znajduje wielorakie zastosownie w wielu kuchniach świata .Można z niej przyrzadzić : puree,dodawać do zup,potrawek,sosów oraz sałatek.Zmielone ugotowane ziarno ciecierzycy może stanowić farsz do pierogów i naleśników. Oprócz tego służy ona do wyrobu specjalnej mąki o nazwie besan oraz tzw.hummusu-smarowidła do chleba i placków w tradycyjnej kuchni kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Śródziemnego. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)wymieszaj składniki na pastę, dodaj do tego odrobinę zimnej wody,wymieszaj z moczącą się ciecierzycą.Pozostaw na 24 godzin,najlepiej na całą noc Po namoczeniu,następnego dnia dokładnie opłucz ziarna,przełóż do dużego garnka,zalej nową zimną wodą,tak aby przykryć wszystkie ziarna.Gotuj.Na tym etapie nie dodawaj soli,bo skórka ciecierzycy stwardnieje.Sól dodaj na końcu gotowania.Gdy ziarna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Placuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia
wesoła kuchniawieprzowina z dynią , - zapiekanka dyniowo-ryżowa , - gnocchi z dyni z pesto z rucoli , - pasztet z soczewicy z dynią , - zapiekanka dyniowo-ziemniaczana , - tarta z dyni , - naleśniki z dynią zupy: - dynia + brukiew , - dynia + pesto , - zupa krem I, - zupa krem II, - dominikańska zupa rybna z dynią zapiekanka makaronowo-dyniowa 0,5 kg dyni, 1 średnia cebula(...)półplasterki i nieobrane ząbki czosnku. Posyp rozmarynem i skrop 2 łyżkami oleju. Piecz 30-40 minut, aż się dynia lekko przyrumieni. W międzyczasie ugotuj makaron, pozostawiając chochelkę wody z gotowania. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 st. C. Upieczony czosnek wyciśnij ze skórek. Wymieszaj z pozostałymi warzywami, śmietaną, ziołami, orzechami i serem oraz wodą z gotowania makaronu. Przypraw solą
Eksperyment sobotnikuchni. Wypieki, które chciałam zrobić, bez przeszkód mnie się udały. A wiem jak to jest mieć zły dzień i robić coś w kuchni, bo to nawet ciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany(...)roztopionym masłem, ugnieść i dać tortownicę do lodówki. Twaróg wymieszać blenderem aż powstanie gładka masa, dodać cukry i przez chwilę jeszcze zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić, przelać do miseczki i wstawić do zimnej wody. Truskawki zmiksować i dodać do ostudzonej galaretki, wymieszać. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać masę serową
pink envelopeprodukcie ;) HUMMUS to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. SKŁAD HUMMUSU paprykowego: woda, papryka czerwona 32%, cieciorka 27%, olej roślinny rzepakowy, miazga sezamowa, ocet jabłkowy, czosnek suszony, sól, koncentrat papryki w płynie WARTOŚCI ODŻYWCZE: 100g/ 280 kcal, tłuszcz – 21g w tym kwasy tłuszczowe(...)punktu odniesienia bo wcześniej hummusu nie próbowałam, nie przypomina nic co wcześniej jadłam. Idealnie spisał się jako dip do świeżej papryki. Mam jeszcze w planach podać z nim naleśniki :) Jak widzicie skład jest ok, nie mamy konserwantów, sztucznych barwników, bez zbędnych cukrów. Idealnie dla wegetarian lub też mięsożerców, jako zdrowsza alternatywa :) Dodatkowym plusem są estetycznie wyglądające małe słoiczki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOd zawsze wiadomo, że krokiety to świetny pomysł na obiad czy też ciepłą kolację. Podstawą dobrych krokietów jest naleśnik, ile ja się naszukałam dobrego przepisu na
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZnudziły nam się już zupki i tradycyjne drugie dania więc postanowiliśmy zrobić krokiety z mięsem i z pieczarkami. Dzisiaj podam przepis na krokiety mięsem a w
