Przepis autorski (mój). Pewnie wiele z Was lubi placki ziemniaczane, a ja dodatkowo uwielbiam je urozmaicać. Często robię nadziewane mięsem ( klik ), a tym chcę zaprezentować wersję
Di gotujeGdyby ktoś kilka lat temu powiedział mi, że polubię szpinak, to… zdecydowanie bym nie uwierzyła. Nie udawało mi się trafić na tak przygotowane to zielsko
zabawa smakiemJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli
Ostra na SłodkoW naszych domach coraz częściej gości tortilla, może dlatego że lubimy zdrowe fast foody i częściej robimy je sami. Moja dzisiejsza propozycja to domowe meksykańskie burrito
Niezły Młynekktóre zasypiemy na noc cukrem. Brzoskwinie przekładamy do sporych misek i sparzamy je wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będzie je obrać. Powinny spędzić w gorącej wodzie ok. 1-2 minuty. Następnie zalejcie je zimną wodą. Brzoskwinie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy je w ósemki. Owoce przekładamy do dużego garnka z szerokim dnem i zasypujemy(...)ilości wychodzi ok. 5 słoików o pojemności 0,5 l oraz 7 słoiczków o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest kwaskowaty, wspaniale będzie smakował na kanapce czy w naleśnikach, chociaż ja bardzo lubię wyjadać go prosto ze słoiczka. W smaku to taki romans lata z zimą - polecam wypróbować- pycha! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce
Cooking Monsterskład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów. Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli(...)smażyć przez 60 minut, po czym pozwolić mu ostygnąć. Chłodny już dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Ja wkładam słoiczki do chłodnej wody i zagotowuje je zakryte wodą całkowicie. Po 5 minutach wrzenia odlewam wodę, wyciągam dżem i układam go do góry dnem. Dżem trzyma się w słoiczkach bardzo długo. Polecam! Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyPlacki z jabłkiem z syropem cynamonowym rozpoczynają u mnie sezon na jesienne smaki. Placki z jabłkiem podane z syropem cynamonowym Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40
tost z dżememOstatnimi czasy jako nasze śniadanie królują placuszki:) Dosłownie wszelkie jakie mi przyjdą do głowy:) Tym razem usmażyłam placuszki pszenno-kukurydziane z nietypowym dodatkiem, jakim są rodzynki
Z miłości do słodkościBezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji
Kuchnia bezglutenowa" No i znowu poniedziałek. Strasznie szybko leci ten czas, nie ma kiedy tak naprawdę wypocząć. Macie tak samo? Czy tylko ja wariuję? Ciągle czekam na wyniki
Słodkie Przyjemnościdnie, zalewamy sokiem wiśniowym i gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier i gotujemy aż się rozpuści. W międzyczasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody. Wlewamy do gotującego się rabarbaru i stale mieszając, gotujemy jeszcze ze 2-3 minuty. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Studzimy. Płatki migdałowe prażymy na średnio rozgrzanej, suchej patelni. Zdejmujemy(...)Maślankę warto wyjąć nieco wcześniej, by nabrała temperatury pokojowej lub króciutko ją podgrzać (byle nie za mocno!). Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju (co druga partia) na patelni do naleśników
Smaki Na TalerzuTortille pszenne to świetna przekąska na imprezę. Karnawał sprzyja towarzyskim spotkaniom i zazwyczaj są to tzw domówki. W moim otoczeniu nie spotkałam się jeszcze z nikim
Pieguskowa KuchniaBezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami Składniki na naleśniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka
nietadietaSniadanie mistrzow - Najpyszniejsze nalesniki Nadchodzi niedziela, a z nią poranne śniadanko...zawsze wyczekiwane i zjadane z apetytem. Kawa, herbatka, sok z świeżo wyciśniętych pomarańczy… 0 0 1 29 175 r 1 1 203 14.0 Normal 0 21 false false false EN-US JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)font:minor-latin; mso-ansi-language:EN-US;} I najpyszniejsze naleśniki, bo to takie które mogę jeść :) PL Skladniki: 4-5 jaj przepiorczych Paczka cukru waniliowego 500 ml wody ( 2 szklanki) 2 -3 szklanki Maka bezglutenowa (Extra koncentrat Krakowski Premium) - tyle aby uzyskac lekko plynna konsystencje 1 lyzeczke oleju dzem, miod i inne ukochane dodatki Cale jajka wymieszac
Lajtkraft food intoleranceOdwieczny poniedziałkowy dylemat - co zrobić z mięsem z rosołu? Ja najczęściej robię potrawkę, nadziewam naleśniki, a jeśli mam akurat ugotowane ziemniaki to robię ziemniaczane krokieciki , byczki lub nadziewane kluseczki . Ale tym razem naleciało mnie na paszteciki - żeby nie było nudno i zwyczajnie dodałam paprykę, kukurydzę i pikantny sos meksykański. Czy muszę zapewniać, że było pysznie? Paszteciki te stanowią(...)ciasto. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Farsz: cebule i paprykę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem z marchewką (można zmielić również z cebulę, ale wówczas paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać paprykę, cebule, kukurydzę i sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz
Kto ugości moich gości?