organizmu oraz dostarczaniu dużej dawki witamin i minerałów. Co zatem warto wprowadzić do swojej diety, aby szybko pokonać rodzącą się infekcję? Kiszonki – kapusta i ogórki jako wsparcie dla odporności Lekarze zgodnie twierdzą, że kiszone produkty stanowią cenne źródło witamin, w szczególności: A, C, K, E, niektórych z grupy B, a także wielu składników mineralnych. Wysoka zawartość witaminy C wpływa
Ugotowane pozamiatanezdecydowanie tak było. Jednym z dań, które przygotowałam były śledzie kimchi. Kimchi to tradycyjne, dosyć ostre danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też je przygotować z innych warzyw. Do moich śledzi wykorzystałam właśnie ten najnowszy produkt marki Provitus. Serdecznie Was zapraszam po przepis, a przy okazji
Kulinarne przygody Gatitydecoupage na szkle. Na początku miałyśmy okazję spróbować przetworów rodem z kuchni marokańskiej. Bardzo smaczne były ogórki z curry, zachwyciłam się smakiem ogórków w przyprawie garam masala i pierwszy raz spróbowałam kiszonych cytryn. Ten smak był dla mnie nowością, w sumie to ciężko go do czegokolwiek porównać, ale nie były złe. Miały lekko słony posmak więc dodane
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaznowu moje ukochane ,rzec by można , zielone pomidory. Nic nie mogę poradzić nie dojrzały a wyrzucić mi szkoda . Pozostają dwa wyjścia - zakisić jak ogórki lub zrobić jakąś sałatke . Wybieram to drugie ,poniewaz kiszone pomidory nie bardzo mi smakują . Skladniki 1 kl zielonych pomidorów 2 marchewki 2 cebule 3 duże jablka sol,pieprz odrobina cukru(w poradach) oliwa
Eli GotowanieSezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lekka, orzeźwiająca sałatka na lato, ale nie tylko. Bo ogórki małosolne, które uwielbiam, a które teraz rządzą w kuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków
Czerwień i błękitprzepadam za kiszonymi, ale za małosolne to bym dał rękę sobie uciąć. Nooo, może nie całą, tak do łokcia :) Pewnie każdy potrafi zrobić małosolne, ale pomyślałem, że i tak zamieszczę tutaj ten przepis, tak w hołdzie ogórowi małosolnemu :) A pracy nie ma w tym żadnej, chyba najbardziej pracochłonna rzecz w tym przepisie to umycie ogórków, bo cała reszta(...)grę. To znaczy trzymamy ogórki tyle ile lubimy. Znam osoby, które już po 24 godzinach wyjmują ogórki, bo uważają, że są już gotowe. U mnie to muszą 3-4 dni poleżeć. Po tym czasie wyjmuję żeby już dalej nie kisiły się i trzymam w lodówce. I nastawiam kolejne :) A jest też jeszcze pewien myk, a nawet dwa myki
Marder&Marder Manufacturewersję podstawową -pyszną. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe, ale mogą być też kiszone 2-3 łyżki majonezu sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy
Blondynka Gotujeczasie dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy kolejne 10 minut. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone
Korniszonkiczasie dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy kolejne 10 minut. Grzyby z warzywami odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone
Gotujemy i jemynajlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej
Z notatnikaObowiązkowe latem i jesienią. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym kamionkowym garnku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe, pyszne kiszone. I mimo że uwielbiamy małosolne to polecam odrobinę więcej cierpliwości, by poczekać na ich lepszą, kiszoną wersję. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwędlin.Przepis dostałam od mojej nieżyjącej już cioci i odtąd korniszony wychodzą najlepsze na świecie.Pracy jest przy nich więcej niż przy kiszonych,ale warto poświęcić trochę czasu by zimą rozkoszować się ich smakiem.Najlepsze są małe ogórki,ale te większe też można wykorzystać właśnie do wspomnianych sałatek. Serdecznie polecam. Składniki zalewy: 4 szklanki wody 1 szklanka octu
Niespełnione zdolności kulinarneZupa ze świeżego ogórka zawsze mnie w jakiś dziwny sposób fascynowała... Bo przecież w Polsce je się ogórkową classic, czyli z kiszonych ogórów: ze śmietaną, bez śmietany, z ryżem, z ziemniakami i z tym i z tym... Ale ze świeżych? Hmmm... Raz spróbowałam zupy ze świeżych ogórków w restauracji, ale nie smakowała mi - była mdła
Cytryna&Co.Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami. I wcale nie miałam w planie czerwonego barszczu! Kiszony sok z buraczków, przepyszny, od razu wypiłam, a buraczki wylądowały w prostej surówce. Polecam
Stare Gary