ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:373/434)

Jak zrobić dżem? 277

robieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już nie, bo się boję, że mi słoiki wybuchną. Strach mój nie jest bezpodstawny. Moja kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam

ladykitchen
Sałatka z pomidorów 184

promieniach slonca.Teraz koncowka lata jest najlepsza pora na salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony pomidor smakuje naprawde wybornie.Salatke mozna wzbogacic plasterkiem ogorka kiszonego .Z takim dodatkiem kazda kanapka smakuje wysmienicie.Polecam obie wersje.Skladniki na 1 osobe:2 pomidory1 cebula2 ogorki-opcjonalnie szczypiorekkopereksol,pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie: pomidory pokroic w plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 302

zostawić do ukiszenia. Najlepiej smakują na 3 dzień, choć u mnie znikają już na drugi :-) UWAGA!   Im więcej czosnku i chrzanu tym ogórki są smaczniejsze. Gorąca woda sprawia, że szybciej zachodzi proces kiszenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Przepis #158 Włoski bigos 131

około 4 porcje jednak możecie je dobrowolnie zwiększyć w zależności od potrzeb. Składniki - 200 g kapusty kiszonej - 350 g  makaronu - 200 g pieczarek - 0,5 czerwonej cebuli - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 100 g czerwonej świeżej papryki - 150 g ogórka konserwowego - 150 g wędzonej kiełbasy - 1  łyżka oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, wędzona słodka papryka Wykonanie  Makaron gotujemy(...)miękkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki oraz paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy. Następnie dodajemy do kapusty. Kiełbasę oraz ogórki kroimy w pół plasterki i dorzucamy do reszty składników. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Wrzucamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.  Bigos smakuje

Health-Fit-Life
Ogórki małosolne 125

najbardziej smakują. Zbyt długo je przetrzymałam ale taki był mój cel. Po tych kilku dniach wyciągamy ogórki ze słoika, wkładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Tak by dłużej nie zachodził proces fermentacji. Proponuję również zostawić z kiszenia ząbki czosnku, które świetnie nadają się do różnych sałatek

Mango Papaja
Tarator, czyli ogórkowy chłodnik 106

Chłodnik kokosowo-jabłkowy Chłodnik jabłkowy z cynamonem Chłodnik z kiszoną botwinką Chłodnik z jarmużem Chłodnik z cielęciną Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Gazpacho, hiszpański chłodnik Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik

Kulinarne przygody Gatity
Arbuzowa lemoniada 153

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 171

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemoniada z rozmarynem 218

Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SZNYCELKI ZIEMNIACZANE Z KASZANKĄ 135

jeśli oczywiście lubicie kaszankę 😉). To prosty i tani obiad. Moje sznycelki jedliśmy z surówką z ogórków małosolnych, ogórków gruntowych i młodej cebulki.  Fajnie smakują jako przekąska np z ketchupem albo sosem czosnkowym ...  Ale najlepiej smakują mi jednak z ugotowaną kapustą kiszoną 😍 Składniki: 6 krótkich kaszanek  3 cebule ok 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki

Walijskie Pichcenie
Jak przyrządzić pasztet belgijski? 400

trybie Fast w tzw. przelocie pomiędzy zajęciami z kawałkiem pysznego chrupkiego pieczywa i dodatkiem np. ostrych ogórków meksykańskich. W ofercie Drosedu znajdziecie jeszcze m.in. bardziej neutralny smakowo pasztet z kurczaka zagrodowego , do którego pasuje jako dodatek marynowana papryka lub kiszone zielone pomidory. Post Jak przyrządzić pasztet belgijski? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ogórki po warszawsku w zalewie octowej 176

Przygotowując ogórkowe przetwory na zimę skupiam się tylko na trzech najlepszych przepisach: kiszone, po meksykańsku (przepis tutaj)  i po warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne.     Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy

Jadło i czytadło
Tażin z indykiem i daktylami. 157

łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić   w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki : 1 kiszona cytryna 30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę 2 cebule 1 mała cukinia 2 papryki ( zielona i czerwona) 1 świeży ogórek 2 szt. marchew 10 szt daktyle  garść rodzynki 10 ząbków obranego czosnku przyprawa ras-el-hanout, harisa 1/2 szklanki

Kulinarny karnet Christophera
Kiszonki i fermentacje 179

świeżych warzyw możemy mieć najwyżej szczypiorek wyhodowany na parapecie, napisano już wszystko. Co jednak poza kapustą i ogórkami można zalać posoloną wodą, by po kilku dniach lub tygodniach cieszyć oczy i podniebienia, brylować w towarzystwie i podkręcać własny metabolizm? Wszystko. Baron kisi botwinę, dynię, jarmuż, cukinię, czosnek, borkuły, rzodkiewki, buraki, gruszki i porzeczki. Do tego robi octy z jabłek

GRUBY WAŁEK
Kolorowa sałatka z tuńczykiem (Insalata di tonno) 106

SKŁADNIKI  Sa ł atka 2 puszki tuńczyka w sosie w ł asnym 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 og ó rki kiszone p ę czek szczypiorku Dressing 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI Insalata 2 scatole di tonno al naturale 1 scatola di piselli(...)cipolla rossa 4 cetrioli in agrodolce erba cipollina Dressing 1-2 cucchiai di yogurt bianco 2-3 cucchiai di maionese sale, pepe PRZYGOTOWANIE Groszek i tuńczyk osączamy z zalewy. Ogórki kroimy w plasterki. Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przygotowujemy dressing: mieszamy majonez i jogurt, doprawiamy

La grande e la piccola cuoca
Karkówka w sosie ketchupowym 228

delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam

Pobite gary Barbary
Cygański bigos 120

pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi, olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą

Nie tylko w kuchni