na lody - 1500 przepisów (strona:52/100)

Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 191

chrupiące i pachnące czekoladą, cytrusami i anyżem. Mleczno cytrusowy krem jest naprawdę nie do pobicia. Kawa, herbata – a jeśli jeszcze Wam mało słodkości – łyżka bitej śmietany lub kulka waniliowych lodów. To ciasto zniknie szybko. SKŁADNIKI 160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej ½ łyżeczki soli 130g miękkiego masła 83% 120g drobnego cukru (biały, trzcinowy) 100g płatków owsianych 3 czubate łyżki słodzonego kakao

Karo in the Kitchen
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 218

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika

Karo in the Kitchen
Mleko kokosowe 151

gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy

Blendman
Mleko kokosowe 165

gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również świetnie wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu satay. Najczęściej robi się je z wiórek kokosowych i taka też jest moja propozycja – jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy

Blendman
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu 210

Frużelina - czarna jagoda w żelu. Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski. Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną. Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest   przepyszna, owoce jagodowe

Kuchnia Danusi
Domowa szarlotka na cieście półkruchym 311

karmel się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cynamon. Mieszamy dokładnie. Jabłka są gotowe gdy zaczną się lekko rozpadać. Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Istna rozpusta

W kuchni Katie
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 246

około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do przestygnięcia. 12. Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie najlepiej podać jeszcze ciepły z dodatkiem lodów waniliowych. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (przy krojeniu ciasto się rozpada i tak ma być). Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Nasza Tamara 164

naszym ulubionym likierem <3   Składniki 80 ml likieru kahlua 80 ml ciemnego rumu pepsi lód   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do shakera wlewamy likier i rum. Dokładnie ze sobą mieszamy. Do szklane wsypujemy lód, wlewamy miksturę. Uzupełniamy pepsi. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Cake pops z masłem orzechowym 200

pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów  i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem (by nie przykleiły się do blachy) i schładzamy w zamrażalce przez kolejne 15 minut. Czekoladę roztapiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 221

jednak nie do końca będzie tan sam smak.   W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką śmietankowych, mlecznych lub waniliowych lodów i kleksem bitej śmietany. Zaparzcie ją w mleku lub kawie i zostawcie do przestygnięcia. Spróbujcie jej też do ciasta herbacianego na które przepis już podawałam albo do nasączenia biszkoptu . Dzisiaj

Karo in the Kitchen
Krwawa panna cotta 226

skarpet i maleńką paterę na jedną muffinkę) są lodowato zimne, a dłonie tylko na chwilę adaptują ciepło kubka. Gdy tylko odstawiam go z powrotem na stolik, przybierają temperaturę najlepszych lodów waniliowych. Zaczynam całkiem na serio bać się, że i tutaj lada chwila spadnie śnieg. A ja jeszcze zupełnie nie jestem gotowa... Tymczasem mam dla Was kolejną propozycję na halloweenowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczona herbatka jabłkowa 189

szklanką gorącej wody, zimnej wody (może być gazowana) lub dodać do czarnej herbaty. Smacznego! Jabłka można również dodawać do herbaty, można je wyjeść łyżeczką albo podać gorące do ulubionych lodów. Są słodkie i aromatyczne, bardzo ciężko im się oprzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Purée z dyni - najprostsze! 167

hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu typu hokkaido lub kabocha Dynię umyć zimną wodą, osuszyć, przekroić na pół. Przy pomocy np. łyżki do lodów wyjąć pestki.   Wydrążyć dynię dokładnie, tak by w żadnej z połówek nie pozostały nitki. Powierzchnia powinna być gładka.  Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia (w zależności od wielkości

maniapieczenia
Tarta tatin ze śliwkami i marcepanem 186

być większa niż forma w której pieczemy oraz winna mieć zaokrąglone boki do góry aby nie spływał wyciekający z owoców sok. Tartę najlepiej podawać na ciepło np. z gałką lodów (to już taka wersja bardziej rozpustna ). Uwaga: 1. Są różne opcje jeżeli chodzi o cukier i owoce. Merry sypała cukier na dno naczynia – w którym pieczemy

Kuchenne Wariacje
BRZOSKWINIÓWKA CZYLI NALEWKA Z BRZOSKWIŃ 203

zapycha. Do przefiltrowania nalewki 2l użyłam około 20 filtrów i czynność ta zajęła mi 2 dni :)) Tak wyglądało moje filtrowanie: Brzoskwinie, które zostały z nalewki  wykorzystujemy do ciasta, lodów, deserów ... lub zjadamy, bo są pysznie nasączone alkoholem, chociaż barwę mają nie ciekawą (ciemno-brunatną).  A tu już efekt finalny ... chociaż nie całkiem ;-), bo na finał i kwintesencję

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania