Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na (pół)słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. W sensie funkcjonalnym, czyli przeznaczenia tej potrawy
Kulinarna Pokusazaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarzą się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy(...)Czekoladę roztapiany na parze. W misie blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy je na gładką masę. Przekładamy krem do słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Świetnie smakuje w naleśnikach, owsiance, na waflach ryżowych czy pieczywie (albo po prostu wyjadany ze słoika łyzeczką :P). Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
chili & sugarOstatnio, bardzo zasmakowało mi połączenie prażonego jabłka ze śliwką i do tego cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm(...)później jeszcze na pół (tak aby otrzymać kostki z jabłka). Śliwki umyć, wyjąć pestkę i podzielić na 4. Jabłka i śliwki usmażyć na patelni (można podlać 0,5 szklanką wody). Dodać cukier i cynamon. Jabłka nie powinny nam się całkowicie rozpaść. Muszą pozostać kruche, ale usmażone. Wyłożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie
CookYourselfUwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do ciasta zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że
Słodka Kraina WypiekówCzy staję się powoli wegetarianką? Nie wiem... Wiem tylko, że zamiast mięsa czy wędliny, zdecydowanie wolę sięgać po coś roślinnego. Kiedyś bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju pasztety
Codzienna kuchnia niecodziennapodstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów nie robię, bo znika ten pyszny, drożdżowo-słodki smak. Świeże drożdże, kupowane w sklepach prosto z chłodziarek, są żywymi organizmami, wymagają obudzenia i nakarmienia – najlepszą(...)sprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta i bardzo puszyste, a zarazem delikatne racuchy. Nie wystarczy tylko ciasta dokładnie wymieszać, jak na naleśniki, trzeba nad nim chwilę popracować. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera. Dajemy mu zwiększyć objętość o 1,5-2 razy
Karo in the KitchenLeje... Ale grill i tak będzie. Choćbym go miała robić z parasolem w ręku :P Życzę Wam udanego po południa a ja idę robić czary mary
My simple kitchennieduże jabłka 2 nieduże gruszki cukier z ziarenkami wanilii do smaku 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka i gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka, dolać około 70 ml. wody i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce zmiękną dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i zmiksować na gładką papkę. Wystudzić. Ciasto : 350 gram mąki pszennej(...)kształt kwadrata i rozwałkować na grubość 0,5 cm ( u mnie kwadrat o wymiarach 36×36 cm). Łyżeczką nakładać nadzienie jabłkowo -gruszkowe. Równomiernie rozprowadzić. Całość zwijać jak naleśnika. Za pomocą noża drożdżówki podzielić na 10 równych kawałków. układać na blasze w dość dużych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik
Niebieski kubek z kawaWiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza do naleśników, takich cieniutkich, że prawie sąsiednią wieś przez nie widać 😉 Z ich pzygotowaniem jednak już trochę gorzej... Smażąc w tamtym roku truskawkowy tak przypaliłam garnek, że jeden od razu wywaliłam, a drugi(...)Sposób przygotowania tradycyjny: Drobno posiekany rabarbar oraz truskawki (jeśli świeże, to w kawałkach, jeśli mrożone to w całości) przekładamy do rondla. Dodajemy sok z cytryny oraz ok 20ml wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy są miękkie i puściły sok, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając bardzo często. Gdy odpowiednio zgęstnieje przekładamy
Kuchnia w czekoladzieA wiecie, że rano naleśniki smakują inaczej? Takie odniosłam wrażenie. To było to takie niespodziankowe śniadanie dla mojego dziecięcia :) Czy ja go rozpieszczam? Może trochę, ale
Blondynka GotujeSesja, sesja i po sesji. Moja trwała 4 dni i już śladu po niej nie widać. Jej koniec zwieńczyłam wcinając pączki mojej roboty jak i te
Be Fit Be StrongBardzo lubię kaszę gryczaną, ale ciągle brakuje mi na nią pomysłów. Dzieci lubią, ale tylko z sosem, mięskiem i ogórkiem kiszonym. Mąż podobnie. Ja też nie
bistro mamapuszki czerwonej fasoli 200 g mixu sałat kiełki rzodkiewki - opcjonalnie oliwa do skropienia TORTILLE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej i powoli zalewamy wodą jednocześnie mieszając powstające ciasto. Woda nie powinna być wrząca, najlepsza jest taka, która odstała 3-4 min po zagotowaniu. My do ciasta dodaliśmy także czerwoną wędzoną paprykę oraz szczyptę sproszkowanego chilli, ale nie jest(...)doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut, aby aromaty się ze sobą ładnie połączyły. ZWIJANIE TORTILLI: Każdy z naleśników smarujemy odrobiną salsy w najszerszym miejscu placka. Powinien powstać pasek. Wykładamy na niego dodatki, na końcu plastry kurczaka. Całość skrapiamy oliwą i dość ciasno zwijamy. Nie jest to trudne
Kuchnia od dwojgakrajach to własnie ten dzień spełnia rolę naszego tłustego czwartku. W Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych, czy Australii jest to naleśnikowy wtorek (Pancake Tuesday/ Shrove Tuesday). Oprócz spożywania ogromnej ilości naleśników w każdej postaci, w krajach tych odbywają się także festyny i parady z okazji ostatniego dnia karnawału. W Północnej Europie w tłusty wtorek jada się przepyszne, kremowe Semlor(...)kardamonu 1 małe jajko szczypta soli Masa marcepanowa 100g mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietanki kremówki szczypta kardamonu 1 kropla olejku migdałowego 30-40ml wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu aż drożdże się rozpuszczą
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPlacki te już były na blogu, ale wstydziłam się za zdjęcia i przepis wykasowałam :) Ostatnio jednak naszła mnie ochota na te właśnie placuszki więc je
Kraina Miodem Płynąca