Kolejny nasz pomysł na przetworzenie jabłek, których mieliśmy akurat o wiele za dużo. Ta nalewka dołączy do kilku innych jabłkowych wariacji na naszym blogu. Warto się nią zainteresować. Jabłka są przyjemnie złamane pomarańczą, a drobna ilość przypraw korzennych dopełnia smaku. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć(...)nalewkach. 1 kg jabłek 0,5 kg pomarańczy 4 łyżki suszonej trawy cytrynowej 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru 0,3 litra wody 1 laska cynamonu 5 goździków Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem
Marder&Marder Manufacturezdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych(...)angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli pieprz Galaretka 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody), 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie W dużym rondlu zeszklij c ebulę na 3 łyżkach oleju kokosowego, d odaj marchewkę, seler, pietruszkę
SzczyptaSmaQkaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie z kompotu(...)użyłem owoców z nalewki) sól, pieprz 1 łyżeczka majeranu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju spory kieliszek wiśniowej nalewki sposób przygotowania Kaczkę myjemy, osuszamy nacieramy ( na zewnątrz i w środku) olejem zmieszanym z pieprzem, solą, papryką, oraz majerankiem i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej dwanaście godzin. Następnego dnia obwiązujemy nicią
Miód i pieprzBabka dla której pracuje dała mi do posmakowania tą nalewkę. Bardzo mi zasmakowała i co ważne bardzo szybko jest gotowa do picia. Jak ją zrobicie ją teraz to na święta będzie gotowa. Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, wysuszyć. Za pomocą obieraczki obrać skórkę z pomarańczy. Zrobić to tak, żeby nie było białej gorzkiej białej warstwy. Skórki pomarańczowe wrzucić do dużego słoika(...)następny tydzień. Po dwóch tygodniach przelać wódkę przez sito i czystą wódkę rozlać do butelek. I zaraz wódeczka jest gotowa do picia. Jestem pewna, że na święta będzie rewelacyjna nalewka do poczęstowania naszych gości
Kuchnia Pokoleńbiałej czekolady (u mnie z Lidla 200 gr (w białym opakowaniu)) 1400 lub 1500 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy 500 gr serka mascarpone (zimnego, z lodówki) 1 łyżki cukru pudru'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 26-28 cm: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki(...)Krem: 600 gr białej czekolady (u mnie z Lidla 200 gr (w białym opakowaniu)) 800 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy, może też być cytrynówka lub woda z cytryną (jeżeli ktoś chce wersję bezalkoholową) Śmietanę umieścić w garnuszku podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika, wrzucić połamaną
moj przepis naNadchodzą jesienne i wkrótce zimowe dni. Powinniśmy zadbać o nasze zdrowie. Od czasu do czasu rozgrzać się gorącą herbatą lub czymś mocniejszym. Proponuję przygotowanie nalewki imbirowej. Tutaj imbir, cytryna, miód i alkohol na pewno szybko rozgrzeją organizm i zwalczą różne infekcje, które nas nieustanie atakują. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem , to taka nalewka również pozytywnie wpłynie(...)nasze trzewia. Świeży imbir bez problemu dostaniemy w sklepach, a cytryn u nas również pod dostatkiem. Na pewno, by w pełni korzystać z takiej nalewki, powinniśmy ją nastawić już w lecie, ale jeśli zrobimy to jeszcze w październiku, to w zimowe styczniowe dni skorzystamy z jej dobrodziejstwa. SKŁADNIKI: 10 dag korzenia świeżego imbiru 5 łyżek płynnego miodu
