Pierwsze świeże ogórki już są więc czas na danie z nimi w roli głównej. Zimna przekąska z ogórka i szynki parmeńskiej Świeże ogórki u mnie w domu już zagościły na dobre. Nie kisiłam jeszcze żadnych ale za pewno niedługo będę. Robiłam ostatnio świeże ogórki nadziewane serkiem kremowym, dodałam pomidory z zalewy, jajko i trochę pietruszki. Podawałam
mecooksbotwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty
królestwo garówkorzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości. Proces naturalnego fermentowania żywności jest znany ludzkosci ludzkości od starożytności, już 7 tysięcy lat temu . Kiszenie nie dość, że zapobiega utracie cennych składników odżywczych to dostarcza również enzymów, przez(...)osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia, że z korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości. Krótko, kiszenie konserwuje się i wzbogaca pokarmy, nie zużywając przy tym energii. Czyni je łatwiej strawnymi, tworzy nowe smaki: pokarm taki jest bardziej odżywczy, emanuje specyficzną
Anioły w kuchniPyszna sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem SKŁADNIKI 5 jajek puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy cebula dymka + szczypior 2 ogórki konserwowe lub kiszone kilka łyżek majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę siekamy, Dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Wrzucamy ogórki pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy pieprzem i solą
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo prosta sałatka o delikatnym smaku. Do jej zrobienia użyłam ogórków, które były już za duże na kiszenie czy konserwowanie. Najdłużej mi zeszło obieranie i drążenie ziarenek, ale samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak. ogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepachnących słońcem, prosto z krzaczka... mniam! Na taką rozpustę jeszcze trochę musimy poczekać, tymczasem w spiżarni zastały jeszcze ostatnie ogórkowe przetwory, między innymi te najbardziej tradycyjne- kiszone. Zapewne niektórym połączenie kwaśnych i słonych ogórków z miodem wyda się mało apetyczne, ale uwierzcie, że jest zaskakująco ciekawe. Możecie serwować je na przykład jako dodatek do tradycyjnego schaboszczaka na ciepło
PichceniomaniaOgórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała
Ala piecze i gotujePyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!! Składniki: 2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie) 6 cebuli 0,5 szkl.octu 0,5 szkl.cukru 0,5 szkl.oleju
Swojskie jedzonkowięc jeśli nie masz jeszcze pomysłu na sałatkę do kolejnego obiadu, wykorzystaj ten pomysł. Myślę, że nie pożałujesz, a jeszcze nie raz powtórzysz ;) Składniki: 250g kiszonej kapusty (przepłukanej i odciśniętej) 1 ogórek konserwowy 2 kawałki papryki konserwowej 1 marchewka ½ małej czerwonej cebuli ⅓ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziemacie pomysłu na obiad,do tego gorąco na dworze -polecam zrobić sałatkę-mamy początek lata więc obowiązkowo młode ziemniaczki i małosolne ogórki które można później zamienić na kiszone,do tego prażona cebulka ,smażona kiełbaska-ostatnio ją wymyśliłam i była rewelacyjna -polecam
Swojskie jedzonkowieku zwierzęcia, zazwyczaj jest purpurowoczerwony (młodsze kawałki są nieco bledsze, np. jak u nas). DODATKI Tatar można jeść z różnymi dodatkami, najczęściej są to drobno pokrojone kiszone lub marynowane w octowej zalewie ogórki, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj
Nerds KitchenWinegret. Pierwsze skojarzenie to sos. Hmmm, ale przecież to nawet pisze się inaczej, z francuska. No nie. Olśnienie przyszło po chwili – zaraz, zaraz ja
Szybko Tanio Smaczniemoże się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też
Smaczna Pyzasię przegryzły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieczarki można oprószyć solą zamiast przyprawą do zup. Ja użyłam przyprawy do ziemniaków Prymat , ale może być także innej firmy. Ogórki najlepiej aby były konserwowe, bo kiszone zmienią smak sałatki. Zamiast samego majonezu można dodać majonez i kwaśną, gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 18% (lub gęsty jogurt naturalny, czy jogurt grecki) w proporcji
Gospodyni Miejskamożna wyobrazić sobie zimę bez kwaszonych i konserwowych ogórków? Raczej nie. W takim razie podaję przepis na ogórki konserwowe . By ogórki były kruche i twarde, wcześniej trzeba je moczyć w wodzie przez godzinę. Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek
Salonik smaków