dobrze się czuję, a przy odrobinie szaleństwa nawet mogłabym zamieszkać. Miałam możliwość spróbowania 4-daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany(...)przyszło mi się mierzyć z whisky. Mój pierwszy raz. Dobrze, że nie była torfowa ;) W wersji wegetariańskiej pojawiło się vege carpaccio, czyli kalarepa marynowana w oleju rzepakowym, kiszone buraki, kompresowany ogórek małosolny, rzodkiewka hartowana w lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki
Kucharzycakolację czy na różnego rodzaju uroczystości , można podawać z ryżem, kluseczkami czy bagietką czosnkową. 500 g schabu 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe lub kiszone puszka pomidorów w puszce krojonych 2 duże łyżka ajvaru ząbek czosnku sól i pieprz pół łyżeczki papryki wędzonej , szczypta chili 2 łyżki octu balsamicznego(...)czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy pomidory ponownie przykryć pokrywką dalej dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie na sam koniec dodać ogórki pokrojone na plasterki, zamieszać i zagotować
Andzia Pichcikonserwowej złocistej (ze srebrną nie smakuje tak dobrze!) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania(...)skórkę, aby lepiej się prezentowała w sałatce). Sałatkę układamy w naczyniu warstwami. Kolejność w zasadzie można zmieniać, natomiast ja podaję swoją: cebulka złocista, gotowana marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez. Wierzch stanowi u mnie odrobina pozostawionej marchewki i posiekana czerwona cebulka. Ponieważ w oryginalnym przepisie był starty żółty ser można go dodać - oprószamy nim warstwę majonezu. Wtedy
Kolorowy Przepisownikmaju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko 250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie(...)moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalitewski: 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku(...)ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru
Poezja smakuprzemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)łyżkę soli. Powstałą solanką zalewamy selera. Słoik zakręcamy przykrywką i odstawiamy dość ciepłe miejsce ( ok 23-25 stopni C) – ja trzymam na blacie w kuchni. W zależności od temperatury kiszenie potrwa 3-5-7 dni. Po tym czasie słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki by fermentacja ustała i pijemy. Na zdrowie! Artykuł Zakwas z selera pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeprzemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)soli. Powstałą solanką zalewamy kapustę. Słoik zakręcamy przykrywką i odstawiamy dość ciepłe miejsce ( ok 23-25 stopni C) – ja trzymam na blacie w kuchni. W zależności od temperatury kiszenie potrwa 3-5-7 dni. Po tym czasie słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki by fermentacja ustała i pijemy. Na zdrowie! Artykuł Zakwas z kapusty pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepracę. Zobacz, jak prawidłowo przeprowadzić pasteryzowanie w piekarniku. Zacznijmy od podstaw, czyli kilka tipów na wyparzanie słoików i nakrętek Zanim przyjdzie czas na pasteryzowanie w piekarniku zawekowanych dżemów czy ogórków, konieczne jest odpowiednie przygotowanie słoików i nakrętek. To bardzo ważny etap przygotowywania przetworów. Pomijany, może skutkować namnażaniem się bakterii wewnątrz słoika , a w efekcie psuciem się zamkniętego(...)wodzie lub zmywarce. Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku? W zasadzie każde przetwory można pasteryzować w piekarniku. Ta metoda jest polecana do pasteryzacji: dżemów, ogórków (konserwowych i kiszonych), kompotów, soków, papryki konserwowej, musu z dyni itp. Pamiętaj, że po pasteryzacji słoiki z przetworami należy umieścić w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, co wydłuży okres ich przydatności do spożycia
Rozdomowionamocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki i dodatków wystarczy w zupełności
ladykitchensmak wzbogaca smakowe doznania, szczególnie w połączeniu z twardymi serami. Warzywa papryka : kolorowa i chrupiąca, świetnie sprawdzi się jako dodatek do miękkich serów i delikatnych wędlin. Ogórki świeże lub kiszone : dodają chrupkości i orzeźwienia. Oliwki: zielone lub czarne, nadają desce śródziemnomorski charakter. Zioła bazylia, tymianek rozmaryn: nie tylko dekorują deskę, ale również mogą być dodawane bezpośrednio
Moja Książka Kucharskawymagają dużo pracy, a do ich do przygotowania możecie wykorzystać ulubione składniki. Polędwiczki zapiekane pod pierzynką serową dobrze smakują z większością warzyw. U mnie to papryka, czerwona cebula, ogórki i oliwki, ale będą też smaczne z podsmażoną włoszczyzną, cukinią lub porem. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i to, co najbardziej lubicie. W opisie przygotowania podaję dwa sposoby(...)Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami, składniki: polędwica wieprzowa (ok. 500 g), łyżka majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy (lub do smaku), kilka plasterków żółtego sera lub garść startej mozzarelli, ogórek konserwowy lub kiszony, 1/2 małej czerwonej papryki, kilka oliwek, pół małej czerwonej cebuli, przyprawy do smaku: sól, pieprz, ew. ulubione suszone zioła Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami, przygotowanie: Polędwicę pokroić
Lekcje w kuchnipodawać pomidorową pastę z makreli? Pasta pomidorowa z tego przepisu rewelacyjnie smakuje solo, ale też można wykorzystać ją jako bazę do różnorodnych kanapek. Idealnie będą pasować do niej kiszone lub świeże ogórki, plasterki pomidora, rzodkiewka, koperek, szczypiorek lub żółty ser. Możesz też użyć jej do przygotowania innych dań. Co powiesz na wrapy lub naleśniki z taką pastą
okolicepalnika.plrozwiązanie, gdy spodziewacie się wielu gości. W takim przypadku należałoby zwiększyć proporcje składników razy dwa. Możecie dorzucić do niej inne ulubione składniki - dobrze sprawdzą się na przykład ogórki konserwowe lub kiszone albo oliwki lub kapary. Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem posmakuje wszystkim fanom tuńczyka z puszki. Jest kremowa, dość delikatna, sprawdza się na wiele różnych okazji. Polecam, smacznego
Lekcje w kuchnipastę rybną. Miałam wędzoną makrelę, więc przyrządziłam pastę właśnie z makreli, ale możecie do tego użyć dowolnej ryby. Pasta świetnie smakuje na kromce żytniej bagietki z dodatkiem ogórków korniszonowych lub kiszonych. Pasty rybne nie są raczej ulubionym dodatkiem, dodatkiem, który lubiłyby dzieci, a tę chętnie spróbowały. Być może dlatego, że pasta ma bardzo delikatny smak, a to dzięki dodatkowi
SprawdzonaKuchnia.plmożna powiedzieć, po prostu pasta lub smarowidło. Dodatek ten pochodzi ze znakomitej kuchni francuskiej. Pasta fantastycznie smakuje z grzankami, chlebem razowym, czy zieloną chrupiącą sałatą. Świetnym dodatkiem będzie kiszony lub małosolny ogórek, który idealnie podkręci smak. Pasta łososiowa jest idealna na śniadanie, kolację, ale i na wykwintne przyjęcie będzie rewelacyjnym urozmaiceniem stołu z przekąskami! Pasta to połączenie wędzonego łososia
SprawdzonaKuchnia.pl