Na słodko lub wytrawnielekko korzennej zalewie! Poezja. ANANASOWA CUKINIA (Janina i Andrzej Kaczorek, "Przetwory i nalewki" 8/2012, Warszawa 2012 z Biblioteczki Poradnika Domowego) 1 kg młodych cukinii (powinny być wąskie) 2 szklanki wody (dałam jedną) szklanka soku z ananasa (dałam dwie - soku z kartonika) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 goździki mała laska cynamonu skórka i sok z 1 cytryny Cukinię(...)zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia. Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwystępował solo. Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów. To rodzaj kremu bardzo popularny w krajach anglosaskich, szczególnie znany lemon curd, używany także jako popularne smarowidło do chleba. Marakuja curd jest to na pewno krem wyjątkowy(...)małym rondelku, dodać ksylitol i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia ksylitolu/cukru. Ostudzić przez 3 minuty przelać zawartość rondelka do miski umieszczonej na garnkiem z gotujacą się wodą. Przy pomocy rózgi wmieszać kolejno 2 jajka, następnie ubijać w kąpieli wodnej, aż do zgęstnienia kremu - około 5-8 minut krem przełożyć do słoiczka z nakrętką. Można przechowywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym
Kraina Miodem PłynącaChapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej
DefinicjaSmakuPyszne chrupiące naleśniki i ostre bogate w warzywa nadzienie czegóż chcieć więcej? Szybko, smacznie i fit... Myślę że skusi osoby będące na diecie i nie jedzące
Wanilia i KardamonMoi domownicy zapragnęli dziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale
Kuchenne aromatyUwielbiam wszystkie mączne rzeczy, typu pierogi, naleśniki, kluski....💗 Największą mistrzynią w przygotowywaniu takich potraw jest moja mama. Mi też nie najgorzej z nimi idzie, więc dzisiaj zapraszam na knedle. Nie takie najbardziej popularne ze śliwkami, tym razem z dodatkiem sera i jeżyn. SKŁADNIKI: 400 g zmielonego białego sera 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania ciasta) 2 jajka(...)mniejsze kawałki. Każdy z kawałków rozpłaszczyć, na środku ułożyć kilka jeżyn posypać delikatnie cukrem waniliowym, zwinąć w kulkę i dokładnie zlepić, formując knedle. uformowane knedle wrzucać na wrzącą wodę i gotować 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle na talerzu polać roztopionym masłem i oprószyć cynamonem i cukrem
Kuchnia w opałachdoskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie mąki gryczanej, naleśniki czy puddingi. W tym przepisie możesz wykorzystać dowolne suszone owoce, które lubisz, ja wybrałam daktyle i śliwki w proporcji 1:1, ale równie dobrze możesz użyć rodzynek, moreli(...)suszonych owoców, pokrojonych na mniejsze kawałki 2 łyżeczki wiórków kokosowych 2-3 kostki ciemnej czekolady min. 70 % (opcjonalnie) Kaszę dokładnie opłucz, wrzuć do rondla z 0,5 l wrzącej wody i gotuj do miękkości (około 15 minut). Odcedź. Do tego samego garnka dodaj teraz olej kokosowy, kakao lub karob, syrop, mleko oraz sól i podgrzewając na maleńkim ogniu cały
Roślinna - blog wegańskibudyniowe naleśniki z twarożkiem i sosem pomarańczowo-cynamonowym Czuje się jak bym oszalała, krzyczę sama do siebie i tarzam się po podłodze. Łzy brudzą mi twarz i skapują na zimną podłogę. W jednej chwili czuje wszystkie możliwe emocje, w drugiej nie czuje nic, po prostu leżę, a łzy płyną po policzkach. Było już tak dobrze. Ale, jak zwykle(...)przytyłam 6-7kg? Ile jeszcze? Obwód uda rośnie, rośnie i rośnie. Nigdy takie nie były. Gdybym tylko wiedziała dlaczego, tak się dzieje... Ocieram łzy. Moczę twarz zimną wodą. Wdech, wydech. Wychodzę. Udaje, że wszystko jest w porządku. Staram się zapomnieć. Nie przejmować. Tak, bardzo chciałabym zapomnieć. Ale, postanowiłam sobie, że już nigdy się nie cofnę, nigdy nie cofnę
More food, love and dreams