ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:362/434)

Makaron penne z pesto i cukinią 106

daniu wykorzystałam czerwone pesto marki Provitus. To znana polska firma, która od 1988 roku produkuje pyszne przetwory warzywne i gotowe dania. W swoim asortymencie posiada między innymi kiszoną kapustę, marynowane grzyby, ogórki, chrzany, marynaty i pesto. Ich produkty znajdziecie na półkach wiodących sieci handlowych w całej Polsce. Makaron penne z pesto i cukinią Czas przygotowania: 20 minut Składniki

Kulinarne przygody Gatity
sałatka ze składników które miałam w lodówce – do kolacji i nie tylko 153

Użyłam 25 dag sera żółtego pokrojonego w kostkę 3 lub 4 ogórki pokrojone w kostkę kiszone wędlinę 25 dag też pokroić w kostkę opcjonalnie opakowanie tortellini wystarczy wymieszać z majonezem lub jogurtem i doprawić

Moje Wyroby
Golonka wolno gotowana na marchewce mini podana 114

wlać soku z cytryny i dusić wszystko razem jeszcze 15 minut.  Podawać z ulubioną surówką. Świetnie z daniem komponują się również buraczki ćwikłowe z chrzanem lub ogórek konserwowy czy też  kiszony

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z tuńczykiem i serem 84

sałatka to mój ratunek na odwiedziny niezapowiedzianych gości. Szybka w przygotowaniu, wprost niezawodna. Ogórek konserwowy można zastąpić kiszonym, obie wersje sprawdziłam i obie dobrze smakują

Z Hrabiną w kuchni
Jajka zapiekane w kokilkach z szynką parmeńską 90

Propozycja na śniadanie lub kolację. Jajka można podać z ulubionymi dodatkami. U mnie oprócz klasycznej szynki parmeńskiej pojawiła się feta, zielona cebulka i ogórek konserwowy lub też kiszony. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką parmeńską (porcja): jajko 2 plastry szynki parmeńskiej odrobina masła pieprz zioła prowansalskie Nastawić piekarnik (góra dół) na 180 stopni. Kokilkę natłuścić i obłożyć po bokach plastrami

Karola gotuje
Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi 196

roku. Jedyny problem to klęska urodzaju – trzeba wymyślać różne nowe przepisy z topinamburem. Na szczęście jest dobry i na surowo i po ugotowaniu, Najczęściej robię kiszony topinambur – tak jak ogórki albo zapiekam topinambur jak ziemniaki z serem . Jest też pyszny w zupie grzybowej. Absolutnym hitem jest natomiast pikantna surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi. Robi

Ugotowane pozamiatane
Potrawy na świątecznym stole - inspiracja 87

jest pewne - to nic trudnego. :) Na stole oprócz jajek, wędliny i warzyw pojawiły się >>>żeberka z piekarnika<<< . Do żeberek idealnie pasowały ogórki konserwowe faszerowane kapustą kiszoną. Z wędlinami lub żeberkami można było zjeść nasz ketonowy >>>chlebek<<< . Na koniec zostało najlepsze - najlepsze keto desery. Sernik wg przepisu babci

Keto Przepisy
Ogórki na zimę. W ketczupowej zalewie 125

się, że nie potrzebnie. Ogórasy smakują super – są lekko pikantne. Z pewnością zostaną wykorzystane zimą.   Do przygotowania ogórków w keczupowej zalewie potrzebujemy: 1.5 kg ogórków zielonych (takich do kiszenia) 1 kg marchewki (najlepiej bio) liście laurowe (po 1 szt na słoik) ziele algielskie (u mnie to były 2 -3 kuleczki) ząbek czosnku

Szybko Tanio Smacznie
Tatar wołowy 145

bardzo często podaje go z oliwkami i grzybami leśnymi, oczywiście cebula, ogórki pozostały niezmienne. Składniki na 2 porcje tatra: - 40 dag polędwicy wołowej - 3 lub 4 ogórki, konserwowe zmieszane z kiszonymi pół na pół - cebula - garść oliwek - pół słoiczka grzybów marynowanych, u mnie borowiki - po łyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól

Apetyczna babeczka
Ciasto marchewkowe z bakaliami 149

takich słodkich wypieków jest [ klik] .Dziś zaparaszam na ciasto marchewkowe,w sumie z marchewką już jest ciasto i ciasteczka , ale to ciasto jest inne.Była już kapusta kiszona , fasolka szparagowa , kukurydza , ogórki, ziemniaki , szpinak itd..ale jeszcze wiele warzyw jeszcze przede mną do eksperymentów. Razem ze mną ciasta z warzywami piekły:cdn. kilka marchewek [ 3 szkl.startej na tarce] garść

Moje domowe kucharzenie
Solanka. Solianka 200

wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku, słono kwaśna, i dobrze doprawiona pieprzem. Solanka to zupa z charakterem. Solanka mięsna, czyli taka jak moja

Smaczna Pyza
Jajecznica z marynowanymi warzywami i parówkami 169

zasmakuje?! :) Prawdę mówiąc można powiedzieć, że wyszła (wiadomowp;) jajecznica lub warzywa z jajkami:) Składniki: 4 jajka 2 parówki z szynki 1 średnia cebulka 2 mniejsze konserwowe ogórki (możecie zastąpić je kiszonymi) 2 - 3 plasterki kolorowej papryki marynowanej sól, pieprz masło Przygotowanie: na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojone w talarki parówki, gdy będą miękkie i lekko zarumione dodaj pokrojoną

Zasmakuj Kuchni
Jesiena rybka gotowana w warzywnej parze. 137

zadbać o ogród. Najważniejsze, że ze zdrowiem lepiej. Ogród też miewa się nie najgorzej.... Niestety moich ulubionych dyni niewiele, kilka cukinii - dobre i to. Za to sporo ogórków w słoiczkach, pomidorków kiszonych i przecieranych w spiżarni. Zioła wysuszone. W zamrażarce woreczki z jarmużem. Zanim się zorientowałam połowę  zeżarły włochate gąsienice. A teraz o pysznej rybce którą dziś jedliśmy

Gotuj Sam!
Ogórki małosolne na sucho 302

Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne na sucho. Jako ze ciekawią mnie wszelkie kulinarne nowości postanowiłam wypróbować to cudo i sprawdzić czy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakwas owsiany na wielkanocny żurek 123

masę bez grudek, następnie dolać resztę (mąkę łatwiej wymieszać z ciepłą wodą) dodać przyprawy i 1 łyżeczkę zakwasu żytniego. Zamiennie można dodać 1 łyżkę wody z kiszonych, ale nie pasteryzownych ogórków. Można również nic nie dodawać, wówczas fermentacja wydłuży się o 1-2 dni. Słoik zakręcić nakrętką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zamieszaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulą 185

rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem

zobacz ich smak
Sałatka z pomidorami 365

moja potomka bardzo lubi sałatki, choć ma też jedno warzywo, którego na surowo nie ruszy i zawsze, wszędzie je wywęszy, wyciućka i... wypluje. Tym warzywem jest biedny ogórek, na szczęście wersję kiszoną uwielbia, więc po prostu pozostaje nam się z tą jej awersją pogodzić. Każdy ma do tego w końcu prawo. A teraz przejdźmy do dzisiejszej sałatki. W tej chwili

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lekka zupa z zielonych ogórków i "śmietany" z kiszonych nerkowców 100

ciepłe popołudnie. Składniki: 3 zielone ogórki 2 litry wywaru warzywnego szklanka "śmietany z kiszonych nerkowców zielona cebulka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wywar zagotowuję i dodaję "śmietanę" z kiszonych nerkowców. Zostawiam na małym ogniu aby zgęstniał. Ogórki dokładnie myję i kroję na kawałki, które miksuję z czosnkiem na gładką masę. Zmiksowanego ogórka dodaje

Magiczna kuchnia Darii
Z kuchni mojej mamy ... 121

weekend. Jutro wybieramy się na imprezę i w przyszły tydzień na Jarmark. Będzie na pewno relacja z tych dwóch imprez. A teraz zapraszam jeszcze raz do Gdyni.  Ogórki się kiszą  Przetwory - buraki z papryką  Karkówka w przyprawach do sosu  Schnie makaron domowy do rosołu A co znajdziemy pod ta pokrywką ? Zgadnijcie

