ogórki kiszone - 6507 przepisów (strona:331/434)

Ogórki małosolne i kiszone 5219

Post Ogórki małosolne i kiszone pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ogórki małosolne 226

Jeśli w tym sezonie nie robiliście jeszcze małosolnych / kiszonych ogórków to najwyższa pora nadrobić zaległości. U nas w domu panuje pełen podział - ja jem ogórki tak długo jak są małosolne a gdy tylko robią się kiszone pałeczkę przejmuje mąż. Czasem zjadam tak dużo małosolniaków, że dla niego zostaje raptem 1 lub 2, ale przecież nikt nie każe(...)Potrzebujesz: 2 kg ogórków gruntowych Zestaw do kiszenia (czosnek, koper, chrzan) Naprawdę duży słój lub naczynie gliniane Przegotowaną woda Sól Co robić? 1. Na dnie glinianego naczynia ułożyć zestaw do kiszenia. Wystarczy kilka obranych ząbków czosnku, pomimo iż w zestawach zawsze jest cała główka 2. Umyte ogórki ułożyć ciasno jeden obok drugiego 3. Rozrobić przegotowaną wodę z solą

Matka Żywicielka
Ogórki małosolne ekspresowe 90

Jakiś czas temu trafiłam w internecie na ten przepis. Przyznam, że byłam bardzo ciekawa czy faktycznie ogórki wychodzą identyczne w smaku jak te, kiszone tradycyjną metodą. Ogórki z folii czy też ogórki po rosyjsku ( ja nazywam je ogórkami dla niecierpliwych )ostatnio królują na blogach. Jeśli zależy Wam na czasie to ta metoda na prawdę działa. Ogórki w smaku niewiele różnią od tych zalewanych wodą i kiszonych w kamiennym garnku. Potrzebujemy   1 kg ogórków gruntowych wiązkę kopru kawałek korzenia chrzanu główkę czosnku 1 płaską łyżeczkę soli kilka ziaren gorczycy liść laurowy woreczek foliowy Ogórki myjemy i odcinamy końcówki. Do woreczka wrzucamy ogórki i sól. Mieszamy tak aby sól pokryła równomiernie ogórki

Kasia i jej kobiecy świat
RECENZJA - Schudnij pysznie jesienią i zimą :) 133

oodpowiedniej kolejności posiłków, aktywności ruchowej czy uzupełnieniu diety w mikro- i makroelementy oraz witaminy. Dowiesz się jakie są niezbędne produkty w zimowej diecie, mowa tu o imbirze, kiszonkach (ogórki, kapusta), Yerba mate czy pomidorach. Autorka zachęca także do założenia swojego malutkiego ogródka na parapecie :) Dokładnie chodzi o wszelakie zioła, od estragonu po bazylię i melisę. Jest również przepis(...)tabelka mówiąca o przydatności produktów spożywczych zamrożonych w temperaturze -18*C do -20*C, np. termin warzyw mrożonych wynosi 9-12 miesięcy. Magdalena Makarowska zachęca do spożywania produktów kiszonych, głównie ogórków i kapusty. Są one bowiem bogate w właściwości zdrowotne, a także stanowią dobre źródło cennych kwasów i probiotyków. Znajdzie się czas na kiszenie :) Z autorką zakisisz kapustę

Zdrowie na języku :P
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 174

połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty(...)była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną

ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 112

połączenia. Wiedza Bożeny jest ogromna, lepsza niż wszelkie książki razem wzięte. O książkach też wam napiszę. Moje pierwsze zetknięcie z kiszonkami, to pewnie tak jak u wszystkich – kiszenie kapusty i ogórków. Zdradzę wam sekret: nienawidziłam deptać kapusty(...)była najgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną

ladykitchen
Ogórki kiszone 195

Rozpoczyna się sezon ogórkowy. To czas kiedy możemy cieszyć się sałatkami, mizeriami i innymi formami dodatków do posiłków. To również okres pierwszych małosolnych ogórków oraz kiszenia na zimę.      Oczywiście najlepiej jak ogórki są z własnego ogródka lub od kogoś z rodziny by nie były pędzone sztucznymi nawozami. W zeszłym roku pierwszy raz posadziłem ogórki(...)duża łyżka soli. Wodę gotujemy z solą, a po zagotowaniu wrzątkiem zalewamy słoiki pod samą zakrętkę. Ogórki zakręcamy szczelnie suchą przykrywką i odwracamy do góry dnem (zostawiamy na całą noc), a później przenosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce aby się kisiły. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Botwinka kiszona w kefirze 89

