ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:374/434)

Karkówka w sosie ketchupowym 228

delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam

Pobite gary Barbary
Cygański bigos 120

pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi, olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą

Nie tylko w kuchni
Proste kiszenie kapusty 2587

warto wypróbować kiszenie teraz ( a nie kwaszenie). A to przepis z bloga Dany.                                   "Odrzucamy pierwsze zielone liście, drugie jaśniejsze możemy wykorzystać do przykrycia powierzchni poszatkowanej kapusty. Soli używamy niewiele. To kapusta można by rzec małosolna jak ogórki, które najlepiej smakują takie(...)pozostawionymi liśćmi kapusty i przykrywamy ściereczką. Czekamy 2-3 dni w temperaturze pokojowej, aż przefermentuje. Wyjmujemy kapustę z powrotem do miski i ponownie wkładamy do naczynia, w którym się kisiła. To taki wydawać by się mogło syzyfowy transport, który w tym wypadku spełnia dość istotną rolę. Po takich przenosinach z kapusty uciekają gazy, które nie są nam do szczęścia potrzebne

Proste Potrawy
Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą 112

Jest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super.   Składniki: pół białej rzepy startej na tarce puszka czerwonej fasoli odsączonej pół ogórka szklarniowego pokrojonego w półplasterki i posolonego pół papryki czerwonej – oczyszczonej i pokrojonej na kawałki garść

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ogórkowa Gyros - na zime 175

Postanowiłam, że z ogórkowych przetworów na zimie zrobię sztandarowe kiszone, konserwowe i meksykańskie. A dlaczego? Ponieważ żadne inne nie smakowały mi na tyle, aby sobie nimi zawracać głowę czy raczej podniebienie. Dostałam jednak pewnego dnia słoiczek ogórków w zalewie gyros wraz z przepisem, no i stwierdziłam, że warte są zrobienia. Polecam bo sałatce tej daje pięć gwiazdek

Jadło i czytadło
Wakacyjne sałatki i surówki – 30 przepisów! 14

spokojnie może również występować jako samodzielny przysmak. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Zawsze cieszy się powodzeniem wśród gości.   Ogórki po królewsku – pyszne i ekspresowe w wykonaniu! Przepis tutaj (KLIK) Rewelacyjna marynowana sałatka z ogórków, którą możemy jeść już po godzinie od przygotowania. Świetnie pasuje jako dodatek do mięs, ryb, kanapek, potraw z rusztu, a po zmieszaniu(...)sałatka będzie świetnym dopełnieniem takiego dania.   Kiszona młoda kapusta na już Przepis tutaj (KLIK) Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Szatkowana kapusta ukiszona z marchewką i koperkiem, to prawdziwy rarytas. Robi się ją bardzo łatwo i szybko, a co najważniejsze nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych urządzeń.   Ogórki w zalewie gyros Przepis tutaj (KLIK) Rewelacyjna sałatka ogórkowa

Blog z Apetytem
Jakie przyprawy i zioła podkreślają smak warzyw i grzybów? 143

laurowy Kapusta czerwona - anyż, chrzan, cynamon, cytryna, cząber, goździki, imbir, jałowiec, liść laurowy, pieprz Kapusta kiszona - goździki, jałowiec, kminek, liść laurowy, lubczyk, papryka, pieprz Kapusta włoska - cytryna, cząber, gałka muszkatołowa, kminek, kolendra, liść laurowy Marchew - bazylia, cytryna, estragon, kolendra, mięta, pieprz, natka pietruszki Ogórki - chrzan, cytryna, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kolendra, koperek, koper włoski, mięta, pieprz, natka pietruszki, szczypior