W kuchennym oknie EwyNaszych alkoholowych przygód ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem nalewkę na cukierkach Ice. Kolor ma iście imprezowy więc i imprezową nazwę jej nadałem: Ice Ice Baby! Ma przyjemny orzeźwiający smak. Taki sam zresztą jak cukierki. Tylko z alkoholową nutą. Tę nalewkę przygotowałem specjalnie na prośbę Madzi. Ona lubi raczej słabsze napitki więc i ta nalewka do mocnych nie należy(...)prostu żeby sobie powoli sączyć na imprezie bez zbytniego zmęczenia się. Przyszło mi też do głowy, że zarówno ze względu na kolor, jak i na słodko-orzeźwiający smak ta nalewka mogłaby być fajną bazą do drinków. Tylko jeszcze nie wiem jakich. Ale jak macie jakiś pomysł to śmiało piszcie w komentarzach. 250 g cukierków ICE 200 ml spirytusu
Marder&Marder Manufacturewdrażam w życie kolejne produkty spod szyldu Marder&Marder Distillery. Dzisiaj pora na krupnik. Dojrzał, odstał swoje i gotowe. Chociaż dużo tego odstania to nie miał, to akurat nalewka, która szybko dojrzewa. A w smaku jest zadziwiająco dobra. Wyraźnie czuć miód, ale jest on przełamany również dość wyraźnym smakiem przypraw korzennych. Nie każdy pewnie takie smaki korzenne lubi(...)jestem pewien, że ta nalewka znajdzie spore grono odbiorców. Jest dość mocna, chociaż te wyraźne smaki nieco maskują jej moc. Według moich zgrubnych obliczeń ma powyżej 50%. Czuć, że jest mocna, ale nie aż tak, spokojnie nadaje się do picia bez popitki :) Jest smaczna. Myślę, że z czasem smaki jeszcze bardziej się przegryzą, a moc stanie się mniej wyczuwalna
Marder&Marder ManufactureDzisiaj nie będzie żadnego przepisu. Raczej pozwolę sobie na takie luźne kulinarne przemyślenia. Odkąd zacząłem robić nalewki (czyli będzie już z pół roku pewnie) nauczyłem się wykorzystywać wszelakie możliwe "odpady" owocowe. Staram się żeby nic się nie marnowało. Właśnie na przykładzie tytułowych mandarynek i pomarańczy to pokażę. Do tej pory jak zjadłem jakiegoś cytrusa to skórkę po prostu wyrzucałem(...)chyba zresztą każdy zdrowy na umyśle człowiek. Ale przy nalewkach odkryłem, że przydać może się wszystko. A skórka to już z całą pewnością, często jest wręcz niezbędna. Dlatego teraz, gdy jemy cytrusy, to kolejnym etapem jest mozolne zdjęcie tej białej warstwy spod spodu (tzw. albedo) i wysuszenie skórek. To albedo jest bardzo gorzkie, nie nadaje się do niczego
Marder&Marder Manufactureprzemeblowanie (ona wymyśliła, ja musiałem przemeblowywać, wiecie jak to jest), potem zmywanie tony naczyń, bo zmywarka padła (majster miał być dzisiaj, ale przełożył na jutro), a zaraz lecę jeszcze nalewki robić. Bo ostatnio taką zajawkę mam i chcę na naszego bloga wprowadzić nalewki. To moje pierwsze próby więc nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie. Zobaczymy... Główną wadą nalewek jest(...)muszą wiele miesięcy dochodzić. Czasem pół roku, czasem 9 miesięcy. Różnie... I jak na przykład za pół roku się dowiem, że dzisiaj coś zawaliłem i nalewka wyszła paskudna to przecież krew mnie zaleje. Ale kto nie próbuje ten nic nie ma. Albo jak to się mówi w gimbazie: "kto nie ryzykuje ten nie pije szampana". Akurat szampana niespecjalnie lubię
Marder&Marder Manufacturenalewce wiśniowej mogliście poczytać TUTAJ dziś przedstawiam Wam przepis na wykorzystanie wiśni- jak to by powiedział mój Profesor "produktów ubocznych w procesie powstawania nalewki"... a teraz do rzeczy prezentuję Wam pomysł na bardzo dobrą, prostą i tanią tartę z wiśniami z nalewki zasypaną cukrem i zalaną galaretką- nic trudnego- a smak wiśni mówi sam za siebie....PYCHA!!! Tarta z wiśniami(...)nalewki Składniki 2 jaja 1,5 szklanki mąki tortowej cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju wiśnie z nalewki 1 galaretka wiśniowa 3 kostki gorzkiej czekolady i trochę śmietanki na polewę Sposób Z jaj, mąki, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe
Kuchenne aromatypaznokci lub męczą Cię dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, masz miażdżycę,cukrzycę i chcesz oczyścić swój organizm- oto przepis, który znalazłam na internecie, a który warto przygotować- Nalewka z aloesu Wykazuje głównie działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne. Dodatkowo polecana jest w profilaktyce i leczeniu miażdżycy i cukrzycy. Jeśli męczą Cię zaparcia, wrzody żołądka lub Twój układ odpornościowy słabnie, przygotuj(...)nalewkę z aloesu i ciesz się zdrowiem. Nalewka z aloesu ze spirytusem - składniki: - 1/2 l soku aloesowego - 1/2 l miodu pszczelego - 1/2 l spirytusu - 1/2 l soku z cytryn Potrzebujemy soku z aloesu OLEOFARM Następnie do soku dodajemy płynny miód pszczeli , spirytus i sok z cytryn. Całość dokładnie mieszamy. Gotową nalewką przelewamy do ciemnych butelek, odstawiamy
Z Kuchni Do KuchniNALEWKA JABŁKOWO-GRUSZKOWA Składniki: - 1kg jabłek - 0,5kg cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 3 goździki - 0,7l wódki 40% - 0,5l gruszkówki 65% Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jabłka, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (ze skórką oraz pestkami) po czym wrzucamy warstwy jabłek do słoika (5l) przesypując cukrem. W środkowej warstwie dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz(...)przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez trzy tygodnie. Po trzech tygodniach oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l gruszkówki 65%, owoce można poddać konsumpcji lub użyć ich do ciasta. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste
Mentor Smakumojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W tamtym roku dostaliśmy paręnaście kilogramów tej wspaniałej rośliny, w tym roku, póki co tylko dwa, ale myślę, że to nie koniec naszych alkoholowych wyrobów. Nalewkę robimy na świetnej jakości bimbrze, z zaufanego źródła(...)najlepiej z otworem wielkości małej piąstki, żeby później wyjąć pigwę). Po tym czasie, zalać alkoholem, ostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku na miesiąc (nie musi być słoneczne). Po tym czasie, nalewkę przecedzić przelać do szczelnej butelki, najlepiej smakuje po dwóch miesiącach lub dłużej. Smacznego! pigwowka pigwowka
moj przepis nagorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy 26 cm lub prostokątną o wymiarach 29 cm na 19 cm. Biszkopt kakaowy wykonany dokładnie z tego przepisu. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzień(...)spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze wymieszać, ostudzić do temp. pokojowej, dodać spirytus, wymieszać. Ewentualnie 3 płaskie łyżki żelatyny rozpuścić w 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego, ostudzić do temp. pokojowej, dodać
moj przepis namojprzepisna.pl | Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń Coś co lubimy z mężem robić najbardziej – naleweczki. Szczególnie mój mąż para się w przerabianiu wszelkiego rodzaju „owoców” na nalewki. Były już pigwy, jarzębiny, tarniny, wiśnie a nawet orzechy laskowe Czasem nalewki robimy na prawdziwym bimbrze Bełchatowskim, mają moc ale są bardzo, bardzo smaczne, polecam. Składniki na około 2 litry(...)ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 kg bardzo słodkich owoców 1 kg cukru 1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu'; document.write
moj przepis nanalewka z berberysu Połowa listopada to najwyższy czas, na zbiór owoców berberysu. Można z berberysu zrobić pyszną, pikantną konfiturę do mięs, lecz ja z reguły wykorzystuję te niewielkie owoce, zgoła w inny sposób. Wszak dodatków do mięs jest bez liku, przeto apeluję, przeznaczmy te niewielkie, czerwone owoce, do wyższych celów. Przy okazji kultywując naszą wielowiekową tradycję, w trunku(...)parapet, na osiem, dziesięć tygodni. Po dziesięciu tygodniach zlewamy wódkę, mieszamy ją z odlanym wcześniej spirytusem i rozlewamy do butelek Butelki przekładamy w ciemne, chłodne, miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości. Nie może jednak to być okres krótszy, niż trzy, cztery miesiące. Zadowalające efekty nalewka osiągnie po pół roku dojrzewania
