właśnie tak miało być! 5 urodziny Oli to nie byle gratka!Ola lubi kolor różowy i w przyszłości chce zostać lodziarką. Urodziny musiały być więc różowe, a lody były motywem przewodnim przyjęcia :)Zanim jednak fotorelacja z przyjęcia, kilka słów i migawek z przygotowań.Czytaj więcej
bistro mamabazylia. Posadziłam ją bardzo płytko i pewnie dlatego jako pierwsza się pojawiła.Po prawej stronie jest mieszanka szałwii, rozmarynu i tymianku. Na początek wysiałam nasiona w pudełkach po lodach. Podobno opakowania po jogurtach to najpopularniejsze pojemniki na pierwszy wysiew.Największy problem miałam z doborem ziemi. Przeczytałam, że zioła nie powinny być sadzone w ziemi do kwiatów, ani żadnej
W kuchni wieczoremkilka minut.Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami na ciepło
BaRepasnadszedł ten dzień, kiedy eM. obronił tytuł inżyniera :) Wczoraj świętowaliśmy. Przygotowałam dla niego pyszną kolację, kupiłam szampana no i zrobiłam pyszne ciasto, które podałam z lodami. Można powiedzieć, że wieczór idealny. Szkoda tylko, że nie poznałam wyniku swojej poprawki egzaminu, byłabym spokojniejsza. No nic, ferie trwają nadal i zamierzam dalej odpoczywać i przy okazji szykować dla Was więcej
Słodkie Przyjemnościnastępnie przelewamy ciasto do 3/4 wysokości a wierzch posypujemy pokruszoną czekoladą.Pieczemy około 20-25 minut w rozgrzanym do 175`C piekarniku.Możemy podawać na ciepło z lodami, albo na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkawę mrożoną. Składniki150 ml mleka 3,2%kieliszek espresso ( u mnie z ekspresu ciśnieniowego)3-4 kostki lodukulka lodów waniliowychłyżeczka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu, zalewamy to gorącym espresso, dodajemy lody.Całość zalewamy mlekiem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut.Po tym czasie przelewamy o wysokich szklanek. Wierzch możemy udekorować bitą śmietaną
Słodkie Przyjemnościprzekładamy farsz jabłkowy, a na jego wierzch wrzucamy umyte i osuszone porzeczki oraz przygotowaną kruszonkę.Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut.Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi :)Smacznego
Słodkie Przyjemnościnapój orzeźwiający. Smak przenosi nas w ciepłe, egzotyczne miejsce. Spróbujcie :) Szczególnie, że jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę.Składniki na porcję:15 ml soku z limonki 5-6 kostek lodu woda plasterek ananasa2 bananykiwiSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Świeże owoce myjemy, wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki lodu. ananasa i kiwi obieramy. Z ananasa
Słodkie Przyjemnościorzeźwiająco. Po prostu nie ma innego wyjścia. Dziś połączenie słodkości ananasa, goryczki i kwasku grejpfruta w prostym egzotycznym smoothie. Zdecydowanie poprosicie o dolewkę.Składniki na porcję:5 kostek lodu woda plasterek ananasabanan½ grejpfrutagarść winogronSposób przygotowania:Do blendera wrzucamy kostki lodu. Ananasa, grejpfruta i banany obieramy. Z ananasa wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy, odcinamy(...)końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Grejpfruta obieramy z grubej skórki i usuwamy białą, gorzką skórkę. Owoce wrzucamy do blendera na wcześniej dodane kostki lodu. Na wierzch wrzucamy umyte winogrona. Całość zalewamy 2-3 łyżkami. Owoce miksujemy około 2 minut do momentu uzyskania gładkości – jeżeli nie posiadacie w robocie sitka do przecierów, proponuję przed podaniem przetrzeć miąższ przez zwykłe
Słodkie Przyjemnościzdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej. Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje wyśmienicie. Jeszcze ciepła przyjemnie chrupie (świetnie komponuje się z lodami śmietankowymi, które przyjemnie rozpływają się po cieście) na zimno też jest niczego sobie. Polecam ją w sezonie (i nie tylko :) )Składniki:400 g mąki pszennej70 g maki kukurydzianej200
Słodkie Przyjemnościpięknym i malowniczym kraju. Chyba odpowiedź jest prosta, prawda?Knajpki polecane przez blogerów:Wrocław - 'Nigdy nie zapomnę', 'od Koochni', 'Piec na Szewskiej' i 'Bulke z maslem' 'Polish lody naturalne' Dobra Karma
Słodkie Przyjemnościciasta. Pieczemy w 210 stopniach ok 30 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy ok 15 minut i przewracamy do góry dnem na większy od naczynia tarty talerz.Podajemy z lodami
BaRepascytryny- sól wędzona- pieprz syczuańskiSkładniki na ciasto:- 2/3 szklanki mąki tortowej- ½ szklanki mąki kukurydzianej- 1 szklanka startego kokosu- 1 duże jajko- szczypta soli- 1 szklanka gazowanej wody z lodem- olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia)Składniki na sos:- majonez- czerwona pasta curry- pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski(...)godziny (możemy zostawić nawet na noc). Do zamrażarki wstawiamy 0,5 litrową butelkę gazowanej wody mineralnej (na ok. 1,5-2 godziny, aż zacznie się tworzyć lód). Pora zabrać się za… kokosa. Ten orzech wielu odstrasza. Kokos zamknięty w łupinie… jak się do niego dobrać. Sprawa wygląda prościej niż nam się wydaje. Na spodzie orzecha są widoczne 3 wyraźne „plamki
mojewypiekiinietylkoCYNAMONOWY RAJ": "Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet
Wypisz Wymalujkostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz i np. z zimnym Cydrem jabłkowym, który jest pysznie gazowany jak szampan i doskonale gasi pragnienie i komponuje się smakowo z muffinkami......popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubię