na lody - 1500 przepisów (strona:51/100)

A może by tak coś wydestylować? 187

kuchni, pomyślałam że to jest ten moment. DOMOWA WODA RÓŻANA płatki róży (nasza ogrodowa róża pomarszczona, poza tym świetnie nadaje się też róża stulistna lub damasceńska) woda destylowana * lód Ilość wody zależy od ilości płatków i od naszego naczynia końcowego do którego będzie skraplać się para. Najlepiej to nim odmierzyć wodę, wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przeleje(...)naczyniem końcowym'- to po nim będzie kapać skroplona para. Garnek odstawiamy na kilka godzin. Następnie naszą konstrukcję ustawiamy na piecu, doprowadzamy wodę do wrzenia, a na odwróconej przykrywce układamy lód. Gorąca para uniesie się w górę i skropli w kontakcie ze schłodzoną pokrywką. Po uchwycie, będzie kapać dokładnie do 'naczynia końcowego'. Wodę podgrzewamy na niskim ogniu około pół godziny, opierając

les mirabelles
Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 268

piwem. Ceny ośmiornic w Brazylii są znacznie korzystniejsze niż w Polsce ponadto zdaniem Brasileiro można ją samemu złowić wędrując nocą po plaży. Wylegując się na plaży w Brazylii zamiast lodów i jagodzianek sprzedawca zaoferuje nam m.in ten koktajl w małym plastikowym kubeczku. Jak go przygotować? Składniki: - ośmiorniczka (pół kilo) - sól - 2 cebule - 2 łyżki octu winnego - 2 ząbki czosnku

Smaki Brazylii
Krem z marchewki 149

cukier, sok z pomarańczy (około 500 ml, najlepiej świeżo wyciśnięty), 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 50 ml wody Ze 150 ml ml soku z pomarańczy zrobić kostki lodu. 150 ml cukru zagotować z 100 ml octu i 50 ml wody. Marchewki umyć. 1/2 marchewki obrać, pokroić w julienne i zalać marynatą. Resztę marchewek pokroić, włożyć do garnka, dodać(...)pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Krem wlać do miski, włożyć cząstki pomarańczy, marchewkę z marynaty i włożyć kostki lodu. Krem można również podawać na ciepło.   zastawa

królestwo garów
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 248

przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół wlewamy tylko tyle płynu, żeby zioła utworzyły smarowną pastę. Gotową pastą napełniamy foremki do lodu, ugniatając w nich zioła, następnie mrozimy przez dobę, wyjmujemy z kostkarki i przekładamy do woreczka z grubej folii – w przeciwieństwie do cienkiej folii torebek, tzw. śniadaniówek, gruby woreczek wyraźnie zapobiega(...)smakuje w środku śnieżnej, mroźnej zimy tak, jak talerz gorącego rosołu z nutą świeżego lubczyku… SKŁADNIKI wybrane zioła oliwa z oliwek lub woda źródlana pojemniki na kostki lodu woreczki strunowe z grubej folii przeznaczone na mrożonki Zapisz

Karo in the Kitchen
Sos malinowy z cynamonem 160

Delikatnie kwaskowaty sos malinowy z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :) Składniki: 500 g malin 3 łyżki cukru laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku Wykonanie: Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka

Kulinarna (nie)codzienność
Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. 270

dużą lub 2 mniejsze porcje) 3 soczyste nektarynki 500 ml wody 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-Bio – produkt znajdziecie tu ) 1 saszetka herbaty kostki lodu *produkt możecie nabyć również w e-sklepach (lista) Przygotowanie: Dwie nekaterynki pozbawiamy pestek i tniemy na pół lub mniejsze części (obieranie skórki nie jest konieczne, ale jeśli ją zostawicie musicie najpierw dobrze(...)herbata dobrze się schłodziła. Trzecią nektarynkę obieramy, tniemy na kawałki i umieszczamy na dnie naczynia w którym podamy naszą herbatę. Owoce zalewamy schłodzoną herbatą nekatrynkową. Całość podajemy z kostkami lodu lub bez. Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. Smacznego

Słodkie okruszki
Letnie orzeźwienie. Sangria truskawkowo-arbuzowa 186

różowego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 250 ml wódki lub wody do dekoracji: 1 pomarańcza pokrojona na plasterki, a następnie na ćwiartki oraz garść truskawek pokrojonych na połówki kostki lodu Przygotowanie sangrii: Z arbuza odkrój skórkę i wyjmij pestki. Z truskawek usuń szypułki. Na dno blendera wlej sok pomarańczowy, następnie umieść w nim arbuza i truskawki i zmiksuj na gładkie puree(...)wodę lub wódkę i wymieszaj. Dodaj kawałki pomarańczy. Wstaw sangrię do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.  Przed podaniem dodaj truskawki oraz lód.  Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być

