ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:366/434)

Chicken-Burger! :) 353

moim blogu w zakładce "sosy".  Życzę smacznego! :)  Składniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka musztarda Wykonanie: Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były

Czerwona Porzeczka
Dziś po polsku i dość tradycyjnie 242

sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Podajemy z kaszą gryczaną, grubym makaronem lub ziemniaczanym puree. Mnie najbardziej smakują w towarzystwie kiszonych lub konserwowych ogórków. Smacznego dnia

Ratunku obiad
Zupa ogórkowa 198

swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne. Pomidorowa, kartoflanka, rosół, jarzynowa - każda inna. Jednak w czołówce na pewno jest ogórkowa. Taka gęsta, kwaśna, z dużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 129

przepis. Lubi go nawet M. mimo, że generalnie nie przepada za ogórkami (tak, nie lubi wielu rzeczy). Szczególnie przydaje się, gdy zebrane w ogródku ogórki (tudzież gdzieś kupione) są zbyt duże na kiszone czy konserwowe i nie jest ich na tyle mało, by móc zjadać je na bieżąco. W smaku słodkie i kwaśne jednocześnie - komplikacja najlepszych elementów smaków

Życie zamknięte w smaku
Wiosenny chłodnik z dzikimi szparagami, tuńczykiem, czarną quinoą i buraczanym "kawiorem" 121

tego, jak go doprawimy i jakich użyjemy dodatków. Uważam, że świetnie komponuje się z tuńczykiem, dodałam też trochę czarnej quinoy, rzodkiewki, ogórek i zblanszowane dzikie szparagi. Kropką nad i jest koperek i "kawior" z agaru i soku z kiszonych buraczków. Pyszności :) polecam.  Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka tuńczyka Princes w sosie własnym 2 smaczliwki (awokado(...)jogurtu naturalnego 1 ogórek gruntowy pół małego pęczka koperku sok z połowy cytryny  garść dzikich szparagów 2 rzodkiewki do ozdoby 100 ml soku z kiszonych buraczków 1 płaska łyżeczka agaru pół szklanki zimnego oleju do przygotowania "kawioru" pieprz sól Wykonanie:  Do soku z kiszonych buraczków dodajemy agar, mieszamy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, cały czas

Quinoa Raz!
Ogórki małosolne 116

ViolaPassion Następny przysmak z Polski  Przedstawiam ogórki mało solne  Składniki: Ogórki gruntowe około 1-1,5 kg Wiązanka do kiszenia (W jej skład wchodzą:koper,liść i korzeń chrzanu ,czosnek,liść wiśni) 2-2,5 litra wody  Polecam zalać  ogórki  gorąca  wodą  taka metoda pozwoli nam na drugi dzień rozkoszować

Viola cooks with passion
Najlepsze na świecie ogórki korniszone 139

się skończył, ale może ten przepis przyda się komuś w przyszłym roku. W końcu są to ogórki najlepsze na świecie ;) OGÓRKI KORNISZONE Składniki: - ogórki - koper z baldachami (taki jak do kiszenia) - cebula - czosnek - chrzan (świeży korzeń) - gorczyca biała - ziele angielskie - liść laurowy - 1200 mililitrów wody - 300 ml octu 10% - 7 łyżek cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Koper(...)nożyczkami). Cebulę kroimy i dzielimy na jakieś 8 części. Czosnek obieramy.  Zalewę z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy w celu rozpuszczenia składników. Ilość uzależniona jest od ilości ogórków - celowo nie podaję, więc konkretnych ilości. Do każdego słoika dodajemy : kawałek cebuli , paseczek chrzanu, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, ½ łyżeczki gorczycy, pokrojony koper

Życie zamknięte w smaku
Ogórki na ostro 133

Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na ogórki w wersji na ostro. W tym roku robiliśmy tylko zwykłe kiszone i te właśnie. Kiszone uwielbiają dzieci, no i my też, a takie na ostro to bardziej dla nas. Ogórki możemy pokroić na ćwiartki, możemy też w plastry. Najlepsze są takie większe, ja miałam mieszane, ale to też nie przeszkadza. Przepis

kruche babeczki
Ogórki małosolne 102

naczynia jakie są na zdjęciu. Aby były chrupkie nie zapomnijcie o liściach chrzanu - to one działają cuda :) Potrzebne składniki: 1,5 kg ogórków   5 liści chrzanu 5 cm korzenia chrzanu pęczek kopru do kiszenia 6 ząbków czosnku 3,5 łyżeczki soli himalajskiej ok. 4 litry przegotowanej wody Przygotowanie: Ogórki, liście chrzanu, koper dokładnie myjemy, korzeń

