początek proponuję herbatkę miętową lub rumiankową, wodę z miodem i cytryną lub mój „napój reanimacyjny”, na który przepis podam na końcu. Bardzo polecany jest również oczywiście sok spod kiszonej kapusty, ogórków lub buraków. Soki spod kiszonek, jak i same kiszonki są bogate w minerały i witaminy, które pouciekały w trakcie imprezy wraz z kolejnymi kieliszkami Poza tym, pomimo kwaśnego
Kate's KitchenKolejna propozycja imprezowa lub po prostu smaczna i szybka przekąska w ciągu dnia. Na jeden kęs:) Paprykę możecie zastąpić ogórkiem - świeżym, kiszonym, konserwowym lub tartymi pieczarkami - próbowałam, będą smaczne. Można je maczać w dipach, udekorować natką pietruszki, koperkiem, różnymi kiełkami, podać na liściach sałaty czy rukoli. Ma być kolorowo i kusząco! Składniki: 6 plastrów szynki eksportowej Krakusa - jest prostokątna
Zasmakuj KuchniSałatka, która wiele lat temu była obowiązkowym punktem na wszelakich imprezach rodzinnych. Prym wiodła klasyczna jarzynowa (wiadomo!), ale ta, na kulinarnej liście imprezowej zajmowała zacne drugie
gotować!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś mam dla Was przepis na śledzie po japońsku. Trochę zmieniłam formę ich podania, w wyglądzie przypominają przystawkę, która
Marta GotujeNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basimielonego ( u mnie z karczku) przyprawy do mięsa mielonego (wedle upodobań) 5 plastrów sera żółtego gouda 1 duży pomidor 2 małe cebule 1 średnia czerwona cebula 3 średnie ogórki konserwowe / kiszone 5 liści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka tarta ketchup, majonez Wykonanie: Do naszego zmielonego mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, jajko, dowolne przyprawy, może być nawet mieszanka przypraw
W Moim Magicznym DomuMoim kolejnym przepisem na uzupełnienie spiżarki jest mało znany lecz bardzo pyszny kalafior kiszony. Przepis banalnie prosty, ponieważ kisimy jak ogórki. Jest to świetny dodatek do obiadu, sałatki czy po prostu do chrupania, polecam. Składniki: 1 kalafior koper czosnek 1 łyżka soli na 1 litr wody. Wykonanie: Kalafior dokładnie umyć, podzielić na różyczki, czosnek obrać. Do słoiczka
magiczna kuchnia Kasismakują z kromką chleba, z domowym smalcem. Takie zestawienie to powrót do starych metod naszych babć. Coraz bardziej popularne i zdrowe. Dzisiaj polecam bardzo prosty sposób na kiszone, małosolne ogórki. Jeśli postoją dłużej nie będą już małosolne. SKŁADNIKI Na małą porcję Ogórki małe, twarde, gruntowe na 2 litrowy garnek o 1 kg. ogórków Woda przegotowana
W kuchennym oknie EwyJak żech łajziōł 1 po sklepie, to jakosik mi tyn wyndzōny pstrōng wskoczōł do koszyka, a potyn mie mynczōł, 2 jak leżoł we lodōwce, bo żech
Chop w kuchniTaki szałołt to sie moge przidać i na Ostatki jako tzw. zagrycha, i na Popielec jako danie postne. Jak jeszcze by tak pomyśleć ło tym, że
Chop w kuchniKlasyczna wersja strogonowa jest z wołowiną. My postanowiliśmy przyspieszyć przygotowanie tego dania i użyć kurczaka, którego można dużo szybciej zrobić. Polecamy :) Składniki:
Kuchenne Wariacjesmaczny, kolorowy gulasz . . . . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól
Darcia w kuchnidwóch salach. Poniżej zamieszczamy szczegółowy opis dań i nasze ewentualne uwagi. Śniadanie. Tofucznica. Bardzo smaczna i bardzo syta. Lunch. Kotlety z dyni z ciecierzycą + przepyszna surówka jabłko-ogórek kiszony-chrzan-musztarda-limonka-agawa + zupa ziemniaczano-selerowa. Wszystko przepyszne! Był to nasz pierwszy posiłek zjedzony tam i zdecydowanie przekonał nas, aby przychodzić tam częściej :) Lunch. Falafelki + frytki + surówka. Jak zwykle
Bananowe Poledużego, wyparzonego słoja, w międzyczasie dodawaj obrany czosnek, Kiedy wszystkie składniki wykorzystasz zalej przegotowaną, zimną osoloną wodą. Na koniec dodaj kwas. Tylko pamiętaj, żeby dodać kwas spod ogórków/ kapusty kiszonej, nie kwaszonej. Teraz zakryj gazą, i daj działać bakteriom, w ciepłym miejscu jak sobie popracują to za 4 dni zakwas powinien być gotowy. Kiedy jest wyraźnie kwaśny i gęsty
Kuchnia bezglutenowa LoliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś sięgnęłam po sprawdzony przepis. Zrobiłam sałatkę jajeczno- pieczarkową, która gościła w moim rodzinnym domu najczęściej w okresie
Marta Gotuje