samymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią. Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę ;) Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki
kolorowotorcikowołyżeczki ziarenek białej gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie) malutka piętka chleba. Sposób przygotowania ogórków małosolnych: Ogórki myję i obcinam im końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą i zawsze są chrupkie) i układam w glinianym naczyniu, początkowo „na sztorc” a resztę zwyczajnie(...)plastikowego pojemnika, zalewam przecedzona zalewą, przykrywam i wstawiam do lodówki dzięki temu pozostają małosolne i nie robią się kiszone, no i takie zimne z lodówki są jeszcze lepsze i bardziej orzeźwiające :) Ogórki małosolne gotowe. Ogórki małosolne SMACZNEGO
Gotuj Się Kto MożeOgórki uwielbiam dlatego przygotowuje obok tradycyjnych kiszonych i w occie różne inne wariacje. Te z przyprawą do grilla są pyszne ! Składniki: 4 kg ogórków gruntowych 9 szklanek wody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki
Tradycyjna KuchniaKupiłam kilka dni temu ogórki gruntowe, żeby zrobić z nich kiszone . Zostało mi 8 sztuk, a zabrakło dużych słoików, więc postanowiłam zrobić z nich dwa nieduże słoiczki ogórków na zupę ogórkową, którą będziemy wcinać zimą:) Składniki podaję jednak na dużo większą ilość słoików. Przepis dostałam bardzo dawno temu i, niestety, nie pamiętam ile słoików z podanej ilości wychodzi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować. 1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 3/4 szklanki nasion słonecznika sos jogurtowo czosnkowy 2 łyżki majonezu 3/4 szklanki gęstego jogurtu
Jadło i czytadłodalej ulubioną sałatką, która przeszła wiele metamorfoz. Jest na tyle uniwersalna, że może być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed(...)jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej? Składniki: 3 marchewki 3 ziemniaki 1 jabłko 4 jajka mała puszka kukurydzy (140 g masy netto) 1 mała cebula 3-4 ogórki z zalewy musztardowej lub konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy (dodałam miodową) sól i pieprz Wykonanie: Ugotowałam jajka na twardo
Kuchnia u Krysiwiesz że można je kisić? Sprawdź jak łatwo. Rzodkiewki Bardzo się w ostatnich latach polubiłam z kiszonkami. Są zdrowe, mają dla nas wiele cennych wartości, dość łatwo je przygotować. To również świetny sposób na przetworzenie żywności na później, na zrobienie zapasów. Takie rzodkiewki choćby. W sezonie kiedy rosną jak szalone na działce i nadążamy ich jeść(...)bieżąco, lubię zapakować je w słoiki i ukisić. Przechowywane w lodówce stoją tam potem nawet miesiącami i czekają na swoją kolej. Wiele warzyw fajnie się kisi. Polecam! Warto wyjść poza standardowe ogórki i kapustę Na blogu znajdziecie też marchew, selera, czosnek a to dopiero początek tego co chcę wam pokazać PRZEPIS RZODKIEWKI KISZONE Składniki rzodkiewki kiszone: rzodkiewki sól kamienna
Dorota Smakujeponownie i postawić jako jedną z wielu sałatek. Przyjeżdża rodzina, więc jedzenia będzie sporo. A taka sałatka jest naprawdę wyjątkowa za sprawą kiszonego kalafiora. Pyszny, zdrowy, chrupiący. I ta pikantna zalewa… Polecam! Gdzie można kupić taki kiszony kalafior? Koniecznie zajrzyjcie do Kiszonki Gustalik Zdrowie i smak Naturalne składniki, niebanalne połączenia, bez konserwantów, niepasteryzowane, ręczna produkcja(...)prostu zdrowie, smak i pasja zamknięta w słoiczku. Dla mnie coś cudownego! Składniki: 1/4 czerwonej papryki około 1 cm pora (biała część) 1 mały zielony ogórek (gruntowy) około 0,5 słoika kiszonego kalafiora Gustalik Kiszonki 1 pełna łyżka majonezu świeżo mielony pieprz i sól do smaku mała szczypta granulowanego czosnku Przygotowanie: Kalafiora wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki
Słodkie okruszkiprzechowywania np. cynamonu czy kakao do owsianki) - 500 ml KORKEN (na wszelakie przetwory) - 1 litr KORKEN (do przetwor ó w, do przechowywania żywności) - 1,8 litra KORKEN (idealne do kiszenia og ó rk ó w lub przechowywania produkt ó w suchych) - 2 litry KORKEN ( do przechowywania dużej ilości np. mąki na chleb czy makaron(...)zakrętka jest ze szkła" - jak i dookoł a. Jeśli do kilku wsypujemy różne mąki, warto wtedy je oznakować. PRZEPIS NA OGÓRKI: Do przygotowania najlepszych domowych kiszonych og ó rk ó w potrzebujesz tak niewiele! - 1 kg og ó rki gruntowe - 1 litr wody - 1,5 do 2 łyżek soli - czosnek - zestaw do kiszenia: chrzan, koper - opcjonalnie
SMYKWKUCHNImałe słoiki pieczarek marynowanych pęczek kopru pęczek szczypiorku marchewka z groszkiem ze słoika jeden duży pojedynczy lub mały podwójny filet z kurczaka 4-5 szt. ogórków konserwowych (można zamienić na kiszone) 3 jajka ugotowane na twardo 10-15 dag sera żółtego dodatkowo jak ktoś lubi to 2-3 małe ziemniaki ugotowane majonez sól, pieprz, przyprawy Miskę wykładamy folią spożywczą(...)pieczarki wykładamy marchewkę. Staramy się dobrze docisnąć lekko upychając. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy groszek i usmażone mięso. Ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejno układamy pokrojone w kostkę ogórki, warstwa majonezu, ewentualne ziemniaki, warstwa majonezu, ścieramy jajko, warstwa majonezu oraz na koniec ścieramy żółty
Mam apetyt na ...należy mylić ogórków konserwowych z korniszonami. Te pierwsze – ogórki konserwowe po warszawsku, tak jak w poniższym przepisie, traktujemy zalewą octową. Korniszony najpierw się kisi. Tak czy siak, kluczem do pysznych ogórków konserwowych po warszawsku jest jakość ogórków i przede wszystkim – zalewa. Zdradzimy Wam na nią przepis ;) Składniki (wyszło 6 słoików litrowych
Pociąg Do Kuchnizalewy wyszło mi 10 słoiczków 450 ml. Nie podaje wagi ogórków, bo cały minus polega na tym, że waga ogórków swoje, a wielkość swoje. Ja robię tak, że obieram 3 kg ogórków i jak mi czegoś braknie, to albo dorabiam zalewę, albo dokupuje ogórki. Ogórki w musztardzie Zalewa: 2 litry wody 400 ml octu(...)trzepaczką. Jeśli w trakcie upychania ogórków do słoików, zalewa wam się rozwarstwi, to wystarczy zamieszać. Do wyparzonych słoików wsadzamy ogórki. Ogórki obrane, pokrojone na ćwiartki. Mniejsze wystarczy przedzielić na pół (wzdłuż). Jeśli macie duże ogórki, to można pokroić je na grube plastry. Ogórki układam „na stojąco”, tak jak kiszone. Układam ciasno. Do każdego słoika dokładam
ladykitchenalergią pokarmową na gluten, zamieniam mąkę pszenną na skrobię ziemniaczaną i marchewka staje się bezpieczniejsza Dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka ze świeżych ogórków ** Buraczki zasmażane ** Surówka z kiszonej kapusty Składniki: 1 kg marchewki 1 puszka groszku 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej pół łyżeczki cukru sól do smaku Marchewkę
Kulinarne S.O.S.alergią pokarmową na gluten, zamieniam mąkę pszenną na skrobię ziemniaczaną i marchewka staje się bezpieczniejsza Dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka ze świeżych ogórków ** Buraczki zasmażane ** Surówka z kiszonej kapusty Składniki: 1 kg marchewki 1 puszka groszku 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej pół łyżeczki cukru sól do smaku Marchewkę
Kulinarny S.O.S.Zarówno ogórki jak i pomidory chętnie kiszę , ale oddzielnie. Tym razem połączyłam je w salsie, czyli czymś pomiędzy sosem z kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa
Smaczna Pyza