Naleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych
dom-agi.plSłodziutkie, cudownie pachnące pomarańczami i do tego polane truskawkowym dżemem... ... po prostu niebo w gębie! Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również
Kraina Miodem PłynącaSkładniki : 20 dag tłustego, dobrego białego sera 5 dag kaszy manny 2 jajka 6 dag masła około 3 mąki, jeśli ser jest twardy mąka może
Proste PotrawyJako dziecko szczerze nie znosiłam knedli wszelkiego rodzaju. Z biegiem czasu niechęć ta przeniosła się na pierogi, kluski wszelkiego rodzaju i naleśniki. Trwaliśmy we wzajemnej niechęci, ja i przetwory mączne, długo. Poszłam na studia i okazało się, że należy sobie radzić. Obiad nie chciał się magicznie pojawiać na stole. Zakupy same się nie robiły i, o zgrozo, papieru toaletowego(...)ówczesnego narzeczonego, a jak wiadomo, zakochana baba przypomina raczej błędną owcę i zaczęłam robić te cholerne knedle i pierogi, bo Misiu lubił. Misiu koniec końców okazał się bucem pierwszej wody i knedle żarł nie tylko u mnie, ale z dwojga złego okazało się, że zrobione po mojemu smakują i to nawet bardzo. Nawet niedoszła teściowa dopadła mnie ostatnio na Facebooku
ladykitchenrazem coś z kategorii prezentów przygotowywanych własnoręcznie. W słoiczku znalazły się jabłka, mango oraz wanilia. Według mnie bardzo udane połączenie. Dżem świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, chociaż u mnie większość została wyjedzona łyżeczką wprost ze słoiczka :) Udało mi się jednak uratować kilka sztuk i podarować sympatycznym osobom z okazji mikołajek :) A propos prezentów to muszę naprędce szykować(...)zaczną się rozpadać a płyn się zredukuje. Z laski wanilii wyskrobać łyżką ziarna, a strąk pokroić na kawałki. Wszystko dodać do owoców i wymieszać. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić na małym ogniu (nie można doprowadzić do wrzenia) i dodać do owoców. Gorący dżem nakładać do słoiczków, które należy ustawić do góry dnem
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Troszkę przypominają polskie naleśniki, lecz ich smak jest zupełnie inny. Składają się z farszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się(...)zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć na desce, aby wysechł. Na miękkim papierze położyć odrobię farszu (około 1-1,5 łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon). Sajgonki smażyć
Di gotujeViki nie bedzie sie krzywic, a nie zawsze jest to takie latwe. Ona by pewnie chciala by codziennie na obiad byl do wyboru rosol, pomidorowa, barszcz, ogorkowa, spagetti bolonskie, nalesniki, najlepiej z nutella, racuszki z malinami albo risotto. Przyznam, ze zestaw i tak jest imponujacy, sa mamy ktore maja gorzej niz ja gdy trafi im sie wyjatkowy niejadek. Wlasciwie(...)ktore dla Viki pozostanie risottem.Cynamonowy pilaf z baklazanemskladniki 1 szklanka ryzu 1 baklazan 2 pomidory 2 cebule - posiekane 1 lyzeczka cynamonu 1/4 szklanki rodzynek 3 lyzki posiekanych pistacji sol woda oliwa z oliwek wykonanie:Baklazana pokroic na plastry i posypac delikatnie sola, odstawic na okolo 30 minut by puscil gorzkawy sok. Nastepnie odcisnac, pokroic w kostke wielkosci 1 cm. Podsmazyc
Przysmaki KarolkiSkładniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo
OliveandThymePlacki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków. Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje
Walijskie PichcenieJakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Anielskich Przysmaków. I teraz sukcesywnie próbuję tych smakowitości. Limonki w syropie, które dziś chcę Wam polecić, można wykorzystać
Codzienna kuchnia niecodziennailość tak naprawdę zależy od kwaskowości porzeczek oraz Waszych upodobań) Wykonanie: Porzeczki dobrze opłukać (przed obieraniem!), a następnie obrać owoce z gałązek. Obrane porzeczki wrzucić do dużego garnka, dodać wodę, przykryć garnek i gotować porzeczki przez około pół godziny (puszczą sporo soku). Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć ogień na minimalny i powoli dusić porzeczki przez około 1,5 godziny do 2; koniecznie(...)góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniCiasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru olej do smarowania patelni Farsz: 500 g mielonej wołowiny 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona(...)prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki i tył naleśników
Czerwień i błękitNaleśniki od zawsze były moim ulubionym daniem na śniadanie. Choć osobiście nie muszę zwracać uwagi na gluten to mam kilkoro przyjaciół którzy z uwagi na włączoną
Naleśnikilekko od niego "suchsze". Sól dodana w idealnych proporcjach. W składzie znajdziemy tylko migdały i wcześniej wspomnianą sól, dokładnie sól morską. Podsumowując - pychotka! Idealne do różnych słodkości, typu gofry, naleśniki, placuszki, ale także do owsianki, jogurtu czy po prostu wyjadania ze słoiczka :) Olej kokosowy W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane(...)składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Tak jak rzadko kiedy używam tego typu produktów tak ten z zaciekawieniem na pewno dodam do jakiejś potrawy :) 1 kostka na 0,5 l wody. Herbatka owocowa Skład to tylko i wyłącznie owoce: malina, truskawka, śliwka, jabłko, aronia, czarna porzeczka, pigwowiec. Spróbowałam i przepadłam :D Przepadłam z zachwytu! :D Pięknie pachnie zarówno przed
Zdrowie na języku :Pdżemy (truskawkowy, malinowy, morelowy) i powidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce(...)smażyć przez ok 1 godzinę. Po tym czasie odstawić powidła do ostygnięcia po czym ponownie smażyć aż zgęstnieją, na końcu dodać rum i wymieszać. Słoiczki i dekielki zalać wrzącą wodą. Do wyparzonych, osuszonych słoików wlewać gorące powidła. Dobrze dokręcić słoiki i odstawić na deskę do góry dnem na 30 minut. Żeby mieć pewność, że słoiczki są dobrze zawekowane można
Ze smakiem i z pasją