momencie, dostałem maila, że zamówiona wczoraj przeze mnie paczka wyruszyła w drogę do mnie. Więc jutro pewnie będzie. A w paczce parę rzeczy, które przydadzą mi się do produkcji nalewek. Heh, od jutra biorę się za robienie nalewek, nareszcie :) Wzbogacimy naszego bloga o trochę alkoholu. Więc najbliższe nalewkowe przepisy już... już za jakieś pół roku dopiero niestety... Bo nalewki się
Marder&Marder Manufactureproszku do pieczenia szczypta soli na masę wiśniową i syrop: 1kg mrożonych wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 ml mocnej wiśniówki (wódki lub nalewki) pół szklanki cukru pudru do ozdobienia tortu: 1l śmietany kremówki 30% (choć 36% będzie lepsza) 4 łyżki cukru pudru 4 śmietan-fixy 10 sztuk wiśni pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)Zanim przystąpimy do robienia ciasta, zajmujemy się mrożonymi wiśniami. Wyjmujemy je z opakowania do miseczki i zasypujemy połową szklanki cukru pudru oraz zalewamy 50 mililitrami nalewki wiśniowej. Owoce pozostawiamy do momentu, aż się rozmrożą i puszczą dużą ilość soku. Można je co jakiś czas przemieszać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, najlepiej w misce, w której będziemy przygotowywali całe ciasto
Kuchenna KontrrewolucyaKochani! Wracam do Was z nowymi przepisami oraz tymi, które do tej pory czekały na publikację. Jednym z nich jest przepis na przepyszną nalewkę, którą to otrzymała ode mnie moja mama z okazji Dnia Matki. Dopiero wczoraj miałam okazję ją wypróbować. Jej smak zachwyca, to pewne. Warto wykorzystać rabarbar póki jeszcze jest dostępny. Składniki: 1 kg rabarbaru- dokładnie myjemy(...)również wlewamy do słoja. Słój potrząsamy kilkukrotnie i odstawiamy na jeszcze jedną dobę. Po tym czasie całość przelewamy przez gazę i wlewamy płyn do wyparzonych, oczyszczonych, niezbyt gorących butelek. Nalewka jest gotowa do spożycia. Owoce możemy wykorzystać do deseru, na przykład tak jak ja do tarty: przepis . Nalewkę można przechowywać przez
Mango PapajaTaką nalewką poczęstowała mnie ciocia w ubiegłym roku. Wtedy było już za późno na nastawienie mojej, ale wiedziałam, że w tym roku pojawi się też i u mnie. Przygotowuje się ją błyskawicznie i teoretycznie można ją pić od razu, chociaż lepiej, jeżeli postoi trochę i nabierze mocy i smaku. Ku mojemu zdziwieniu do nalewki potrzeba jest woda gazowana(...)gazą. Starać się nie odciskać, tylko pozwolić wodzie spływać samodzielnie. Do odcedzonego płynu wsypać cukier i zagotować. Odstawić syrop do całkowitego wystudzenia. Wymieszać z alkoholem i przelać do butelek. Nalewkę warto przefiltrować kiedy wytrąci się z niej osad z kwiatu
Sto kolorów kuchnijest zdrowy każdy z nas wie. Na dodatek dla tych, którzy nie są entuzjastami wyrazistego smaku czosnku farmaceuci przygotowali bezsmakowy czosnek w kapsułkach. Ja dziś prezentuje smaczną i zdrową nalewkę z czosnku, która może być pomocna w walce z chorobami krążenia- miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym oraz reumatyzmowi. Składniki: 1 kg obranego czosnku ½ litra czystego alkoholu (spirytus lub wódka 40%) Wykonanie: Alkohol(...)zmieszać z obranym czosnkiem i odstawić na tydzień. Pić dwa razy dziennie po ok. 30 kropli (nalewki 40%) lub ok. 20 kropli (nalewki
Tradycyjna Kuchniadanie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą pewnie co kilka dni...następował detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych. Ja nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic przeciwko ziołowym nalewkom. Do sycylijskiego dania teściowa wkładała ziemniaki seler naciowy, tylko łodyga pomidor czerwona cebula
Z Kuchni Do Kuchnijest niekompletny :( Powinien być jeszcze udekorowany wiórkami czekolady....nawet przygotowane były..., ale … No cóż... czekoladę zjedliśmy na deser ;) No i oczywiście troszkę musiałam dodać od siebie :) Troszkę wiśni z nalewki, mniej cukru... Tort szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu, czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około(...)gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek, 180 g cukru pudru, 50 g kakao, 100 g mąki
królestwo garówmargaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy po jednym jajku, po czym dodajemy sok (likier lub nalewkę), proszek do pieczenia, mąkę(...)minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście jeśli damy wszystko do jednej foremki, czas pieczenia wydłuży nam się do godziny. * ja dodałam nalewki miodowo- cytrynowej R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy Rajpołączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może, że do torciku można użyć dżemu malinowego, świeżych lub mrożonych malin, a jeśli robicie domowe nalewki malinowe, możecie dodać część malin z nalewki. Składniki: 200g masła 200g mielonych migdałów 200g mąki 150g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki mielonych goździków(...)wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy spód i boki blaszki, tworząc rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym
