sporo. Często z tego co wpadnie mi w ręce. Dzisiaj proponuję sałatkę z makrelą wędzoną i jak to sałatka - jest smaczna. Składniki: Wędzona makrela 2 ogórki małosolne ( można wykorzystać zamiennie kiszone ) Czerwona fasola z puszki ½ szklanki startego sera Majonez Wykonanie: Makrelę obieramy, pozbywamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w słupki. Fasolę po wyjęciu
Smaki Ewyregularnie spożywane, aby wspomagać zdrową mikroflorę jelitową. Probiotyki Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Spożywanie produktów zawierających probiotyki, takich jak jogurt naturalny, kefir, kiszona kapusta czy kwaszone ogórki, może pomóc w przywróceniu równowagi mikroflory jelitowej. Probiotyki działają poprzez zasiedlanie jelit korzystnymi bakteriami, które konkurują z szkodliwymi bakteriami i hamują ich wzrost. Regularne spożywanie probiotyków może
Żyję by jeśćdaniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityUżyłam 25 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę 3 lub 4 ogórki pokrojone w kostkę kiszone wędlinę 25 dag też pokroić w kostkę opcjonalnie opakowanie tortellini wystarczy wymieszać z majonezem lub jogurtem i doprawić
Moje Wyrobywlać soku z cytryny i dusić wszystko razem jeszcze 15 minut. Podawać z ulubioną surówką. Świetnie z daniem komponują się również buraczki ćwikłowe z chrzanem lub ogórek konserwowy czy też kiszony
Kulinarne przemysleniasałatka to mój ratunek na odwiedziny niezapowiedzianych gości. Szybka w przygotowaniu, wprost niezawodna. Ogórek konserwowy można zastąpić kiszonym, obie wersje sprawdziłam i obie dobrze smakują
Z Hrabiną w kuchniPropozycja na śniadanie lub kolację. Jajka można podać z ulubionymi dodatkami. U mnie oprócz klasycznej szynki parmeńskiej pojawiła się feta, zielona cebulka i ogórek konserwowy lub też kiszony. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką parmeńską (porcja): jajko 2 plastry szynki parmeńskiej odrobina masła pieprz zioła prowansalskie Nastawić piekarnik (góra dół) na 180 stopni. Kokilkę natłuścić i obłożyć po bokach plastrami
Karola gotujeroku. Jedyny problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi
Ugotowane pozamiatanejest pewne - to nic trudnego. :) Na stole oprócz jajek, wędliny i warzyw pojawiły się >>>żeberka z piekarnika<<< . Do żeberek idealnie pasowały ogórki konserwowe faszerowane kapustą kiszoną. Z wędlinami lub żeberkami można było zjeść nasz ketonowy >>>chlebek<<< . Na koniec zostało najlepsze - najlepsze keto desery. Sernik wg przepisu babci
Keto Przepisysię, że nie potrzebnie. Ogórasy smakują super – są lekko pikantne. Z pewnością zostaną wykorzystane zimą. Do przygotowania ogórków w keczupowej zalewie potrzebujemy: 1.5 kg ogórków zielonych (takich do kiszenia) 1 kg marchewki (najlepiej bio) liście laurowe (po 1 szt na słoik) ziele algielskie (u mnie to były 2 -3 kuleczki) ząbek czosnku
Szybko Tanio Smaczniebardzo często podaje go z oliwkami i grzybami leśnymi, oczywiście cebula, ogórki pozostały niezmienne. Składniki na 2 porcje tatra: - 40 dag polędwicy wołowej - 3 lub 4 ogórki, konserwowe zmieszane z kiszonymi pół na pół - cebula - garść oliwek - pół słoiczka grzybów marynowanych, u mnie borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól
Apetyczna babeczkatakich słodkich wypieków jest [ klik] .Dziś zaparaszam na ciasto marchewkowe,w sumie z marchewką już jest ciasto i ciasteczka , ale to ciasto jest inne.Była już kapusta kiszona , fasolka szparagowa , kukurydza , ogórki, ziemniaki , szpinak itd..ale jeszcze wiele warzyw jeszcze przede mną do eksperymentów. Razem ze mną ciasta z warzywami piekły:cdn. kilka marchewek [ 3 szkl.startej na tarce] garść
Moje domowe kucharzeniewywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku, słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Solanka to zupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja
Smaczna Pyzazasmakuje?! :) Prawdę mówiąc można powiedzieć, że wyszła (wiadomowp;) jajecznica lub warzywa z jajkami:) Składniki: 4 jajka 2 parówki z szynki 1 średnia cebulka 2 mniejsze konserwowe ogórki (możecie zastąpić je kiszonymi) 2 - 3 plasterki kolorowej papryki marynowanej sól, pieprz masło Przygotowanie: na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojone w talarki parówki, gdy będą miękkie i lekko zarumione dodaj pokrojoną
Zasmakuj Kuchnizadbać o ogród. Najważniejsze, że ze zdrowiem lepiej. Ogród też miewa się nie najgorzej.... Niestety moich ulubionych dyni niewiele, kilka cukinii - dobre i to. Za to sporo ogórków w słoiczkach, pomidorków kiszonych i przecieranych w spiżarni. Zioła wysuszone. W zamrażarce woreczki z jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę zeżarły włochate gąsienice. A teraz o pysznej rybce którą dziś jedliśmy
Gotuj Sam!Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne na sucho. Jako ze ciekawią mnie wszelkie kulinarne nowości postanowiłam wypróbować to cudo i sprawdzić czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą) dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem
zobacz ich smakmoja potomka bardzo lubi sałatki, choć ma też jedno warzywo, którego na surowo nie ruszy i zawsze, wszędzie je wywęszy, wyciućka i... wypluje. Tym warzywem jest biedny ogórek, na szczęście wersję kiszoną uwielbia, więc po prostu pozostaje nam się z tą jej awersją pogodzić. Każdy ma do tego w końcu prawo. A teraz przejdźmy do dzisiejszej sałatki. W tej chwili
Przepysznik - BLW i nie tylko