Nie ma to jak pożywne, zdrowe i kolorowe śniadanko, tudzież deser, bo w takim wydaniu również sprawdzi się wyśmienicie- wszak to omlet w deserowym i pysznym
Kraina Miodem PłynącaDzisiejszy wpis jest dla posiadaczy czerstwego chleba!!! Są tacy?! ;) Spokojnie, te tosty można przygotować z każdego pieczywa czy to czerstwe, czy świeże, ze zwykłych bułek, chałek
Kraina Miodem Płynącanazwa nie pasuje, bo w tej konfiturze nie ma orzechów. Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy(...)uchylonym pikarniku. Zakrętki wycieram ścierką i ręcznikiem papierowym (niestety nie można je wkładać do tak gorącego piekarnika). Pasteryzacja: Słoiki włożyć do dużego garnka wyłożonego ścierką, zalać je wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików a następnie wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować przez 10 minut. Aby sprawdzić czy słoiki dobrze chwyciły można je gdy są jeszcze gorące wyciągnąć z wody
Mama Gotujezrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego naczynia(...)papilotek i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut - do suchego patyczka. Polewamy lukrem i już! Lukier: 16 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Do gorącej wody wsypujemy po łyżce cukru pudru cały czas dokładnie mieszając. Po którejś z kolei łyżce nasza masa zacznie przypominać lukier. Na koniec dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lata starszego brata Bartosza 4. Mam 1 psa i 2 koty 5. Jestem cukroholikiem – codziennie!!! muszę dzióbnąć coś słodkiego ;) 7. Przez wiele lat nosiłam blond irokeza. 8. Kocham naleśniki i jem je kilka razy w tygodniu! 9. Jak byłam młoda byłam skeatem , chodziłam w spodniach z krokiem w kolanach i szerokich bluzach. 10. Miałam kolczyk w nosie , brwi(...)roku spakowałam się i na drugi dzień poleciałam na Gran Canarię. Planuję kolejne takie ” wyprawy „ 25. Dla Mamy wskoczyłabym w ogień! :) 26. Jestem niecierpliwa i w gorącej wodzie kąpana … wszystko bym chciała na już! 27. Niecierpię kupować butów i torebek! 28. Pierwszy raz w życiu udało mi się zapuścić tak długie włosy! 29. Przeważnie odwracam się
Ostra na SłodkoRacuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na (pół)słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. W sensie funkcjonalnym, czyli przeznaczenia tej potrawy
Kulinarna Pokusazaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarzą się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy(...)Czekoladę roztapiany na parze. W misie blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy je na gładką masę. Przekładamy krem do słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Świetnie smakuje w naleśnikach, owsiance, na waflach ryżowych czy pieczywie (albo po prostu wyjadany ze słoika łyzeczką :P). Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
chili & sugarOstatnio, bardzo zasmakowało mi połączenie prażonego jabłka ze śliwką i do tego cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy drożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm(...)później jeszcze na pół (tak aby otrzymać kostki z jabłka). Śliwki umyć, wyjąć pestkę i podzielić na 4. Jabłka i śliwki usmażyć na patelni (można podlać 0,5 szklanką wody). Dodać cukier i cynamon. Jabłka nie powinny nam się całkowicie rozpaść. Muszą pozostać kruche, ale usmażone. Wyłożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie
CookYourselfUwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do ciasta zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że
Słodka Kraina WypiekówCzy staję się powoli wegetarianką? Nie wiem... Wiem tylko, że zamiast mięsa czy wędliny, zdecydowanie wolę sięgać po coś roślinnego. Kiedyś bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju pasztety
Codzienna kuchnia niecodziennapodstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów nie robię, bo znika ten pyszny, drożdżowo-słodki smak. Świeże drożdże, kupowane w sklepach prosto z chłodziarek, są żywymi organizmami, wymagają obudzenia i nakarmienia – najlepszą(...)sprawi, że drożdże będą pracowały szybko i wydajnie, a my dostaniemy finalnie wyrośnięta i bardzo puszyste, a zarazem delikatne racuchy. Nie wystarczy tylko ciasta dokładnie wymieszać, jak na naleśniki, trzeba nad nim chwilę popracować. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. koło kaloryfera. Dajemy mu zwiększyć objętość o 1,5-2 razy
Karo in the KitchenLeje... Ale grill i tak będzie. Choćbym go miała robić z parasolem w ręku :P Życzę Wam udanego po południa a ja idę robić czary mary
My simple kitchennieduże jabłka 2 nieduże gruszki cukier z ziarenkami wanilii do smaku 1/2 łyżeczki cynamonu Jabłka i gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do rondelka, dolać około 70 ml. wody i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce zmiękną dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i zmiksować na gładką papkę. Wystudzić. Ciasto : 350 gram mąki pszennej(...)kształt kwadrata i rozwałkować na grubość 0,5 cm ( u mnie kwadrat o wymiarach 36×36 cm). Łyżeczką nakładać nadzienie jabłkowo -gruszkowe. Równomiernie rozprowadzić. Całość zwijać jak naleśnika. Za pomocą noża drożdżówki podzielić na 10 równych kawałków. układać na blasze w dość dużych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut lub do podwojenia objętości. Piekarnik
Niebieski kubek z kawaWiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza do naleśników, takich cieniutkich, że prawie sąsiednią wieś przez nie widać 😉 Z ich pzygotowaniem jednak już trochę gorzej... Smażąc w tamtym roku truskawkowy tak przypaliłam garnek, że jeden od razu wywaliłam, a drugi(...)Sposób przygotowania tradycyjny: Drobno posiekany rabarbar oraz truskawki (jeśli świeże, to w kawałkach, jeśli mrożone to w całości) przekładamy do rondla. Dodajemy sok z cytryny oraz ok 20ml wody. Dusimy pod przykryciem często mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Gdy są miękkie i puściły sok, dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając bardzo często. Gdy odpowiednio zgęstnieje przekładamy
Kuchnia w czekoladzieA wiecie, że rano naleśniki smakują inaczej? Takie odniosłam wrażenie. To było to takie niespodziankowe śniadanie dla mojego dziecięcia :) Czy ja go rozpieszczam? Może trochę, ale
Blondynka Gotuje