Smakowy Rajcukru ciągle podgrzewając na niewielkim ogniu. Następnie wsypujemy cukier wymieszany z Dżemix-em, mieszamy kilka minut do całkowitego połączenia się składników. Usuwamy nadmiar piany np. za pomocą łyżki lub nalewki do zup. Gotowy dżem rozlewamy do małych, wyparzonych słoiczków. Aby ułatwić sobie rozlewanie możemy użyć do tego celu nalewki ( chochli ) i dużego lejka. Lejek wkładamy do słoika, nalewką nabieramy dżem
Przepisy i porady kulinarneowoców miechunki. Napar – Infusum Alkekengi : 5 g surowca zalać 200-220 ml wrzącej wody, odstawić na 30-40 minut, przecedzić. Pić 4 razy dziennie po 100 ml. Nalewkę – Tinctura Alkekengi sporządzać na alkoholach niskoprocentowych. 100 g rozdrobnionego suchego lub świeżego surowca zalać ciepłym alkoholem – 0,5 l (wódką, winem), odstawić na kilkanaście dni, przefiltrować. Zażywać(...)razy dziennie po 10 ml (nalewka na wódce) lub 15 ml (nalewka na winie). Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu polecam także do przygotowania naparu do okładów i przemywania skóry i włosów. Napar z 1 łyżki na 1 szklanki wody wrzącej działa przeciwzapalnie, odżywczo, antyseptycznie, wybielająco i regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia
w mojej kuchniczekał na mnie wcześniej przygotowany krem eksperymentalny, dlatego na myśl wpadły mi po prostu babeczki z kremem, ale za to jakim! Czekoladowym! Mało słodkim, z dodatkiem wiśni z tegorocznej nalewki czekającej na świąteczny czas. Po zjedzeniu 4 sztuk, kompletnie zapomniałam o planach na wieczór i zmieniłam książkę na Jamiego Olivera, oglądając jego kanał na youtube. Uważam ten wieczór za udany(...)zacznę ponownie czytać jutro :) Słodkiego! "Składniki:200 g kwaśnej śmietany 30%150 g gorzkiej czekolady2 łyżki kakaopół szklanki cukru pudruDodatkowo:12 kruchych babeczek50 g masła50 g cukru pudruwiśnie z nalewki ( z alkoholem )biała czekoladamleczne drażetki Sposób przygotowania:Babeczki przygotowujemy z tego przepisu.Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony
Słodkie Przyjemnościpełnych radości, siły i wytrwałości w wychowywaniu dzieci , aby świat był coraz lepszy i słodszy…. Truskawkowy souvenir na Dzień Matki. Składniki. 500 g truskawek 1 cytryna 125 ml nalewki z wiśni 150 g cukru pudru 12 łyżeczek żelatyny 500 g kremówki 36% 24 szt. biszkoptów 50 g czekolady 1 łyżka masła Wykonanie. Tortownicę,20 cm,wyłożyć papierem. Z biszkoptów ułożyć(...)brzeg tortu, Truskawki umyć, usunąć szypułki. Połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę pokroić w ćwiartki i skropić nalewką. Resztę nalewki wymieszać z cukrem, sokiem cytrynowym i startą skórką .Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać do jej rozpuszczenia. Następnie dodać do zmiksowanych truskawek. Śmietanę dobrze ubić i powoli połączyć z przestudzoną żelatyną. Połowę masy nałożyć do tortownicy. Teraz warstwa truskawek pokrojonych w ćwiartki
Kulinarny karnet Christopherazostała podjęta dość szybko. Niestety mogłam pojechać tam jedynie na dwie godziny pierwszego dnia, ale i tak spróbowałam gryczaków, kiełbasy z dzika, chleba ze smalcem i ogórkiem czy kilku nalewek. Według plakatu na małej scenie w godzinach 13:30 - 17:00 miało odbywać się "poszukiwanie regionalnych smaków" - gotować mieli przedstawiciele zagród, szkoły gastronomiczne, restauratorzy i inni. Niestety(...)nadzieje, że po prostu skończyło się wcześniej, a nie jak to bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej było z wędlinami, które w większości
Pasja SmakuPięknie dojrzały czerwone porzeczki. Dodamy do nich trochę czerwonego agrestu, cukru i alkoholu, aby uzyskać pyszną nalewkę. Składniki: -1/2 kg czerwonej porzeczki -garść czerwonego agrestu -35 dkg cukru -1/2 l wódki 40% -1/4 l spirytusu Owoce oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Agrest kroimy na połówki. Wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słój(...)ustawiamy w ciemnym miejscu, najlepiej przykryć go ściereczką. Czekamy 4 tygodnie. Odcedzamy owoce i wyrzucamy. Do płynu dolewamy spirytus, przelewamy do butelek i za ok. 2 tygodnie nalewka będzie gotowa. Im starsza, tym lepsza :) Na zdrowie
Maminek kulinarny