Łycha smaków
Wiosenny bezglutenowy torcik z różowym twarożkiem 95

baby garść świeżej mięty 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżeczki Vegety Natur - przyprawy warzywnej do potraw 250 gram twarogu półtłustego 75 ml soku z kiszonych buraczków 3 rzodkiewki kilka plasterków zielonego ogórka garść kiełków rzodkiewki garść młodych listków rukoli 1 przepiórcze jajko pół łyżeczki agaru pół szklanki zimnego oleju do wykonania "kawioru" klarowane masło pieprz czarny Wykonanie: Szpinak(...)pieczenia oraz Vegetę (około 2 łyżeczki), miksujemy ponownie. Z uzyskanego w ten sposób ciasta smażymy na małej patelni , na klarowanym maśle pancakes.  W międzyczasie można przygotować "kawior" z kiszonych buraczków. Pół szklanki oleju wkładamy do lodówki, żeby się dobrze schłodził. 4 łyżki soku z buraków mieszamy z agarem, odstawiamy na pół godziny, mieszając co jakiś czas. Następnie zagotowujemy, parę

Quinoa Raz!
Ogórki po rosyjsku (na sucho) 67

godzinach. Proces ten można jeszcze przyspieszyć, nacinając końcówki ogórków. Pamiętaj, ze smak ogórków możesz dostosowywać do swoich upodobań, dodając np. nieco więcej kopru lub chrzanu. Przepis na ogórki po rosyjsku (na sucho) Składniki na ogórki po rosyjsku (na sucho) ok. 700 g niedużych ogórków gruntowych 1 łyżeczka soli 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziaren gorczycy(...)chrzanu o długości ok 4-5 cm 1 liść chrzanu 3 liście porzeczki 2 baldachy (kwiatostany) kopru razem z łodygami Jak zrobić ogórki po rosyjsku (na sucho) Ogórki dokładnie umyj. Jeśli chcesz przyspieszyć proces kiszenia, utnij im końcówki. Korzeń chrzanu przekrój wzdłuż na pół, a ząbki czosnku rozgnieć lekko przy pomocy noża. Jeśli łodygi kopru są długie, połam

okolicepalnika.pl
Ogórki kanapkowe 7752

roku mamy u siebie bardzo dużo ogórków, w tym roku pogoda również sprzyja zbiorom. Prócz standardowych hitów ogórkowych, czyli kiszonych i tych z curry, w tym roku postanowiliśmy wzbogacić swoją piwnicę o ogórki kanapkowe. Powstały tydzień temu, a połowa zawartości słoików pozostała wspomnieniem. Polecam od razu przygotować z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. U nas będzie do nich

Pasja Smaku
ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU 140

łyżki oliwy extra virgin, sok z połowy cytryny, 1 mała cebula, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, ½ strąka papryki świeżej lub konserwowej, kilka plasterków ogórka świeżego /może być konserwowy lub kiszony/, odrobina papryki mielonej lub curry, 1 łyżka zieleniny /natki pietruszki, własnych wyhodowanych zielonych kiełków – bez ziarna, drobniutko pokruszona suszona zielenina/, Posypka zielona , Posypka biała(...)położyć pół obranego jajka lub ¼, zależy od wielkości płatu – na jajko wsypać odrobinę mielonej papryki lub curry – owinąć śledziem – spiąć wykałaczką – na końcu wykałaczki na wierzchu śledzia wpiąć plasterek ogórka i kawałek papryki. Śledzie układać na półmisku wyłożonym majonezem i posypanym natką pietruszki lub innej zieleniny.         Podawać : jeśli to Wigilia to jako jedna z potraw, jeśli

Tradycyjna kuchnia inaczej
Ogórki w zalewie musztardowej. 97

Ogórki to jedno z podstawowych warzyw w naszym ogródku. Nie zawsze przejemy na surowo. Najczęściej kisimy na zimę lub wekujemy jako konserwowe. Dziś polecam wam inny przepis. Ogórki wychodzą pyszne, najlepiej smakują jako dodatek do obiadu. Co nam trzeba? 3kg ogórków-mogą być lekko przerośnięte Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru

Latosiowydom
Kiszone ogórki wg. klasztornego przepisu siostry Anieli 7870

Ogórek to warzywo ciepłolubne, które czasem, kiedy mamy deszczowe i chłodne lato, nie daje zbyt dużych plonów uprawiane w gruncie. To jednak własnie gruntowe ogórki ze słońca są najsmaczniejsze i najlepiej nadają się do kiszenia. Dobre gospodynie wiedzą, że specjalne ich odmiany (tzw. kwaszeniaki) po ukwaszeniu najdłużej się przechowują i pozostają jędrne, smaczne. Składniki: -ogórki średniej wielkości (świeże

Kulinarne przemyslenia