Magiczne Życie Marty
Klasyczne ogórki małosolne 97

mętnieć a ogórki zmieniać kolor są gotowe . Każdy musi sobie sam wybrać stopień ukiszenia , testując co dziennie .. My najbardziej lubimy takie dopiero co zaczynają się kisić .. Pychota ! Smacznego !   Artykuł Klasyczne ogórki małosolne pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 155

Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana

Leśny Zakątek
Tabbouleh z komosy ryżowej 193

Wygodne danie do pracy. Co prawda nie powinno łączyć się pomidorów ze świeżym ogórkiem (można za to z kiszonym), ale do tego dania użyłam obu tych składników. Takie połączenie praktykuję baaardzo rzadko. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 pęczek natki pietruszki 2 pomidory 1 mały ogórek 1/2 cebuli 1/4 szklanki oleju z pestek winogron 1/4 szklanki soku z cytryny szczypta

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tabbouleh z komosy ryżowej 193

Wygodne danie do pracy. Co prawda nie powinno łączyć się pomidorów ze świeżym ogórkiem (można za to z kiszonym), ale do tego dania użyłam obu tych składników. Takie połączenie praktykuję baaardzo rzadko. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 pęczek natki pietruszki 2 pomidory 1 mały ogórek 1/2 cebuli 1/4 szklanki oleju z pestek winogron 1/4 szklanki soku z cytryny szczypta

Szczęśliwa kuchnia
Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa) 252

przygotowywałam pasztet z królika i  został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :) Wkrótce na moim blogu dodam przepis na wspaniały pasztet z królika

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadaniowe wrapy z tortilli 145

tortilli 2 liście dowolnej salaty u mnie zazwyczaj lodowa porwana na kawałki lub rzymska  1 duży plaster żółtego sera 2 plasterki ulubionej szynki 5 plasterków zielonego ogórka ale może być też kiszony czy konserwowy 2 plasterki czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka keczupu dodatkowo szczypiorek lub u nas często rożnego rodzaju kiełki Płat tortilli smaruję majonezem , układam sałatę zostawiając odstęp

Andzia Pichci
KISZONY KALAFIOR 112

roku o kiszonego kalafiora. To obok kiszonej marchwi , papryki i kiszonych rzodkiewek nasze ulubione warzywo. Jesień i zima, to czas wzmożonego apetytu na produkty kiszone, przynajmniej u nas. Nadal zajadamy ogórki świeżo zakiszone- pychota (z pyszną wodą do picia... mniam...), ale naszą ostatnią miłością jest właśnie kiszony kalafior. Otóż wczoraj wieczorem moje Dziecię zażyczyło sobie kiszonego kalafiora do pochrupania

Smaczne Zdrowe
Ktoś nam podłożył świnię! …. 173

pracy było podanie gościom przybyłym na inaugurację naszych dań, wszystko wraz z podgrzewaczami do 4 dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikle w musztardzie ( ogórki w musztardzie ) 958

samymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią.  Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę ;) Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki

kolorowotorcikowo
Ogórki małosolne 99

łyżeczki ziarenek białej gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie) malutka piętka chleba. Sposób przygotowania ogórków małosolnych: Ogórki myję i obcinam im końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą i zawsze są chrupkie) i układam w glinianym naczyniu, początkowo „na sztorc” a resztę zwyczajnie(...)plastikowego pojemnika, zalewam przecedzona zalewą, przykrywam i wstawiam do lodówki dzięki temu pozostają małosolne i nie robią się kiszone, no i takie zimne z lodówki są jeszcze lepsze i bardziej orzeźwiające :) Ogórki małosolne gotowe. Ogórki małosolne SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Ogórkowe talarki z przyprawą do grilla do słoików na zimę 112

Ogórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 9 szklanek wody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Ogórki na zupę ogórkową - zimą, jak znalazł! 140

Kupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z brokułowo - słonecznikowa z fetą 338

chrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować.       1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 3/4 szklanki nasion słonecznika   sos jogurtowo czosnkowy 2  łyżki majonezu 3/4 szklanki gęstego jogurtu

Jadło i czytadło
Sałatka jarzynowa 169

dalej ulubioną sałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed(...)jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej?     Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej  lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy (dodałam miodową) sól i pieprz       Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo

Kuchnia u Krysi