis  tu . Składniki: 1 kg ogórków gruntowych główka czosnku liść i korzeń chrzanu pęczek kopru (z łodygami

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z makaronem i kalafiorem – szybka i pyszna 119

zasmakuje. [embed]https://youtu.be/MhpwqXZIrpc[/embed] Składniki na sałatkę z makaronem i kalafiorem: kalafior 100 g makaronu w kształcie ryżu lub innego drobnego por puszka kukurydzy 5-6 ogórków małosolnych lub kiszonych 4 jajka 4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był miękki, ale nierozpadający się. Makaron gotujemy w osolonej

e-PrzepisyKulinarne
sałatka z kuskus 151

lubi kuskusu, można zjeść kromkę chleba do sałatki. Przepis podaję na 1 osobę, ale jest uwaga - to duża porcja.  Składniki: 100 g papryki czerwonej 100 g ogórka korniszona lub kiszonego 50 g polędwicy lub kiełbasy z indyka  50 g kukurydzy konserwowej 50 g kaszy kuskus - lub bułka grahamka 2 łyżeczki oleju lnianego/oliwy z oliwek Przygotowanie: kaszę

Gotowanie z pasją
Francuskie kieszonki z kurczakiem 24923

mgnieniu oka. Na pewno będą często gościć na naszym stole. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego keczup pikantny bądź sos pomidorowy 8 plasterków sera żółtego 8 kawałków ogórków "krokodylków" bądź kiszonych 25/30 dag piersi z kurczaka oliwa z oliwek do marynaty kurczaka przyprawa do kurczaka sól pieprz WYKONANIE: 1. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać(...)czas przygotowania reszty składników; 2. Jedno ciasto francuskie pokroić na 8 równych kwadratów; 3. Każdą część ciasta posmarować keczupem bądź sosem pomidorowym; 4. Ułożyć kilka kawałków kurczaka, dodać ogórka; 5. Każdą kieszonkę przykryć plasterkiem żółtego sera; 6. Na wierzch nałożyć drugie ciasto francuskie i dobrze posklejać boki. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać wierzch kieszonek; 7. Przełożyć na dużą

Prosty przepis na
Śledzie pod pierzynką 104

Szuba, bo taką nazwą określana jest sałatka śledzie pod pierzynką, wywodzi się z Rosji. Jest to warstwowa sałatka śledziowa z ziemniakami, burakami, jajkiem i ogórkami konserwowymi lub kiszonymi, przekładana majonezem. Continue reading Śledzie pod pierzynką at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Sos tatarski 328

czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (dałam ze słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 2 łyżeczki(...)soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sos tatarski – jak go zrobić krok po kroku? Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo postąpić z marynowanymi grzybami (polecam marynowane pieczarki). Cebulę obrać, drobno posiekać. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać

Kulinarne Przeboje
Zdrowsza wersja sałatki jarzynowej i "Bezpieczna przystań" 149

zapraszam na sałatkę jarzynową w nieco zmienionej wersji, bo bez majonezu. Składniki : 3 ugotowane marchewki ugotowana pietruszka ugotowany kawałek selera 2 ugotowane ziemniaki jabłko ze skórką 3 ogórki konserwowe lub kiszone dojrzałe awokado cytryna oliwa sól pieprz Warzywa pokroić w kostkę. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę. Awokado z sokiem z połowy cytryny

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajka w sosie tatarskim 125

czubate łyżeczki tartego chrzanu (u mnie ze słoiczka) 2 czubate łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa) 3 czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania