Słodki deser na dzisiaj to czekoladowe gofry. Ja przygotowałam z cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami. Wcześniej na
O kuchni z uczuciempapryki słodkiej. Wg mnie lepsza jest zabielana zupa, aczkolwiek mięso bardzo kruche i naprawdę smakowe. Propozycja placka po węgiersku, czyli to, co ma placek po węgiersku ale w naleśniku. Niczym nie podobny do polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa(...)liczy... W niektórych, lepiej zaopatrzonych miejscach, można kupić placuszki wyrabiane z ciasta podobnego do tego, z którego robi się langosz. Doskonała przekąska do wina. Dla miłośników chlapania się w wodzie Eger ma do zaproponowania baseny, termy itd. - w samym centrum maista. Tam znajduje się mnóstwo budek, budeczek i innych barów z jedzeniem. Nie trudno spotkać ludzi objadających się właśnie
Right Behind The KitchenOwsiane naleśniki zobaczyłam kiedyś u Kasi z bloga Świat pachnie szarlotką . A ponieważ zachwalała właściwości owsianej mąki, postanowiłam i ja spróbować. Moje naleśniki wyszły
Stare Garynawet mniej w przeliczeniu na kg), a będzie o wiele zdrowsza. Mieszanka na którą podam przepis jest "uniwersalna", tzn. że nada się do większość potraw - ciast, placków, gofrów, naleśników itp... Wzbogaciłam ją o błonnik witalny (oczyszczający). Myślę, że słyszeliście już o nim. A jeśli nie - jak najszybciej musicie poznać ten produkt! W skład błonnika oczyszczającego wchodzą nasiona(...)oczyszczający można też spozywać „samodzielnie” - trzy łyżeczki błonnika rozpuścić w 0, 5 litra płynu, pozostawić na 5 min, aby nasiona spęczniały, zamieszać i od razu wypić. Można zalewać go wodą, sokiem, mlekiem Najlepiej spożywać na trzy godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po posiłku, ponieważ w ten sposób w znacznym stopniu zwiększa uczucie sytości. Zalecana porcja błonnika oczyszczającego na dzień
chili & sugarPrzedstawiam Wam kolejną propozycję do zdrowego, wigilijnego menu ;) Trochę roboty przy nich miałam, ale opłacało się, można podawać je z sosem grzybowym (o
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWczoraj w końcu po tygodniu jedzenia jajek pod każdą postacią (miałam ciężki tydzień w pracy, a to dopiero początek tego hardcore;/) zdecydowałam się na bardziej wyszukany
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzepis nie mój, a Mirabelki . Przygotowane specjalnie na prezentację z WOK-u o Kaszubskiej kuchni :) nocne smażenie zakończone sukcesem :) W skrócie o kuchni kaszubskiej i
CzarnawisienkaSerki są pełne witamin, ale są też źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, które powinniśmy uzupełniać. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, moja babcia zawsze kupowała te serki do kanapek czy naleśników - jako jedyne ze sklepowej półki jej służyły, a ze względów zdrowotnych nie mogła jeść wysoko przetworzonych produktów z chemicznymi dodatkami w składzie. Dlatego tę markę zawsze będę polecać(...)dwóch oddzielnych miseczek. Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka
Poezja Smaków - blog kulinarnyPycha, pycha, pycha! Właściwie na tym powinien kończyć się opis mojej "ulicznej kuchni". ;) Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany
zadanie-gotowaniefilet z kurczaka – 100 g * warzywa: czarne oliwki , papryka czerwona, pomidor, rukola * sól, pieprz, bazylia, oregano, świeży czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy z jogurtem greckim, dodajemy 3 łyżki wody mineralnej, przesianą mąkę kokosową, szczyptę soli, oregano, bazylii i pieprzu – wszystko razem dokładnie mieszamy. Patelnię delikatnie natłuszczamy i układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Zalewamy ciastem, wygładzamy i wkładamy(...)żadnym miejscu nic nie przywarło, nic się nie przykleiło, nie przypiekło, a cała pizza upiekła się równomiernie i była idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy
Ostra na SłodkoPrzepis autorski (mój). Pewnie wiele z Was lubi placki ziemniaczane, a ja dodatkowo uwielbiam je urozmaicać. Często robię nadziewane mięsem ( klik ), a tym chcę zaprezentować wersję
Di gotujeGdyby ktoś kilka lat temu powiedział mi, że polubię szpinak, to… zdecydowanie bym nie uwierzyła. Nie udawało mi się trafić na tak przygotowane to zielsko
zabawa smakiemJak wiecie od czasu do czasu lubię przyrządzać przeróżne specjały z innych kuchni.Było już kilka z kuchni gruzińskiej :– Chinkali - Gruzińskie ciasto herbaciane- Chaczapuri imeruli
Ostra na SłodkoW naszych domach coraz częściej gości tortilla, może dlatego że lubimy zdrowe fast foody i częściej robimy je sami. Moja dzisiejsza propozycja to domowe meksykańskie burrito
Niezły Młynekktóre zasypiemy na noc cukrem. Brzoskwinie przekładamy do sporych misek i sparzamy je wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będzie je obrać. Powinny spędzić w gorącej wodzie ok. 1-2 minuty. Następnie zalejcie je zimną wodą. Brzoskwinie obieramy ze skórki, pozbywamy się pestek i kroimy je w ósemki. Owoce przekładamy do dużego garnka z szerokim dnem i zasypujemy(...)ilości wychodzi ok. 5 słoików o pojemności 0,5 l oraz 7 słoiczków o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest kwaskowaty, wspaniale będzie smakował na kanapce czy w naleśnikach, chociaż ja bardzo lubię wyjadać go prosto ze słoiczka. W smaku to taki romans lata z zimą - polecam wypróbować- pycha! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce
Cooking Monsterskład wchodzą różne dodatki. Ale czy nie lepiej zrobić go tylko z dodatkiem cukru? Cukier świetnie konserwuje a przy tym mamy całkowicie naturalny dżem który wspaniale podkreśli smak ciast, naleśników czy deserów. Truskawki na dżem nie muszą być piękne - lepiej by były bardzo dojrzałe i najlepiej z własnego ogórka. Różnica w zapachu i smaku jest ogromna zwłaszcza jeżeli(...)smażyć przez 60 minut, po czym pozwolić mu ostygnąć. Chłodny już dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 5 minut. Ja wkładam słoiczki do chłodnej wody i zagotowuje je zakryte wodą całkowicie. Po 5 minutach wrzenia odlewam wodę, wyciągam dżem i układam go do góry dnem. Dżem trzyma się w słoiczkach bardzo długo. Polecam! Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyPlacki z jabłkiem z syropem cynamonowym rozpoczynają u mnie sezon na jesienne smaki. Placki z jabłkiem podane z syropem cynamonowym Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40
tost z dżememOstatnimi czasy jako nasze śniadanie królują placuszki:) Dosłownie wszelkie jakie mi przyjdą do głowy:) Tym razem usmażyłam placuszki pszenno-kukurydziane z nietypowym dodatkiem, jakim są rodzynki
Z miłości do słodkościBezglutenowe ravioli z ricottą w sosie pomidorowym to danie bardzo popularne na Sardynii. Danie którego niestety nigdzie nie udało nam się znaleźć w wersji
Kuchnia bezglutenowa" No i znowu poniedziałek. Strasznie szybko leci ten czas, nie ma kiedy tak naprawdę wypocząć. Macie tak samo? Czy tylko ja wariuję? Ciągle czekam na wyniki
Słodkie Przyjemności