ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:367/434)

Chrupiące ogórki małosolne 335

szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki. Ja akurat tego nie stosuję, bo lubię jak ogórki powoli dochodzą do siebie, takie lekko przekiszone najlepiej mi smakują.   Pomiędzy ogórki powkładać korzeń chrzanu - przekrojony na pół - oraz ząbki czosnku - obrane, zmiażdżone nożem i przekrojone na pół .  Jeżeli czosnek jest młody, nie obierać, w świeżej skórce mnóstwo smaku(...)kiszenie .   Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą.   Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce.  Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką - ponoć bakterie są nieśmiałe i wolą klimatyczny półmrok :)   Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków

Grunt to przepis!
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 246

potraw staropolskich, ma długą listę aromatycznych składników. Nie zabrakło w nim suszonych owoców, ziół, wina i miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;) Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ

Codziennik Kuchenny
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 150

smaków" i Was również zachęcam do eksperymentowania. Dzielę się dzisiaj z Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam ! 1)  WIELKANOCNY ŻUREK: 0,7 litra kiszonego żuru 2 marchewki 1 niewielki korzeń pietruszki niewielki kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego(...)żurem i podajemy na stół.  Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu. Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 3) ŻUR PO KIELECKU SKŁADNIKI: 1 szklanka kwasu z ogórków 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu) 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka' 10 dag gęstej śmietany 1 łyżka mąki 20 dag cienkiej kiełbasy ząbek czosnku pieprz do smaku

Moja Książka Kucharska
Roladki z tortilli z serkiem wiejskim i o tym dlaczego warto pić zakwas buraczany 104

Często nie trzeba wiele by o nie zadbać. Przykładem jest właśnie wprowadzenie do diety zakwasu buraczanego. Dlaczego warto sięgać po zakwas z buraka? Zakwas buraczany zwany również sokiem z kiszonego buraka to prawdziwa bomba witaminowa, której właściwości doceniane są od wielu wieków. Zakwas z buraka  jest często polecanym sposobem zapobiegania niedoborom witamin i minerałów oraz naturalnego podnoszenia odporności organizmu(...)serkiem wiejskim i warzywami? Przygotowanie takich roladek jest bardzo proste. Wystarczy kilka chwil i gotowe. Ilość śmiało możecie zwiększyć według potrzeb. Składniki: 1 placek tortilli serek wiejski 1 mały ogórek korniszony kawałek żółtek papryki szczypta ulubionej mieszanki ziół (u mnie z czosnkiem, solą, bazylią, papryką, majerankiem i pietruszką) + pieprz do smaku mała garść mieszanki sałat Przygotowanie: Serek wiejski rozsmarowujemy

Słodkie okruszki
Sałatka z rukolą i marchewką 238

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sezon na grzyby – od zbioru do marynaty 172

nazywane również bajglami. Obwarzanki możemy potraktować jako przekąskę lub przygotować z ich udziałem lekki i smaczny posiłek. Wystarczy, że przekroimy bajgle na pół, ułożymy na nich sałatę, pomidory i ogórka i posmarujemy domowym hummusem. Obwarzanki nie wymagają wielu składników, a przepis łatwo wykonać. Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania? Wystarczy mąka, ciepła woda, masło, drożdże, odrobina soli, cukru(...)się twarde, a przez to też niesmaczne. Ciekawą i zdrowszą propozycją na przygotowanie grzybów jest ich ukiszenie . Kiszonki nie tylko doskonale smakują, ale wspierają też odporność. Opieńki czy rydze kiszone są delikatniejsze niż te marynowane. Mogą je więc jeść nawet osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe. Grzyby kisi się w glinianych naczyniach, wcześniej obgotowując (dotyczy to szczególnie opieńków, które na surowo

Codzienna kuchnia niecodzienna