daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityUżyłam 25 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę 3 lub 4 ogórki pokrojone w kostkę kiszone wędlinę 25 dag też pokroić w kostkę opcjonalnie opakowanie tortellini wystarczy wymieszać z majonezem lub jogurtem i doprawić
Moje Wyrobywlać soku z cytryny i dusić wszystko razem jeszcze 15 minut. Podawać z ulubioną surówką. Świetnie z daniem komponują się również buraczki ćwikłowe z chrzanem lub ogórek konserwowy czy też kiszony
Kulinarne przemysleniasałatka to mój ratunek na odwiedziny niezapowiedzianych gości. Szybka w przygotowaniu, wprost niezawodna. Ogórek konserwowy można zastąpić kiszonym, obie wersje sprawdziłam i obie dobrze smakują
Z Hrabiną w kuchniPropozycja na śniadanie lub kolację. Jajka można podać z ulubionymi dodatkami. U mnie oprócz klasycznej szynki parmeńskiej pojawiła się feta, zielona cebulka i ogórek konserwowy lub też kiszony. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką parmeńską (porcja): jajko 2 plastry szynki parmeńskiej odrobina masła pieprz zioła prowansalskie Nastawić piekarnik (góra dół) na 180 stopni. Kokilkę natłuścić i obłożyć po bokach plastrami
Karola gotujeroku. Jedyny problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi
Ugotowane pozamiatanejest pewne - to nic trudnego. :) Na stole oprócz jajek, wędliny i warzyw pojawiły się >>>żeberka z piekarnika<<< . Do żeberek idealnie pasowały ogórki konserwowe faszerowane kapustą kiszoną. Z wędlinami lub żeberkami można było zjeść nasz ketonowy >>>chlebek<<< . Na koniec zostało najlepsze - najlepsze keto desery. Sernik wg przepisu babci
Keto Przepisysię, że nie potrzebnie. Ogórasy smakują super – są lekko pikantne. Z pewnością zostaną wykorzystane zimą. Do przygotowania ogórków w keczupowej zalewie potrzebujemy: 1.5 kg ogórków zielonych (takich do kiszenia) 1 kg marchewki (najlepiej bio) liście laurowe (po 1 szt na słoik) ziele algielskie (u mnie to były 2 -3 kuleczki) ząbek czosnku
Szybko Tanio Smaczniebardzo często podaje go z oliwkami i grzybami leśnymi, oczywiście cebula, ogórki pozostały niezmienne. Składniki na 2 porcje tatra: - 40 dag polędwicy wołowej - 3 lub 4 ogórki, konserwowe zmieszane z kiszonymi pół na pół - cebula - garść oliwek - pół słoiczka grzybów marynowanych, u mnie borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól
Apetyczna babeczkatakich słodkich wypieków jest [ klik] .Dziś zaparaszam na ciasto marchewkowe,w sumie z marchewką już jest ciasto i ciasteczka , ale to ciasto jest inne.Była już kapusta kiszona , fasolka szparagowa , kukurydza , ogórki, ziemniaki , szpinak itd..ale jeszcze wiele warzyw jeszcze przede mną do eksperymentów. Razem ze mną ciasta z warzywami piekły:cdn. kilka marchewek [ 3 szkl.startej na tarce] garść
Moje domowe kucharzeniewywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku, słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Solanka to zupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja
Smaczna Pyzazasmakuje?! :) Prawdę mówiąc można powiedzieć, że wyszła (wiadomowp;) jajecznica lub warzywa z jajkami:) Składniki: 4 jajka 2 parówki z szynki 1 średnia cebulka 2 mniejsze konserwowe ogórki (możecie zastąpić je kiszonymi) 2 - 3 plasterki kolorowej papryki marynowanej sól, pieprz masło Przygotowanie: na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojone w talarki parówki, gdy będą miękkie i lekko zarumione dodaj pokrojoną
Zasmakuj Kuchnizadbać o ogród. Najważniejsze, że ze zdrowiem lepiej. Ogród też miewa się nie najgorzej.... Niestety moich ulubionych dyni niewiele, kilka cukinii - dobre i to. Za to sporo ogórków w słoiczkach, pomidorków kiszonych i przecieranych w spiżarni. Zioła wysuszone. W zamrażarce woreczki z jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę zeżarły włochate gąsienice. A teraz o pysznej rybce którą dziś jedliśmy
Gotuj Sam!Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne na sucho. Jako ze ciekawią mnie wszelkie kulinarne nowości postanowiłam wypróbować to cudo i sprawdzić czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą) dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem
zobacz ich smakmoja potomka bardzo lubi sałatki, choć ma też jedno warzywo, którego na surowo nie ruszy i zawsze, wszędzie je wywęszy, wyciućka i... wypluje. Tym warzywem jest biedny ogórek, na szczęście wersję kiszoną uwielbia, więc po prostu pozostaje nam się z tą jej awersją pogodzić. Każdy ma do tego w końcu prawo. A teraz przejdźmy do dzisiejszej sałatki. W tej chwili
