Pierwszy tydzień w pracy poza mną. Jestem jeszcze osłabiona, tym bardziej, że wczoraj organizowaliśmy koncert charytatywny dla córeczki naszego kolegi. Na szczęście dobrnęłam do weekendu i
W mojej kuchniPierwszy post - więc się przedstawię. Jestem Iza :) 16 letnia miłośniczka fotografowania, gotowania i robienia wszystkiego co ciekawe/dziwne i interesujące. Co jeszcze? Najważniejsze chyba wiecie. A po
CzarnawisienkaPlacek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi
Aromatyczne PodróżeJak zwykle piękna pogoda, gdy mój mężczyzna idzie do pracy! Nie mogę nadziwić się przyrodzie, że dokładnie wie, kiedy się popsuć, a kiedy być ładną..
Be Fit Be StrongNaleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z
JedzeniomaniaKtoś ukradł wiosnę. Ktokolwiek to był niech ją natychmiast odda. Pomimo, że na tę kalendarzową i astronimiczną wiosnę trzeba jeszcze poczekać, ja postanowiłam już dłużej nie
My simple kitchensieci wyników eksperymentów i badań sprawcy całego tego niedawnego zamieszania, profesora Petera Gibsona, gastroenterologa z australijskiego Monash University . To on w 2011 roku wywołał tą burzę w szklance wody, całkiem niedawno wycofując się z tego co pierwotnie stwierdził –pokarmy z glutenem nie powodują niezwiązanych z celiakią nadwrażliwości na gluten . TYPY MĄKI Na opakowaniach mąki którą można dostać w sklepie znajdziemy(...)lekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje się do zagęszczania potraw i do zasmażki. TYP 550 pszenna – mąka luksusowa. Lekko kremowa w kolorze. Do ciast
Karo in the KitchenŚwiat oszalał na punkcie Walentynek. Czerwony kolor jest absolutnie wszędzie! Ja zawsze anty, bo po co takie święto i że raz w oku tylko i że
bistro mamazjadać nasze dżemy, bo używamy ich zwykle do omletów, naleśników czy ciast, raczej omijamy kanapki z dżemem. Jednak jak zabraknie innego nadzienia i mąż zmuszony jest do zjedzenia naleśników z domowym dżemem, jego zachwyt nad domowym wyrobem jest tak wielki, że nie ważne, czy nasza spiżarnia pęka w szwach, mam mocne postanowienie robienia nowych konfitur. W tym roku(...)u015bliwek\r","laska wanilii\r","\u0142y\u017ceczka mielonych go\u017adzik\u00f3w\r","2 laski cynamonu\r","\u0142y\u017ceczka mielonego kardamonu lub 3-4 ziarenka\r","1\/3 szklanki wody\r","sok z po\u0142owy cytryny lub pomara\u0144czy"],"name":"Powid\u0142a \u015bliwkowe bez cukru","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["\u015aliwki myjemy, usuwamy pestki.\r","Wrzucamy do garnka
Mieszam w Garnkubawi to stwierdzenie? Bo mnie wyjątkowo, jakby słodycze stanowiły jedyny sens bycia dzieckiem. Żeby jednak pozamykać wszystkie nieżyczliwe usta, można się pokusić o przyrządzenie daktylowego kremu do kanapek i naleśników, a nawet wrzucić go do słoika po nutelli i brać gości pod włos ;) Krem jest znakomity w smaku, można go przyrządzić zarówno w wersji dla alergików bez orzechów(...)zoologicznych, jest bowiem zwierzęcym przysmakiem :) No dobrze, napisałam że to bardzo wartościowa roślina, ale teraz co dokładnie ma w środku? Po wysuszeniu w strąkach chleba świętojańskiego znajduje się 15% wody, do 70% węglowodanów (cukrów, skrobi), 4-6% białka, 1-4% tłuszczu oraz dodatkowo kwas masłowy i izomasłowy, bardzo rzadko występujące w roślinach. Ponad to jest bogaty w pektyny, śluz, garbniki
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzepis autorski (mój). Amarantus to bardzo zdrowe zboże, które moim zdaniem - jest bardzo mało przez nas doceniane. A szkoda, bo ta roślina zawiera dużooo zalet.
Di gotujeCzy u Was też się to sprawdza, że nieszczęścia chodzą parami? Ja mam wrażenie, że wędrują co najmniej czwórkami i mocno trzymają się pod ręce, by
W mojej kuchniścianką naczynia. Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce, gdzie wcześniej była lana woda Odstaw tak przygotowana mate i odczekaj ok. 2-3 minuty. Dolej nieco wody i gotowe! *Tak przygotowana mata może być zalewana wielokrotnie, aż całkiem wypłucze się smak. *Pamiętaj, że bombillą nie wolno mieszać, gdyż może to powodować zapychanie rurki. * Ja swoją mate(...)substytut kawy. Polecana w okresie wytężonej pracy fizycznej i umysłowej. Po spożyciu, działanie jest odczuwane nawet do 6 godzin. Ma wiele zastosowań, można ją użyć do koktajli, owsianek, musli, naleśników, sałatek, kanapek itp. Zalecaną dawką jest 1 łyżeczka (to ok. 2 g). Z yerba mate można wycisnąć tak na prawdę jeszcze więcej, dużo więcej informacji na jej temat. Widzę
Zdrowie na języku :PMoje ukochane placuszki :) Żadne naleśniki czy pancakes'y nie rozpieszczają tak moich kubków smakowych, jak właśnie drożdżowe racuchy z jabłkami :) Kojarzą mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ich miękkość, puszystość i te kawałki jabłuszek, które skrywają w swoim apetycznym wnętrzu. Jak dla mnie świetne nawet na zimno...i na drugi dzień :) Najczęściej podaję je po prostu posypane cukrem pudrem, choć(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 30 - 40 minut. Na patelni rozgrzać olej. Z wyrośniętego ciasta nabierać porcje ciasta łyżką stołową, którą przed każdym nabraniem maczać w gorącej wodzie - dzięki temu ciasto z łatwością będzie odchodzić od łyżki ( 1 porcja = 1 pełna łyżka ciasta ) i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na małym ogniu ( aby racuchy miały czas "dojść
Opowieści z piekarnikaSą pyszne i już! Warzywne trio - ziemniaki, marchew i pieczarki w roli głównej z dodatkiem cebuli. Ziemniaki i cebula nawiązują do smaku tradycyjnych placków ziemniaczanych
Zasmakuj Kuchni