Smak pizzy w kształcie pieroga. Dobre jako przekąska. Najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika, ale smakują mi również na zimno. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru Farsz: ok. 10 średniej wielkości pieczarek mała cebula pół czerwonej papryki 1 pomidor
Bullioczyli owoce pod kruszonką będzie idealnym zakończeniem sezonu śliwkowego. To bajecznie proste danie nie pozostawi nikogo obojętnym. Możecie do niego dodać kulkę lodów wanilinowych, będzie bosko ! Smakuje i na zimno i na gorąco, Kulinarne przygody Gatity Wam to obiecują ! Śliwkowe crubmle, czyli owoce pod kruszonką Czas przygotowania: 40 minut Proporcje na formę o średnicy 27 cm Składniki: 1000 g śliwek
Kulinarne przygody GatityDoskonała na obiad lub kolację. Pyszna, zdrowa, przepełniona warzywami i delikatnym kurczakiem. Danie wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Bezglutenowa. Czy się skusisz? POTRZEBUJEMY: 25 dag mąki jaglanej 1 jajko 10 dag masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody mąka i tłuszcz do wysmarowania i posypania formy FARSZ: 25 dag polędwiczek z kurczaka
WYSPA SZCZĘSLIWAtakże dostarcza mojej rodzinie cennych składników odżywczych. Olej rzepakowy to płynne polskie złoto i powinniśmy sięgać po nie coraz częściej, dodając go do potraw na ciepło i na zimno. Dodatek imbiru i curry przyjemnie nas rozgrzeje od środka. Wbrew pozorom to danie jest znakomitym suplementem diety! Składniki tagliatelle ale może być inna forma makaronu olej rzepakowy do smażenia i beszamelu
Z Kuchni Do Kuchniodczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :) Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami
Cooking Monstermną wyzwanie i poszukiwanie nowego zajęcia... mam nadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się
Cooking Monstermalinami, cukrem i cynamonem, gdy zacznie wrzeć dodajemy drugą szklankę wody z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Wyciągamy korę cynamonu i gotujemy razem ok. 2 minuty. Smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak również na gorąco. Na www.Skworcu.com.pl dostaniecie dobrej jakości cynamon
Apetyczna babeczkamoich potraw, ale także nie zmienia ich własnego aromatu i można go bezpiecznie używać do pieczenia i gotowania. Używam go czasami także do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. Składniki na dwie porcje sałatka: kilka garści rukoli 1 gruszka 2 figi garść orzechów włoskich kilka plastrów koziego sera
Ze smakiem i z pasjąkakaowe z nadzieniem serowo-bananowym z masłem orzechowym podawane na ciepło stanowią pyszne śniadanie, które poprawia nastrój. Można je także przełożyć, polać czekoladą i wstawić do lodówki. Podawane na zimno smakują jak doskonałe ciacho i mogą pełnić funkcję deseru :-) Składniki: 1,5 szklanki mąki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka kefiru lub maślanki 2-3 łyżki cukru pudru
Kuchnia MagdaLenyJesień przyszła (deszcz, zimno, wiatr) to trzeba włączyć środki zapobiegawcze. Na przykład na kolację można zjeść jeszcze ciepłe drożdżowe, cynamonowe bułeczki a do tego wypić kubek gorącego mleka kokosowego! Wiem, że to bomba kaloryczna, ale czasami trzeba sobie dogodzić. Te pyszne bułeczki charakterystyczna dla północnej Europy (w samym Hamburgu mamy coś podobnego – Franzbroetchen) wprost rozpływają się w ustach
Szybko Tanio Smacznieoknem plucha, zimno i wietrznie, czyli jesień na całego. W czasie takiej pogody chętnie pijemy coś co nas rozgrzeje. Dziś zapraszam Was na pyszna kawę Inka w jesiennej odsłonie, czyli ze słodkimi karmelizowanymi węgierkami i korzennymi przyprawami. Po takiej kawie świat od razu nabiera ciepłych barw ! Rozgrzewająca kawa Inka z karmelizowanymi śliwkami Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitydworze jest tak zimno, że miesiąc powinien nazywać się piździernikiem. Po cichu liczę jeszcze na odrobinę ciepła, ale w razie czego kurtkę zimową już sobie kupiłam. W Zakopanem śnieg, w Białymstoku śnieg, tylko czekać, aż na mój Koniec Świata też zawita biała pierzynka ;) Taka marchewka jest właśnie idealna na obecną aurę za oknem. Cieplutka, bardzo smaczna z dodatkiem aromatycznego czosnku
Czerwona Porzeczkapieczenia. Napełniamy ją masą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Wyjmujemy kiedy będzie miał na wierzchy twardą skórkę. Najlepiej podawać na następny dzień podgrzany lub na zimno
Weganka gotujeDzisiejsza propozycja jest jak najbardziej jesienna. A jesień za oknem pokazuje swoje najsmutniejsze oblicze. Zimno, deszcz, wiatr, korki na ulicach. Moje danie idealnie pasuje na taką aurę. Jeszcze można przy okazji dogrzać się piekarnikiem... Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki kaszy gryczanej 1 mała cebula 100 g wędzonego boczku 5 pieczarek mały kawałek białej kapusty, posiekanej 2 ząbki czosnku przyprawa
Czerwień i błękitsama w wielkim, cichym domu. Te wszystkie metry kwadratowe, po których mogę spacerować, nie niepokojona przez nikogo! Moje bajeczne łóżko, z włączonym już ogrzewaniem (kiedy zrobiło się aż tak zimno...?), czajnik, który czeka tylko na mnie, kanapa, na której mogę się wygodnie rozłożyć bez obawy, że zabieram komuś miejsce. Oj tak - własne cztery kąty (symboliczne tym razem) to moja świętość
Pożeraczka, czyli raz adobrze