ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:366/434)

Naturalne sposoby na grypę i przeziębienie 121

organizmu oraz dostarczaniu dużej dawki witamin i minerałów. Co zatem warto wprowadzić do swojej diety, aby szybko pokonać rodzącą się infekcję? Kiszonki – kapusta i ogórki jako wsparcie dla odporności Lekarze zgodnie twierdzą, że kiszone produkty stanowią cenne źródło witamin, w szczególności: A, C, K, E, niektórych z grupy B, a także wielu składników mineralnych. Wysoka zawartość witaminy C wpływa

Ugotowane pozamiatane
Śledzie kimchi 94

zdecydowanie tak było. Jednym z dań, które przygotowałam były śledzie kimchi. Kimchi to tradycyjne, dosyć ostre danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też je przygotować z innych warzyw. Do moich śledzi wykorzystałam właśnie ten najnowszy produkt marki Provitus. Serdecznie Was zapraszam po przepis, a przy okazji

Kulinarne przygody Gatity
warsztaty słoikowe 155

decoupage na szkle.  Na początku miałyśmy okazję spróbować przetworów rodem z kuchni marokańskiej. Bardzo smaczne były ogórki z curry, zachwyciłam się smakiem ogórków w przyprawie garam masala i pierwszy raz spróbowałam kiszonych cytryn. Ten smak był dla mnie nowością, w sumie to ciężko go do czegokolwiek porównać, ale nie były złe. Miały lekko słony posmak więc dodane

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z zielonych pomidorów + dodatki 130

znowu moje ukochane ,rzec by można , zielone pomidory. Nic nie mogę poradzić nie dojrzały a wyrzucić mi szkoda . Pozostają dwa wyjścia - zakisić jak ogórki lub zrobić jakąś sałatke . Wybieram to drugie ,poniewaz kiszone pomidory nie bardzo mi smakują . Skladniki 1 kl zielonych pomidorów 2 marchewki 2 cebule 3 duże jablka sol,pieprz  odrobina cukru(w poradach) oliwa

Eli Gotowanie
Ogórki malosolne 140

Sezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z fetą,pomidorkami, ogórkami małosolnymi i selerem naciowym 170

Lekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków

Czerwień i błękit
Ogórki małosolne 94

przepadam za kiszonymi, ale za małosolne to bym dał rękę sobie uciąć. Nooo, może nie całą, tak do łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym przepisie to umycie ogórków, bo cała reszta(...)grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już gotowe. U mnie to muszą 3-4 dni poleżeć. Po tym czasie wyjmuję żeby już dalej nie kisiły się i trzymam w lodówce. I nastawiam kolejne :) A jest też jeszcze pewien myk, a nawet dwa myki

Marder&Marder Manufacture
Awaryjna Sałatka z Tuńczykiem! 451

wersję podstawową -pyszną.  Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe, ale mogą być też kiszone 2-3 łyżki majonezu sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy

Blondynka Gotuje
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 145

czasie dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy kolejne 10 minut. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone

Korniszonki
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 168

czasie dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy kolejne 10 minut. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone

Gotujemy i jemy
Ogórki małosolne i kiszone 136

najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą.  Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej

Z notatnika
Ogórki kiszone w kamionce 161

Obowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
OGÓRKI KONSEROWE - KORNISZONY 125

wędlin.Przepis dostałam od mojej nieżyjącej już cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy:   4 szklanki wody 1 szklanka octu

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa krem ze świeżego ogórka 169

Zupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce  je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi -  była mdła

Cytryna&Co.
Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą 175

Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie miałam w planie czerwonego barszczu! Kiszony sok z buraczków, przepyszny, od razu wypiłam, a buraczki wylądowały w prostej surówce.  Polecam

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania