lekko jajka, dodaj stopione masło i śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj. Przełóż (najlepiej za pomocą łyżki do lodów) do papilotek po równo masę i piecz babeczki przez około 20-22 minuty do tzw, suchego patyczka. DEKOROWANIE: Dobrze schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką
Słodko-Słony Świat Ilonyupieczeniu wyjmujemy i studzimy. Im będzie chłodniejsze tym masa serowa będzie bardziej ściągnięta. U mnie poszło całe jeszcze leciutko ciepłe. :) Można oprószyć cukrem pudrem, cynamonem lub podać z gałką lodów. Polecam eksperymentować! :) Przepis bierze udział w akcji
Jedzeniomaniaorzechy. Kilka groszków polecam zostawić by włożyć w uformowane surowe ciasteczka. Odstawiamy na około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy
Made By Mom And Sonbiałej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu aż masło
KreatywnePinydużą szklankę drinkową 15 ml rumu 250 ml cydru gazowanego 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilka liści mięty (u mnie mięta cytrynowa i pieprzowa) 30 ml soku limonka/cytryna 4 kostki lodu limonka do dekoracji WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej wrzucić lód, wsypać cukier i dodać miętę. Następnie wlać rum, cydr i dolać soku, tak żeby szklanka nie była zbyt pełna. Gotowy
Passions hobbies lifetrochę smutno, że sezon jest tak krótki... Póki co jednak, znoszę pudełeczka fig do domu z zastraszającą częstotliwością. Najczęściej delikatnie karmelizuję je na patelni i podaję z gałką lodów waniliowych - deser najprostszy z możliwych, ale to w prostocie tkwi jego siła. Powala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc część foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć na 12 min do nagrzanego na 200*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku powinna być płynna czekoladowa masa :) Część upieczonych fondantów można zamrozić i odgrzewać je w dowolnym momencie w 180*C przez 10 minut
Jemy Pijemyminut. Możecie upiec z niej również klasyczne bezowe ciasteczka (o bezie i o suszeniu bez więcej TUTAJ ). A jeśli macie wafelki, możecie zjeść ją w postaci ciepłych lodów i zafundować sobie tym samym powrót do dzieciństwa :) SKŁADNIKI 5 białek jajek rozmiaru L, w temperaturze pokojowej szczypta soli 200 +50 g cukru 230g masła, polecam Lurpak 120ml wody
Karo in the Kitchencoś, co mi po prostu nie smakuje i czego robienie mija się z celem. Umówmy się, że jemy zdrowo, a to znaczy zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Naprawdę, gałka lodów czy porcja deseru jeszcze nikogo nie zabiły. Jeśli dbacie o linię zadbajcie też o przyjaciół – po prostu podzielcie się deserem. Jeśli macie ekspres, zaparzcie 300ml mocnego espresso. Likier kawowy
Karo in the Kitchenzimowych przetworów. Korzenny sok z czarnej porzeczki z imbirem Doskonały na przeziębienie i kiepski humor, sprawdzi się zarówno do herbaty, jak i do polania sernika, owsianki czy porcji lodów. Korzenne przyprawy nadają mu głębi, a imbir działa rozgrzewająco. Potrzebne nam (na niepełny litr soku): - 1 kg czarnych porzeczek - 1/3 kg cukru - kawałek kory cynamonu - 8 goździków
W poszukiwaniu inspiracjigasi pragnienie i orzeźwia. Pozdrawiam Was gorąco! Składniki: 1 ogórek szklarniowy 3 cytryny 1 litr wody mineralnej 4 łyżki cukru 3 cm kawałek świeżego imbiru Dodatkowo: świeża mięta kostki lodu Przygotowanie: Wyciskamy sok z dwóch cytryn, trzecią kroimy w plasterki. Ogórek i imbir także kroimy w plasterki. Wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy plasterki ogórka, cytryny(...)imbiru. Lemoniadę podajemy schłodzoną, z listkami mięty i kostkami lodu
Smakowity Blog Kulinarnymietę -kostki lodu - szklankę wody - zimnej Pokrojoną w szostki cytryne zamrażamy - możemy ją wykorzystać także do innych napojów a w taką pogodę jak teraz ... jest idealnym rozwiązaniem! Jak zrobic? Blendujemy arbuza, dodajemy sok z cytryny, szklankę wody, lod w kostkach oraz zamro
dlaSmaQNasze podniebienia podbiły gryczanki czekoladowe, miodowe i owoce leśne. Sprawdzone przez nas pomysły na wykorzystanie gryczanek: miseczka mleka kokosowego + gryczanki miseczka domowych lodów kokosowych + gryczanki + świeże owoce pusta miseczka + miks różnych gryczanek torebka gryczanek + dobry humor Cena za torebkę gryczanek to około 4-5zł, w zależności
IzaGotujewiększości cukry proste (indeks glikemiczny powyżej 75). SKŁADNIKI: ½ arbuza 3 cytryny garść listków mięty 1 - 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 1 litr wody mineralnej (może być gazowana) kostki lodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wydrążamy miąższ z arbuza, przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Odcedzamy przez sitko pozostawiając sok z arbuza (pestki i resztki miąższu wyrzucamy). 2. Do soku z arbuza dodajemy wodę(...)wyciskamy sok z cytryny, dodajemy listki mięty, a jeśli trzeba to dosładzamy. 3. Odstawiamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Podajemy w wysokich szklankach wypełnionych lodem, plasterkami cytryny i świeżymi listkami mięty. Smacznego
W kuchni KatieOrzeźwia i chłodzi....fantastyczny i prosty syrop miętowy jest idealny na upalne dni. Dzieciaki przez cały dzień serwują mi go z lodem i świeżymi płatkami kwiatów. Składniki: 5 litrów wody mięta najlepiej polna lub różne odmiany ogrodowej, ja miałam 3 rodzaje, ok 40 gałązek po 10-15 cm garść płatków hibiskusa, ok. 5-6 kwiatów 2 płaskie(...)godzin do namoczenia. Następnie odcedzamy, przelewamy do butelek lub słojów i pasteryzujemy przez 10 minut. 3. Syrop jest słodki i bardzo orzeźwiający, podajemy na zimno z kostkami lodu i wodą lub w okresie jesienno - zimowym idealny do herbaty
Apetyczna babeczka