Czas przygotowania: 20 minut Składniki: botwinka kiszona w maślance 400 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 zielony długi ogórek 2-3 jajka na twardo kilka rzodkiewek opcjonalnie sok z cytryny 1/2 pęczka koperku sól szczypta cukru Wykonanie: Botwinkę i buraczki wyjmujemy z maślanki, układamy na sitku, aby obciekła, a następnie kroimy na małe kawałki. Ogórek ścieramy na grubej tarce, rzodkiewki kroimy(...)kostkę, a koperek siekamy. Do garnka wlewamy jogurt, wrzucamy botwinkę wraz z buraczkami, ogórki, rzodkiewki i koperek. Wlewamy około połowę porcji maślanki z kiszonej botwinki. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i cukrem. Jeśli uznacie, że chłodnik jest za mało intensywny dodajcie więcej kiszonej maślanki i soku z cytryny. Jest ona dosyć kwaśna, więc jej ilość zależy od Waszych
Kulinarne przygody GatityPierwsze świeże ogórki już są więc czas na danie z nimi w roli głównej. Zimna przekąska z ogórka i szynki parmeńskiej Świeże ogórki u mnie w domu już zagościły na dobre. Nie kisiłam jeszcze żadnych ale za pewno niedługo będę. Robiłam ostatnio świeże ogórki nadziewane serkiem kremowym, dodałam pomidory z zalewy, jajko i trochę pietruszki. Podawałam
mecooksbotwinki z ładnymi buraczkami, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, 300 ml mocnego bulionu (może być warzywny lub drobiowy), 50 – 100 ml śmietany 12%, dodatki: 3 ogórki (gruntowe -wielkość takie jak na kiszenie), 3 jajka ugotowane na twardo, 3 rzodkiewki*, koperek, 1 nieduży burak, marynata: 90 ml wody, 60 ml cukru, 30 ml octu winnego Marynata: wszystkie składniki marynaty
królestwo garówkorzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości. Proces naturalnego fermentowania żywności jest znany ludzkosci ludzkości od starożytności, już 7 tysięcy lat temu . Kiszenie nie dość, że zapobiega utracie cennych składników odżywczych to dostarcza również enzymów, przez(...)osób powodować problemy trawienne, ale fermentacja sprawia, że z korzyścią do zdrowia bez problemu te osoby mogą je przyswajać. A z kolei np. ogórki mające niewielką wartość odżywczą, nabierają cennych właściwości. Krótko, kiszenie konserwuje się i wzbogaca pokarmy, nie zużywając przy tym energii. Czyni je łatwiej strawnymi, tworzy nowe smaki: pokarm taki jest bardziej odżywczy, emanuje specyficzną
Anioły w kuchniPyszna sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i jajkiem SKŁADNIKI 5 jajek puszka tuńczyka w oleju puszka kukurydzy cebula dymka + szczypior 2 ogórki konserwowe lub kiszone kilka łyżek majonezu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę siekamy, Dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Wrzucamy ogórki pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy pieprzem i solą
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo prosta sałatka o delikatnym smaku. Do jej zrobienia użyłam ogórków, które były już za duże na kiszenie czy konserwowanie. Najdłużej mi zeszło obieranie i drążenie ziarenek, ale samo zrobienie sałatki jest banalnie proste. Dzieciaki ją uwielbiają ze względu na łagodny smak. ogórki sól Zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepachnących słońcem, prosto z krzaczka... mniam! Na taką rozpustę jeszcze trochę musimy poczekać, tymczasem w spiżarni zastały jeszcze ostatnie ogórkowe przetwory, między innymi te najbardziej tradycyjne- kiszone. Zapewne niektórym połączenie kwaśnych i słonych ogórków z miodem wyda się mało apetyczne, ale uwierzcie, że jest zaskakująco ciekawe. Możecie serwować je na przykład jako dodatek do tradycyjnego schaboszczaka na ciepło
PichceniomaniaOgórki lubię pod każdą postacią. Obowiązkowo w spiżarni muszą się znaleźć konserwowe, kiszone, sałatki z cebulą, marchewką a w tym roku dołącza jeszcze ogórki kanapkowe z kurkumą. Zrobiłam je po raz pierwszy i trochę za wcześnie na wypróbowanie bo niestety ale takie ogórki muszą z dwa miesiące postać. Mam nadzieję, że będą tak pyszne jak zachwalała
Ala piecze i gotujePyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!! Składniki: 2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie) 6 cebuli 0,5 szkl.octu 0,5 szkl.cukru 0,5 szkl.oleju
Swojskie jedzonkosurówkę z kiszonej kapusty. To doskonały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Ja lubię ja także na kanapki. Polecam Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 1 średnia czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3 – 4 czubate łyżki ogórków w musztardzie pokrojonych w kostkę Pieprz czarny mielony 2 łyżeczki cukru ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)kiszonej kapusty Dzisiaj polecam Wam pyszną surówkę z kiszonej kapusty. To doskonały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Ja lubię ja także na kanapki. Polecam Dania Surówka Kuchnia Polska Porcje 4-5 osób Czas przygotowania 15 minut Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 1 średnia czerwona cebula 1 ząbek czosnku 3-4 czubate łyżki ogórków w musztardzie
Przepisy Babciwięc jeśli nie masz jeszcze pomysłu na sałatkę do kolejnego obiadu, wykorzystaj ten pomysł. Myślę, że nie pożałujesz, a jeszcze nie raz powtórzysz ;) Składniki: 250g kiszonej kapusty (przepłukanej i odciśniętej) 1 ogórek konserwowy 2 kawałki papryki konserwowej 1 marchewka ½ małej czerwonej cebuli ⅓ szklanki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sól, pieprz
Kuchnia w czekoladziemacie pomysłu na obiad,do tego gorąco na dworze -polecam zrobić sałatkę-mamy początek lata więc obowiązkowo młode ziemniaczki i małosolne ogórki które można później zamienić na kiszone,do tego prażona cebulka ,smażona kiełbaska-ostatnio ją wymyśliłam i była rewelacyjna -polecam
Swojskie jedzonkowieku zwierzęcia, zazwyczaj jest purpurowoczerwony (młodsze kawałki są nieco bledsze, np. jak u nas). DODATKI Tatar można jeść z różnymi dodatkami, najczęściej są to drobno pokrojone kiszone lub marynowane w octowej zalewie ogórki, cebula, grzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj
Nerds KitchenWinegret. Pierwsze skojarzenie to sos. Hmmm, ale przecież to nawet pisze się inaczej, z francuska. No nie. Olśnienie przyszło po chwili – zaraz, zaraz ja
Szybko Tanio Smaczniemoże się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też
Smaczna Pyzasię przegryzły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Pieczarki można oprószyć solą zamiast przyprawą do zup. Ja użyłam przyprawy do ziemniaków Prymat , ale może być także innej firmy. Ogórki najlepiej aby były konserwowe, bo kiszone zmienią smak sałatki. Zamiast samego majonezu można dodać majonez i kwaśną, gęstą śmietanę o zawartości tłuszczu 18% (lub gęsty jogurt naturalny, czy jogurt grecki) w proporcji
Gospodyni Miejska