początkującym! Na wstępnie najlepiej kupić sobie specjalny zestaw do robienia sushi, aby później już z wprawą działać bez takich porad. Pierwszy raz zawsze jest trudny, ale wystarczy przełamać lody - od tej pory będzie to dla Ciebie pestka!Akurat osobiście trzymam się raczej klasycznych zestawów, ale jeszcze chwila, już niedługo odważę się na coś bardzo nietuzinkowego. SUSHI Z ŁOSOSIEM
W kuchni Karmel-itkiMasło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
NaKońcuJęzykajednak nie rozpuściła się całkowicie wyjąłem tartę z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestygnięcia. Tartę można podawać na ciepło, świetnym dodatkiem do niej jest bita śmietana, lub lody waniliowe. Doskonale smakuje również na zimno
Wyprawy kulinarnetężeć, wlewamy cienkim strumieniem do ubitej śmietanki, cały czas miksując. Tak przygotowaną pianką polewamy sernik i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Gotowe! TUTAJ znajdziecie przepis na lody z herbatą Matcha. Uwagi: do dekoracji użyłam szczypty herbaty macha i 1 łyżki ubitej wcześniej śmietanki. Porobiłam kropki z zielonej śmietany, po czym przy użyciu małej łyżeczki zrobiłam
My Culinary Artformę do tarty, posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do zarumienienia kruszonki. Odstawiamy na 5 minut do odpoczynku. Podajemy na ciepło z lodami lub budyniem. Smacznego
Kolizje Smakówsyrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki (hmmm... to może być ciekawe połączenie..). Można nim polewać lody czy naleśniki. OuzoOuzo to mocny alkohol (do 48% zaw. alkoholu) o charakterystycznym smaku anyżu. Podaje się je mocno schłodzone w wysokiej szklance, najczęściej wymieszane z wodą (co powoduje zabarwienie
Chilli Czosnek i Oliwasiebie zaskakująco dobrze i zjedliśmy ją z Mężem ze smakiem - w końcu Grecy znają się na kuchni:) Nie ma nic lepszego w upalny dzień (no może jeszcze lody;)), szczególnie jeżeli sałatkę schłodzicie przed podaniem. Posiłek będzie lekki, odświeżający i soczysty. Oto idealna letnia sałatka na upały. Kto z Was ma ochotę na orzeźwiającą sałatkę z arbuza? Skusicie się
Chilli Czosnek i Oliwagóry. Pieczemy około 15-25 minut w 180 stopniach C, dopóki się lekko nie zarumienią. Można posypać cukrem pudrem, cynamonem (gdyby komuś było za mało), polać lukrem, lodami... Smakowego! Widzicie po prawej stronie na zdjęciu wyżej tego kota lub twarz, nieco przerażającą, która prawdopodobnie przybyła z jakiegoś słodko-drożdżowego piekła i objawiła się w postaci tego ciasta
Weganizm infantylnynajlepiej przygotowane w domu w suszarce do warzyw, czy w piekarniku, Wystarczy je pokroić na plasterki i wysuszyć aż będą chrupiące. Mieszankami owoców z nabiałem, Sorbetami lub domowymi lodami owocowymi, wystarczy rozdrobnić owoce, wymieszać je z jogurtem naturalnym, albo dodatkowo zamrozić w małych pojemniczkach, albo zamrozić same rozdrobnione owoce. Te zdrowe przekąski mają cenne właściwości odżywcze, w małych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrochę eksperymentu przy pierogach i wyszły pysznie pyszne :) Coś dla łasuchów i dzieci, deser na ciepło podawany z lodami śmietankowymi ale i na zimno równie smaczny. Nic tylko zjadać! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka cynamony 3 łyżeczki kakao ok 0,5 szklanki ciepłej wody Farsz
Niezły Młynekprawda upały mijają, ale dobrej lemoniady nie ma co sobie odmawiać. Dzisiaj taką z przygotowanego wcześniej kompotu z dodatkiem mięty i dużej ilość lodu. Polecam! Składniki :* 8 jabłek* pół szklanki cukru* 2 litry wodydodatkowo : sok z połowy cytryny, woda mineralna gazowana, kostki lodu, listki mięty Przygotowanie :Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Zasypać cukrem, wlać wodę i zagotować. Przecedzić(...)wystudzić. Dodać sok z cytryny, listki mięty oraz całość uzupełnić gazowaną wodą. Podawać z kostkami lodu
Magiczne Życie MartyUwielbiam czarną porzeczkę i wszystko w czym jest schowana, zatopiona tj. w sokach, ciastach, konfiturach, dżemach, lodach. Tylko to „skubanie” ale czego nie robi się z miłości :) więc jak co roku się poświęciłam i ją oskubałam umyłam i dżem zrobiłam. Przepis na kg owoców 1 kg czarnej porzeczki 0,50 dag cukru ( lub więcej
RAROSSADwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to?Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania?W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak?Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach?Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad?Indyjską
Kulinarny Pamiętnikwysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi
Moja smaczna kuchnia