Więc kupiłam zwykłe mielone. Stwierdziłam że kapusta kiszona nie bardzo będzie do tego pasowała więc postanowiłam dać szpinak. Jak już poszłam tak daleko to stwierdziłam że nie będę robić naleśników tylko zawinę to w placki wrap-owe. I tak oto wyszedł mezalians włosko-meksykański ale baaardzo smaczny. Składniki: 4 placki wrap pół kg mięsa mielonego z szynki mała puszka(...)papryki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: 1.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy lekko posiekaną w kostkę cebulę i dodajemy mięso mielone. Po kilku minutach podlewamy mięso wodą i chwilkę dusimy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy przyprawę suszone pomidory i czosnek, majeranek, paprykę słodką, pół łyżeczki soli ziołowej, zioła prowansalskie i odsączoną kukurydzę. Wciskamy 2 ząbki czosnku. Wszystko mieszamy
Mama z miastatemperatura płynu w którym jest rozpuszczana przekracza 95 st C, więc nie można jej wekować w tradycyjny sposób. Do czego najczęściej jest używana? Odpowiedź jest prosta, do deserów, gofrów, naleśników, racuchów. Zaleca się przygotowanie frużeliny z owoców o dużej zawartości pektyn, ale w zasadzie to wasza decyzja jaki smak chcecie uzyskać i z jakich owoców ją zrobicie. U mnie(...)wody (zimnej) 1 łyżeczka płaska żelatyny Wykonanie: 1. Do rondla wkładamy owoce i zagotowujemy. W chwili gdy puszczą sok wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Całość zagotowujemy do częściowego odparowania płynu. Mieszamy od czasu do czasu i delikatnie zgniatamy owoce, ponieważ mogą wybuchać, 2. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody /namaczamy w zimnej wodzie
vaniliowoczekoladowamasę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych np. z wiśni Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam. Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam. Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość(...)rulonik zamykając nadzienia w środku, jak w naleśniku. Oba placuszki przygotowane tak samo umieszczam na spód formy. Teraz rozwałkowuję 4 kolejne kawałki i rozprowadzam na nich konfiturę. Można ją wcześniej zmiksować, jeśli nie chcecie pozostawiać całych owoców. Mnie się te wisienki podobały, więc ich nie miażdżyłam. Zawijam jak naleśniki i układam w formie na wcześniejszych
I tu będę miała takie teowsianek i placków :) HUMMUSY Aktualnie w ofercie ekologicznej znajdziemy dwa rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami. Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie(...)wyczuwalne, jednak ich smak jest bardzo delikatny, co mimo wszystko nie ubliża hummusowi :) Pasty są świetne na chrupiący chlebek, do warzyw krojonych w słupki, czy także jako dodatek do naleśników i innych potraw. KETCHUPY Jeden z powyższych ketchupów miałam już okazję próbować, kiedy to otrzymałam go podczas pierwszej współpracy z tą firmą. Zdania nie zmieniałam, także zainteresowanych
Zdrowie na języku :Pwiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów. Dziś postawiłam na zdrowe placuszki szpinakowe , które są świetnym pomysłem na lekki, ale sycący, jesienny obiad. Przygotowane z dodatkiem mąki ryżowej oraz nasion lnu, które tak dobrze wpływają na nasz układ trawienny. Można(...)soda oczyszczona – 1 szczypta * sól, pieprz, czosnek – do smaku * oliwa z oliwek – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umyty szpinak miksujemy razem z namoczonymi wcześniej w 5 łyżkach wody nasionami lnu. Dodajemy jajko, mąkę przesianą z odrobiną soli, pieprzu i sody, wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek – mieszamy. Smażymy na nieprzywierającej patelni na odrobinie oliwy
Ostra na Słodkoczasu do czasu lubię zjeść kanapkę lub naleśnik z dobrą konfiturą. Do tej pory zachwycałam się frużeliną wiśniową , którą pochłaniam słoiczek po słoiczku z mojej spiżarni ;) Kilka słoiczków rozdałam, więc miejsce w spiżarce się zrobiło ;) Gdy na rynku zobaczyłam te aromatyczne i pyszne brzoskwinie wzięłam ich 1,5 kg na chociaż 3 słoiczki konfitury- choć już został tylko 1 :) Już(...)odejść, a pestkę obkrawać. Jednak dzięki temu brzoskwinie są w ładnych kawałkach i nie rozleciały się na tzw. "papkę". Składniki: 1,5 kg brzoskwiń, 350 g cukru, 3 łyżki wody, 1 żelfix 2:1 Dr Oetker. Przygotowanie: Brzoskwinie umyłam i osuszyłam. Obrałam ze skórki i powyciągałam z nich pestki. Miąższ pokroiłam w kostkę. Zasypałam je cukrem i odstawiłam
Aga w kuchniOkres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :) Składniki na 6 sztuk: 40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych 2 marchewki por - zielona cześć 2 kwadratowe serki(...)kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze
Bon Appetit Małgorzatywłaśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać jako dodatek wszystko, co się ma pod ręką. Podawane w wersji słodkiej czy wytrawnej, smakują niezaprzeczalnie. Osobiście wolę je bardziej niż naleśniki. Postanowiłam je urozmaicić, podając do nich słony sos z sera gorgonzola. Dodatkowo, zamieniłam bułkę tartą czy też mąkę pszenną na ich zdrowszy odpowiednik - mąkę orkiszową. Smakują rewelacyjnie, a serowy(...)Cukinię myję, pozbawiam pestek i ścieram na grubej tarce, razem ze skórką. Posypuję odrobiną soli (uwaga, bo sos będzie słony), aby warzywo puściło sok. Następnie mocno wyciskam cukinię z wody. Wbijam jajka, dodaję tyle mąki, by ciasto miało klejącą konsystencję jak placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę
W kuchni Karmel-itkiJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi naleśnikami to zachęcam do wypróbowania przepisu na naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym. Podczas zapiekania naleśniki staną się puszyste
Ugotowaćwody 500 g mąki płaskurki (oczywiście, że można użyć zwykłej pszennej) + do podsypywania 40 g oleju dobrej jakości 1 łyżeczka soli opcjonalnie: żółtko do posmarowania, pestki słonecznika, bądź płatki owsiane do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. wody, dodać cukier, łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Zaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę, olej(...)fajnie smak: mała garść suszonej żurawiny. olej Wykonanie: Fasolę moczyć w dużej ilości zimnej wody ok. 8-12 godzin (nie dłużej, aby nie rozpoczął się proces fermentacji). Odlać, opłukać na sicie. Dodać świeżej wody, na wysokość ok. 3 palców ponad fasolę. Co prawda zmiana wody wiąże się z utratą większej ilości składników mineralnych, ale dzięki temu fasola będzie bardziej
gutfutCzego to już z kaszy jaglanej nie było. Klasycznie, z warzywami, z mięsem, zmielona do naleśników zamiast mąki, w formie puddingu i zwykłej jaglanki na śniadanie. Jaglany sernik, jaglane brownie, kulki , kremówki i ciasteczka . Kasza jaglana, jakby dopiero została odkryta, podbija domowe kuchnie od kilku lat. Kasza jaglana otrzymywana jest z prosa, bezglutenowego zboża. Jest lekkostrawna. Ma właściwości antywirusowe(...)poziom cholesterolu we krwi. Aby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą, przelać wrzątkiem lub uprażyć w garnku na sucho – gdy poczujemy orzechowy zapach, możemy zalać ją wodą i gotować. Aby pozbawić kaszy kwasu fitynowego można namoczyć ją na noc z dodatkiem soku z cytryny. Jednak trzeba pamiętać
Kucharzycapokroić na mniejsze kawałki i umieścic w misie blendera.Wlać wodę uzyskaną z kokosa i dolać szklankę gorącej wody ( wlałam 250 ml,ponieważ waga mojego miąższu to około 250g).Woda musi być gorąca,ze względu na sporą ilość tłuszczu jaka się wytworzy przy wirowniu,by sie nie odzielila i nie oblepiła miksera.Miksować z małymi przerwami przez kilka minut.Długość(...)najwyzej 2-3 dni.Stojąc na pewno ęrozwarstwi,ale to naturalny proces.Na górze odzieli sie Smietanka.Możemy ją ubić do deseru,a mleko zużyć do zupy,sosu,potraw curry ,naleśników lub do kawy lub po prostu wypić.Kawa z takim mleczkim jest wyśmienita.Bardzo polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!najwygodniejsza, najszybsza w wykonaniu przekąska do pracy lub szkoły. Dla niektórych ulubiona na śniadanie, podwieczorek albo kolację. Osobiście najczęściej zjadam chleb na śniadanie, gdy brak mi czasu na przyrządzenie naleśników lub jogurtu. Ratuje mnie też, kiedy córeczka zgłodnieje między posiłkami. Generalnie staram się, by chleba nigdy w domu nie zabrakło. Zawsze dbam, aby było to możliwie najzdrowsze pieczywo(...)orkiszową, to najlepiej zmielić całe ziarna w domu. Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie
Jeść, by żyć w zdrowiuSkładniki na 12 placków o średnicy około 22-24 cm to: 340 g mąki pszennej (550) 340 g mąki krupczatki 7 łyżek oleju płaska łyżeczka soli 360 ml wrzącej wody Oba gatunki mąki mieszamy w misce razem z solą. Dolewamy olej. Następnie wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest(...)muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór choćby odwrócony do góry dnem talerz. Patelnię z nieprzywierającą powłoką, może być specjalna do smażenie naleśników, dobrze rozgrzewamy. Na średnim palniku i średnim ogniu na suchej patelni smażymy placki. Po około 15 sekundach placek powinien już swobodnie przesuwać się po patelni i być bledziutki, wtedy
Pichceniomaniaskładniki na 12 placków o średnicy około 22-24 cm to: 340 g mąki pszennej (550) 340 g mąki krupczatki 7 łyżek oleju płaska łyżeczka soli 360 ml wrzącej wody Oba gatunki mąki mieszamy w misce razem z solą. Dolewamy olej. Następnie wlewamy wrzątek i lekko mieszamy. Przesypujemy wszystko na stolnicę i zagniatamy ciasto. Dzięki wrzątkowi i oliwie jest(...)muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór choćby odwrócony do góry dnem talerz. Patelnię z nieprzywierającą powłoką, może być specjalna do smażenie naleśników, dobrze rozgrzewamy. Na średnim palniku i średnim ogniu na suchej patelni smażymy placki. Po około 15 sekundach placek powinien już swobodnie przesuwać się po patelni i być bledziutki, wtedy
PichceniomaniaSkładniki Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek(...)ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem Udekorować bitą śmietaną. Ja nie dodaję cukru do śmietany, ale można dodać cukier puder
O kuchni z uczuciemdomowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy(...)powstanie gładki krem. Gorący krem z gruszek i czekolady przekładamy do słoików i pasteryzujemy. W wysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu zagotowania. * Przepis na 4 słoiki pojemności 0,300 ml. The post Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW sezonie śliwkowym przynajmniej raz muszę je zrobić. Knedle z dodatkiem twarogu, bo takie lubimy najbardziej w środku z śliwką polane bułką tartą z masełkiem. Pycha
Ala piecze i gotuje