ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:367/434)

Trochę smaku lata w słoikach 92

jedne z najpopularniejszych przetworów dominujących w polskiej kuchni. Jak wiemy cieszą się powodzeniem w każdej postaci: kiszone, konserwowe, małosolne. To już zależy od nas, które lubimy bardz iej. Moje ulubione to kiszone, ale mam już ich sporo w spiżarce. Dlatego dzisiaj przepis na ogórki małosolne. Robi się je błyskawicznie i można się nimi zajadać już po kilku dniach

noteskulinarnyfiga
Ogórki małosolne 140

Składniki – porcja na słoik 4,25 l : 1,5 kg ogórków gruntowych, 2 l przegotowanej ciepłej wody, 2 łyżki soli, zestaw do kiszenia (liście i korzeń chrzanu, koper z kwiatostanami, czosnek). Krok 1 W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól i odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki moczymy około 20 minut w zimnej wodzie, a następnie bardzo dokładnie je myjemy. Krok

Coś bym zjadła
Kiszona marchewka 232

grupy B), zawierają sporo błonnika, są niskokaloryczne. Minusem jest spora zawartość soli dlatego należy je spożywać z umiarem. Co roku obowiązkowo robię kiszonki z ogórków, próbowałam też kalafiora, a teraz marchewka :) W zasadzie do kiszenia nadają się niemal wszystkie warzywa , a ponoć nawet owoce :) Więc warto spróbować :) Składniki: obrana marchewka ząbek czosnku gałązka kopru kawałek korzenia chrzanu liść laurowy

Kuchnia domowa Ani
Ogórki małosolne 134

ząbków czosnku Wykonanie Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Wodę wraz z solą zagotować. (Ja gotuję wodę, bo to przyspiesza czas kiszenia) W dużym szklanym słoju lub naczyniu kamiennym na dnie wyłożyć  dwie gałązki kopru . Ogórki układać ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć koprem. Zalać wrzątkiem z solą. Ogórki muszą być zakryte

O kuchni z uczuciem
Aromatyczny twarożek z chrupiącą rzodkiewką, ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem 106

podawaj z pieczywem. Składniki 500 g twarożku chudego 200 ml jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu Pęczek koperku Pęczek rzodkiewki Pęczek szczypiorku (najlepiej cienkiego) 3 ogórki zielone ale małe (gruntowe – takie jak do kiszenia) 2 szczypty czarnego świeżo zmielonego pieprzu 3 szczypty soli – lub po prostu do smaku Wykonanie Składniki Wykonanie Składniki Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź

Eat me! Fit me!
Korniszony 167

Korniszony (nie mylić z ogórkami konserwowymi) to małe ogórki gruntowe w zalewie octowej poddane wcześniej procesowi kiszenia. Dodatek cebuli, chili i pieprzu sprawia, że są bardziej wyraziste w smaku. Pasują doskonale do pajdy domowego chleba ze smalcem, kanapek z tradycyjnie wędzoną wędliną czy też śledzika w majonezie.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Marynowane ostre ogórki meksykańskie do słoików na zimę 106

Prócz konserwowych i kiszonych w moich zimowych zapasach nie może zabraknąć ogórków na ostro. Nazywam je "diabeliki", ze względu na dodatek papryczki i czosnku. Składniki: 2 ½ kg świeżych ogórków 6 łyżek soli 55 dag cukru 1 ½ szklanki octu 7 łyżek oleju 2 płaskie łyżki papryki ostrej 5 ząbków czosnku Wykonanie: Ogórki umyć, pokroić w słupki( nie obierać

Tradycyjna Kuchnia
Kimchi 161

Kimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak

Moje Małe Czarowanie
Kimchi 140

Kimchi 김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw

mojewypiekiinietylko
Kartacze 335

gotujemy ok 20 min. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu, pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. U nas podawane zawsze z ogórkami. Latem królują małosolne z tego przepisu , później kiszone . Doszły mnie słuchy, że w niektórych miejscach na Podlasiu podawane są z kwaśną śmietaną, ale ta kombinacja osobiście do mnie nie przemawia. Kartacze podajemy od razu

Malinowe Pocałunki
Sałatka z ogórków w pomidorowo- paprykowej zalewie na ostro 525

Sałatka z ogórków w pomidorowo- paprykowej zalewie na ostro Wczoraj nazbierałam ogórki i niestety, wiele z nich się już nie nadawało do kiszonych bo były zbyt duże. Postanowiłam przerobić je na sałatki, które się zawsze sprawdzają kiedy nie ma innego alternatywnego dodatku do obiadu i na imprezy. Zawsze uważam ,ze jak już w samej zalewie ogórki

W Moim Magicznym Domu
Co to za warzywo? 79

Marynowany ogórek meksykański… co to jest… W tym roku wychowodałam na balkonie cudowne warzywo. Ogórek meksykański, bo o nim mowa przypomina arbuza, w środku wygląda jak ogórek , a smakuje jak ogórek skropiony cytryną. Biorąc pod uwagę jego walory smakowe zaprawiłam go podobnie jak korniszony aczkolwiek nieco z azjatycką nutą. Owoce ogórka meksykańskiego mają dosyć twardą skórkę, przez(...)chrupiące. Można je jeść same lub dodawać do sałatek. Jak wspomniałam te mini ogóreczki nadają się też do kiszenia i konserwowania. Było to moje pierwsze podejście w tym roku, więc ogórków było niewiele ale wystarczyło na kilka razy. Nie spotkałam tego warzywa w sklepie ale nasiona można nabyć bez problemu. Mini ogórki wychodowałam z nasion. Roślina w pnące

codojedzenia
Pikle w zalewie octowo-miodowej. 225

Dostałam wczoraj trochę ogórków, bez nawozu, pyszne, aż słodkie! Mniejsze włożyłam do słoików, będą kiszone! Z większych zrobiłam właśnie te pikle! Ten przepis jest całkowicie eksperymentalny i o smaku dowiem się dopiero za jakieś 4 tygodnie, więc polecam dla odważnych. Pikle przygotowałam z miodem i goździkami- dlaczego nie! SKŁADNIKI: 1,5 kg. ogórków świeżych 1 duża cebula sól

Kuchnia Beaty
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 367

cudownie - kwaskowato-słodkawo z nutką naturalnej soli (oliwkowej) i błogim aromatem ziół. Dla nas strzał w 10-tkę. OGÓRKI PO ŻYDOWSKU . Za ogórkami szalejemy. Nie ważne dla nas czy są one świeże, małosolne, kiszone, marynowane czy jakie. Zawsze możemy je jeść w ilościach, które od śladowych znacznie odbiegają. Nie ważne w czym one występują - będą nam pasowały. Zdarzyło

Wypisz Wymaluj
Ogórki z chili i czosnkiem 166

się przepisem. I nabrałam ochoty na więcej. W planach mam jeszcze poeksperymentowanie nieco z kiszonkami. Na moim blacie w kuchni stoi już słoik z kiszącymi się pomidorami. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3,5 łyżki soli Zalewa: 1 kg cukru 700 ml octu 6 łyżeczek chili w proszku 3 główki czosnku 150 ml oleju

Smakowity Blog Kulinarny