ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:353/434)

Tortilla - Kebab (z Kurczakiem) 406

kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska  kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa:    kapusta pekińska ok. 3 pomidory ok. 2 ogórki  (mogą być kiszone) cebula ponadto: ok. 8 tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) olej do smażenia sos czosnkowy sos chilli lub meksykański Tortilla - Kebab (z Kurczakiem) -  Sposób przygotowania: Kurczaka(...)przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy w lodówce (można pozostawić je tam na kilka godzin lub nawet całą noc). Kapustę siekamy, cebulę, pomidory i ogórki w kostkę (lub według uznania). Odrobinę solimy warzywa. Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut. Środek każdej

Słodka Strona
Schab po bałkańsku 20076

push({}); Schab po bałkańsku – Składniki: ok. 500-600g schabu bez kości 2 czerwone papryki 1 pomarańczowa papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g) 2 średnie cebule (ok. 300g) 1 duży ząbek czosnku 2 puszki pomidorów bez skórki (krojonych) olej rzepakowy do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki majeranku(...)sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia schabu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab po bałkańsku – Wykonanie: Wszystkie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić papryki w paseczki. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki – zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć? Schab

Kulinarne Przeboje
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z KASZĄ KUSKUS - SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 228

łyżki mielonego drobiowego mięsa -60g. 1białko-30g. 1 łyżka bułki tartej-10g. pojemnik jogurtu naturalnego - 150g. 1 marchewka 3 łyżki posiekanego koperku-12 g. 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony - 100g. sałatka ulubiona - 100g. sól pieprz sok z cytryny 0.5 szkl.bulionu warzywnego  ********************************************************* Mięso w miseczce doprawić solą i pieprzem,dodać białko i bułkę tartą.Z masy formujemy pulpety(...)bulionie warzywnym z marchewką starta na tarce.Zredukować( odparować) sos,lekko wstydzić i dodać jogurt naturalny oraz koperek 3 łyżki.Wymieszać.Całość podawać z kaszą kuskus ,posypać resztą zieleniny.,ogórkiem i sałatką.Smacznego!. Jeśli jest taka potrzeba zaklepać mają ziemniaczaną roztopioną z odrobiną wody :) (1 łyżeczka mąki  ziemniaczanej

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowa kiszona kapusta 75

naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych. I to właśnie dzięki bakteriom kwasu mlekowego kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacnia odporność organizmu. Warto wiedzieć, że w   sklepach obok kapusty kiszonej można spotkać kapustę kwaszoną, która z kiszonkami ma niewiele wspónego. Kapusta kiszona jest to produkt poddawany(...)dopływ powietrza do wnętrza garnka, dzięki temu procesy kuchenne przebiegają szybko i sprawnie, a przechowywane produkty zachowują swoje walory smakowe, świeżość oraz naturalne właściwości przez długi czas. Poza kiszeniem kapusty czy ogórków, garnki hermetyczne doskonale sprawdzą się do marynowania, peklowania mięs przed wędzeniem, a także macerowania owoców i warzyw (idealne do nalewek). Dlatego warto mieć w swojej kuchni choć

Kuchnia MagdaLeny
Domowa kiszona kapusta 77

naturalnym związkiem konserwującym kiszoną kapustę. Proces kiszenia zachodzi na skutek działalności bakterii mlekowych. I to właśnie dzięki bakteriom kwasu mlekowego kapusta kiszona ma dobroczynny wpływ na jelito i jego mikroflorę bakteryjną oraz wzmacnia odporność organizmu. Warto wiedzieć, że w   sklepach obok kapusty kiszonej można spotkać kapustę kwaszoną, która z kiszonkami ma niewiele wspónego. Kapusta kiszona jest to produkt poddawany(...)dopływ powietrza do wnętrza garnka, dzięki temu procesy kuchenne przebiegają szybko i sprawnie, a przechowywane produkty zachowują swoje walory smakowe, świeżość oraz naturalne właściwości przez długi czas. Poza kiszeniem kapusty czy ogórków, garnki hermetyczne doskonale sprawdzą się do marynowania, peklowania mięs przed wędzeniem, a także macerowania owoców i warzyw (idealne do nalewek). Dlatego warto mieć w swojej kuchni choć