Miód i pieprzNalewka pigwowa z tego przepisu jest bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Robiąc ją po raz pierwszy użyłam mniej pigwy jednak w tym roku postanowiłam dodać jej o wiele więcej aby aromat owoców był bardziej wyczuwalny. Polecam póki owoce są dostępne i dobrze dojrzałe. Więcej na temat nalewek, ich produkcji i najlepsze przepisy znajdziecie w naszym Magazynie Aromat Przepis zaczerpnięty z bloga(...)Pracowania nalewek Nalewka z owoców pigwowca - pigwówka 1 kg owoców pigwowca 1/2 litra czystej wódki 1/2 litra spirytusu 0,4 kg miodu Owoce pigwowca oczyszczamy w pestek i kroimy na drobniejsze kawałki. Wrzucamy do słoja i zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Odstawiamy na 6 tygodni. Po tym okresie zlewamy tzw nastaw czyli alkohol a owoce zalewamy miodem
sierotka maRysia w kuchnidzika róża w nalewce Kilka ostatnich dni, przyniosło z północy jesienne chłody, które zmroziły owoce dzikiej róży na krzewach. Jest to znak, że nie należy dłużej czekać z ich zbiorem. Wiadomo, po fali nocnych przymrozków, owoce róży miękną i nabierają słodyczy, niestety wiedzą o tym również ptaki, dla których właśnie teraz, te niewielkie owoce stanowią prawdziwy przysmak. Wykorzystajmy więc kilka(...)najbliższych, słonecznych dni, by uprzedzić ptaszyska, zebrać owoce i nastawić z nich nalewkę, która oprócz wybornego smaku, będąc skarbnicą cennych dla naszego zdrowia składników, pomoże nam przetrwać zimowe mrozy. składniki 1 kg oczyszczonych owoców dzikiej róży 0,5 l spirytusu 200 ml miodu ( najlepiej lipowego) 0,5 l wódki 200 g cukru sposób wykonania Z umytych owoców róży, usuwamy
Miód i pieprzNALEWKA Z JEŻYN Składniki: - 2,5kg jeżyn - 1kg cukru - 1,2l wódki Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy nasze jeżyny po czym wrzucamy warstwy owoców do słoika (5l) przesypując cukrem. Tak przygotowane owoce trzymamy w słoiku przez 5 dni po czym zalewamy 0,7l wódki 40% i trzymamy w zamknięciu przez kolejny tydzień. Po tygodniu oddzielamy nasze owoce od nalewki za pomocą(...)gęstego sita. Nalewkę ponownie wlewamy do słoika dolewając 0,5l wódki 40%, owoce można poddać konsumpcji. Po kolejnym tygodniu ponownie przecedzamy przez gęste sito po czym rozlewamy do przygotowanych naczyń typu karafka czy butelka. Nalewkę trzymamy około 3 miesięcy do momentu otrzymania pełnego aromatu i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuNalewka aroniowa, aroniówka Swoje eksperymenty z nalewkami zaczęłam właśnie od aronii. Co roku robię hektolitry nalewki aroniowej, i co roku ginie ona w zastraszającym tempie z półki. Ale jedną buteleczkę, zawsze chowam głębiej, tak aby móc porównać kolor, smak i konsystencję z rokiem następnym. Nalewka, choć robię ją od wielu lat według tego samego przepisu, za każdym razem smakuje inaczej
na moim stole...cukier. Gorący sok nalewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Ja wlałam do dwóch małych słoiczków takich po 250 gr i jednego większego 500 gr. Nalewka Na bazie wystudzonego wyżej opisanego soku, przygotujemy nalewkę w proporcjach 1:1 - 250 ml soku na 250 ml wódki ( jedna butelka 500 ml ) Sok filtrujemy przez gazę nawet trzykrotnie jeśli(...)będzie taka potrzeba. W słoiku mieszamy wódkę z sokiem i rozlewamy do butelek. Nalewkę pozostawiamy na około 3 miesiące, ale nalewka gotowa jest tez do spożycia od razu
Gotowanie...to proste !Nalewka śliwkowa, śliwkówka Mam przemiłą sąsiadkę, która co 2 lata, jak tylko śliwy owocują, uracza mnie przeogromną ilością śliwek. Przez to, brak mi już czasem pomysłów na ich wykorzystanie, a odmawiać przecież nie można, więc ciągle przerabiam śliwki:) Najprościej więc było zapakować śliwki do słoja, zsypać cukrem, zalać spirytusem i wsypać garść aromatycznych przypraw i przepyszna nalewka śliwkowa gotowa(...)zimowe wieczory będzie jak znalazł. Nalewka wychodzi baaardzo rozgrzewająca, nie tylko ze względu na swoje procenty, ale również na pachnące goździki, cynamon i wanilię, które świetnie się komponują ze śliwkami. Z zeszłego roku ostała mi się jedna butelczyna, będzie w sam raz na pierwsze zapowiadające się jesienne wieczory:) Składniki: 2 kg śliwek(niekoniecznie węgierki, ja użyłam odmiany średniowczesnej i też
