warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam(...)łyżeczki suszonej bazylii 120 g sera pleśniowego brie/camembert Przygotowanie: Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto. Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić. Czosnek, por drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier i karmelizować przez chwilę. Dodać ser, śmietankę i przyprawy. Poczekać
Jaglusiawiecie jestem ogromną wielbicielką nie tylko naleśników, ale też wszelkiego rodzaju kluchów , kopytek , paruchów , pampuchów i innych dań mącznych ( co widać po pupie :P ). Dziś mam dla Was przepis na moje ostatnie knedelki, którymi zajadałyśmy się z mamą tak, że aż nam się uszy trzęsły. Knedle z bułki z dodatkiem szpinaku i żółtego sera ( ja dałam cheddar, żeby miały(...)łyżka * natka pietruszki -1 łyżka * olej – 1 łyżka * sól , pieprz, gałka muszkatołowa DODATKOWO: * masło * orzechy włoskie * cebula SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miąsz z bułek drobniutko siekamy, skrapiamy odrobiną wody. Szpinak wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, studzimy, miksujemy z jajkami. Dodajemy sól, pieprz, gałkę , posiekany czosnek, i pietruszkę, a następnie wlewamy do bułek. Wrzucamy przesmażoną na oleju cebulę, dosypujemy
Ostra na Słodkodlatego warto sporządzić sobie takie w formie przesmażonej (prażonej), zamknąć je w szklanym słoiczku i cieszyć się nimi zimą, gdy potrzebujemy nieco więcej rozgrzania. Jak wiecie pasują zarówno do naleśników, gorącej herbaty czy jabłecznika.. A najlepiej smakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego(...)łyżki cukru pudru + niewielka ilość do posypania wierzchu po upieczeniu 1 łyżka cynamonu prażone jabłka: 300-400g jabłek antonówek (lub innej ulubionej, najlepiej kwaskowatej odmiany) 2 łyżki wody 2 łyżki cukru trzcinowego pół laski wanilii łyżeczka cynamonu odrobina imbiru Sposób przygotowania: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę lub mielimy go chwilę w malakserze na najniższych obrotach (można również pomóc sobie
Symfonia SmakówMoim ulubionym nadzieniem do naleśników jest serek waniliowy z rodzynkami przygotowany w domu. Świetnie komponuje się z dżemem owocowym. Takie naleśniki możemy odgrzewać na maśle i
Pyza i SurówkaNaleśniki są cudownym daniem pod każdą postacią. Na słodko, na słono, jak kto lubi:) Na naszym stole goszczą bardzo często, zarówno w porze śniadaniowej jak i
Ania i Marcin gotująDzisiaj zapraszam na nieco odmienną wersję naleśników :) Same naleśniki są dla mnie daniem, które należą do listy moich ulubionych potraw:) Jako, że ostatnimi
My simple kitchensię gotuje przyrządzamy makaron wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy aż puszczą wodę a następnie woda odparuje a pieczarki zaczną się rumienić. Wówczas solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę oraz posiekany czosnek. Smażymy dalsze 2 minuty i odstawiamy. Ugotowany makaron wrzucamy do garnka z przygotowanym sosem. Mieszamy(...)całości i na czas! Wczoraj zaraz po przyjściu do domu otrzymałam wszystko co zmówiłam i mogłam na spokojnie upiec chleb i zrobić obiad. A co tym razem zaserwowałam rodzince? Naleśniki!!! usmażyłyśmy je razem z Córcią, która BARDZO chciała nauczyć się rozprowadzania ciasta cieniutką warstwą po patelni no i to magiczne przerzucanie placków! naleśniki się udały a ja już
Dzieje kuchennej WiewióryPomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone
Domowa cukiernia EwyNależę do grona ludzi "nie lubiących poniedziałków". Co tu dużo mówić BYLE DO PIĄTKU ! ;) Składniki (około 4 porcje): naleśniki (3 naleśniki): 3 łyżki mąki pszennej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniego ok. 80 g drobno pociętej czekolady i delikatnie wymieszałam już łyżką. Piekę w foremkach silikonowych, są idealnie niekłopotliwe. Po prostu małą chochelką (taką, która odmierza wielkość jednego naleśnika) wlewam ciasto do foremek. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując(...)czerwonej porzeczki, którą robiłam latem. A potem wszystkie mini torciki już złożone w całość czekają na polewę. Polewa to 100 g pokrojonej czekolady, 40 g masła i 2 łyżki wody, tylko po to, by postawione na gorącym palniku nie podpiekły się i nie zgorzkniały. Cały czas mieszając rozpuszczam masę aż będzie jednolita i gładka. Teraz pozostaje już tylko umieścić leciutko
I tu będę miała takie teMoja córeczka bardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku. Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka(...)dość grube kółka. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotować sos jagodowy. Wcześniej rozmrożone jagody zasypać cukrem i w rondelku wstawić na niewielki ogień, gotować kilka minut aż woda odparuje a sos będzie dość gęsty. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z połową jagód. Do dość dużego garnka nalać wody do połowy. Góre garnka obwiązać gazą lub bawełnianą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzasami mam ochotę na szybką, fajną, smaczną, a przede wszystkim zdrową przekąskę. Wszystkie te kryteria spełniają naleśniki przygotowane na mące pełnoziarnistej z kremowym serkiem z łososiem
Kolizje Smakówcukru) 0,5 kg cukru słoiki na konfiturę Przygotowanie: Po wydrylowaniu śliwek i odważeniu przekładamy je do garnka z grubszym dnem. Dolewamy do nich 1/3 szklanki wody, dodajemy gałązki świeżej mięty i całość posypujemy 2 łyżkami cukru. Gotujemy wszytko na mniejszym ogniu, co jakich czas mieszając przez około 15 minut. Próbujemy smak soku, jeśli przeszedł mocno miętą garnek zdejmujemy(...)minut lub odwracamy do góry nogami "aby załapały" bez pasteryzacji. Konfitura nadaje się zarówno na śniadanie do wafli ryżowych, kanapek, jak również jako dodatek do ciast, ciasteczek lub naleśników, a także do różnych deserów. Niektóre przykłady jej wykorzystania już niedługo na blogu. * Przepis podaję dla ułatwienia na dokładny 1 kg owoców (po wydrylowaniu). Ja robiłam ostatnio moją konfiturę
Słodkie okruszkiPokój studencki posprzątany i odkurzony ;) w szafie wszystko ładnie poukładane;) znów zdałam sobie sprawę jak dużo mam nienoszonych rzeczy! żal mi oddać je za darmo, bo
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćChciałam Wam dziś zaproponować krokiety ze szpinakiem. Podane z czerwonym barszczem do popicia to idealne danie na obiad. Słów kilka o szpinaku.... Szpinak- przez
paapilotkaa