Mamy teraz pełnie sezonu grzybowego, mam to szczęście, że mieszkam w rejonie gdzie mamy ich pod dostatkiem, oraz mam brata, który mnie tymi grzybami obdarowuje. Grzyby
Basia w kuchniZ owoców cytrusowych najbardziej chyba smakuje mi pomelo. A że o tej porze roku jest najsmaczniejsze i można je nabyć w atrakcyjnej cenie, więc kupuję go
Kuchenne zapiski EdytyLeniwe z twarogie m w zupełnie nowym wydaniu i iście wiosennym kolorze, który zawdzięczamy... marchewce. Te pyszne i pożywne kluski można potraktować jako samodzielne danie obiadowe
Kraina Miodem Płynąca(Nie) zwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki
Kraina Miodem PłynącaDługo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest
Krakowskie smaki Aniwoli spring rollsy. Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. Różnica między znanymi krokietami, a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój(...)Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić. Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować do połowy, oba brzegi powstającego rulonu zagiąć na górę i zrolować
Kuchcik gotujeZa sprawą akcji Hola Mexico 4 organizowanej przez Shinju przeniesiemy się kulinarnie do Meksyku. Muszę się przyznać, że te smaki bardzo mi odpowiadają. Ossstre chili con
Pełny talerzSzare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne
Walijskie PichceniePlacki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka
Pełny talerzNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieroku tak się złożyło, że na 9 lutego przypada zarówno Międzynarodowy Dzień Pizzy jak i Dzień Naleśnika, który jest "świętem" ruchomym obchodzonym w przeddzień środy popielcowej. Dwa tak wspaniałe dania mają swoje "święto" tego samego dnia - to nie fair, ponieważ są to moje ulubione potrawy i chciałabym poświecić im nieco więcej uwagi, a tu trzeba dzielić nimi jeden dzień ;) Dziś(...)prostu rewelacyjna! Jezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi . Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek extra virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski
Codzienne GotowanieAjjj jakiego ja ostatnio miałam smaka na naleśniki , to łooo! :D Tym razem oczywiście postawiłam na ich zdrową wersję, a do przygotowania użyłam mąki kokosowej ( ze
Ostra na SłodkoPo kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym
Kraina Miodem PłynącaLubię budzić się ze świadomością, że cały dzień mam dla siebie. Mogę się wtedy do woli zastanawiać co zrobić, żeby spędzić go owocnie i wieczorem móc
Przepysznik - BLW i nie tylkoHej kochani :) Minął długi weekend i trzeba wracać do rzeczywistości. Ehhhh jak lubimy takie dłuższe przerwy od pracy :) Prawda ? Mamy nadzieję, że miło spędziliście majówkę. Mamy
vegetanieNaleśniki to naleśniki . Prawie pod każda postacią lubiane i nie ważne czy masz 6 lat czy 60 . Czy nie korci Was aby coś od siebie dodać
Eli Gotowanie