na moim stole...Cytrynówka Jedna z moich ulubionych nalewek, słodka, orzeźwiająca, gdyby nie te procenty powiedziałabym, że lemoniada :) Wiele przestudiowałam receptur na cytrynówki, jedne były mdłe, drugie mocne, aż trafiłam na tę, którą pokochałam od pierwszego łyczka. Cudowny kolor, aromat, idealna na babskie, spotkania:) Składniki: 3 kg cytryn cukier - ilość uzależniona od tego, czy lubicie bardziej słodką, czy też mniej słodką, ja daje(...)cukru i powiem że wg mnie jest to ilość idealna. Chcąc uzyskać bardziej kwaśną nalewkę, dajcie tylko kg cukru 1 litr niegazowanej wody mineralnej 1 litr spirytusu Sposób przygotowania: Cytryny należy umyć, i najlepiej sparzyć wrzątkiem. Teraz przechodzimy do najrzmudniejszej pracy. Cytryny należy bardzo cienko obrać ze skórki. Obieramy samą żółtą warstwę, bez białego miąższu. Miąższ spowoduje, że nalewka nabierze
na moim stole...Prawie wszystkie nalewki zostały wykonane przez Maminka i niektóre z nich mają po kilka lat. Jedynie nalewkę wiśniową dostaliśmy od Ani a w przygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową
Maminek kulinarnyZapach truskawek zatrzymany w nalewce truskawkowej. Składniki: 1,5 kg truskawek 600 g cukru 3 szklanki spirytusu Wykonanie: Truskawki zasypujemy cukrem w dużym słoiku i odstawiamy na 24 godziny, aż puszczą sok. Co jakiś czas całością potrząsamy. Następnie całość zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Jeśli nie mamy dużego słoika (tak jak ja), składniki proporcjonalnie rozdzielamy(...)każdym ze słoików ze zdjęcia znalazło się 0,5 kg truskawek, 200 g cukru, szklanka spirytusu. Po 2 miesiącach zlewamy nalewkę, a truskawki mocno odsączamy na sitku. Całość filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne 3 miesiące. Czekamy i się niecierpliwimy. Po tym czasie delektujemy się smakiem i zapachem domowej nalewki. Nalewka truskawkowa jest tym lepsza
Smak mojego domuyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć(...)usunąć skórkę z cytryny i sakiewkę z pestkami. Do syropu dodać sok z cytryny i spirytus, szczelnie zamknąć, odstawić na 90 dni w zacienione miejsce. Po leżakowaniu zlać nalewkę, osad przefiltrować, odstawić na kolejne
SzczyptaSmaQblasze i podpiekłam je w niezbyt wysokiej temperaturze w piekarniku, do momentu, aż popękały. Następnie wszystkie, razem z sokiem, który zdążył się wydostać, przełożyłam do blendera i zmiksowałam. (Poniżej nalewka z całymi owocami, jednak tylko na potrzeby zdjęcia; po nim wszystkie zostały zmiksowane. ;)) Owocową breję przelewamy do wysokiego, szklanego naczynia. Wrzucamy do niej przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, po czym zalewamy(...)całość spirytusem i wódką. Odstawiamy nalew w ciepłe (! tak, nalewki naciągają w cieple, dojrzewają zaś w miejscach chłodnych) miejsce na 10 dni, a każdego z nich rano i wieczorem potrząsamy słojem. Po tym czasie zabieramy się do filtrowania. W tym celu warto, jeśli nie mamy bibuły filtracyjnej, zakupić w aptece jałową gazę o wielkości jednego metra. Tę złożyć na pół
Kuchenna KontrrewolucyaPiękna Złota Polska Jesień (przynajmniej dziś w Gdyni). W osiedlowym warzywniaku piękne czerwone maliny, a moją uwagę zwróciła "Wielka księga nalewek" więc zabrałam się do przygotowania nalewki z malin na mroźne zimowe wieczory. Potrzebujemy: I etap 1kg malin 1litr wódki (tak,aby przykryła owoce) Uwaga: pustych butelek nie wyrzucamy. Owoce przebrać i włożyć do gąsiorka lub dużego(...)słoja. Wlać wódkę i dobrze zamknąć gąsiorek (słój). Postawić w nasłonecznionym oknie na 1 tydzień, ale nie dłużej, aby nalewka nie straciła koloru. Po tym czasie przechodzimy do etapy II. II etap 1/2kg cukru Puste butelki z I etapu Minął tydzień od I etapu. Zlewamy nalewkę do butelek, bez owoców. Najlepiej to zrobić przez sitko, lub starym sposobem przez
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/