Kuchnia MagdaLeny
Burger z indyka z sosem tatarskim – inaczej 153

podobnie. Danie zdecydowanie dietetyczne. Proste w wykonaniu i smaczne. Mam nadzieję, że się skusicie. Polecam. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka ( z fileta ) Kilka pieczarek marynowanych 1 ogórek małosolny lub kiszony ½ czerwonej małej cebuli Kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka majonezu typu light Sól Pieprz Zielona czubryca Odrobina cukru Niewielka ilość oleju Wykonanie: Mięso(...)płaskie burgery i smarujemy je niewielką ilością oleju z obu stron. Grillujemy kilka minut z obu stron ( nie zbyt długo aby mięso nie zrobiło się suche ). Pieczarki, cebulę, ogórek i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowany sos wykładamy na burgera. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Tradycyjny GYROS 134

uwielbia i chyba nigdy nam się nie znudzi.:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: ok. 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju 2/3 łyżki przyprawy gyros 5/6 szt ogórków konserwowych bądź kiszonych 2 duże cebule (mogą być czerwone) 1 puszka kukurydzy 1 mała kapusta pekińska ok. 0.5 szklanki keczupu pikantnego ok. 0.5 szklanki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE(...)TUTAJ . 1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę oprósz przyprawą do gyrosa i wymieszaj z olejem, odstaw na minimum 30min a następnie usmaż na patelni i wystudź; 2. Kukurydzę odcedź, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę a kapustę pekińską posiekaj; 3. W przeźroczystej misce układaj warstwami: kurczak keczup cebula kukurydza majonez ogórki keczup kapusta pekińska Zamiast majonezu możesz

Prosty przepis na
Sałatka pieczarkowa 385

trop tej sałatka wpadłam na blogu Marioli, choć już podobną kiedyś robiłam (KLIK). Polecam :) Składniki: 500 g świeżych białych pieczarek 1 puszka kukurydzy 5 jajek 4-5 ogórków korniszonych (lub kiszonych) 1 por pęczek szczypiorku 1 jabłko 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki(...)przelać zimną wodą i odcisnąć z nadmiaru wody. 3. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę. 4. Pora pokroić drobno, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. 5. Jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć. 6. Wszystkie składniki połączyć. Dodać siekany szczypiorek. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne fantazje Marioli

Kuchnia domowa Ani
Sałatka warzywna 192

Popularna nazwa tej sałatki na Śląsku to szałot. Składniki (proporcje) : 2 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 0,3 kg pietruszki (korzeń) 0,1 kg seleru 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone) pęczek natki pietruszki opakowanie groszku konserwowego kawałek pora łyżka masła 4-6 łyżek majonezu sól, cukier, pieprz Przygotowanie : Do większego garnka wkładamy obrane i oczyszczone ziemniaki, marchew, korzeń(...)wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy całkowicie a następnie wszystko kroimy w kostkę. Ja osobiście używam sitka-krajaczki. Pora szatkujemy i parzymy wrzątkiem i razem z pokrojonymi ogórkami, poszatkowaną natką pietruszki i groszkiem zielonym dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko wstępnie doprawiając solą, pieprzem i cukrem po czym dodajemy majonez i mieszamy dokładnie. Sałatkę przygotowujemy minimum

Mechanik w kuchni
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 83

Składniki 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe 200-300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewki 2 ogórki małosolne lub kiszone 1 ząbek czosnku sok z cytryny 500 ml kefiru 500 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie Botwinkę z buraczkami płuczemy, liście z łodygami drobno siekamy(...)przykryć botwinkę. Dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy z ognia, zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Do wystudzonej botwinki dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy kefir i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podajemy z ugotowanym

