ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:332/434)

Papryka kiszona - zimowe zapasy 315

fermentacji mlekowej. Rozkładają one cukry zawarte w komórkach roślinnych na kwas mlekowy, który między innymi zapobiega procesom gnicia. Prawidłowo zakiszone warzywa długo zachowują swoje właściwości smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki kiszone 156

Składniki: 1 kg ogórków 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu 3 liście porzeczki duży koper  sól (1 łyżka na litr wody) Wykonanie: Ogórki dokładnie

magiczna kuchnia Kasi
Sałatka szwedzka w słoiczkach 211

Sezon ogórkowy w pełni :) Oprócz tradycyjnych kiszonych oraz konserwowych ogórków, co roku przygotowuje również takie, które z powodzeniem mogę zaserwować do obiadu.  Sałatka szwedzka  to właśnie jedna z tych, która po otwarciu słoika zimą przypomina mi letnie smaki.  Składniki: ok 2 kg ogórków (nieco większych niż do kiszenia) 12 szklanek wody pół szklanki soli

Taste Therapy
Ogórki kiszone w słojach i w butelkach 160

Post trochę spóźniony. Może przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy

Praktyczna pl
Kapusta kiszona razem z czosnkiem i papryką w słoikach 170

mogę wszystko posiekać i wrzucić do jednej miski , ukisić razem , a potem napchać do słoików . Jak zaczęłam wszystko przegotowywać , to wpadłam na pomysł ,że można dodać czosnek , uwielbiam kiszony z ogórków , więc ..czemu nie spróbować Tak powstała pyszna kiszona kapucha inna niż wszystkie , można ją potraktować jako gotową surówkę , gdyż smakuje wyśmienicie . Jedyny minus ma taki ,że po dodaniu

Ogrodnik w podróży
Domowy pasztet drobiowy z wątróbką 126

miejscu nawet 2-3 tygodnie. Do zalania można użyć zwykłego masła, ale najlepiej użyć masła klarowanego, które jełczeje wolniej niż zwykłe. Polecam podawać z ogórkiem, np. kiszonym, konserwowym lub w ketchupie – z tego przepisu: ogórki w ketchupie . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Domowy pasztet drobiowy z wątróbką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Jarzynowa sałatka ryżowa 168

Zapraszam na smaczną sałatkę. Zrobiłam ją z warzyw z rosołu, ugotowanego wcześniej ryżu i... świeżego ogórka (zabrakło kiszonych). Mimo to sałatka wyszła bardzo smaczna i chrupiąca (ogórek). Polecam na kolację, szybko i prosto się ją robi a do tego jest tania i sycąca. Składniki: 1 szkl ugotowanego ryżu pełnoziarnistego 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka z rosołu kawałek pietruszki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Surówka z białej kapusty, pomidora, ogórka świeżego i kiszonego 202

Post Surówka z białej kapusty, pomidora, ogórka świeżego i kiszonego pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Prosta surówka 93

tradycyjnego obiadu można podać wiele surówek. W okresie jesienno-zimowym najlepsze są takie, które zawierają kiszonki. Ta prosta surówka z kiszonej kapusty, ogórków oraz papryki i cebuli będzie idealna.  Surówki z kapustą kiszoną najlepiej smakują z ziemniakami i kotlecikiem. Jeśli wolisz prostszy skład, to zerknij też na przepis na surówkę z kapusty kiszonej . Moja surówka do obiadu też

AniaGotuje.pl
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 248

najbardziej popularnych przepisów na moim blogu. Przydaje się, jeśli mamy na zbyciu większą ilość topinamburu i nie wiemy, co z nim zrobić. A można go po prostu kisić jak ogórki i mieć na później. Składniki na 2 średnie słoiki kiszonego topinamburu: solanka: litr wody i łyżka soli kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw 4 ząbki czosnku

Ugotowane pozamiatane
Ogórki małosolne bez wody 590

masłem, tworzą prawdziwy przysmak. Mnie ogórki małosolne kojarzą się też z wyprawami nad wodę. Pamiętam, jak mama nad jeziorem wręczała nam po ogórku i pajdzie chleba z masłem. Jakież to pyszne było!  Kiszenie takich ogórków w tradycyjny sposób zajmuje kilka dni. Jest jednak sposób, aby to znacznie przyspieszyć i mieć już po 24 godzinach pyszne, chrupiące

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty pomysł. Jak nakleić etykiety na słoiki z przetworami ? 205

świeżych bułeczek albo naleśników, mus do szarlotki , sałatki czy ogórki kiszone do obiadu - wszystko się przyda i będzie zjedzone. Ale po zrobieniu każdej partii trzeba zawartość słoików jakoś oznaczyć żeby się potem nie pomylić. Nie ma problemu w przypadku kiszonego kalafiora czy sałatki z ogórków bo dobrze widać co zawiera szklane opakowanie. Jednak kiedy w grę wchodzą dżemy

Smaczna Pyza
małosolne ogórki... 141

Składniki: ogórki gruntowe 5 kg, zestaw do kiszenia z koprem 2 sztuki, korzenie lub liście chrzanu 6 sztuk(...)czosnek 2 główki, woda gotowana - ile potrzeba, sól kamienna - ile potrzeba Ogórki gruntowe świeże, twarde zalać w misce z zimną wodą na godzinę, wodę wylać i ogórki wytrzeć do sucha ściereczką. Użyłam garnek kamienny i emaliowany, na dnie rozłożyć część opłukanego zestawu z koprem do kiszenia. Ułożyć ciasno ogórki, dodać dodatkowo korzenie chrzanu, ząbki obrane czosnku

W Mojej Kuchni Lubię
OGORKI WARSZAWSKIE 134

OGÓRKI WARSZAWSKIE Nie można zbyt długo przechowywać świeżych ogórków, ale kiszone lub konserwowe przetrwają nawet cały rok. Do zasalania nadają się ogórki o ścisłym miąższu, niezbyt grubej skórce i małej komorze nasiennej. Powinny mieć regularny kształt i niewielki rozmiar. Ogórki należy przetwarzać natychmiast po zebraniu, należy je dokładnie wymyć w zimnej wodzie, a następnie zanurzyć

Moja Książka Kucharska
Zakwas pszenny na barszcz biały 117

sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody 8 płaskich(...)łyżek mąki pszennej razowej 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ew. 1 łyżeczka zakwasu na chleb lub kwasu z kuszonych ogórków /kapusty kiszonej Przygotowanie: Składniki zakwasu wymieszać w dużym naczyniu np. wyparzonym wrzątkiem słoju. Naczynie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas należy mieszać 3 razy dziennie drewnianą mątewką

Codziennik Kuchenny