naleśniki na wodzie - 3050 przepisów (strona:138/204)

Szakszuka ze szpinakiem 190

Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti(...)łyżeczka ziarenek kuminu olej do smażenia sól pieprz natka do posypania Wykonanie: Zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy go, aż się rozmrozi i odparuje z niego woda. Solimy go i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie cebulę, smażymy, aż cebula będzie

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki jaglane z groszkiem czyli Super Dzien Mamy i Maly Lakomczuch w Kuchni 139

był wyjątkowy dla mnie dzień. Córcia skoro świt zaczęła krzątać się po kuchni a potem zaserwowała naleśniki! poradziła sobie sama z jajkami, odmierzaniem a nawet ze smażeniem :) duma mnie rozpierała a śniadanie było pyszne. Potem przyszła pora obiadu i co? otóż Córcia postanowiła zrobić kotleciki! niestety nie przeczytała przepisu do końca i choć bardzo się starała część czynności przejęłam(...)łyżki zielonego groszku (może być mrożony) 6 pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1 jajko 1 łyżka szczypiorku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Kaszę przelewamy zimna woda a następnie wrzątkiem. Do garnka wlewamy 3 szkl. wody, wsypujemy szczyptę soli, zagotowujemy a następnie dodajemy kaszę. Gotujemy ja na małym ogniu przez ok 20 minut, mieszamy co jakiś czas. Pieczarki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Lasagne z mięsa mielonego z groszkiem z parowaru 248

płatkach Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy: bazylie, oregano, pieprz, czosnek w płatkach oraz przecier pomidorowy, na koniec cebule, która już odsączyła się z wody. Wszystko mieszamy. Na tacce parowaru rozkładamy folię aluminiową tak jak na 1 zdjęciu. Na spód wlewamy troszkę oliwy z oliwek i rozsmarowujemy na folii, żeby nam 1 płat lasagne się(...)Włączamy parowar na 25 minut. Po parowaniu, wyjąłem lasagne, chwytając za folię aluminiową i przekładając na talerz z razem z folią, później pod wadziłem łopatką do naleśników i przełożyłem już na właściwy talerz samo danie.  Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam

Parowar Faceta
WEGAŃSKIE BABECZKI JAGLANO-FASOLOWE 105

domu wszyscy bardzo doceniamy kaszę jaglaną. Przyrządzamy z niej naleśniki, jest dodatkiem do zup i składnikiem pasztetów. Dzisiaj łączymy ją z fasolą i warzywami, by wyczarować przepyszne babeczki. Jagódka nazwała je ciasteczkami, jadła jeszcze gorące. Smak wygrał z bólem poparzonych paluszków. :-) Składniki na 12 babeczek:  3 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 1/2 suchej kaszy), 4 szklanki ugotowanej(...)pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka kminku mielonego, sezam, pestki dyni do dekoracji. Przygotowanie: Kaszę i fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa podsmażamy na suchej patelni, po zarumienieniu zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Przestudzoną fasolę i warzywa mielimy w wyciskarce do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Dodajemy kaszę i przyprawy, mieszamy. Następnie smarujemy formę na muffinki olejem kokosowym

Jeść, by żyć w zdrowiu
Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem 179

przyprawy: bazylia oregano, tymianek, rozmaryn sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan (lub inny se r) Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki W rocł awskiej Lubella 1 szklanka mleka 2 szklanki wody   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Mięsem Mielonym(...)czasie dodajemy passat ę i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i rozmarynu. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko smażymy jeszcze kilka minut. Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość

Słodka Strona
sushi po mojemu 153

Zlewamy mleczną wodę i powtarzamy.Wypłukany ryż , zalewam wodą i pod przykryciem doprowadzam do wrzenia (ok. 5 minut). Mieszamy  i na malutkim palniku gotujemy 10 minut ,aż wchłonie wodę. Zdejmuję z ognia i odstawiam pod przykryciem na 10 minut. Po przestudzeniu mieszam z sosem ,bardzo dokładnie.Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.. Ciepłego(...)wolnego glonu na górze. Nie należy rozprowadzać ryżu zbyt dokładnie, powinny być w nim dziury, dołki i górki. Na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek całego "naleśnika" ułożyć wypełnienie Teraz przystępujemy do zawijania. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozleciało, a kciukami zaczynamy zwijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy

w mojej kuchni
Placki z dyni 122

Placki z dyni, z dodatkiem jabłka, miodu i cynamonu. Co prawda już wiosna, a placki są bardziej jesienne, ale przy takiej deszczowej pogodzie jak dzisiaj, pasowały

Bullio
Galette z brzoskwiniami 136

termin z kuchni francuskiej opisujący dość swobodne wypieki w okrągłym kształcie z kruchego ciasta. Termin Gatelle określa jednak nie tylko ciasta, ale również powszechnie znane w kuchni francuskiej naleśniki z mąki gryczanej z pikantnym farszem, najczęściej pokryte tartym serem ementaler, plasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako  galette complète . Wróćmy jednak do ciasta(...)porcji Czas przygotowania: 60 min Kruche ciasto  1 i 1/4 szklanki mąki 2 żółtka szczypta soli 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Dodatkowo ok 4-5 brzoskwiń ok 4 łyżki mielonych orzechów laskowych  ok 4 łyżki brązowego cukru 1 żółtko 2 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Ciasto - zimne masło kroimy w kostkę

Słodki Kompromis
Pieczone placki jaglane 190

Chrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu. 100 g kaszy jaglanej + 1

Bullio
Placuszki owsiane z twarożkiem 111

Już wczoraj miałam szczerą chęć napisać kilka słów, ale uniemożliwiła mi to sterta prania, które należało wreszcie wyprasować, bo nie mamy już w czym chodzić... :) Nadmiar

Posadzone i zjedzone
Dżem truskawkowy z chia, bez cukru 137

zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy. Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też naleśniki z dżemem, to ten przepis z pewnością Was zachwyci. Dżem nie jest aż tak gęsty jak tradycyjny dżem, ale świetnie się trzyma chleba, nie spływa. Ponieważ nie używamy cukru, warto(...)zblendują w całości. Nam to nie przeszkadza, bo preferujemy dżemy z kawałkami owoców. Ciężko powiedzieć ile łyżek nasion chia będą wymagać Wasze truskawki, bo dużo zależy od ilości wody, jaką zawierają. Jeśli dżem wyjdzie za rzadki, dodajcie więcej nasion. Polecam spróbować wariantu z nasionami wanilii czy z innymi owocami (morele, maliny, jagody itp). Dżem przechowujemy w lodówce. Drukuj Dżem truskawkowy

Mieszam w Garnku
Farsz do krokietów 152

Bardzo dobry i prosty w wykonaniu farsz do krokietów  może służyć jako dodatek do obiadu pyszna surówka Składniki - 0,5 kg kiszonej kapusty - 0,5

W królestwie smaków Beaty
Ziołowy omlet z serem feta 196

najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam mieszając jajka z dużą ilość drobno posiekanych świeżych ziół. Omlety mają grubość naleśnika, są chrupiące i dlatego wspaniałe. Ich ziołowy posmak świetnie współgra ze słonym serem, który dodatkowo wzbogaca je kremową konsystencją. Do omletów możecie dodać dowolne świeże zioła, najlepiej sięgnąć od razu(...)Morning, Noon & Night" Fern Green Składniki (na 4 porcje): 100 g różnych świeżych ziół, np. natki pietruszki, koperku, bazylii, mięty, szczypiorku, kolendry, estragonu 5 jajek 100 ml wody 1 łyżka mąki sól i pieprz 100 g sera feta oliwa Przygotowanie: Zacznij od drobnego pokrojenia ziół. Przyda się ostry nóż, ale możesz sobie też pomóc robotem kuchennym

Chilli Czosnek i Oliwa
Podpłomyki z pieca 132

Uwielbiam takie przekąski, szczególnie serwowane na ciepło. Postanowiłam, że wezmę udział w wypiekaniu na śniadanie i wspólnie z innymi blogerami przygotuję podpłomyki. Co prawda miały być

Magiczne Życie Marty