Tajemnice Smaku
Pasta z jajek na kanapki 162

ciągu dnia, do pracy. To świetna alternatywa dla wędliny czy sera na śniadaniowy stół lub podwieczorek. Podaję ją na pieczywie, chrupiących grzankach, świeżej ciepłej bagietce, z pomidorem lub świeżym ogórkiem, koperkiem czy natką pietruszki. Wspaniale smakuje, apetycznie wygląda, z dodatkiem świeżo skrojonego grubego szczypioru. Nie można się oprzeć! Pastę z jajek przygotowuję na kilka sposobów, z różnymi dodatkami(...)drobno startym żółtym serem, - z twarożkiem i szczypiorem, - z kremowym twarożkiem lub gęstym jogurtem naturalnym, - z pieczarkami podduszonymi na maśle, - z drobno posiekaną szynką, - z kawałkami oliwek, - z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami, - z marynowaną lub pieczoną papryką, - z niewielką ilością masła i przypraw, np. słodkiej i ostrej papryki. - dziś wersja ze szczypiorem. Jeśli go pominiecie uzyskacie pastę jajeczną

Zasmakuj Kuchni
Ogórki kiszone 204

Lato, sezon ogórkowy w pełni! Lubię ogórki w prawie każdej postaci, więc może warto odświeżyć bloga i coś napisać :) Składniki: ząbki czosnku chrzan dojrzały koper

W kuchni bez szafek
O tradycji kuchni, przykłady obyczaju kuchennego 43

dobra prosto z runa leśnego – tak w wymiarze słonym, jak i słodkim. Smaki Polski Polskie smaki skupiają się przede wszystkim wokół tego, co słone, solone, lekko sfermentowane i kiszone (np. kapusta, ogórki, kwas chlebowy). Wykorzystuje się to, co delikatnie ostre (cebula, szczypior, chrzan, musztarda, umiłowanie do sprowadzanego pieprzu). Wśród polskich smaków dostrzegamy także smaki kwaskowate (kwaśna śmietana), korzenno-ziołowe(...)upolować. Raczej bydła nie hodowano na mięsa, a w celach pozyskiwania mleka czy do tworzenia serów. Ważne miejsce na stole miały pierogi i kluczki, np. leniwe. Często raczono się kiszoną kapustą ze skwarkami oraz grochem ucieranym ze słoniną. Niepodzielnie królowała kasza. Z czasem do Polski zaczęły napływać nowinki z zagranicy. W ten sposób ważnym punktem naszej kuchni stały się ziemniaki

ProstePesto.pl
Grzanki z wędzonym karmazynem 114

ulał pasują tu do wędzonej ryby i jajka na twardo. Jeszcze zdrowiej, bardziej kolorowo i więcej witamin za sprawą dodatków – pomidorków koktajlowych, pomidora “bawole serce”, ogórka świeżego i kiszonego, jest pysznie! Możecie zamiast masła dać odrobinę domowego sosu majonezowo-musztardowego, lub ketchupowego; wystarczy wymieszać majonez z musztardą lub ketchupem – szybki dip do ryby na kanapkę gotowy(...)dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez z dodatkiem musztardy, ketchupu lub chrzanu PRZYGOTOWANIE: Kromki przesmażam z obu stron na suchej patelni. Smaruję masłem lub sosem majonezowym, jak wolicie. Układam rybę, dodatki

Zasmakuj Kuchni
Pieczarkowy burger z pasta z awokado i parmezanem 154

SKŁADNIKI (2 porcje) 2 ulubione bułeczki 2 duże pieczarki portobello 1 nieduży pomidor malinowy 2 plastry czerwonej cebuli lub szalotki 2 garści roszponki 1 łyżka wiórków parmezanu 1 ogórek małosolny lub kiszony 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) pasta z awokado 1 awokado hass 2 suszone pomidory 2 obrane ząbki czosnku 2 cm świeżej papryczki chilli sok z 1/4 limonki 2 łyżki(...)delikatnie się przysmażą. Bułeczki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku lub na patelni. Spód bułeczki smarujemy majonezem (lub pastą z awokado). Układamy roszponkę, pomidora, cebulę, pieczarkę, parmezan, ogórka, wierzch bułeczki smarujemy pastą z awokado i przykrywamy całość. Smacznego

DefinicjaSmaku