ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:368/434)

Sałatka z fetą,pomidorkami, ogórkami małosolnymi i selerem naciowym 162

Lekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków

Czerwień i błękit
Ogórki małosolne 88

przepadam za kiszonymi, ale za małosolne to bym dał rękę sobie uciąć. Nooo, może nie całą, tak do łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym przepisie to umycie ogórków, bo cała reszta(...)grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już gotowe. U mnie to muszą 3-4 dni poleżeć. Po tym czasie wyjmuję żeby już dalej nie kisiły się i trzymam w lodówce. I nastawiam kolejne :) A jest też jeszcze pewien myk, a nawet dwa myki

Marder&Marder Manufacture
Awaryjna Sałatka z Tuńczykiem! 447

wersję podstawową -pyszną.  Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe, ale mogą być też kiszone 2-3 łyżki majonezu sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy

Blondynka Gotuje
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 136

czasie dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy kolejne 10 minut. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone

Korniszonki
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 158

czasie dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy kolejne 10 minut. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone

Gotujemy i jemy
Ogórki małosolne i kiszone 130

najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą.  Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej

Z notatnika
Ogórki kiszone w kamionce 151

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 119

wędlin.Przepis dostałam od mojej nieżyjącej już cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa krem ze świeżego ogórka 160

Zupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce  je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi -  była mdła

Cytryna&Co.
Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą 165

Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie miałam w planie czerwonego barszczu! Kiszony sok z buraczków, przepyszny, od razu wypiłam, a buraczki wylądowały w prostej surówce.  Polecam

Stare Gary
Domowy ajvar 232

rodzajów dżemów, różne soki – koniecznie malinowy na przeziębienia, wiśniowy do picia, od jakiegoś czasu też koniecznie co roku robi „sok babci Kisi” (czyli sok z sok z dyni i jabłek ) kilka rodzajów ogórków, różne wina, jak są to grzybki. I co roku też eksperymentuje – w tym roku np. postawiła na cukinię i zrobiła kilka rodzajów

Cooking for Emily
Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 128

już w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem

Tradycyjna Kuchnia
Pikle w ostrym ketchupie. 1251

dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone, wchodzę dzisiaj do ogródka a tu takie wielkie, no i co tu z nimi robić, postanowiłam zrobić pikle w zalewie ketchupowej, kiedyś już takie robiłam i smakowały.  jeśli nie wiecie co zrobić z dużymi

Sama słodycz i szczypta chili
Kalafior kiszony 321

pisałam, prawie cała sobota zleciała nam na robieniu przetworów :-) Troszkę tego zrobiliśmy, bo ogórki w zalewie musztardowej , ogórki w zalewie curry  obie wersje pyszne, polecam bardzo :-) W tym roku znalazłam jeszcze u smacznej pyzy  przepis na kiszonego kalafiora. Kalafiora bardzo lubimy, kiszonki to samo zdrowie wiec zakisiliśmy na próbę. Takiego kalafiora można jeść samego lub dodać

kruche babeczki
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 1) 110

mięs lub ryb, kotletów, gulaszy, krokietów oraz klusek (np. pyz, klusek śląskich) .   Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki na 4-5 porcji: 400-500 g kiszonej kapusty 2 duże marchewki duże słodkie jabłko 7-8 łyżek oleju 1-2 płaskie łyżeczki cukru sól i pieprz

Kulinarny S.O.S.