Przepysznik - BLW i nie tylkociepłe popołudnie. Składniki: 3 zielone ogórki 2 litry wywaru warzywnego szklanka "śmietany z kiszonych nerkowców zielona cebulka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie myję i kroję na kawałki, które miksuję z czosnkiem na gładką masę. Zmiksowanego ogórka dodaje
Magiczna kuchnia Dariiweekend. Jutro wybieramy się na imprezę i w przyszły tydzień na Jarmark. Będzie na pewno relacja z tych dwóch imprez. A teraz zapraszam jeszcze raz do Gdyni. Ogórki się kiszą Przetwory - buraki z papryką Karkówka w przyprawach do sosu Schnie makaron domowy do rosołu A co znajdziemy pod ta pokrywką ? Zgadnijcie
Magiczne Życie Martymętnieć a ogórki zmieniać kolor są gotowe . Każdy musi sobie sam wybrać stopień ukiszenia , testując co dziennie .. My najbardziej lubimy takie dopiero co zaczynają się kisić .. Pychota ! Smacznego ! Artykuł Klasyczne ogórki małosolne pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyPolecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana
Leśny ZakątekWygodne danie do pracy. Co prawda nie powinno łączyć się pomidorów ze świeżym ogórkiem (można za to z kiszonym), ale do tego dania użyłam obu tych składników. Takie połączenie praktykuję baaardzo rzadko. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 pęczek natki pietruszki 2 pomidory 1 mały ogórek 1/2 cebuli 1/4 szklanki oleju z pestek winogron 1/4 szklanki soku z cytryny szczypta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWygodne danie do pracy. Co prawda nie powinno łączyć się pomidorów ze świeżym ogórkiem (można za to z kiszonym), ale do tego dania użyłam obu tych składników. Takie połączenie praktykuję baaardzo rzadko. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 pęczek natki pietruszki 2 pomidory 1 mały ogórek 1/2 cebuli 1/4 szklanki oleju z pestek winogron 1/4 szklanki soku z cytryny szczypta
Szczęśliwa kuchniaprzygotowywałam pasztet z królika i został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :) Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały pasztet z królika
Bon Appetit Małgorzatytortilli 2 liście dowolnej salaty u mnie zazwyczaj lodowa porwana na kawałki lub rzymska 1 duży plaster żółtego sera 2 plasterki ulubionej szynki 5 plasterków zielonego ogórka ale może być też kiszony czy konserwowy 2 plasterki czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka keczupu dodatkowo szczypiorek lub u nas często rożnego rodzaju kiełki Płat tortilli smaruję majonezem , układam sałatę zostawiając odstęp
Andzia Pichciroku o kiszonego kalafiora. To obok kiszonej marchwi , papryki i kiszonych rzodkiewek nasze ulubione warzywo. Jesień i zima, to czas wzmożonego apetytu na produkty kiszone, przynajmniej u nas. Nadal zajadamy ogórki świeżo zakiszone- pychota (z pyszną wodą do picia... mniam...), ale naszą ostatnią miłością jest właśnie kiszony kalafior. Otóż wczoraj wieczorem moje Dziecię zażyczyło sobie kiszonego kalafiora do pochrupania
Smaczne Zdrowepracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią. Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę ;) Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki
kolorowotorcikowołyżeczki ziarenek białej gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie) malutka piętka chleba. Sposób przygotowania ogórków małosolnych: Ogórki myję i obcinam im końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą i zawsze są chrupkie) i układam w glinianym naczyniu, początkowo „na sztorc” a resztę zwyczajnie(...)plastikowego pojemnika, zalewam przecedzona zalewą, przykrywam i wstawiam do lodówki dzięki temu pozostają małosolne i nie robią się kiszone, no i takie zimne z lodówki są jeszcze lepsze i bardziej orzeźwiające :) Ogórki małosolne gotowe. Ogórki małosolne SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeOgórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 9 szklanek wody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki
Tradycyjna KuchniaKupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować. 1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 3/4 szklanki nasion słonecznika sos jogurtowo czosnkowy 2 łyżki majonezu 3/4 szklanki gęstego jogurtu
Jadło i czytadłodalej ulubioną sałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed(...)jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej? Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy (dodałam miodową) sól i pieprz Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo
Kuchnia u Krysi