ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:333/434)

Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach 162

mogę wszystko posiekać i wrzucić do jednej miski , ukisić razem , a potem napchać do słoików . Jak zaczęłam wszystko przegotowywać , to wpadłam na pomysł ,że można dodać czosnek , uwielbiam kiszony z ogórków , więc ..czemu nie spróbować Tak powstała pyszna kiszona kapucha inna niż wszystkie , można ją potraktować jako gotową surówkę , gdyż smakuje wyśmienicie . Jedyny minus ma taki ,że po dodaniu

Ogrodnik w podróży
Domowy pasztet drobiowy z wątróbką 117

miejscu nawet 2-3 tygodnie. Do zalania można użyć zwykłego masła, ale najlepiej użyć masła klarowanego, które jełczeje wolniej niż zwykłe. Polecam podawać z ogórkiem, np. kiszonym, konserwowym lub w ketchupie – z tego przepisu: ogórki w ketchupie . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Domowy pasztet drobiowy z wątróbką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jarzynowa sałatka ryżowa 152

Zapraszam na smaczną sałatkę. Zrobiłam ją z warzyw z rosołu, ugotowanego wcześniej ryżu i... świeżego ogórka (zabrakło kiszonych). Mimo to sałatka wyszła bardzo smaczna i chrupiąca (ogórek). Polecam na kolację, szybko i prosto się ją robi a do tego jest tania i sycąca. Składniki: 1 szkl ugotowanego ryżu pełnoziarnistego 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka z rosołu kawałek pietruszki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Surówka z białej kapusty, pomidora, ogórka świeżego i kiszonego 193

Post Surówka z białej kapusty, pomidora, ogórka świeżego i kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Prosta surówka 82

tradycyjnego obiadu można podać wiele surówek. W okresie jesienno-zimowym najlepsze są takie, które zawierają kiszonki. Ta prosta surówka z kiszonej kapusty, ogórków oraz papryki i cebuli będzie idealna.  Surówki z kapustą kiszoną najlepiej smakują z ziemniakami i kotlecikiem. Jeśli wolisz prostszy skład, to zerknij też na przepis na surówkę z kapusty kiszonej . Moja surówka do obiadu też

AniaGotuje.pl
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 239

najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy, co z nim zrobić. A można go po prostu kisić jak ogórki i mieć na później. Składniki na 2 średnie słoiki kiszonego topinamburu: solanka: litr wody i łyżka soli kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw 4 ząbki czosnku

Ugotowane pozamiatane
Ogórki małosolne bez wody 585

masłem, tworzą prawdziwy przysmak. Mnie ogórki małosolne kojarzą się też z wyprawami nad wodę. Pamiętam, jak mama nad jeziorem wręczała nam po ogórku i pajdzie chleba z masłem. Jakież to pyszne było!  Kiszenie takich ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty pomysł. Jak nakleić etykiety na słoiki z przetworami ? 202

świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków bo dobrze widać co zawiera szklane opakowanie. Jednak kiedy w grę wchodzą dżemy

Smaczna Pyza
małosolne ogórki... 138

Składniki: ogórki gruntowe 5 kg, zestaw do kiszenia z koprem 2 sztuki, korzenie lub liście chrzanu 6 sztuk(...)czosnek 2 główki, woda gotowana - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba Ogórki gruntowe świeże, twarde zalać w misce z zimną wodą na godzinę, wodę wylać i ogórki wytrzeć do sucha ściereczką. Użyłam garnek kamienny i emaliowany, na dnie rozłożyć część opłukanego zestawu z koprem do kiszenia. Ułożyć ciasno ogórki, dodać dodatkowo korzenie chrzanu, ząbki obrane czosnku

W Mojej Kuchni Lubię
OGORKI WARSZAWSKIE 129

OGÓRKI WARSZAWSKIE Nie można zbyt długo przechowywać świeżych ogórków, ale kiszone lub konserwowe przetrwają nawet cały rok. Do zasalania nadają się ogórki o ścisłym miąższu, niezbyt grubej skórce i małej komorze nasiennej. Powinny mieć regularny kształt i niewielki rozmiar. Ogórki należy przetwarzać natychmiast po zebraniu, należy je dokładnie wymyć w zimnej wodzie, a następnie zanurzyć

Moja Książka Kucharska
Zakwas pszenny na barszcz biały 116

sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody 8 płaskich(...)łyżek mąki pszennej razowej 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką

Codziennik Kuchenny
Ogórki kiszone 148

Moje pierwsze kiszone ogórki. Na próbę zrobiłam tylko jeden słoik z obawy, że mogą się nie udać. Wyszły jednak całkiem dobre, najważniejsze, że w ogóle zjadliwe! W tym roku debiutuję z przetworami, nigdy wcześniej nie przygotowywałam niczego sama, tym razem moje podejście a przede wszystkim ciekawość świata, bardzo się zmieniły. Wszystkiego bardzo chcę spróbować sama, wszystkiego pragnę się nauczyć(...)wielu innych, różnych ludzi, którzy pokazali mi smak dobrej kuchni. Do litrowego słoika wsypałam przyprawę, która zastępuje świeży zestaw do kiszenia (akurat nie miałam takiego zestawu pod ręką, a mama dała mi tę mieszankę). W słoju umieściłam ogórki, układałam je bardzo ciasno. W litrze wody rozpuściłam łyżkę soli i zalałam tym roztworem ogórki. Odstawiłam na kilka dni. Niczego

Mango Papaja
Ogórki małosolne 280

kolejnych już wrzucałam do słoika całe ogórki. Wybierzcie sposób który Wam pasuje i smakuje! Składniki na słoik 4 litrowy : * 2 kg ogórków gruntowych * pół pęczka kopru do kiszenia ogórków * 4 ząbki czosnku * 2 litry wody - ja daję pół na pół wrzątek z zimną przegotowaną wodą  * 2 łyżki soli Przygotowanie : Ogórki umyć, odciąć bądź nie odcinać

Magiczne Życie Marty
Ogórki małosolne kimchi 111

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskie składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa lub ogórek,ale można je tez przygotować z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia papryczek chili. Natomiast zanim przejdę do podania wam przepisu na ogórki chciałam tylko wspomnieć o bardzo ważnej roli kiszonek w naszej codziennej(...)organizmie i dostarczają takich witamin jak A,C,E, K i PP. Co można kisić? Oczywiście najbardziej popularne u nas produkty to kapusta i ogórki. Natomiast pyszne są też kiszone rzodkiewki, pomidory, kalafior, marchewka, cebula, grzyby, czosnek czy botwina. Wszystkie te warzywa fermentuje się dokładnie tak samo, jak ogórki, więc nie bójcie się zrobić różnych warzywnych kiszonek

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z ogórków małosolnych 154

Zostało trochę ogórków małosolnych..no i zrobiłam pyszną zupa z takich ogóreczków... kilka ogórków małosolnych ze skórką 1 -2 marchewki 2 łyżki masła  

Moje domowe kucharzenie