Chyba każdy z nas lubi tortille. Nie ważne, czy w postaci zawiniętych ruloników nadzianych mięsem lub warzywami, czy w postaci meksykańskiej quesadillas. Są łatwo dostępne i
Be Fit Be StrongJeszcze póki sezon - dynia. Może ona być również ciekawym dodatkiem do faszerowania naleśników. Inwencją do powstania tego obiadu było tzw. "czyszczenie" lodówki. Tutaj znalazło się kilka
My simple kitchenKotleciki sojowe po raz pierwszy robiłam już jakiś czas temu. Trochę zajęło mi stworzenie idealnego przepisu, który podpasuje mojemu podniebieniu, ale udało się. Powstały kotlety
CzarnawisienkaPomysł na pyszne śniadanie lub słodki podwieczorek :) Pulchniutkie racuchy z jabłkami, na drożdżach. Miękkie, delikatne i puszyste. Smażone w głębokim oleju, ach te kalorie! ;) Obficie oprószone
Domowa cukiernia EwyNaleśniki to świetna przekąska dla tych całkiem małych i dla całkiem bezzębnych .Dla tych ostatnich to niestety jest uzależnione od farszu ale w 80% są przyjazne
Eli GotowanieCały czas się dziwię jakim cudem te naleśniki się udają. Nie ma glutenu, nie ma jajek, a więc nie ma w nich podstawowych białek strukturalnych. A
pyszne zdrowościSkładniki - proporcje na 10 -12 naleśników - przepis na naleśniki znajdziesz tutaj 60 dag pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 2 łyżki śmietany 3 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie :) Dziś koniec wakacji :( Dzieci mówią - szkoda, dorośli mówią nadchodzi jesień... i zimne dni. A my mówimy dobre jedzenie ! Specjalnie na osłodę tego dnia przygotowaliśmy dla
vegetaniejest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki(...)garnuszku podgrzewamy mleko wymieszane z mlekiem w proszku oraz miodem i szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Czystą, szklaną miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się woda. Wrzucamy połamaną na kostki czekoladę i roztapiamy mieszając od czasu do czasu, aż zrobi się gładka i jednolita. Odstawiamy na bok. Blachę z orzechami wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy
cool and mintyPrzyznam się bez bicia i powiem, iż ten przepis swoje przeleżał zanim został opublikowany. Po prostu gdzieś mi umknęło to uwadze. Ale grzecznie naprawiam błąd
Malinowe Pocałunkirazem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe: m ą ka pszenna 3 szklanki, m ą ka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda szklanki, sol 1/4 łyżeczki, olej rzepakowy 50 ml, Farsz: kapusta biała pół szt, kapusta kiszona 0,5 kg, cebula 1 szt, grzyby suszone 0,5 szklanki, zioła prowansalskie pół łyżeczki(...)zloty kolor. Wszystkie składniki farszu połączyć i przyprawić do smaku. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ja smażyłam bez dodatku tłuszczu. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i zwijamy. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patipłynu wyjdzie sporo. Gotować na małym ogniu ok 45 min - aż truskawki się lekko rozpadną i rozgotują - ciągle jednak mają być widoczne ich kawałki. 5 0ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami. Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut(...)pasteryzacji. TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ: CZARNA OD KUCHNI - Maślane ciasto z truskawkami i rumem ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką
Grunt to przepis!Placuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w
wesoła kuchniatruskawek. - Zamiast cukru można użyć stevię lub ksylitol. - Żelatynę od razu można rozpuścić w dwóch miseczkach (osobno do jednej i drugiej masy). - Warto mieć przygotowaną miskę z wrzącą wodą. Jeżeli masy zanim je wyłożymy na spód za mocno stężeją, wstawiamy miskę z masą do wrzątku, chwilę mieszamy do nabrania pożądanej konsystencji. - Ciasta na spód można przygotować mniej(...)tort truskawkowy na dzień Ojca Czarna od kuchni – ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami Kuchnia i podróże – ucierane ciasto z truskawkami Zrób to smacznie – czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami Grunt to przepis – kokosowy pudding z chia i truskawką Di gotuje – koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym Di gotuje – Ciasto migdałowe z truskawkami
mojewypiekiinietylkosobie o niej przypomnieć i przygotować coś z jej udziałem. Mąka kokosowa jest naturalnie bezglutenowa, ma niesamowity i przepyszny smak jak i zapach. Świetnie nadaje się do przyrządzania placuszków, naleśników, wypieków. Należy pamiętać, że chłonie ona dużo płynów, dlatego nie zapominajcie o tym fakcie, kiedy będziecie jej używać. NASIONA CHIA Kto teraz nie zna już nasionek chia(...)razy więcej magnezu niż brokuły 4 razy więcej selenu niż len Możesz przygotować z nich popularny pudding chia, ale także wykorzystać jako substancja zagęszczająca, ponieważ chia znacząco wiążą wodę. Dobrze sprawdzą się jako posypka do owsianek, placków i innych wypieków. QUINOA Komosa ryżowa należy do pseudozbóż, dodatkowo naturalnie bezglutenowych. Odznacza się wysoką zawartością białka roślinnego. Może być spożywana
Zdrowie na języku :PDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym. SKŁADNIKI 200g cukru 80g masła 120g śmietany kremówki szczypta soli PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier(...)powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli. Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce. Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku z gorącą wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje. Smacznego :) Polecam sos do placuszków dyniowych z brzoskwinią
Moje Kuchenne Rewelacje