Ogórki to jedno z podstawowych warzyw w naszym ogródku. Nie zawsze przejemy na surowo. Najczęściej kisimy na zimę lub wekujemy jako konserwowe. Dziś polecam wam inny przepis. Ogórki wychodzą pyszne, najlepiej smakują jako dodatek do obiadu. Co nam trzeba? 3kg ogórków-mogą być lekko przerośnięte Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru
LatosiowydomOgórek to warzywo ciepłolubne, które czasem, kiedy mamy deszczowe i chłodne lato, nie daje zbyt dużych plonów uprawiane w gruncie. To jednak własnie gruntowe ogórki ze słońca są najsmaczniejsze i najlepiej nadają się do kiszenia. Dobre gospodynie wiedzą, że specjalne ich odmiany (tzw. kwaszeniaki) po ukwaszeniu najdłużej się przechowują i pozostają jędrne, smaczne. Składniki: -ogórki średniej wielkości (świeże
Kulinarne przemysleniaczego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan(...)obliczeniu uwzględiliśmy cenę każdego produktu, nawet jeśli zużyliśmy tylko jego część. Tak jest z makaronem ryżowym, imbirem, tortillą, papierem ryżowym, lasagną, sosem hoi sin, maskarpone, parmezanem, kapustą świeżą i kiszoną, płatami wodorostów nori. Każdy z tych składników został wykorzystany co najwyżej w połowie i zostanie zużyty w kolejnych menu na tydzień Artykuł Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille
Niedzielny kucharzJakie ogórki lubicie najbardziej, małosolne, kiszone, konserwowe?. Jak dla mnie najlepsze są właśnie małosolne. Najlepsze na 3 dzień są twarde i czuć w nich wszystkie przyprawy. potrzebujemy Ogórki gruntowe (najlepiej małe) Koper ogrodowy, ale może być również zwykł 1 chrzan 4 ząbki czosnku czosnek sól listki laurowe woda Ogórki myjemy, obcinamy końcówki. Na spodzie naczynia ułożyć
RAROSSAczereśni słodkich do granic możliwości, malin, które w czerwcu są lekko kwaskowate ale kto by się tym przejmował. Na dobre zagoszczą u nas w kuchni ogórki, będziemy robić te małosolne i pierwsze kiszone. Odpalimy na dobre grille i będziemy tworzyć wiele nowych smacznych połączeń, jak choćby burgery z grilla. Na obiad nie raz sięgniemy po chłodnik z młodą botwinką(...)POLSKIMI SMAKOŁYKAMI! 21. FRANCUSKIE TOSTY! 22. CIASTO Z TRUSKAWKAMI 23. MAŁOSOLNE 24. WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 25. DOMOWY BURGER WOŁOWO- WIEPRZOWY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI 26. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU OGÓRKÓW! 27. PIZZA - JAK ZROBIĆ W DOMU? 4 PRZEPISY 28. ZAPIEKANE TRUSKAWKI - SŁODKOŚCI NA WEEKEND 29. PRZEPIS NA TARTĘ RUSTYKALNĄ BEZ LAKTOZY 30. GRECKA TARTA DIONIZOSA! 31. SERNIK NA ZIMNO
SMYKWKUCHNIdokładnie umyć, a następnie wysterylizować, np. poprzez ugotowanie w wodzie. Stosuj odpowiednie techniki konserwacji – w zależności od rodzaju przetworów, stosuj odpowiednie metody konserwacji, takie jak pasteryzacja, zamrażanie czy kiszenie. Przechowuj przetwory w chłodnym i ciemnym miejscu – odpowiednie warunki przechowywania zapewnią dłuższą trwałość i lepszy smak przetworów. Przestrzegając tych zasad, można cieszyć się smakiem domowych przetworów przez cały(...)warzyw: Kiszona kapusta – do przygotowania kiszonej kapusty potrzebujesz 1 główki kapusty, 2 marchewki oraz 2 łyżek soli. Kapustę i marchewkę umyj, pokrój na cienkie paski, a następnie wymieszaj z solą. Przełóż warzywa do słoika, dociskając je mocno, aby uwolnić sok. Zakryj słoik ściereczką i pozostaw na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kiszona kapusta będzie gotowa
Ugotowane pozamiatanePyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco
Swojskie jedzonkosałat - opakowanie 120-170 g lub główka sałaty warzywa - wybieramy 3-4 składniki pomidorki koktajlowe (8 sztuk) /pomidor (1 sztuka)/suszone pomidory (4 sztuki) świeży ogórek (kawałek - z 6 cm)/ogórek kiszony lub konserwowy (dwa-trzy) papryka oliwki (10 sztuk) awokado (1 sztuka) kukurydza z puszki (małe opakowanie) pół małej cukinii grillowanej pieczarki grillowane lub smażone (około
dobra gospodyni dom wesołym czynijogurtu naturalnego 1- 1i1/2 szklanki soku z kiszonych buraczków parę mniejszych lub jeden większy ogórek koperek sól śmietana 18% - opcjonalnie przygotowanie odcedzone z soku buraczki zalać szklanką bulionu, gotować tak długo aż będą miękkie ( krócej, jeżeli lubimy buraczki lekko chrupiące). Buraczki odcedzić, pokroić w kostkę lub paski, wywar ostudzić. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku
Stare GaryKiedyś bardzo często robiło się takie ogórki u mnie w domu. Dziś już trochę rzadziej, wolimy kiszone, ale konserwowe czyli korniszony też są obowiązkowym elementem wyposażenia naszej domowej spiżarki. Troszkę czasu zajmuje ich przygotowanie ale naprawdę warto. ok 5 kg ogórków marchewka cebula koper chrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOtóż robiłam ogórki małosolne według przepisu mojej babci i poszłam do warzywniaka po koper. Nie było samego kopru, ale kupiłam zestaw do kiszenia – koper, czosnek, kawałek korzenia chrzanu i dwa duże liście. Do ogórków zużyłam koper i czosnek, został mi ten chrzan i zbliżała się pora obiadu. Postanowiłam zaszaleć i zawinęłam pierś kurczaka w liście chrzanu
DietologZupa którą zrobimy w 20 minut. Lekka, id elana na lato ze świeżych ogórków. Pewnie zastanawiacie się jak to nie z kiszonych. Otóż nie, to jest wersja letnia takiej zupy. U mnie znikła bardzo szybko, a zrobiłam jej nie za dużo i to był błąd. Jest tak dobra że powrócę do niej nie raz. Nie stoimy przy gazie godzinę(...)zupa jest przepyszna. Podałam ją z chrupiącymi grzankami maślanymi. Zaskoczy nie jednego z was swoim smakiem. 30 dkg filetu z indyka 2 ziemniaki duże 1/2 kg ogórków zielonych po obraniu sól, pieprz 1 cebula masło klarowane 1/2 pęczka koperku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego grzanki Cebule kroje drobno, ziemniaki obieram i kroję
wesoła kuchniaWiecie, że nie tylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki. Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu(...)misce wodą i obciążcie, żeby nie wypływała na wierzch. Tak jak przy ogórkach – co wypłynie ponad poziom solanki, popsuje się i nadgnije, a w wypadku kapusty – może zgnić cała i to dość szybko. Obciążcie ją spodeczkiem, małym słoikiem, szklanką z wodą. Pamiętajcie, że w trakcie kiszenia wydziela się poza kwasem mlekowym również dwutlenek węgla, który musi mieć się
Karo in the Kitchenroku ogórków mamy w bród. Robimy kiszone, konserwowe, z curry... W tym roku wróciliśmy także do tradycji z robieniem ogórków po żydowsku, których już kilka lat nie było w naszej piwnicy.Przepis dość nietypowy, bo ciężko podać ilość ogórków do zalewy, ja zawsze robię na oko ;) Przepis z zeszytu mamy. Składniki: Do słoika (ilość zależna od ilości
Pasja Smakuugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (około 4 cm) 150 ml soku z kiszonych buraczków 500 ml mleka kokosowego sok z połówki cytryny 1 mała papryczka chilli kilka plasterków świeżego ogórka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki siekanego koperku czarny pierz różowa sól himalajska Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy(...)doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pierzem, gotujemy parę minut i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny i sok z kiszonych buraków, mieszamy i zupa jest gotowa do podania. Do każdej porcji wrzucamy parę plasterków ogórka, około 2 łyżki czarnej quinoy i świeży koperek (można też dodać jadalne kwiaty do ozdoby). Moja botwinka już dawno zniknęła
Quinoa Raz!