Chilli Czosnek i Oliwa
WODA SMAKOWA POMARAŃCZOWA 139

domu. Prościej już się nie da. Składniki: 1 litr wody mineralnej 2 pomarańcze 10 lub więcej listków świeżej mięty łyżka miodu- jeśli chcemy dosłodzić, ja nie dosładzam kostki lodu Wykonanie: Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, druga kroimy na plastry. Do dzbanka wlewamy wodę, dodajemy sok, plastry pomarańczy, jeśli chcemy dosładzamy miodem, dodajemy listki mięty. Wrzucamy kostki lodu

Z Majeczką w kuchni
Mojito truskawkowe 280

drinki Składniki:  200 g świeżych truskawek 60 ml rumu 1 limonka 8 listków mięty + do dekoracji 2 łyżeczki cukru trzcinowego ok 50 ml  wody gazowanej kruszony lód Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Truskawki, miętę, cukier i sok z limonki wrzucamy do naczynia miksującego i wszystko miksujemy na gładką masę. Dodajemy rum i wodę i wszystko ponownie mieszamy(...)Gotowy napój rozlewamy do szklanek wypełnionych lodem i dekorujemy.  Udanego wieczoru

Niezły Młynek
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 176

słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej. Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów. Składniki ciastek 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450) 250 g masła 100 g drobnego cukru białego lub brązowego, 2 duże żółtka. 2 łyżki śmietany (opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mrożona herbata na szybko 179

LIMONKĄ Składniki (1 szklanka): ok. 1/2 łyżeczki herbaty matcha w proszku (do kupienia tutaj ) 1/2 limonki garść listków mięty 1 łyżeczka ksylitolu 1 szklanka zimnej wody mineralnej kilka kostek lodu 1. Do szklanki z wodą dodaj herbatę - wsypuj stopniowo (najlepiej przez sitko), mieszając jednocześnie. Za duża ilość herbaty spowoduje mętność napoju. 2. Wsyp ksylitol wymieszaj, dodaj miętę, pokrojoną limonkę(...)kostki lodu. ************************************************************************ ****************** ***** *************** UWAGA! Mam dla Was rabat na zakupy w sklepie bioindygo.pl .   Jeśli w polu "kupon rabatowy" wpiszecie   powiedzdietomnie5    otrzymacie specjalną zniżkę

Powiedz dietom nie
CHOCOLATE CHIP COOKIES - NAJLEPSZE 186

minuty . Teraz przesiej do masy mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i zmiksuj całość krótko. Na koniec wsyp posiekaną czekoladę lub groszki. Z masy formuj kulki wielkości niewielkich gałek lodów i układaj je w kilkucentymetrowych odstępach  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (na jednej blaszce zmieści się max. 8-9 ciastek). Leciutko dociśnij kulki od góry. Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Koktajl oczyszczający 1267

jabłka (polecane golden delicious)  plasterek cytryny (razem ze skórką)  kawałek zielonego ogórka (razem ze skórką, około 4cm)  plasterek selera plasterek świeżego imbiru 4 kostki lodu Imbir i seler obieramy ze skórki. Ogórek, cytrynę oraz jabłka dokładnie myjemy. Z przygotowanych warzyw i owoców wyciskamy w sokowirówce sok (używam Russell Hobbs 3 W 1 ULTIMATE JUICER ), dodajemy lód

Gotowanie i blogowanie
SZPARAGI W TEMPURZE 235

szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli 15 cl lodowatej wody Kilka kostek lodu Szparagi umyj i osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut(...)konstystencję od ciasta naleśnikowego, ważne jest, aby ciasto było mocno schłodzone, więc jeśli przygotowujesz je wcześniej pozostaw je w lodówce, a tuż przed smażeniem dodaj do niego kilka kostek lodu i wymieszaj. W tak przygotowanym cieście zanurzaj szparagi, po czym smaż je na rozgrzanym (do około 160° C) oleju, we frytkownicy, woku lub na patelni o grubym dnie. Smaż przez

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Maślane ciasto z brzoskwiniami. 264

wyczekiwaną porą roku jest lato z ciepłymi porankami, z parnymi popołudniami, z burzą przynoszącą ukojenie, z ogromnym upałem z ledwością znoszonym w cieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania