słoja. Wsyp do słoja cukier, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Następnie nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Jeśli ktoś lubi słodsze(...)nalewki może ją sobie dosłodzić dodając więcej cukru. :) Pamiętajmy, aby owoce były dojrzałe, żółte, prawie pomarańczowe, tylko z takich owoców otrzymamy pyszną i aromatyczną nalewkę. Gdy owoce pigwy nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe wtedy trzeba poczekać kilka dni, aby dojrzały. Z własnego doświadczenia wiem, że warto poczekać, aby owoce pigwy były dobrze dojrzałe
Przepisy i porady kulinarnepodorędziu. U nas powoli robi się tak, że znajomi zaczynają do nas wpadać nie po to, że się za nami stęsknili tylko po prostu na testowanie kolejnych likierów i nalewek. A niech im będzie, każdy powód do odwiedzin jest dobry. Jeszcze tylko z kronikarskiej dokładności przypomnimy poprzednie cukierkowe trunki, tak żebyście nie musieli szukać jeśli najdzie was ochota na zrobienie(...)tylko". Bo, że wymyśli to nie mam wątpliwości. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 400 g cukierków Kopiko 560 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 350 ml wody 300 ml (około 240 g) spirytusu Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo
Marder&Marder Manufacturejednocześnie lekkie. Ciasto jest na samych białkach, więc jeżeli mamy do wykorzystania zapasy białek, to jest to idealne rozwiązanie. Ciasto można zrobić w wersji dla dzieci, wtedy wiśnie z nalewki można zastąpić wiśniami z kompotu, truskawkami z kompotu, lub innymi drobnymi owocami, odsączonymi wcześniej na sitku. Inspiracja pochodzi ze strony moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)gorzkiej czekolady 100 ml wrzątku 50 gr masła 5 białek z dużych jaj 100 gr orzechów laskowych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka cynamonu (ewentualnie) 250 gr odsączonych owoców z nalewki (u mnie wiśnie, mogą być też porzeczki)'; document.write(" "); Składniki na tortownice o średnicy 23 cm: 90 gr cukru 25 gr kakao 100 gr gorzkiej czekolady 100 ml wrzątku
moj przepis nakawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić(...)schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć
moj przepis naKolejna nalewka do kolekcji ;) Cytrusowa, nie za mocna, ale bardzo orzeźwiająca. Przed świętami planuje odwiedzić wreszcie moją koleżankę, która na stałe mieszka w Warszawie, już obiecałam Jej tę nalewkę ;) Dawno obiecywałam, że Ją odwiedzę, mam nadzieję, że teraz nic nie stanie na przeszkodzie, najbardziej się cieszę, że zobaczę Jej nowe lokum. Muszę, po prostu muszę sprawdzić jak mieszka, bo słyszałam(...)wszystkich owoców wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w dużym słoiku, zalać wódką i zimnym syropem cukrowym. Zamieszać i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przez gazę, zlać nalewkę do butelek. Z podanego przepisu otrzymamy ok 1 litra nalewki. Na zdrowie
Domowa cukiernia EwyNalewki powoli dochodzą, parę już wypróbowanych zostało, parę powoli zdobywa status "kultowych". Dobrze, dobrze, tak trzymać. Ale Madzia nieustannie mnie męczy o cukierkowe likiery. To znaczy na cukierkach wszelakich. Jakiś czas temu wrzucałem przepis na likier na kukułkach , potem na Ice Ice Baby , czyli niebieski likier na cukierkach Ice. Teraz pora na obróbkę kolejnych cukierasów. Na warsztat poszły właśnie tytułowe(...)koniec cukierkowych eksperymentów. A tymczasem zapraszam do werthersówki. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 360 g cukierków Werther's Original 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu 95% Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy
Marder&Marder ManufactureZnudziły wam się już trochę tradycyjne polskie nalewki: wiśniowe, malinowe, jagodowe, itp. Może warto zrobić coś zupełnie innego - nalewkę z jarzębiny. Można ją znaleźć dziko rosnącą w całej Polsce, więc powinno wam się udać bez problemu. Dużym plusem tej nalewki jest to, że sezon na zbieranie jarzębiny to koniec września, więc wtedy kiedy kończą się inne "nalewkowe" owoce(...)Nalewka jarzębinowa ma charakterystyczny smak - słodki z wyraźną nutą goryczy. Nietypowa, ciekawa i bardzo zdrowa
