miodu 1 świeży pomidor lub 125 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ew. 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki listków świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonego oregano ew. zimna woda (przegotowana) lub olej (zalewa z suszonych pomidorów) sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona do smaku Przygotowanie: Pestki słonecznika moczyć przez kilka godzin np przez noc. Czas moczenia
Codziennik Kuchennydaktyli serem jest zajęciem dla cierpliwych;) Słodycz daktyli, słony smak sera i wędzony bekon, doskonale się komponują. Przystawka pasuje do piwa, można ją podawać na ciepło i na zimno. Składniki: Suszone daktyle (bez pestek) Gorgonzola lub rokpol Bekon wędzony, pokrojony na bardzo cienkie plastry Wykałaczki Przygotowanie: Daktyle przekroić wzdłuż na połowę. Za pomocą małej łyżeczki napełnić gorgonzolą połówki każdego
Codziennik Kuchennykapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba
Codziennik Kuchennypiekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości brukselek, należy je piec do miękkości. Po wyjęciu brukselek z piekarnika, usunąć metalowe szpadki. Brukselkę podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Codziennik Kuchennyindyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą
Codziennik Kuchennyproszku lub pokrojony ząbek czosnku. Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół. Przed duszeniem Gotowa potrawa Bakłażan podany z ryżem i świeżą bazylią Składniki: 1 średni bakłażan kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju (użyłam
Codziennik Kuchennyciasta francuskiego, chociaż pierwotnie zamierzałam zrobić ciasto drożdżowe. Kapusta duszona z kiełbasą to bardzo smaczna potrawa, jako farsz do pierogów też się sprawdziła Dobrze smakowały na ciepło i na zimno. Pierożki udały się wybornie, zostały zjedzone w ekspresowym tempie. Dziecko złożyło zamówienie na kolejną porcje pierożków. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g) 150 g białej surowej kiełbasy
Codziennik Kuchennyniewielkie kawałki, wymieszałam z sosem czosnkowym i udekorowałam natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny jak widoczny na poniższych zdjęciach. Grillowanego bakłażana podaję się na zimno, może być przystawką, dodatkiem do grillowanych mięs lub osobnym daniem. Składniki: duży bakłażan + sól do posypania bakłażana olej rzepakowy sos: 150 g jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki
Codziennik Kuchennysmażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę. Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik lub podać jako małe danie na imprezie. Składniki na porcję dla 1 osoby: 2 jajka eco 8 zielonych szparagów (bardzo
Codziennik Kuchennyczubkiem noża wyjąć ziarenka wanilii, dodać do truskawek oraz wrzucić rozcięte laski wanilii. Garnek postawić na bardzo małym gazie i gotować około godziny, pozostawić do wystygnięcia. Gdy konfitura będzie zimna można ocenić jej konsystencję, czy jest zadowalająco gęsta czy nie. Następnie ponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście
Codziennik Kuchennyjaglane, ani marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety. Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula
Codziennik Kuchennyobciążeniem, lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut, do całkowitego ścięcia jajek. Upieczony quiche podawać na ciepło lub zimno. Smacznego
Codziennik KuchennyChłodnik litewski, to jedna z charakterystycznych potraw Podlasia. Kwaskowa, lekko słodka, podawana na zimno - idealna na upały. W czerwcowej kuchni Regionalnych Smaków będziemy przygotowywać Chłodnik litewski, jako dodatek (ale nie obowiązkowo:) proponuję szyjki rakowe, gotowane ziemniaki lub jajka na twardo. Przepis będzie publikowany 28 czerwca 2016 r. (wtorek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę o przesłanie
Codziennik Kuchennyoknem szaro i zimno, a ja jeszcze na moment pozostanę w klimacie sezonowych owoców. W tym roku brzoskwiń u mnie nie było, więc jeszcze w ostatniej chwili kupiłam 2 kg owoców, żeby uzupełnić półkę w piwnicy ;) Nie tworzę już dżemów z cukrem, bo nie ma to sensu, a wersja z ksylitolem lub stewią jest równie smaczna. Często dodaję też
FitKotjesiennego chłodu okraszonego złocistymi promieniami przenikającymi przez różnokolorowe liście. W tym roku, po gorącym, pięknym weekendzie, obudziliśmy się w innej rzeczywistości – cały mijający tydzień to szaruga, deszcz, przenikliwe zimno i wiatr. Brrr… aż nie chce się wychodzić z domu. Taka pogoda od razu zbiera żniwo. Na porządku dziennym są katar, kaszel i przeziębienia. Dlatego ważne jest, abyśmy zadbali o codzienną
W mojej kuchni