Zasmakuj Kuchni
Tatar wołowy 151

podaję przepis na podstawową wersję. SKŁADNIKI: 300 g polędwicy wołowej 1 średnia cebulka 2 ogórki konserwowe 1 żółtko jajka kapary musztarda Dijon (2-3 łyżki) sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę przemielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych okach Cebulkę i górka kiszonego drobno pokroić Składniki wraz żółtkiem wymieszać, dodając musztardę, sól oraz pieprz Gotowe porcje posypać kaparami. Podawać

smacznieinatemat
Ogórki małosolne 143

niej sól z zachowaniem proporcji - na jeden litr wody jedna łyżka soli. 4. Zalewamy ogórki, przykrywamy talerzykiem, w razie potrzeby dociążamy, np. kamieniem. Czekamy. Po około 2 dniach będą dobre, wszystko zależy jak bardzo ukiszone lubimy. RADA: Zalewanie gorącą wodą przyspiesza proces kiszenia. Jak Wy spędzacie wakacje? Denerwuje Was brak regularności wpisów na Waszych ulubionych blogach

Perfect home life
Śledź w oleju tradycyjny 209

wigilijny stół i nie tylko. Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapusty jest smacznym daniem obiadowym.    Składniki: -solone filety śledziowe -czerwona i biała cebula -olej -pieprz -słodka papryka -można dodać do dekoracji pieczarki marynowane z marchewką, szczypiorek  i ogórek konserwowy    Filety moczymy kilka godzin w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty - przepis i porady na idealną surówkę 89

spodobać: Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka Sałata masłowa ze śmietaną do obiadu Najlepsza letnia sałatka z pomidorów Surówka z czerwonej kapusty - azjatycki Colesław do obiadu lub grilla Szybkie pikle z ogórka do obiadu Miłego gotowania! Surówka z czerwonej kapusty

Moja Książka Kucharska
Pierś kurczaka pieczona z serem i pomidorami 138

minut. Podaję z młodymi ziemniakami w mundurkach i surówką z marynowanych warzyw, m.in.: ogórka, cebuli i marchewki. Danie dekoruję kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Ziemniaki można podać ze świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego Propozycje surówek do obiadu: Surówka z cykorii i marchewki Surówka z kapusty kiszonej i marchewki Surówka z cykorii Surówka z pora Surówka z marchewki

Zasmakuj Kuchni
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 107

jedna z moich ulubionych sałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb   ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki  ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką  ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas owsiany na żur 114

ząbków czosnku 6 liści laurowych 12 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soku z ogórków kiszonych/kapusty Przygotowanie zakwasu: Wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku, bądź kamionkowym naczyniu. Odstawiamy przykryty gazą, lub czystą ściereczką, na 5-6 dni. Zakwas mieszamy raz dziennie. Żur kisimy do uzyskania kwaśnego smaku i zapachu. Artykuł Zakwas owsiany na żur pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Przetwory - ogóreczki konserwowe 192

pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że w tym roku po takiej przerwie skosztujemy ze smakiem więc włożyłam kilka słoiczków. składniki: ok 2,5 kg małych ogórków gruntowych 3 marchewki do każdego słoiczka : głązka kopru z nasionami 1-2 ząbki czosnku

Monia miesza i gotuje
Kiszona czerwona kapusta 67

Podobno kapustę powinno się kisić do 1 listopada. Wielokrotnie o tym czytałam. Dziś jest parę dni po tym terminie, a kapusta w słoiku radzi sobie całkiem dobrze. Pachnie i smakuje też ok. Nastawiłam ją 4 dni temu i wszystko idzie w dobrym kierunku. Zobaczymy za parę dni (tfutfu). Pierwszą kapustę ukisiłam jakiś miesiąc temu. Oesu… wyszła przepyszna. Może(...)dzieci, ale moje bardzo je lubi. Wcina kapustę, ogórki, zakwas z buraków. Teraz, na samą myśl o kiszonkach, mam ślinotok. Też tak czasami macie? Jeżeli chodzi o sam przepis, postanowiłam póki co opublikować kapustę bez dodatków. Mam tutaj na myśli marchewkę, ziele angielskie czy liście laurowe. Myślę, że przy okazji kiszenia kolejnej główki, dodam do niej jakieś przyprawy

Kardamonovy