Milion Smakówkwaśny smak. Jednak aronię można w prosty sposób "odczarować". Żeby pozbyć się cierpkości owoce można przemrozić w zamrażarce przez 2 dni, można też dodać liście wiśni i dosłodzić nalewkę miodem. Podobnie postępujemy z sokiem z aronii. Aronia zawiera dużo witaminy C, a nalewka jest znakomitym środkiem wzmacniającym serce. Nalewka z aronii i liści wiśni jest pyszna i zdrowa, powinna
SzczyptaSmaQNalewka z zielonych orzechów włoskich to bardziej lekarstwo niż trunek. Doskonale pomaga w niestrawnościach i nieżytach przewodu pokarmowego a także biegunkach.Polecana jest w profilaktyce cukrzycy i łagodnych jej postaciach. Dlatego warto wypić jej niewielki kieliszek zwłaszcza po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. A dlaczego "Marcinek" ? To długa historia, a jej bohater na pewno będzie wiedział o co chodzi. Składniki 15 orzechów(...)słoju razem z pozostałymi składnikami i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy. Słój umieszczamy w słonecznym i ciepłym miejscu i co kilka dni mieszamy w nim. Po miesiącu zlewamy nalewkę i filtrujemy ją. Pozostałość zasypujemy szklanką cukru - możemy także dodać 1/2 szklanki wody. Po około 2-3 tygodniach zlewamy syrop, filtrujemy go i mieszamy ze zlaną uprzednio nalewką. Rozcieńczamy wodą - zależnie
Smaki EwyRatafia to jak wiadomo wieloowocowa nalewka wykonywana z kolejnych owoców dojrzewających w trakcie roku - od późnej wiosny do początku jesieni. Nie ma dwóch takich samych nalewek tego rodzaju . Nawet dobierając takie same zestawy składników efekt za każdym razem będzie nieco inny. Zawsze jednak będzie ona aromatyczna i pełna smaków owoców, z których powstała. Składniki: W mojej ratafii truskawki, porzeczki(...)przesadzam z jego ilością ) i zalewamy alkoholem. Jego ilość powinna być taka, aby owoce były zawsze przykryte. Ostatnia warstwa zwykle trafia do słoja w połowie września.. Nalewkę zlewam i filtruję w listopadzie. Ze względu na niewielką ilość cukru jest ona dość wytrawna. Dlatego pozostałe owoce zasypuję cukrem obficie i dodaję niewielką ilość alkoholu. Uzyskany syrop po miesiącu zlewam
Smaki Ewygodziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a maliny mocno odciskamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem zdrowej(...)domowej nalewki. Nalewka jest tym lepsza, im dłużej stoi. Smacznego
Smak mojego domugenueński: 4 jajka, 125 cukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła, Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki Krem: 220 g masła, 120 g cukru pudru, 40 - 50 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki, 3 żółtka, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do ostudzenia. Zagotować cukier i wodę, zdjąć z ognia, wlać nalewkę z wiśni, ostudzić. Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa
królestwo garówpudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier, 1 łyżka wody różanej, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć(...)średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Krem: Konfiturę z róży przełożyć do garnka, wlać nalewkę różaną i gotować około 5 minut. Całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić
królestwo garówMasa : * 500 g serka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu / 1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. 2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza(...)równe blaty. MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego naleć trochę wódki ( ilość wody i wódki według własnych upodobań ) Składanie :) 1. Na paterze układamy pierwszy czekoladowy blat biszkoptowy. Ponczujemy
ciemna strona patelniDziś kontynuacja smakowitych prezentów. Tym razem owoce w alkoholu, które mogą być wykwintnym deserem, dodatkiem do różnorodnych legumin, kremów czy drinków. A po spożyciu owoców, pozostaje nam doskonała nalewka. Zapraszam na owoce chińskiego daktylowca, czyli jujubę pod wódką. Owoce te nie są zbytnio znane w Polsce, uprawia je się w Azji, na Bliskim Wschodzie i w krajach śródziemnomorskich(...)drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście, dlatego uprawiano ją blisko domu, w bardzo nasłonecznionym miejscu. Owoce jujuby pod wódką Składniki: 500 gr owoców
Mia Cucina Sofieta