ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:341/434)

placki ziemniaczane z pasta z kiszonego buraka i ogórka 188

patelni z olejem.  ps. te placki nie maja mąki ,dlatego patelnia musi byc bardzo gorąca.na wierzchu jest łyżka serka naturalnego. Buraki ,pasta Składniki 2 nieduże ogórki małosone ,lub kiszone 2 - 2 ½ szkl. buraków z zakwasu buraczanego 3 ząbki czosnku z zakwasu 2-3 łyżki oliwa z oliwek Wykonanie Wszystkie składniki zmiksować na gładko i gotowe. Ogórki

w mojej kuchni
Szybkie przekąski i przystawki na imprezę 722

bagietka, salami, ser mozzarella lub dobry żółty ser, pomidorki koktajlowe  Koreczki owocowe : plasterek banana, plasterek kiwi i winogrono zepnij wykałaczką Koreczki śledziowe : ciemny chleb, śledzie w oleju, ogórek konserwowy lub kiszony, plasterek papryczki chili Koreczki serowe : ser camembert, oliwki lub winogrona, orzechy włoskie lub orzechy pekan Koreczki z kabanosem : ulubione kabanosy, żółty ser np. Gouda,  papryka czerwona

Cztery Fajery
SOS TATARSKI 197

soku z cytryny lub octu jabłkowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała cebula czerwona lub szalotka  1 łyżka posiekanych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku  1 ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka kaparów lub marynowanych grzybków WYKONANIE Majonez, jogurt naturalny, chrzan, musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cebulę, ogórka

cool and minty
Sosy do jajek - sos tatarski i tysiąca wysp 144

sałatek. Sosy są tak uniwersalne, że naprawdę pasują do wszystkiego. Dzisiaj zapraszam po przepis na sos tatarski z prawdziwkami :) i sos tysiąca wysp. Składniki: Sos tatarski 3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 10 grzybków marynowanych, u mnie prawdziwki 1 łyżka chrzanu 1 łyżka cukru pieprz sól 1 łyżka kaparów zioła prowansalskie do smaku

Życie zaczyna się w kuchni
Ogórki małosolne-polska klasyka 222

kiedyś spróbował zrobić sobie ogórka małosolnego.Choćby z ciekawości czym się to ten ogórek malosolny od kiszonego w smaku różni, ano różni się różni. Małosolny jest delikatniekszy...a i po trzech dniach gotowy do spożycia. A przygotowanie to góra 15 min.Więc raczej warto. Składniki to ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki- ilość zależy od tego ile chcecie

Z Kuchni Do Kuchni
Jedz kiszone, a będziesz szczupły i zdrów 95

dodaje energii. Nasze samopoczucie poprawia się, a zbędne kilogramy ubywają. Detoks czy dieta bazująca na produktach kiszonych to ostatni krzyk mody. Okazuje się, że Polacy na nowo odkrywają moc kiszonek. I dobrze, wszystkim nam wyjdzie to tylko na zdrowie. Dlaczego warto jeść kiszone produkty? Są lepsze niż probiotyki. Kiszonki chronią nas przez niepożądanymi bakteriami. Dzięki temu, że zakwaszają jelita, tworzą(...)szybko. Kwas mlekowy, który powstaje w czasie kiszenia, wspomaga pracę jelit. Poprawia też ich szczelność. Organizm łatwiej radzi sobie z wchłanianiem materii i obniża poziom cholesterolu. Poprawia się też wchłanianie witamin, a w szczególności witaminy z grupy B oraz K, T i A. Kiszonki naturalnie poprawiają odporność. Kiszona kapusta czy ogórki zawierają dużo witaminy C. Ona wspomaga przeziębienia

ProstePesto.pl
Zupa ogórkowa z ryżem 734

Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)  Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych  2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu  2 łyżki mąki  1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy

Apetyczna babeczka
Ogórki małosolne 174

wypad za miasto wyklucza np. sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi. Składniki: 2 kg ogórków 1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu) 3 litry wody 3 łyżki soli kamiennej Wykonanie: Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego dzbana. Też warto(...)wcześniej umyć lub przynajmniej opłukać. Wiązkę warzyw do kiszenia najlepiej rozdzielić i trochę włożyć na dno, a trochę na wierzch. Wodę solicie i doprowadzacie do wrzenia. Gorącą zalewacie ogórki, aż je dokładnie zakryje. Przykrywacie wszystko talerzykiem i zostawiacie na jakieś 2 dni. Kiedy woda stanie się mętna, a ogórki trochę ściemnieją i po przekrojeniu będą miały jednolity kolor

GRUBY WAŁEK
Sałatka obiadowa/grillowa 123

soczysta i aromatyczna sałatka świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ryb oraz warzyw. Polecam!     Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewek 2-3 ogórki małosolne lub kiszone pół pęczka koperku 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól i pieprz       *** Sałatę kroimy lub rwiemy na średniej wielkości kawałki

Blog z Apetytem
Najlepsze książki o fermentacji 2016 179

Zima to czas, kiedy w moim domu rządzą kiszonki: żurek, kapuśniak i ogórki. Chętniej spędzam wtedy czas w domu, najchętniej z książką pod kocem. Jeśli chcielibyście dokształcić się, albo po prostu spędzić dobrze czas oglądając piękne zdjęcia w książkach kucharskich o kiszonkach, to teraz jest najlepsze na to czas. Polecam Wam 3 nowe, modne książki o fermentacji na długie(...)chcieliście wiedzieć o fermentacji, zarówno praktycznie, teoretycznie, pod względem biochemii, ale baliście się zapytać. Zawiera wiedzę teoretyczną np. dlaczego dodaje się sól czy zawierające taninę liście do ogórków, przepisy na kiszone dania i napoje z całego świata, testimoniale osób, którzy namiętnie fermentują i rozwiązania typowych problemów, które mogą się pojawić, gdy zaczniemy sami przygotowywać kiszonki. Zwraca też uwagę

Ugotowane pozamiatane
Placki z zielonych ogórków 1052

Był już dżem z ogórków, to mogą być też smaczne placki. Jeżeli podczas kiszenia zostanie nam trochę ogórków, to warto usmażyć sobie placki. Ogórki myjemy w zimnej wodzie i obcinamy końcówki. Ucieramy na grubych oczkach. Następnie całość solimy w celu odciśniecia nadmiaru wody. Po 10 min. od posolenia ogórki puszcza soki, wówczas odciskamy nadmiar wody

chleba naszego
C - Kanapeczki i paprykowe pojazdy 163

dekoracji oliwki czarne , do dekoracji kukurydza konserwowa               do dekoracji ogórek świeży lub kiszony Paprykę nacinamy w okolicy ogonka, pozostawiając go a wycinając ok. 1/4 powierzchni. Usuwamy ziarna nasienne. Patyczek szaszłykowy skracamy, przebijamy nim paprykę na wylot, na wysokości planowanych kół, mocujemy koła odpowiednio z rzodkiewek i ziarnami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tradycyjny hamburger 262

główka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni

Piąty grzech główny
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 428

pracy, jako przystawka, do grilla, kolację I nie tylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :) Zaczynamy: Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki małosolne- lub kiszone mała puszka kukurydzy 100-150 gr makaronu świderki 1-2 łyżki sera startego mozzarella sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Gotuje makaron według instrukcji na opakowaniu

Smaki Edyty
Tosty z tuńczykiem i oliwkami 237

tostach i zajadać :) Z jajkiem sadzonym smakuje jeszcze lepiej! SKŁADNIKI (2 podwójne tosty) 4 kromki pieczywa graham lub innego ulubionego 1 puszka tuńczyka w oleju 1 ogórek konserwowy (lub kiszony) 6 zielonych oliwek 1/2 małej cukrowej cebulki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka majonezu (można pominąć) sól pieprz dodatkowo liście ulubionej sałaty 2 plasterki ulubionego żółtego sera (można pominąć

DefinicjaSmaku