więc mam nadzieję trochę złamać konwencję. Ogórki małosolne to kolejny sezonowy cud, na który czekaliśmy z niecierpliwością. Któż nie lubi ogórków małosolnych? Nie znam takich osób, za to znam takie, które cenią je sobie wyżej, niż kiszone, że o innych nie wspomnę. U mnie co roku muszą być :) Pierwszą partię zrobiłam w ostatnią sobotę i już od poniedziałku
Delicious Titbitsziemniaków majonez - do smaku zieleni - do smaku Wykonanie Mięso z kurczaka drobno posiekać, dodać ogórki i ziemniaki (wszystkie starte na drobnej tarce) , dodać posiekane zioła i majonez, wymieszać .Partiami tworzyc kotleciki z utworzonej masy. Podawać na ciepło.:)u mnie z marchewka i surowką z kiszonej kapusty
w mojej kuchniSkładniki ogórki, 2-3kg czosnek, 8 ząbków koper, 3 gałązki chrzan, 1 korzeń przyprawa do kiszenia, 1 opakowanie sól, 6 łyżek Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ogórki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem
Gotowanie moimi oczamiOgórki się powoli kończą, jeszcze teraz z ostatnich już troszkę przerośniętych warto zrobić tarte kiszone na zupę ogórkową-w zimie będą jak znalazł
Swojskie jedzonkofaszerować, smażyć, dodawać do makaronów, zapiekanek i przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy
Codziennik Kuchennymogłam pojechać do Biłgoraja. Niestety deszcz dał o sobie znać i tylko kilka stoisk było zastawionych. Sprzedawano: oscypki, ciastka oraz na szczęście regionalny piróg biłgorajski, racuchy, kiszoną kapustę czy chleb ze smalcem i ogórkiem. Nie było cen, smakosze mogli za to płacić ile uważali. Z tego co zauważyłam byli raczej hojni. I dobrze ponieważ jedzenie też było niezłe. Mniej
Pasja Smaku, a jak że nie wyobrażam sobie bez nich zimy to starannie zamykam je w słoikach. Z czasem poznaję nowe, ciekawe przepisy, poszerzając standardowe kiszone i konserwowe. Dziś jednak przepis na podstawę sałatek, oto ogórki konserwowe jak z obrazka: Składniki: ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych) marchew chrzan koper ziele angielskie czosnek gorczyca Zalewa: 5 szklanek wody
Pasja Smakuporze roku sałatki to u mnie podstawa diety, uwielbiam je. Dzisiaj mam dla Was propozycję z szpinakiem baby, ogórkiem małosolnym, jajkami przepiórczymi, quinoą i buraczkowym kawiorem. Świetnym dodatkiem jest tu smażony ser wielkopolski, jeśli ktoś go nie zna to gorąco polecam. Moja babcia robiła go samodzielnie, ale teraz w dużym mieście trudno o prawdziwy wiejski twaróg do jego przygotowania, dlatego(...)zawsze kupuję z firmy "Frąckowiak". Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 garści szpinaku baby 1 garść kiełków rzodkiewki 1 ogórek małosolny kilka pomidorków koktajlowych 4 jajka przepiórcza 2 łyżki smażonego sera wielkopolskiego 4 łyżek soku z kiszonych buraczków 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki agaru pół szklanki zimnego oleju do wykonania "kawioru" świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie
Quinoa Raz!marchewka, to niezaprzeczalnie smak dzieciństwa. Kiedyś, rodzice dbali o to, aby do każdego obiadu pojawiała się surówka, a na kanapce lądowała sałata, ogórek czy pomidor. Pamiętam jak w przedszkolu serwowano nam nawet kanapki z surówką z kapusty kiszonej z wędliną. Całkiem je lubiłam Dzisiaj, kiedy ciągle się spieszymy, mało kto pamięta o warzywnym dodatku. A przecież, warzywa powinniśmy jeść pięć
Mieszam w Garnkuliście chrzanu 2 l gorącej wody kilka listków wiśni Przygotowanie Ogórki umyłem, obciąłem końcówki. Ułożyłem warstwami...zaczynając od kopru, następnie ogórki ,chrzan ,czosnek ,gorczyca ,liść chrzanu i wiśni ,łyżka soli... na końcu koper...zalałem wrzątkiem , kisiłem około
R'n'G Kitchenowocowo - warzywnej, którą aktualnie się katujemy, w imię wyżej wspomnianych spodenek. Jako że jest to galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy(...)szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy Pieczarki, orzechy, szczypiorek i koperek dodajemy do warzyw kiszonych. Żelatynę robimy według przepisu, ale dodajemy do niej jeszcze kurkumę i kostkę rosołową. Potrzebujemy około litra- tak aby kiszone warzywa wraz z pieczarkami były przykryte. Wszystko zalewamy, i wstawiamy
Pora na poraowocowo - warzywnej, którą aktualnie się katujemy, w imię wyżej wspomnianych spodenek. Jako że jest to galaretka z warzyw kiszonych, musimy proces produkcyjny rozłożyć na dwa dni, ponieważ te warzywa musimy najpierw ukisić. 2 marchewki 2 pietruszki 2-3 zielone ogórki Pół kalafiora lub pół brokuła Marchewki, pietruszki i ogórki drobno kroimy w talarki, natomiast kalafiora w różyczki. Zalewamy(...)szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy Pieczarki, orzechy, szczypiorek i koperek dodajemy do warzyw kiszonych. Żelatynę robimy według przepisu, ale dodajemy do niej jeszcze kurkumę i kostkę rosołową. Potrzebujemy około litra- tak aby kiszone warzywa wraz z pieczarkami były przykryte. Wszystko zalewamy, i wstawiamy
Pora na porajogurtu greckiego litr maślanki sól, pieprz miód łyżka wasabi pęczek rzodkiewek – pokrojonych w cienkie paski obieraczką do warzyw 3 ogórki małosolne – pokrojone na plasterki, do dekoracji 2 łyżki oliwy opakowanie sera halloumi – kroimy w kostkę kiszony sok z buraka Przepis na zielony chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy
Ugotowane pozamiataneChoć osobiście bardziej lubię konserwowe, to te kiszone, które zrobiłam z przepisu Mamy też są niczego sobie. Jeśli macie jeszcze dostęp do świeżych ogórków, to zachęcam do przygotowania choćby kilku słoików na zimę. Składniki: Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy
Kuchnia w czekoladzie