~ryżowe naleśniki z wegańskim bialkiem z groszku , waniliowym jogurtem sojowym i domowym dżemem morelowym z wanilią~ Dzisiaj jest również Światowy Dzień Wegan ! Tak, mamy swoje święto
breakfast of dreamsTatusiowie lubią dobrości, prawda? Mój lubi. Tata Tosi trochę mniej, ale chętnie wcina na deser różne smakowite rzeczy, które piekę i smażę. Poniższych placków niestety nie
Przepysznik - BLW i nie tylkoTen deser zdecydowanie jest dla osób lubiących kwaskowaty smak wiśni:) Naleśniki są w wersji fit: mąka pszenna zamieniona jest na orkiszową a cukier biały
Moja Galeria SmakuDzisiaj mam dla Was propozycję na niezbyt szybki ale mega smaczny obiad. Bo kto powiedział, że naleśniki mogą być tylko na słodko? A co powiecie
Krakowskie smaki AniWitajcie kochani :) Ostatnio strasznie mieliśmy ochotę na jakieś fajne naleśniki. No to zapytaliśmy dzieciaczki jakie naleśniki chciały zjeść. Odpowiedź była jasna i prosta hehehehe na słodko
vegetanieNaleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych
dom-agi.plSłodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem... ... po prostu niebo w gębie! Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również
Kraina Miodem PłynącaSkładniki : 20 dag tłustego, dobrego białego sera 5 dag kaszy manny 2 jajka 6 dag masła około 3 mąki, jeśli ser jest twardy mąka może
Proste PotrawyJako dziecko szczerze nie znosiłam knedli wszelkiego rodzaju. Z biegiem czasu niechęć ta przeniosła się na pierogi, kluski wszelkiego rodzaju i naleśniki. Trwaliśmy we wzajemnej niechęci, ja i przetwory mączne, długo. Poszłam na studia i okazało się, że należy sobie radzić. Obiad nie chciał się magicznie pojawiać na stole. Zakupy same się nie robiły i, o zgrozo, papieru toaletowego(...)ówczesnego narzeczonego, a jak wiadomo, zakochana baba przypomina raczej błędną owcę i zaczęłam robić te cholerne knedle i pierogi, bo Misiu lubił. Misiu koniec końców okazał się bucem pierwszej wody i knedle żarł nie tylko u mnie, ale z dwojga złego okazało się, że zrobione po mojemu smakują i to nawet bardzo. Nawet niedoszła teściowa dopadła mnie ostatnio na Facebooku
ladykitchenrazem coś z kategorii prezentów przygotowywanych własnoręcznie. W słoiczku znalazły się jabłka, mango oraz wanilia. Według mnie bardzo udane połączenie. Dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, chociaż u mnie większość została wyjedzona łyżeczką wprost ze słoiczka :) Udało mi się jednak uratować kilka sztuk i podarować sympatycznym osobom z okazji mikołajek :) A propos prezentów to muszę naprędce szykować(...)zaczną się rozpadać a płyn się zredukuje. Z laski wanilii wyskrobać łyżką ziarna, a strąk pokroić na kawałki. Wszystko dodać do owoców i wymieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie można doprowadzić do wrzenia) i dodać do owoców. Gorący dżem nakładać do słoiczków, które należy ustawić do góry dnem
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się(...)zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł. Na miękkim papierze położyć odrobię farszu (około 1-1,5 łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon). Sajgonki smażyć
Di gotujeViki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi im sie wyjatkowy niejadek. Wlasciwie(...)ktore dla Viki pozostanie risottem.Cynamonowy pilaf z baklazanemskladniki 1 szklanka ryzu 1 baklazan 2 pomidory 2 cebule - posiekane 1 lyzeczka cynamonu 1/4 szklanki rodzynek 3 lyzki posiekanych pistacji sol woda oliwa z oliwek wykonanie:Baklazana pokroic na plastry i posypac delikatnie sola, odstawic na okolo 30 minut by puscil gorzkawy sok. Nastepnie odcisnac, pokroic w kostke wielkosci 1 cm. Podsmazyc
Przysmaki KarolkiSkładniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo
OliveandThymePlacki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków. Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje
Walijskie PichcenieJakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Anielskich Przysmaków. I teraz sukcesywnie próbuję tych smakowitości. Limonki w syropie, które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać
Codzienna kuchnia niecodziennailość tak naprawdę zależy od kwaskowości porzeczek oraz Waszych upodobań) Wykonanie: Porzeczki dobrze opłukać (przed obieraniem!), a następnie obrać owoce z gałązek. Obrane porzeczki wrzucić do dużego garnka, dodać wodę, przykryć garnek i gotować porzeczki przez około pół godziny (puszczą sporo soku). Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień na minimalny i powoli dusić porzeczki przez około 1,5 godziny do 2; koniecznie(...)góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni