Za sprawą akcji Hola Mexico 4 organizowanej przez Shinju przeniesiemy się kulinarnie do Meksyku. Muszę się przyznać, że te smaki bardzo mi odpowiadają. Ossstre chili con
Pełny talerzSzare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne
Walijskie PichceniePlacki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka
Pełny talerzNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieroku tak się złożyło, że na 9 lutego przypada zarówno Międzynarodowy Dzień Pizzy jak i Dzień Naleśnika, który jest "świętem" ruchomym obchodzonym w przeddzień środy popielcowej. Dwa tak wspaniałe dania mają swoje "święto" tego samego dnia - to nie fair, ponieważ są to moje ulubione potrawy i chciałabym poświecić im nieco więcej uwagi, a tu trzeba dzielić nimi jeden dzień ;) Dziś(...)prostu rewelacyjna! Jezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi . Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski
Codzienne GotowanieAjjj jakiego ja ostatnio miałam smaka na naleśniki , to łooo! :D Tym razem oczywiście postawiłam na ich zdrową wersję, a do przygotowania użyłam mąki kokosowej ( ze
Ostra na SłodkoPo kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym
Kraina Miodem PłynącaLubię budzić się ze świadomością, że cały dzień mam dla siebie. Mogę się wtedy do woli zastanawiać co zrobić, żeby spędzić go owocnie i wieczorem móc
Przepysznik - BLW i nie tylkoHej kochani :) Minął długi weekend i trzeba wracać do rzeczywistości. Ehhhh jak lubimy takie dłuższe przerwy od pracy :) Prawda ? Mamy nadzieję, że miło spędziliście majówkę. Mamy
vegetanieNaleśniki to naleśniki . Prawie pod każda postacią lubiane i nie ważne czy masz 6 lat czy 60 . Czy nie korci Was aby coś od siebie dodać
Eli GotowanieJak już Wam wielokrotnie pisałam uwielbiam wszystko co kokosowe! Szczególną miłością darzę oczywiście znane i i lubiane Rafaello ( to taki przysmak, którym można mnie skutecznie przekupić
Ostra na SłodkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosi~naleśniki gryczane z jarmużem i tahini naturalnym Primavika obsmażone na oleju kokosowym~ Weekend na praktykach, how lovely >.< Ale doszłam do wniosku
breakfast of dreamsjuż wielokrotnie pisałam jestem ogromną wielbicielką białego sera i wszystkiego rodzaju twarogów. Nie tylko w formie serników , ciast, deserów czy też dodatku do naleśników , ale też jako składnik past na kanapki czy zapiekanek. Dziś mam dla Was przepis na najlepszą na świecie zapiekankę z sera białego. Ser biały połączony z kaszą jaglaną i i świeżymi, letnimi owocami jest idealnym(...)skóry, działają przeciwzapalnie i pobudzają regeneracje nabłonka i tkanki łącznej. WAPŃ – bierze udział w krzepnięciu krwi i prawidłowym funkcjonowaniu nerwów i mięśni. LIPIDY – zabezpieczają skórę przed odparowanie wody i niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi ( słońcem , wiatrem i chłodem ). KWAS MLEKOWY – ( bakterie kwasu mlekowego ) sprzyjają produkcji kolagenu, poprawiają odporność, regulują przemianę materii i poprawiają stan skóry. WITAMINA A – pomaga
Ostra na Słodkopieczarki, ale przygotowane według przepisu mojego taty. Same pieczarki są niesamowicie smaczne i u nas często podaje się je jako dodatek do mięsa na obiad a nawet nadzienie do naleśników. U nas w roli bułeczek wystąpiły bułeczki orkiszowe , ale doskonale nadadzą się każdego rodzaju bułeczki, szczególnie te, które swoją pierwszą świeżość mają już za sobą. Bułeczki możecie podać razem(...)łyżki masła klarowanego Trochę parmezanu do podania (opcjonalnie) szczypiorek 4 kajzerki Sposób przygotowania Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce. Wrzucamy na suchą patelnię. Dusimy. Pieczarki zaczną puszczać wodę, dolewamy bulion i dalej dusimy do zredukowania całkowitego płynów. Na drugiej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Cebulka musi zacząć się lekko złocić. Dopiero jak cebulka jest zezłocona
Mieszam w GarnkuKasze to bardzo dobre źródło węglowodanów, dających nam siłę i energię do życia. To także błonnik ułatwiający trawienie, cenne witaminy i minerały
Codzienna kuchnia niecodziennaZ tortillą można zrobić bardzo wiele różnych rzeczy. Choć wywodzi się z Meksyku, tak jak np. pita z Grecji i Turcji, to zarówno jedno jak i
Kulinarna Pokusa