Po raz kolejny synek zażyczył sobie placuszki, lecz od razu zaznaczył "ale inne":) Nie pozostało mi nic innego jak poszperać w szafkach i stworzyć coś pysznego
Z miłości do słodkościaże te drożdże zacznōm robić, ale wtedy przeca sie mogecie wlyjś 8 na fejsbuka Co potrza? połno 9 szklōnka mōnki gryczanyj wiynksze pó 10 szklōnki mōnki pszynny niycałoł szklōnka wody szklōnka mlyka 2 dkg drożdży 1 jajco 50 g ôzpuszczōnego 11 masła trocha soli łeżeczka cukru masło klarowane (do pieczynia) Na wiyrch: gynsto 12 śmiytōnka 13 wyndzōny łosoś kawior(...)radzi, jak sie takego blina zjedli i ze ôzpuszczōnym masłym. Smacznego! 1 ô = ło 2 jedzą 3 naprawdę 4 są, ō- samogłoska w wymowie między o i u 5 naleśniki 6 dość 7 potrzeba 8 wejść 9 pełna 10 pół 11 rozpuszczonego 12 gęsta 13 śmietana 14 wrzućcie 15 o to trzeba dokładnie pytać w sklepach z materiałami opałowymi
Chop w kuchnimojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was
moj przepis naCo prawda sezon zbierania grzybów powoli zbliża się ku końcowi jednak w mojej kuchni po grzyby sięgam cały roku. Dzisiaj bardzo fajna propozycja krokietów
Niezły Młynekżyłam w przekonaniu, że go nie lubię :P podstawą takiego myślenia nie było twierdzenie "większość mówi, że szpinak jest okropny". Ja po prostu jako mała dziewczynka spróbowałam naleśnika ze szpinakiem i takie było moje wrażenie - nie da się jeść! Teraz nie wiem czy wtedy miałam inne poczucie smaku (są rzeczy, które kiedyś jadłam, a teraz nie i odwrotnie), czy był(...)świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 1 świeży pomidor 5 ząbków czosnku 1 cebula pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem). Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo
Kolorowy Przepisowniknaleśników, chałki, tostów francuskich nie ma nic lepszego niż domowe przetwory. Muszę przyznać, że w ich przygotowaniu jestem nowicjuszką, bo w przetwory zwykle zaopatruje mnie moja mama. Przyszedł jedna czas, aby zmierzyć się z tym tematem. Przewagą domowych przetworów nad tymi ze sklepu jest to, że to my decydujemy co i w jakich proporcjach znajdzie się w słoikach. Moja(...)ulubione przetwory? Te przygotowane przez wasze mamy i babcie czy własne? Składniki: 4 kg truskawek 800 g cukru 4 cytryny Przygotowanie: Truskawki wkładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie usuwamy szypułki, większe owoce możemy przekroić na połowę. Truskawki umieszczamy w dużym rondlu, zasypujemy cukrem i wlewamy sok wyciśnięty z 4 cytryn, który zawiera naturalne pektyny, a te pomogą
Smakowity Blog KulinarnyOj, długa przerwa "wakacyjna" była. Cóż, trochę miałam bieganiny, ale postaram się nadrobić zaległości :) Przeglądając moje kulinarne notatki odkryłam, że mam około 10 przepisów na ciasto
pyszne zdrowościNaaaleśniki, naaaleśniki, naleśniki... mniam! Kto ich nie lubi? ;) Na słodko czy na słono, zawsze będą doskonałą opcją na śniadanie/obiad/kolację czy po prostu
Kuchnia Ellie½ kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 2-3 lekko kwaśne jabłka Racuchy z
Świat Domowej Kuchnicebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem z sokami, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości około 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)smażymy do odparowania soków. W między czasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą. Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika pod spód. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Na osobny talerzyk wsypujemy bułkę. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku
kulinarnyswiatdomiNie ma to jak pożywne, zdrowe i kolorowe śniadanko, tudzież deser, bo w takim wydaniu również sprawdzi się wyśmienicie- wszak to omlet w deserowym i pysznym
Kraina Miodem PłynącaDzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!! Są tacy?! ;) Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek
Kraina Miodem Płynącanazwa nie pasuje, bo w tej konfiturze nie ma orzechów. Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy(...)uchylonym pikarniku. Zakrętki wycieram ścierką i ręcznikiem papierowym (niestety nie można je wkładać do tak gorącego piekarnika). Pasteryzacja: Słoiki włożyć do dużego garnka wyłożonego ścierką, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików a następnie wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować przez 10 minut. Aby sprawdzić czy słoiki dobrze chwyciły można je gdy są jeszcze gorące wyciągnąć z wody
Mama Gotujezrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego naczynia(...)papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut - do suchego patyczka. Polewamy lukrem i już! Lukier: 16 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Do gorącej wody wsypujemy po łyżce cukru pudru cały czas dokładnie mieszając. Po którejś z kolei łyżce nasza masa zacznie przypominać lukier. Na koniec dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lata starszego brata Bartosza 4. Mam 1 psa i 2 koty 5. Jestem cukroholikiem – codziennie!!! muszę dzióbnąć coś słodkiego ;) 7. Przez wiele lat nosiłam blond irokeza. 8. Kocham naleśniki i jem je kilka razy w tygodniu! 9. Jak byłam młoda byłam skeatem , chodziłam w spodniach z krokiem w kolanach i szerokich bluzach. 10. Miałam kolczyk w nosie , brwi(...)roku spakowałam się i na drugi dzień poleciałam na Gran Canarię. Planuję kolejne takie ” wyprawy „ 25. Dla Mamy wskoczyłabym w ogień! :) 26. Jestem niecierpliwa i w gorącej wodzie kąpana … wszystko bym chciała na już! 27. Niecierpię kupować butów i torebek! 28. Pierwszy raz w życiu udało mi się zapuścić tak długie włosy! 29. Przeważnie odwracam się
Ostra na Słodko