Botwinka kiszona w kefirze . Uwielbiam wszelkie kiszonki. Kiszenie to najzdrowszy i najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu w solance można jeść po 3-4 dniach kiszenia. Tym razem botwinkę zakisiłam nie w solance, a w kefirze. Można też zakisić botwinkę w maślance. Tym sposobem powstała pyszna porcja botwinki w kefirze, której połowę z wielkim smakiem zjadłam wprost(...)otworzyłam i według mnie to jest najbardziej optymalny czas kiszenia botiwiny, chociaż znam opinie, że powinna stać w słoju dłużej, ja próbowałam ją od 2 dnia, powiem Wam że z każdym dniem była coraz smaczniejsza! Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolka kiszona Ale mogę z czystym sumieniem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki małosolne 167

Sezon ogórkowy prawie zakończony... Jednak dla fanów ogórków, szczególnie tych w wersji kiszonej polecam ogórki małosolne;) Nie trzeba czekać do zimy, by zjeść takie pyszności;) Wystarczy poczekać 3-4 dni i gotowe! I  nie słuchajcie tych, którzy się z nas śmieją, że jemy zepsute ogórki ;) Ogórki małosolne Składniki: ogórki cebula czosnek koper Przygotowanie

Lawendowe Niebo
Sałatka z serka wiejskiego z groszkiem, ogórkiem i koperkiem 344

Jeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka wiejskiego (zwykłego lub odtłuszczonego) 2-3 ogórki małosolne (ewentualnie kiszone) 3-4 łyżki posiekanego koperku 1 puszka zielonego groszku 4 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie: Serek wiejski przekładamy do miseczki. Ogórki kroimy w kostkę

MyCookBook.pl
SOLIANKA 89

Wczoraj dostałam od Mamy wiele darów. W tym kiszoną kapustę i ogórki. Kapusta rzadko gości na naszym stole i po wykorzystaniu części na surówkę, nie bardzo wiedziałam, co ciekawego zrobić z resztką, która mi została. Ogórków też było sporo i takich dosyć słonych, więc postanowiłam zrobić soliankę, zupę, której nigdy w życiu nie próbowałam. Rozpoczęłam research na Youtube(...)koledzy. Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;) Składniki: kawałek wołowiny  kawałek cielęciny kawałek wieprzowiny kawałek wędzonki np. boczku kawałek kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde

Cytryna&Co.
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 93

kwaskowością przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zobacz przepis

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Dla dorosłych i dla dzieci 96

przełamać słodycz papryk. Tu uczciwie musimy przyznać, że Miłosz na widok tarty powiedział „blee”, ale to chyba dlatego że miał do wyboru quishe, albo szyneczkę z ogórkiem świeżym i kiszonym. A dla ogórków dałby się pokroić. Można spokojnie powiedzieć, że ze słodyczy Miłosz najbardziej lubi ogórki. Pozostałym biesiadnikom tarta, podana z lekką sałatką, smakowała bardzo. Zdrowe jedzenie

Niedzielny kucharz
Pasta z tuńczyka i czarnego sezamu 91

kawałkach, najlepiej w sosie własnym. Zazwyczaj najczęściej po niego sięgam. Pastę na kanapce dekoruję świeżymi lub marynowanymi warzywami, koprem lub natką. Świetnie pasują tu: świeży ogórek, pomidor, rzodkiew, kiszone lub konserwowe ogórki, papryka, szczypior, natka, rukola, koper. Ma być zdrowo i kolorowo, wręcz wiosennie! Zwiastun wiosny z dodatkiem świeżych warzyw. SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

Zasmakuj Kuchni
Ogórki małosolne na sucho babci Basi 179

Przepis ten otrzymałam od koleżanki, która mnie poczęstowała ogórkiem małosolnym, kiszonym na sucho. Smakował mi ten ogórek i pragnę podzielić się z Wami tym przepisem . Może i Wam zasmakuje Są trochę inne , aniżeli te w wodzie, bardziej delikatne . Składniki : 1 kg ogórków gruntowych świeżych. ok. 10 cm korzeń chrzanu pokrojony na małe kawałki ( dobrze jest też dodać kawałek liścia

Pysznosci Babci Basi