ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:355/434)

Pasta z jajek na kanapki 144

ciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek. Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru. Nie można się oprzeć! Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami(...)drobno startym żółtym serem, - z twarożkiem i szczypiorem, - z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym, - z pieczarkami podduszonymi na maśle, - z drobno posiekaną szynką, - z kawałkami oliwek, - z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami, - z marynowaną lub pieczoną papryką, - z niewielką ilością masła i przypraw, np. słodkiej i ostrej papryki. - dziś wersja ze szczypiorem. Jeśli go pominiecie uzyskacie pastę jajeczną

Zasmakuj Kuchni
Ogórki kiszone 193

Lato, sezon ogórkowy w pełni! Lubię ogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper

W kuchni bez szafek
O tradycji kuchni, przykłady obyczaju kuchennego 28

dobra prosto z runa leśnego – tak w wymiarze słonym, jak i słodkim. Smaki Polski Polskie smaki skupiają się przede wszystkim wokół tego, co słone, solone, lekko sfermentowane i kiszone (np. kapusta, ogórki, kwas chlebowy). Wykorzystuje się to, co delikatnie ostre (cebula, szczypior, chrzan, musztarda, umiłowanie do sprowadzanego pieprzu). Wśród polskich smaków dostrzegamy także smaki kwaskowate (kwaśna śmietana), korzenno-ziołowe(...)upolować. Raczej bydła nie hodowano na mięsa, a w celach pozyskiwania mleka czy do tworzenia serów. Ważne miejsce na stole miały pierogi i kluczki, np. leniwe. Często raczono się kiszoną kapustą ze skwarkami oraz grochem ucieranym ze słoniną. Niepodzielnie królowała kasza. Z czasem do Polski zaczęły napływać nowinki z zagranicy. W ten sposób ważnym punktem naszej kuchni stały się ziemniaki

ProstePesto.pl
Grzanki z wędzonym karmazynem 103

ulał pasują tu do wędzonej ryby i jajka na twardo. Jeszcze zdrowiej, bardziej kolorowo i więcej witamin za sprawą dodatków – pomidorków koktajlowych, pomidora “bawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać majonez z musztardą lub ketchupem – szybki dip do ryby na kanapkę gotowy(...)dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu lub chrzanu PRZYGOTOWANIE: Kromki przesmażam z obu stron na suchej patelni. Smaruję masłem lub sosem majonezowym, jak wolicie. Układam rybę, dodatki

Zasmakuj Kuchni
Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 146

SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki(...)delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku
Restauracja Eliksir 100

dobrze się czuję, a przy odrobinie szaleństwa nawet mogłabym zamieszkać. Miałam możliwość spróbowania 4-daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany(...)przyszło mi się mierzyć z whisky. Mój pierwszy raz. Dobrze, że nie była torfowa ;) W wersji wegetariańskiej pojawiło się vege carpaccio, czyli kalarepa marynowana w oleju rzepakowym, kiszone buraki, kompresowany ogórek małosolny, rzodkiewka hartowana w lodzie, twaróg własnej produkcji (sic! <3) Do tego koktajl Mr. Papriker – Chivas 12yo, kordiał z czerwonej papryki, bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki

Kucharzyca
Schab po bałkańsku z ajvarem 204

kolację czy na różnego rodzaju uroczystości , można podawać z ryżem, kluseczkami czy bagietką czosnkową. 500 g schabu 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe lub kiszone  puszka pomidorów w puszce krojonych  2 duże łyżka ajvaru ząbek czosnku sól i pieprz  pół łyżeczki papryki wędzonej , szczypta chili 2 łyżki octu balsamicznego(...)czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą.  Dodajemy pomidory ponownie przykryć pokrywką dalej dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie na sam koniec dodać ogórki pokrojone na plasterki, zamieszać i zagotować

Andzia Pichci
Sałatka warstwowa z cebulką złocistą i szynką 822

konserwowej złocistej (ze srebrną nie smakuje tak dobrze!) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 marchewki około 25 dag chudej szynki (lub polędwicy sopockiej) 5-6 ogórków konserwowych (z kiszonymi chyba nie próbowałam) 5 jajek 1 czerwona cebula (w oryginale był por) majonez *około 25 dag żółtego sera (pominęłam ten krok) Sposób przygotowania: Przygotowanie sałatki zaczynamy od ugotowania(...)skórkę, aby lepiej się prezentowała w sałatce). Sałatkę układamy w naczyniu warstwami. Kolejność w zasadzie można zmieniać, natomiast ja podaję swoją: cebulka złocista, gotowana marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez. Wierzch stanowi u mnie odrobina pozostawionej marchewki i posiekana czerwona cebulka. Ponieważ w oryginalnym przepisie był starty żółty ser można go dodać - oprószamy nim warstwę majonezu. Wtedy

Kolorowy Przepisownik
Wigilijne śledzie w śmietanie 111

maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko  250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie(...)moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak. Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 158

litewski: 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi) 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji) 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze 1 ogórek małosolny (lub kiszony) 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie) 250 ml wody (1 szklanka) 500 ml maślanki naturalnej 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1-2 duże ząbki czosnku(...)ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru

Poezja smaku
Zakwas z selera 154

przemian z zakwasem z buraków, kapusty czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)łyżkę soli. Powstałą solanką zalewamy selera. Słoik zakręcamy przykrywką i odstawiamy dość ciepłe miejsce ( ok 23-25 stopni C) – ja trzymam na blacie w kuchni. W zależności od temperatury kiszenie potrwa 3-5-7 dni. Po tym czasie słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki by fermentacja ustała i pijemy. Na zdrowie! Artykuł Zakwas z selera pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zakwas z kapusty 116

przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)soli. Powstałą solanką zalewamy kapustę. Słoik zakręcamy przykrywką i odstawiamy dość ciepłe miejsce ( ok 23-25 stopni C) – ja trzymam na blacie w kuchni. W zależności od temperatury kiszenie potrwa 3-5-7 dni. Po tym czasie słoik z zakwasem wstawiamy do lodówki by fermentacja ustała i pijemy. Na zdrowie! Artykuł Zakwas z kapusty pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Pasteryzowanie w piekarniku – ile stopni ustawić i jak to zrobić? 25

pracę. Zobacz, jak prawidłowo przeprowadzić pasteryzowanie w piekarniku. Zacznijmy od podstaw, czyli kilka tipów na wyparzanie słoików i nakrętek Zanim przyjdzie czas na pasteryzowanie w piekarniku zawekowanych dżemów czy ogórków, konieczne jest odpowiednie przygotowanie słoików i nakrętek. To bardzo ważny etap przygotowywania przetworów. Pomijany, może skutkować namnażaniem się bakterii wewnątrz słoika , a w efekcie psuciem się zamkniętego(...)wodzie lub zmywarce.  Jakie przetwory można pasteryzować w piekarniku? W zasadzie każde przetwory można pasteryzować w piekarniku. Ta metoda jest polecana do pasteryzacji: dżemów, ogórków (konserwowych i kiszonych), kompotów, soków, papryki konserwowej, musu z dyni itp. Pamiętaj, że po pasteryzacji słoiki z przetworami należy umieścić w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, co wydłuży okres ich przydatności do spożycia

Rozdomowiona
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 118

mocno rozgrzanej patelni bądź grillu. Pod koniec smażenia na mięsie możemy ułożyć plaster dobrej jakości sera. Dodatki do burgera sałata lub dowolne zielsko pomidor grillowana cebula kiszone lub marynowane ogórki pieczarki podsmażone ma maśle. Sosy do burgerów Nie kupujcie gotowych wynalazków, to głównie ocet i cukier oraz niespełniona obietnica smaku. Do dobrego mięsa, bułki i dodatków wystarczy w zupełności

ladykitchen
Deska serów, wędlin i przekąsek na imprezę 24

smak wzbogaca smakowe doznania, szczególnie w połączeniu z twardymi serami.  Warzywa papryka : kolorowa i chrupiąca, świetnie sprawdzi się jako dodatek do miękkich serów i delikatnych wędlin. Ogórki świeże lub kiszone : dodają chrupkości i orzeźwienia. Oliwki: zielone lub czarne, nadają desce śródziemnomorski charakter.  Zioła bazylia, tymianek rozmaryn: nie tylko dekorują deskę, ale również mogą być dodawane bezpośrednio

Moja Książka Kucharska